Кучиња (грижа, општи дискусии)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ќе ми купам денес од Битола, прво да го искапам и вакцинирам па капнам од крлежи отивденес пак извадов еден од ушите нејзини, страв мие и јас да не закачам. Заедно спиеме. Едно можеби глупо прашање, дали со шампонот за кученца ќе смејам глата да му ја измијам без да се секирам да не му влези во очите или? И колку често смеам да ја капам
Nisto nema da i bide,glavata mij ja na kraj. Samo mala e za banjanje,ali ako e doma ubavo susenje. Jas ne preporaxuvam cedto banjanje. Posle setanje mozes da ja prebrises so vlazna krpa,osobeno sepickite i stomakot. Sovet, zemi dve tri kg hrana da probas kako ke odi pa posle zemi cela vrekja.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.834
Поени од реакции
17.785
Nisto nema da i bide,glavata mij ja na kraj. Samo mala e za banjanje,ali ako e doma ubavo susenje. Jas ne preporaxuvam cedto banjanje. Posle setanje mozes da ja prebrises so vlazna krpa,osobeno sepickite i stomakot. Sovet, zemi dve tri kg hrana da probas kako ke odi pa posle zemi cela vrekja.
Мн му мириса главчето, а пред вакцинирање и овое капките за крлежи требало чиста да е демек- капена. Со крпа ќе ја бришам со фен знам куче не се суши О.о

L

Lu

Гостин
Ќе ми купам денес од Битола, прво да го искапам и вакцинирам па капнам од крлежи отивденес пак извадов еден од ушите нејзини, страв мие и јас да не закачам. Заедно спиеме. Едно можеби глупо прашање, дали со шампонот за кученца ќе смејам глата да му ја измијам без да се секирам да не му влези во очите или? И колку често смеам да ја капам
Јас не практикувам да ја мијам главата со шампон, само телото и вратот, шубе ми е да не влезе шампон во очите, главата само со вода ја проаѓам.
А за бањање еднаш во 2 месеци со шампон е сосема доволно, а само со млака вода (без шампон) можеш и почесто да ја проаѓаш.

Иначе ако планираш да ја избањаш, па веднаш потоа да и ставиш ампула (капки ти што ги викаш :D), немој, зашто за да ампулата дејствува ефикасно, потребно е да поминат најмалку 2 дена (48 часа) по бањањето, за да кожата биде потполно сува, и ампулата ефикасно да делува.
Многу луѓе знам што не го знаат ова, па ќе го избањаат кучето, и веднаш потоа му ставаат ампула, и потоа се жалат како ампулата не била ефикасна, а уствари не ја употребиле правилно, и соодветно на тоа и ампулата е неефикасна.

Член од
29 ноември 2014
Мислења
118
Поени од реакции
157
Nastinato e. Hara viroza, i mojata zavrsi na inekcii. Nosi na vet da zapocnat so terapija sto pobrgu.
Ќе ја носам утре. Обавезно. Ми е мачно јас што ја гледам не па нејзе. Неможе ни да лае, а толку сака :) ... Фала.

R

Runner

Гостин
Кога и да кака и го проверувам изметот за глисти нема ништо чист е, а прочистено е пред 2 недели. Денес ќе има ревакцинација. Вчерс му дадов супа со лепче ја мана во 1 минута и 30% после то одма ги поврати мн лифно или не знам. Денес е повеселко после повраќањето или не знам. Ја хранам со пдеигре бидејќи Штип додекамсум на неколку дена немале во пет шоповите храна ...
zosto supa i zosto leb si mu daval? "covecka" hrana nikako. kvaliteten dehidrat mu e dovolen sega za sega.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.643
Поени од реакции
31.865
Има некој пробано од Бош хранана со Риба и морков? :D
Некни му земав стандарад на кучево од Бош во црвено паковање што е (aktiv мислам се вика), и ми даде продавачкава како во посебно паковање (со портокалова боја) 100 грама, да сум пробал со неа дали ќе ја јадел. Во форма на рибчиња се.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Мн му мириса главчето, а пред вакцинирање и овое капките за крлежи требало чиста да е демек- капена. Со крпа ќе ја бришам со фен знам куче не се суши О.о
Се суши, шо ти мислиш како ги сушат самоједите, пинг @wiksa :D али тие се големи фенови. И дома нема шанси да го сушиш ако убаво не ги е врзано. Убаво избриши го само со суви крпи, има кратка длака, брзо ќе се досуши. Инаку она што Лу ти вели на главата не шампон, јас ставам, пошто Пепа е Пепа Прасич и редовно главата и е замачкана со храна која кога ќе се исуши ама нема теорија да ја тргнеш така :D P.s. имај џокер повикај пријател за бањање. Моите сакаат вода ама брзо им досадува дрндањето и стругањето и редовно гледаат да киднат, па обично двајца се бањаме со нив(ова бањаме е вистина, оти на крај и ние сме исто толку мокри).

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
@Lu сподели некое искуство за со малиное женка ако може :D

L

Lu

Гостин
^ Ајде и тука да ти честитам, конечно можам да ти кажам добредојде во клубот на ДОБЕРМАНЏИИ (y)
Конечно после повеќе од 1 месец консултации со мене и останати доберманџии, го направи вистинскиот избор.
Со среќа! ;)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Се суши, шо ти мислиш како ги сушат самоједите, пинг @wiksa :D али тие се големи фенови. И дома нема шанси да го сушиш ако убаво не ги е врзано. Убаво избриши го само со суви крпи, има кратка длака, брзо ќе се досуши. Инаку она што Лу ти вели на главата не шампон, јас ставам, пошто Пепа е Пепа Прасич и редовно главата и е замачкана со храна која кога ќе се исуши ама нема теорија да ја тргнеш така :D P.s. имај џокер повикај пријател за бањање. Моите сакаат вода ама брзо им досадува дрндањето и стругањето и редовно гледаат да киднат, па обично двајца се бањаме со нив(ова бањаме е вистина, оти на крај и ние сме исто толку мокри).
Кој е бе тој што рекол со фен не се супат? Што мислиш ти како успевам да исушам самојед за 3-4 саати :) (чисто за информација ги сушам со професионален фен за кучиња не со обичен фен)
Која е бе таа @Lu да ти кажува без шампон на глава, се мие главата со шампон само мн внимателно и пази да не ти влегува вода во ушињата зашто неможеш со чепкалка да исчистиш кај нив :)

Член од
29 ноември 2014
Мислења
118
Поени од реакции
157
Nastinato e. Hara viroza, i mojata zavrsi na inekcii. Nosi na vet da zapocnat so terapija sto pobrgu.
Пневмонија ни рекоа, ја буцнаа сабајлево уште утре и другиден. Да се чудиш првиов ден викаме нешто да не и се има заглавено наредниот ќофте стана, одиме денеска пневмонија. А релативно и весела е ама се гледа дека не е добра. Среќа има апетит.
Инаку сме прав зајак, ако тропне некој дим да не нема :)

L

Lu

Гостин
@Lu сподели некое искуство за со малиное женка ако може :D
Па баш и имам искуство со Малиноа женка, и тоа негативно, еднаш се фати Астра со Малиноа женка, и двете пројдоа со по некој заб на себеси, мада Малиноата потешко пројде, зашто Астра поголема и помасивна, па лесно ја соборе, среќа блиску бевме и одма се стрчавме и ги раздвоивме, да бевме подалеку, партали ќе се направеа.
Ова чисто како случка што ми се има десено ја споделив.

Инаку Малиноата има сличен напад како и Доберманот, вилицата им е исто маказеста, така да стилот на напад е речиси ист, во кус период нанесуваат многу угризи.

Генерално Малиноата не е раса за почетници, сепак се работи за службена раса, а со службени раси нема играње.
Уште од сам старт ако не го воспиташ како што треба, додека е мало, кога ќе порасне може многу лесно да изгубиш контрола над кучето.
Многу хиперактивна раса се, си бараат ментални вежби, односно сакаат да работат, да им се задаваат команди.
Карактерно генерално се прилично остри и храбри, али како што кажав, најголем акцент е ставен на воспитувањето, со правилно воспитување се' може да се постигне.
Во АРМ се користат претежно Малинои, покрај останатите раси.

За ова правам муабет ;)

На второво видео, прават вежби, и обрни внимание од 40 до 50 секунда на видеото, Малиноата во сиот насобран адреналин, губи контрола, и се случува вистински напад.

Kajgana Shop

На врв Bottom