Кој филм/серијал е подобар и зошто? A Quiet Place v. Bird Box

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Полека сеа, у поглед на филм како филм сценарио,фотографија,приказна па и избор на глумци Shawshank е едно 200 години пред Escape From Alcatraz. Eдинсвено што ми се допадна повеќе кај вториот е што ја имаше онаа права затвореничка-напната атмосфера мрачен беше некако...подобар сетап-место на одвивање, нели прав затвор. Беше по морбиден - суров поточно реален делуваше како да си на лице место одлично завршена работи во поглед на атмосфера и автентичност. Иако се работи за интересен и добар филм, мислам дека споредбата не е на место од поглед на квалитет. По добра споредба е The green Mile vs Shawshank Redemption, e ова е веќе компарација на место :)
Баш поради ова што го наведе повеќе ми се допаѓа Алкатраз.Далеку од тоа дека е којзнае што подобар ама ете има некои работи(сам ги наведе) што повеќе ми се свиѓаат. Онаа морбидна и сурова слика на затворот како што викаш го доловува моментот.
Фанатик сум за вакви филмови со затвори,бегства,ограбување и сл.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Баш поради ова што го наведе повеќе ми се допаѓа Алкатраз.Далеку од тоа дека е којзнае што подобар ама ете има некои работи(сам ги наведе) што повеќе ми се свиѓаат. Онаа морбидна и сурова слика на затворот како што викаш го доловува моментот.
Фанатик сум за вакви филмови со затвори,бегства,ограбување и сл.
Mал офтопик, ако сакаш филмови со затвoри и слично тогаш гледај ја серијава најдобра во историјата од тој тип.

Има избрано многу добри глумци за улогите во неа и е на некој начин отскочна даска за истите во нивната кариера понатака :)

Се извинувам за офтопик.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Далеку сте од темава. Нека се исцрпи дискусијата за овие два филма, за некој ден ќе добиете нова споредба на „затворски“ филмови па ќе можете да се искажете.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Една од темите која често ја запоставуваме па ја ваѓаме од дното: Кој филм е подобар, и зошто?

Watch-Buried-Movie.jpg Vs 127-Hours-movie-poster-James-Franco-stars.jpg

И запамтете, користете троа спојлери кога се зборува за крајот!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Единствено нешто што Закопаниот може да го понуди повеќе од 127 е глумата на Рејнолдс во филмот и сценариото, во се останато е далеку послаб филм од 127.

Гласам за 127

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.575
Не може да се споредат овие два филма за да оцениме кој е подобар.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Зошто да не можат бе да се споредат? Имаат иста тематика не е битно дали едниот е според вистинска приказна или не овде збориме за филмови. Кога ќе го оставиме фактот на страна дека 127 часа е според вистинска приказна е ептен за никаде. Нема никаква напрантост и драма, ептен хепи беше овој и така со сите боички ич не ме бендиса, можеш комотно да прескокнеш пола филм и ништо да не испуштиш нема никаква скрипта. Закопаниов ми е далеку подобар, од секој аспект, од глума од сценарио, од скрипта, има и наппнатост и драма баш вистинска агонија, нема ништо поинакво во тие моменти без разлика на филмовите дали раката ти е заглавена или си закопан...Чесно мојот глас оди за Buried :)

ПС. Срдечно се надевам дека кај и да е ќе се исцрпи дискусијата :nesvest:

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Не може да се споредат овие два филма за да оцениме кој е подобар.
Ај не туркајте со главата во ѕид: и двата се филмови во кои целото дејство се врти околу еден лик, кој се наоѓа во живот-или-смрт ситуација, заробен во мал простор. И тоа како се слични.

Член од
1 октомври 2009
Мислења
109
Поени од реакции
18
Ае вака. Burried е океј филм, како идеја. Меѓутоа е нереално да се споредува со филм кој ги има суштинските особености на филм нели. Она што го гледаме во Burried е монодрама, филм пренесен не преку филмски, туку преку церебрален пат, т.е го доживуваме филмот со самото тоа што се осеќаме клаустрофобично, без воздух и сл. Неможе да се каже дека е реално филмско доживување, уште помалку споредено со Бојл, бидејќи не е потполно логично-мрежа под земја, воздух после толку време дерење и палење оган, мислам втф. Плус и финтата со киднаперите не е доволно јасна.
Од друга страна пак 127 часа е филм во комплетната смисла на зборот, и ни нуди нормални филмски особености, како фотографија, актерска игра, развој на ликови бла бла. Башка тоа што Франко е феноменален во филмот, иако малце претераа со тоа хепито. Гласам за 127.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Ае вака. Burried е океј филм, како идеја. Меѓутоа е нереално да се споредува со филм кој ги има суштинските особености на филм нели. Она што го гледаме во Burried е монодрама, филм пренесен не преку филмски, туку преку церебрален пат, т.е го доживуваме филмот со самото тоа што се осеќаме клаустрофобично, без воздух и сл. Неможе да се каже дека е реално филмско доживување, уште помалку споредено со Бојл, бидејќи не е потполно логично-мрежа под земја, воздух после толку време дерење и палење оган, мислам втф. Плус и финтата со киднаперите не е доволно јасна.
Од друга страна пак 127 часа е филм во комплетната смисла на зборот, и ни нуди нормални филмски особености, како фотографија, актерска игра, развој на ликови бла бла. Башка тоа што Франко е феноменален во филмот, иако малце претераа со тоа хепито. Гласам за 127.
Кои ликови се развивале во 127?

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
главниот лик?
ОК :)

Немам многу време да се вклучам во дискусијава а осеќам дека ќе биде интересна, само ќе кажам дека за мене Buried беше многу по напнат, тензичен филм, иако се слагам дека е фикција во смисла дека некои сцени се нереални. Она што ми се допадна е што Buried е мрачен филм, каков што треба да биде за една таква ситуација, а 127 е премногу хепи за приказната. Тоа е веројатно единствената причина зошто 127 не ми се допадна колку Buried, мислам дека не е прикажан на начин кој го заслужува приказната и главниот јунак.

И не гледам што тоа Франко одглуми подобро од Рејнолдс, освен што поубаво можевте да го видите :)

Член од
7 јануари 2009
Мислења
679
Поени од реакции
30
И двата се нискобуџетни, а особено закопаниот. Добра идеја, а и реализација. +1 за 127ч заради убавите пејсажи на почетокот,а и двете типки не беа за потценување.Посебно Kate Mara, сестра и на Rooney Mara, наспрпоти саат и пол клаустрофобија.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Токму затоа :toe:
Токму за кое?

127 е досаден филм, ужасен...Не зборам за искуството што навистина го имал човекот според кој е направен филмот туку за филмот. Флешбаковите се бесмислени и досадни, не откриваат ништо за човекот, кој е, што е, како е, беа збунувачки и немаа никаква улога во приказната воопшто не ја направија поинтересна и возбудлива. Општо целата приказна и тоа како е претставен НЕ ми предизвика никаква симпатија кон главниот лик, јас навистина не разбирам што толку маестрално во филмот и глумата. Уан мен шоу без никакви емоции, епа како да ми биде интересен? Без да добиеш чувство на страв, копнеж по најблиските по семејството, без и некоја поголема волја за преживување, шо чоек ќе беше?
И Buried бил нереален, па да фиктивна приказна е како што кажа Исоно, ама за затоа 127 ви е реален 5 дена без циркулација е научна фантастика раката да не му стане црна :)

Kajgana Shop

На врв Bottom