Кој филм/серијал е подобар и зошто? A Quiet Place v. Bird Box

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
^
Понестанав од идеи, Gladiator и Bravehearth можеби? :)(ако има поназад слична споредба се извинувам од напред)

--- надополнето ---

или пак Walk the line vs Ray (ма да сумњам дека се гледани филмовиве од 5%од форумџииве )
Gladiator и Walk the line, без размислување :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
^
Понестанав од идеи, Gladiator и Bravehearth можеби? :)(ако има поназад слична споредба се извинувам од напред)

И двата се на мојата листа на омилени филмови. Мртва трка за мој вкус.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Ајде, бидејќи настана дискусија на една од темите пред некој ден, тука можете да образложите: Godfather или Goodfellas?

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Ајде, бидејќи настана дискусија на една од темите пред некој ден, тука можете да образложите: Godfather или Goodfellas?
Без двоумење Godfather. Едноставно филмот е совршен. Не може ништо лошо да се каже за филмот, глумата,приказката,режијата,музиката све е на највисоко ниво. И двата филма се за мафијата , но ја отсликуваат мафијата во различен период. Кум ја прикажува мафијата во периодот по светската војна кога мафијата ја има најголемата моќ после времето на прохобицијата, ја прикажува високата организираноста на мафијата која работи според кодекси и начинот на кој тие работат според свои закони кои стриктно ги почитуваат.
Во Добри момци филмот почнува како Хенри вели дека отсекогаш сакал да биде гангстер , додека во Кум Мајкл не сака да има ништо со мафијата но потоа по низа случувања мора да застане на чело на мафијата за да го спаси семејството и татко му. Самата моќ што ја стекнуе Мајкл и желбата да ја зголеми ќе го уништи. Марлон Брандо со неговата глума на Вито Корлеоне ги остави најдобрите , најкултните цитати . Да не ме сфатете погрешно Добри Момци е еден од топ 10 филмови што ги обожавам ама на врвот се Кумовите. Џо Пеши сцената со фани гај е една од најдобрите. Двата се супер филмови само многу повеќе ми се допадна Кум кој никогаш неми е досаден за гледање

F

Frankie Yale

Гостин
Мене Добри Момци повеќе ми се свиѓа од Кум зошто е пореалистичен (ептен пореалистичен, базиран е на вистинска приказна)...

Без двоумење Godfather. Едноставно филмот е совршен. Не може ништо лошо да се каже за филмот, глумата,приказката,режијата,музиката све е на највисоко ниво. И двата филма се за мафијата , но ја отсликуваат мафијата во различен период. Кум ја прикажува мафијата во периодот по светската војна кога мафијата ја има најголемата моќ после времето на прохобицијата, ја прикажува високата организираноста на мафијата која работи според кодекси и начинот на кој тие работат според свои закони кои стриктно ги почитуваат.
Во Добри момци филмот почнува како Хенри вели дека отсекогаш сакал да биде гангстер , додека во Кум Мајкл не сака да има ништо со мафијата но потоа по низа случувања мора да застане на чело на мафијата за да го спаси семејството и татко му. Самата моќ што ја стекнуе Мајкл и желбата да ја зголеми ќе го уништи. Марлон Брандо со неговата глума на Вито Корлеоне ги остави најдобрите , најкултните цитати . Да не ме сфатете погрешно Добри Момци е еден од топ 10 филмови што ги обожавам ама на врвот се Кумовите. Џо Пеши сцената со фани гај е една од најдобрите. Двата се супер филмови само многу повеќе ми се допадна Кум кој никогаш неми е досаден за гледање
Мафијата никогаш не работела така, никогаш немало некој ко Дон Корлеоне...

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Мене Добри Момци повеќе ми се свиѓа од Кум зошто е пореалистичен (ептен пореалистичен, базиран е на вистинска приказна)...

Мафијата никогаш не работела така, никогаш немало некој ко Дон Корлеоне...
За твоја информација во Кум се вметнати и некои ликови како инспирација на веќе постоечки. Некои случки се и навистина случени. Во првиот дел Мо Грин типацот што му го преземаат хотелот всушност е смислен според Багзи Сигал човекот кој го започнал бизнисот со казина во едно место кое прерасна у град - Лас Вегас, Хајман Рот всушност е Meyer Lansky еврејски гангстер. Во секој од трите дела некои случки се инспирирани од вистински настани. Кум е ремек дело во секој поглед, сценографијата, музиката, приказната е добро составена, покомлексен е, а за глумата нема што тука да се збори најдобрите глумци на едно место.

F

Frankie Yale

Гостин
За твоја информација во Кум се вметнати и некои ликови како инспирација на веќе постоечки. Некои случки се и навистина случени. Во првиот дел Мо Грин типацот што му го преземаат хотелот всушност е смислен според Багзи Сигал човекот кој го започнал бизнисот со казина во едно место кое прерасна у град - Лас Вегас, Хајман Рот всушност е Meyer Lansky еврејски гангстер. Во секој од трите дела некои случки се инспирирани од вистински настани. Кум е ремек дело во секој поглед, сценографијата, музиката, приказната е добро составена, покомлексен е, а за глумата нема што тука да се збори најдобрите глумци на едно место.
Абе знам, и Вито Корлеоне е базиран на вистински мафијаши како Карло Гамбино, Френк Костело и други... Али приказната не е вистинита... Во Добри Момци 90% од работите стварно се десиле, грабежот на Луфтханза (6 милиони долари), Убиствата на Спајдер и Томи ДеВито... И Кум е прејак филм, би го рангирал 2. на мојата листа но сепак Добри Момци повеќе ми се свиѓа зошто е порелаен и ја покажува мафијата во друго (вистинско) светло... Зошто они всушност не се "men of honor" како што Кум ги покажува... Тие се убијци, криминалци и рекетари како секои други (но сепак поорганизирани)... Знам дека нема да се согласиш со мене али јбг тоа е мој личен вкус и нема да се смени... Добри Момци е за мене бољи и тачка

How bout we agree to disagree? :)

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Абе знам, и Вито Корлеоне е базиран на вистински мафијаши како Карло Гамбино, Френк Костело и други... Али приказната не е вистинита... Во Добри Момци 90% од работите стварно се десиле, грабежот на Луфтханза (6 милиони долари), Убиствата на Спајдер и Томи ДеВито... И Кум е прејак филм, би го рангирал 2. на мојата листа но сепак Добри Момци повеќе ми се свиѓа зошто е порелаен и ја покажува мафијата во друго (вистинско) светло... Зошто они всушност не се "men of honor" како што Кум ги покажува... Тие се убијци, криминалци и рекетари како секои други (но сепак поорганизирани)... Знам дека нема да се согласиш со мене али јбг тоа е мој личен вкус и нема да се смени... Добри Момци е за мене бољи и тачка
How bout we agree to disagree? :)
Друже и во што е тоа што е подобар Добри Момци од Кум? Тоа што било според 90% вистински настан? Тогаш Donnie Brasco е подобар oд двата.
Секој си има свој вкус, ама според мене во секој филмски аспект Кум е подобар

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Не гледам како тоа ако е еден филм по вистински настан го прави подобар од другиот кој не е. Дали е по вистински или не е само податок кој е интересен за гледачите, не е никаков критериум за споредба на филмови. 99% од филмовите не се снимани по вистински настани исто како што 99% од оние кои се снимани по вистински настан немаат врска со тоа што навистина се случило.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.708
Поени од реакции
13.389
И двата ми се топ 10 гледани, но ако би бирал кој е подобар би го ставил Goodfellas. Зошто?
Не е премногу долг. Да не се лажеме колку и да е убав филмот со одредено време тој покажува знаци на здодевливост. Пример Кум кецот е навистина добар и има многу јаки сцени но во филмот се осеќа некоја лежерност која малку кај мене ми покажува знаци на здодевливост.
Второ, Кум има повеќе делови. Заклучив дека било кој филм ма колку и да е одличен првиот дел, вториот веќе покажува знаци на слабост. За 3ката... покажување на слава во старите добри времиња кога се штанцаа претходните 2 дела. Goodfellas е само еден дел.
Трето... Повеќе ме привлекуваат приказни каде главните ликови не се најглавните газди. Значи Томи, Џими и Типот не се боговите во Мафијата, тие се трудат да добијат статус и почит од мафијата, правејќи ги the dirty jobs.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Или да скратиме по Еntertaining + extremely cool = Goodfellas.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.575
Баш поради тоа што претходно настана една ваква дискусија на друга тема се решив да го изгледам Goodfellas.
Кога би морал да кажувам кој е подобар, без сомнение би рекол The Godfather.

F

Frankie Yale

Гостин
Друже и во што е тоа што е подобар Добри Момци од Кум? Тоа што било според 90% вистински настан? Тогаш Donnie Brasco е подобар oд двата.
Секој си има свој вкус, ама според мене во секој филмски аспект Кум е подобар
Не, не ме сфаќаш, Добри Момци ми се свиѓа повеќе зошто дава реалистична слика за мафијата, Кум премногу ја идеализира...

П.С. Дони Браско е непрезицен, додадени се многу настани за да го направат филмот повозбудлив, Дони никогаш не учествувал во убиствата на тројцата капетани, Ники уште е жив и тако даље...

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Escape from Alcatraz или Escape from Shawshank(Shawshank Redemption) Два култни филмови...
Јас лично не можам да се одлучам,ме влече Алкатраз некако ми е по содржаен башка и Клинт Иствуд е "пофраер" од Тим Робинс.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Escape from Alcatraz или Escape from Shawshank(Shawshank Redemption) Два култни филмови...
Јас лично не можам да се одлучам,ме влече Алкатраз некако ми е по содржаен башка и Клинт Иствуд е "пофраер" од Тим Робинс.
Полека сеа, у поглед на филм како филм сценарио,фотографија,приказна па и избор на глумци Shawshank е едно 200 години пред Escape From Alcatraz. Eдинсвено што ми се допадна повеќе кај вториот е што ја имаше онаа права затвореничка-напната атмосфера мрачен беше некако...подобар сетап-место на одвивање, нели прав затвор. Беше по морбиден - суров поточно реален делуваше како да си на лице место одлично завршена работи во поглед на атмосфера и автентичност. Иако се работи за интересен и добар филм, мислам дека споредбата не е на место од поглед на квалитет. По добра споредба е The green Mile vs Shawshank Redemption, e ова е веќе компарација на место :)

Kajgana Shop

На врв Bottom