шпагети, јајца на око, јајца на уво, пудинг, разни видови салати, торти, лигњи итн.
Рецепт:јајца на уво
Ставаш зејтин во тава да се грее. Кршиш јајца во чинија по потреба(за Х лица). Откога зејтинот во тавчето добро ќр се загрее, го тргаме тавчето од оганот и во загреаниот зејтин ги додаваме веќе скршените јајца спремни како јајца на око. Го враќаме тавчето на оганот и со вилушка нежно со кружни движења низ јајцата во тавчето правиме јајцата на око да изгледаат како јајца на уво. Зачинуваме по желба со сол.
П.С. Кружните движења на вилушката низ јајцата на око се како резултат на нервозата на мајката која во стадиум на „попиздување“ од нејадењето на децата вели: Па добро бе неќете тоа, неќете оноа, неќете јајца на око па да не сакате јајца на уши? И замислете на тоа прашање следи онака искрен одговор од децата да, мамо сакаме јајца на уши какво е тоа ајде направи. И се доби овој рецепт, а верувајте дека децата се изедоа и сега масовно се прави. :jaj: