Која "пастрмајлија" е подобра?

Која Пастрмајлија е подобра?

  • Велешката дефинитивно!

    Гласови: 103 32,4%
  • Штипската!

    Гласови: 157 49,4%
  • Не знам, немам пробано никогаш

    Гласови: 58 18,2%

  • Вкупно гласачи
    318
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Самиот факт што Кратовската пастрмајлија не е ставена во избор ја прави анкетата непотполна. Од друга страна може да се каже дека ова е борба за втото и трето место.
 

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Самиот факт што Кратовската пастрмајлија не е ставена во избор ја прави анкетата непотполна. Од друга страна може да се каже дека ова е борба за втото и трето место.

Турете и Охридска во изборот.Видела жабата го потковаат коњот,па и таа дигнала нозе.Се знае,Велешка и толку.
 
Член од
14 февруари 2013
Мислења
584
Поени од реакции
704
Штипската мене ми е најдобра. Годинава ја пробав велешката, и ништо посебно не ми беше.... :)
 
Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Штипската мене ми е најдобра. Годинава ја пробав велешката, и ништо посебно не ми беше.... :)
А што е па толку посебна штипската? Што има во штипската а го нема во велешката? Дури и помалце има.

Од овие две ја бирам велешката. Инаку светиниколска. :)
 
Член од
14 февруари 2013
Мислења
584
Поени од реакции
704
А што е па толку посебна штипската? Што има во штипската а го нема во велешката? Дури и помалце има.

Од овие две ја бирам велешката. Инаку светиниколска. :)

Оваа година пробав од велешката. Претерано многу јајца имаше. 80% јајца беше а 20% месо. Тестото ми беше многу чудно и како мастика некако ми се влечеше.
А штипската, малце повеќе ја горат, али кога морам да бирам меѓу овие 2, штипска повеќе ми праи мерак на вкус.
Може така се погодило, ама ја сум од тие јадачи што не пребираат многу многу, така да... :D
 

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Оваа година пробав од велешката. Претерано многу јајца имаше. 80% јајца беше а 20% месо. Тестото ми беше многу чудно и како мастика некако ми се влечеше.
А штипската, малце повеќе ја горат, али кога морам да бирам меѓу овие 2, штипска повеќе ми праи мерак на вкус.
Може така се погодило, ама ја сум од тие јадачи што не пребираат многу многу, така да... :D

Кај си пробал?На питијадата ли?Ако си пробал таму,тоа не беа пити.
 
A

Antigona

Гостин
Без дилема штипската :) Браво штипјани, мајстори сте за вкусни пастрмајлии. (y)
 
C

cige

Гостин
Оваа година пробав од велешката. Претерано многу јајца имаше. 80% јајца беше а 20% месо. Тестото ми беше многу чудно и како мастика некако ми се влечеше.
А штипската, малце повеќе ја горат, али кога морам да бирам меѓу овие 2, штипска повеќе ми праи мерак на вкус.
Може така се погодило, ама ја сум од тие јадачи што не пребираат многу многу, така да... :D
Ако си бил на питијада таму питите беа една недела претходно печени, за да можат да продадат колку што ќе им побараат.
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Пробав и од штипската пита, сега може да си кажам мислење.

Тестото на велешката е многу поарно, додека пак на штипската и се лизгаат мевцата на секоја апка, што не е случај со велешката поради тоа што јајцето го држи месото, можеш на мира да јадеш.
Немало потреба од додавање на црвен пипер во месото, бидејќи кој е мераклија на луто ќе си земе феферонки, или на штипкси "џинки", се пресмеавме со тие таму коа ни го кажаа зборот. :LOL:

Иначе штипската си е ок, пита за уживање ама не би ја ставил во иста категорија со велешката.
Исто не треба да се оценува квалитетот на питата додека си на овакви манифестации, оти 90% од питите се направени на брза рака и стојат со саати на штандовите, значи ние ја порачавме од Верона, директно ни ја испекоа на лице место, искрено почекавме 15-20 минути, а замисли да седнеш во кафана во Велес ќе ти ја напраат за време од 30-60 мин. замисли која е таа разлика, колку е само тестото поубаво и поиспечено.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.948
Поени од реакции
25.466
Пробав и од штипската пита, сега може да си кажам мислење.

Тестото на велешката е многу поарно, додека пак на штипската и се лизгаат мевцата на секоја апка, што не е случај со велешката поради тоа што јајцето го држи месото, можеш на мира да јадеш.
Немало потреба од додавање на црвен пипер во месото, бидејќи кој е мераклија на луто ќе си земе феферонки, или на штипкси "џинки", се пресмеавме со тие таму коа ни го кажаа зборот. :LOL:

Иначе штипската си е ок, пита за уживање ама не би ја ставил во иста категорија со велешката.
Исто не треба да се оценува квалитетот на питата додека си на овакви манифестации, оти 90% од питите се направени на брза рака и стојат со саати на штандовите, значи ние ја порачавме од Верона, директно ни ја испекоа на лице место, искрено почекавме 15-20 минути, а замисли да седнеш во кафана во Велес ќе ти ја напраат за време од 30-60 мин. замисли која е таа разлика, колку е само тестото поубаво и поиспечено.
@Forrest Gump
 

Kajgana Shop

На врв Bottom