Која е вистинската сила на оваа репрезентација?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
И што ви кажува ова? Дека имаше многу случајни и нереални победи исто ко Бугарите кога водеа во последна минута против Словенија или Грузија кога беше декласирана од Бугарија. Грешката на ФИБА ги однесе малите екипи понатака им ја замасти сметката на поголемите.
Не си во право ни милиметар.
Ај да ја свртиме вака работата.Каква е таа Италија ,страшна Италија ,а изгуби од еден просечен Израел?Ако се толку јаки ,ќе немаше проблем за нив да победат со 20 разлика.
Поентата ми е дека ФИБА Европа можда напрај грешка...ама ако гледаш од страна на таканаречените големи екипи ,макар шо сега испадна дека не се толку големи.Не можат да одат понатака ,па ајде изговори слабите не заебаа?!Па ако се толку јаки колку шо се мислат нема да им е проблем.Ако им се трн во око 'слабите' екипи ,па нека си играат меѓусебно тие 'јаките'.Евроско првенство е колку знам за сите европски екипи ,а не само за одредени екипи ,поготово екипи на стара слава од типот на Италија.

Од друга страна мислам дека ФИБА Европа многу добра одлука изведе со зголемување на бројот на репрезентации.Се виде дека денес сите играат кошарка и не постојат веќе победливи и непобедливи екипи.Како до пред 2 години Британците шо беа отпишани,така и Финска ја отпишаа.Ама со играта заслужија за разлика од една Хрватска на пример.

Tiveriopol

Струмичанец
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.198
Поени од реакции
959
Како ми се повраќа кога ќе прочитам вакви глупости тоа е неверојатно... момент... да повратам.

Е сега, откако повратив, морам да признаам дека ги разбирам луѓето кога даваат вакви коментари, зашто за нив атлетика не е спорт, само кошарка и фудбал, евентуално ракомет.

Успех никад нема да биде влез во осум или влез во не знам што. Ќе биде добра генерација којашто ќе се памети, ама вистински успех имаат каратистите на пример, коишто всушност медали зимаат на светско ниво.
Значи убаво за тебе сега кога се олесни се исповрати и се убаво...
Добро најголем успех е 1 место во карате на нашата каратистка незнам како се викаше... Карате знаеш колку луѓе гледаат, а колку гледат кошарка. Имаме трето место во борење. Страшен спорт еден да не кажам од најгледаните :tapp:, и заборавив мислам дека освои медал и Дивна Пешич во стрелање.
Види во какви спортови освоивме медали, и новиот успех на ватерполистите на универзијадата но наведов во сениорска конкуренција. Е сега не наведов во колективен спорт што е моја грешка, а подобри до сега се само ракометарките кој освоија 7 место на првото светско...
И тоа дефинитивно ке биде најголемиот успех бидејки имаме и тоа како големи шанси за прв пат во колективен спорт да играме макар и квалификации за Олимписки игри и колку што знам каратето не е олимписки спорт така поздрав, а ако ти се поврака слободно земи си кеса не ми сметаш. И не ме споредувај со ВМРО бидејки јас не сум ВМРОВЕЦ...Но сепак сум Македонец и во спортот не мешам партии.. Ова е спорт, ова е успех, ова ке биде најголем успех...

Член од
14 март 2010
Мислења
16.935
Поени од реакции
16.227
Извини стари ама оваа еуфорија,овие чувства што сега ни ги овозможуваат кошаркарите никој до сега ни ги нема пружено.

Батали ти карате,шах и кајакарство на диви води,БАСКЕТ е ова.
Aма види, на крај медалите се значајни, никој не го интересира дали Македонија играла во 1/4 финале, ама за мала земја како нашата нормално дека ќе се задоволиме со 7-8 место во Европа...и тоа ќе ни претставува најголем успех во спортот.
Доволно е да погледниш накај Србија, Хрватска, па и Грција, секое првенство без медал е за нив неуспех, без разлика на крај ако освоиле четврто место.
Не само во кошарката, во секој спорт е така.
Кај нас е ова успех бидејќи не сме научени секој ден да гледаме/играме во 1/8 финале, ако дај господ, па и 1/4 финале.
Во спортот се сметаат злато, сребро, бронза...се под тоа е незначајно.
Стар почетник добро рече, на крај ќе се памети дека сме имале добра генерација на кошаркари која направила да бидеме горди со неа, ама медал не донела, што е и основата на секој спорт.

Tiveriopol

Струмичанец
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.198
Поени од реакции
959
За кој сакаш збори бе синко. Знаеш ли која е конкуренцијата во каратето? Знаеш ли било што за било кој спорт во светот?Као ВМРО сте ебате, они го изградија Скопје, пред нив не постоеше. Тоа што вие не сте му ја виделе убавината на градот не значи дека не постоел.

Исто и со спортот, тоа што вие не сте се заинтересирале за успесите на македонскиот спорт и сте заглавиле со маалски баскет три на три и гледате едино нба и лига на шампиони во фудбал, не значи дека можете да си земете за право да исерете што сакате во јавност.

Уствари, коа ќе размислам, форум е, докажувајте колку сте глупи, барем да знаеме со кого има смисла да дискутираме на посериозни теми, каква што се надевав дека е оваа, ама со деца коа сакаш ракија да пиеш, само салатата ќе ти ја изедат, ништо друго...
Знаеш ли ти која е конкуренцијата во кошарката бе господине...Знаеш ли ти која е... Свесни ли сте дека немаме НБА играч во нашиов тим свесни ли сте дека се што направија направија со срце.... Ама не ти гледаш карате или атлетика во која имаме страшни успеси... Гледаш ли одбојка еве во денешно време прават и тие сериозно успеси... Кога велам сериозни велам заради лигата во која играат деца од 15-16 години... Кошаркарската лига ја гледаш ли каква е....Фудбалската.... Не треба да наведувам

Не велам дека златен медал не е успех....Напротив но тоа е спорт кој не е интересен, нема гледаност, каде има едвај 200-300 гледачи во сала... Погледни што се случува немаме лига, а успеваме да ја совладаме една Грција чија лига е една од најсилните во европа каде играат Олимпијакос, Панатинајкос, АЕК, ПАОК....Хрватска Цибона, Задар... Имале играчи како Дражен Петрович, Тони Кукоч...Грците Дијамантидис, Јанакис и некој други. И тоа е за тебе мал успех... Во сите земји, во сите пишани медиуми не пишува Република Македонија, бевме на насловна на НБА.ЦОМ, за тебе тоа е малку...
И уште еднаш цитирам значи ОВА Е НАЈГОЛЕМ УСПЕХ ВО КОЛЕКТИВЕН СПОРТ
--- надополнето: Sep 7, 2011 3:27 PM ---
Aма види, на крај медалите се значајни, никој не го интересира дали Македонија играла во 1/4 финале, ама за мала земја како нашата нормално дека ќе се задоволиме со 7-8 место во Европа...и тоа ќе ни претставува најголем успех во спортот.
Доволно е да погледниш накај Србија, Хрватска, па и Грција, секое првенство без медал е за нив неуспех, без разлика на крај ако освоиле четврто место.
Не само во кошарката, во секој спорт е така.
Кај нас е ова успех бидејќи не сме научени секој ден да гледаме/играме во 1/8 финале, ако дај господ, па и 1/4 финале.
Во спортот се сметаат злато, сребро, бронза...се под тоа е незначајно.
Стар почетник добро рече, на крај ќе се памети дека сме имале добра генерација на кошаркари која направила да бидеме горди со неа, ама медал не донела, што е и основата на секој спорт.
Друже значи моја беше грешката што не напишав колективен спорт... Да битни се медалите, но знаеме колку се вложува кај нас колку во соседството... А за медал во мал спорт како што се карате, бокс, кик бокс е потребно многу помало вложување одколку во кошарката, фудбалот, ракометот, одбојката... Затоа напоменав колективен спорт... Но кој како сака нека свати, а ако му се поврака на оној има стариот еве му болници еве му инфузии еве му кесиња што сака нека прави...

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Сите зборат за најголем успех во колективен спорт,а заборавија на 7 место што женските ракометарки го освоија на СП во Германија 1997 г.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Сеа увидов, дека ако пишеш нешто за ВМРО ќе ти стават лајк овие другите, а ако пишеш нешто за СДСМ ќе ти стават лајк овие првите... и тоа во ТЕМА ЗА КОШАРКА... па добро бе да му...

И не дриблајте, не се споредува каратето со кошарката. Не сакам ни малку да го деградирам успехот у каратето, али „светот“ повеќе памти кој освоил 5то место у кошарка отколку кој зел злато у карате.

Нас ни е потребен успех во спорт кој е world wide популарен, не во куглање или пеливанство... значи секоја чест и за нив, но „се памти“ успех во светски познат спорт.

Не мора да биде колектвиен, ете нека биде индивидуален, како тенис, атлетика, пливање...

Точно е дека ние се заситуваме со премалку, но пак некои сакаат експресен успех. Епа не се дешава тоа секој ден, треба чекор по чекор да се работи да се стигне до врвот.

Мене ми е исто глупо кога некој ќе пише, доволно е, немора веќе да победуваме, ова е успех. Успех е, али зашто кога си стигнал до таму да не пробаш и да се надеваш на повеќе, иако шансите се мали.

Мора секогаш да се цели кон повисоко, но мора и да се почитува досега стореното.

Tiveriopol

Струмичанец
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.198
Поени од реакции
959
Сите зборат за најголем успех во колективен спорт,а заборавија на 7 место што женските ракометарки го освоија на СП во Германија 1997 г.
Ако мислиш на мене наведов дека е најдобар во моментов, но дека кошаркарите очекувам да одат понапред...

Сеа увидов, дека ако пишеш нешто за ВМРО ќе ти стават лајк овие другите, а ако пишеш нешто за СДСМ ќе ти стават лајк овие првите... и тоа во ТЕМА ЗА КОШАРКА... па добро бе да му...

И не дриблајте, не се споредува каратето со кошарката. Не сакам ни малку да го деградирам успехот у каратето, али „светот“ повеќе памти кој освоил 5то место у кошарка отколку кој зел злато у карате.

Нас ни е потребен успех во спорт кој е world wide популарен, не во куглање или пеликанство... значи секоја чест и за нив, но „се памти“ успех во светски познат спорт.

Не мора да биде колектвиен, ете нека биде индивидуален, како тенис, атлетика, пливање...

Точно е дека ние се заситуваме со премалку, но пак некои сакаат експресен успех. Епа не се дешава тоа секој ден, треба чекор по чекор да се работи да се стигне до врвот.

Мене ми е исто глупо кога некој ќе пише, доволно е, немора веќе да победуваме, ова е успех. Успех е, али зашто кога си стигнал до таму да не пробаш и да се надеваш на повеќе, иако шансите се мали.

Мора секогаш да се цели кон повисоко, но мора и да се почитува досега стореното.
Ако зборуваш повторно за мене јас никогаш не напишав прв СДСМ, ВМРО туку господинот СТАР напиша а мислам дека администраторите се тие кои треба да опоменат бидејки ова е спорт ова е заеднички успех и на СДСМ и на ВМРО и на ДУИ и на ДПА и на сите партии и на цел народ...

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
а бе без бо потешко би било.....нема кој да тргне......или се лажам а кога веке би морал да бирам би ја одбрал или турција или србија а за да ни паднат тие треба многу математики........фиба нема да дозволи македонија да влезе во полуфинале.........верујте со кој и да играме...........
Фиба може да го сиса сега!!!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Не мора да споредувате разни спортови. Конкуренцијата во секој спорт е жестока, секаде има големи и мали риби. Популарноста е она што прави разлика. Тоа не го намалува успехот на каратистите и сите оние момци и девојки во многу спортови кои стигнале до медали. Но во најпопуларните спортови може да се направи вистинска афирмација на државата и да се остане запаметен, како што е тоа случај со кошарката. Тоа е она што дечките во Литванија го прават во моментов. За да кажеш дека влез во 8 најдобри во европа не е успех, треба да си француз ебате беља. Ние забораваме од каде сме и колкави сме, какви ни се условите за работа и натпреварување... Не верувам дека некој од странците знае дека кај нас се играат натпревари на зима во сали со температури за хокеј на мраз... Ако се тоа го имаме во предвид, и предалеку сме стигнати.

На страна тоа, мислам дека најважно е да ја победиме Грузија а потоа сме во ситуација во која никој ништо не очекува и ништо не можеме да загубиме. Тоа е заебана ситуација за фаворитите. Разликата во квалитет е јасна но притисокот не е врз нас а мотивација имаме на кило, така да не е невозможно чудото.

Инаку генерално мислам дека ние сме можеби во топ 12 по квалитет, но квалитетот на европската кошарка е паднат. Имаше едно време во кое Србија, Хрватска, Грција, Литванија итн... беа толку силни што беше научна фантастика да се игра со нив а да не се изгуби дебело. Знаеме сите и какви имиња имаше тогаш во кошарката, сега некако не сум импресиониран.

Системот верувам дека брзо ќе го променат затоа што е невозможен, треба да се одиграат 100 натпревари до финалето. Не е проблем тоа да има 24 екипи, нека играат помалите, јас сум секогаш за тоа. И на Светско фудбал кога многумина на форумов беа задоволни што оди Франција а не Ирска јас се чудев: Светското е шанса за помалите нации, важно е да има добри натпревари за паметење и што повеќе изненадувања. А Франција изгуби ко Грчка, не се ни осети дека беше таму. Така да, нека има 24 ама во некој нормален систем: 4 групи по 6, двете најдобри одат во четвртфинале, нокаут и дома. Така е повозбудливо и подинамично, а во кошарката и ракометот, секој оди понатаму... теоретски можеш да имаш 8 победи по ред и да испаднеш во четвртфинале :)

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
За кој сакаш збори бе синко. Знаеш ли која е конкуренцијата во каратето? Знаеш ли било што за било кој спорт во светот?Као ВМРО сте ебате, они го изградија Скопје, пред нив не постоеше. Тоа што вие не сте му ја виделе убавината на градот не значи дека не постоел.

Исто и со спортот, тоа што вие не сте се заинтересирале за успесите на македонскиот спорт и сте заглавиле со маалски баскет три на три и гледате едино нба и лига на шампиони во фудбал, не значи дека можете да си земете за право да исерете што сакате во јавност.

Уствари, коа ќе размислам, форум е, докажувајте колку сте глупи, барем да знаеме со кого има смисла да дискутираме на посериозни теми, каква што се надевав дека е оваа, ама со деца коа сакаш ракија да пиеш, само салатата ќе ти ја изедат, ништо друго...
Глупардо не си достоен со мене да збориш за спорт,ми кажуваш карате таму,јас лично сум професионален спортист.А за тоа ВМРО не мешај муабети знаат многумина многу колку ги подржувам нив.

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Стварно не ми е јасно како може некои кретени да го минимизираат успехот на кошаркарите. Па каков бре кајак какви каратисти, ај некој нека ми каже кој е најдобар кајакар во европа (златно весло) или незнам таму јадење брзо сендвичи. Абе луѓе ова е втор најпопуларен спорт во европа. Самиот факт дека играат суперѕвездите на европската кошарка кажува колку е битно ова ЕП. И самата помисла дека на пола европа им свртевме внимание е доволно за голем почит спрема тоа што го направија дечките!!

Kajgana Shop

На врв Bottom