Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Може преку некоја наша банка со картичка да се плаќа на интернет?
Имал некој некакво искуство?
Ke odis vo Stopanska Banka Ad Skopje i ke si izvadis karticka za plakjanje na Internet. Ne e kako drugite karticki, ne mozes da ja koristis na drugo mesto osven na internet. So nea ke dobies i CIV broj koj e neophoden koga kupuvas preku internet. Pobaraj vo bankata da ti dadat i disk za internet bankarstvo, za da mozes od doma da si gi prefrlas parite od smetka na smetka. Inaku kartickata funkcionira kako debitna i e povrzana so posebna denarska smetka na koja sto stavas pari koga sakas nesto da kupis na internet. Od moeto iskustvo znam deka kartickata pominuva na poveketo internet prodavnici, edinstven problem imav so Avstriskite, ne ja znam pricinata. Vo sekoj slucaj na amazon.com funkcionira besprekorno...Koga ke platis, od smetkata internet prodavnicata ti gi povlekuva parite vo valuatata vo koja plakas a po kursot na Narodna Banka na Makedonija.

Od drugite banki znam so sigurnost deka kartickite na Tutunska Banka pominuvaat na internet (nemam koristeno)...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Данке шен, бро
Веќе завршивме работа со пријатели кои имаа од охридска банка. Не ни се исплатеше за само едно плаќање да вадиме нова картичка а и цајтнот бевме со време. Во секој случај добра информација, фала

П.С. две дански картички не поминаа што ме зачуди. Инаку намената беше за уплата за учество на семинар во Потугалија. Дали кај португалциве беше зезалицати или не знам што.

proud_89

Legenden sterben nie!
Член од
17 јануари 2011
Мислења
147
Поени од реакции
87
Ke odis vo Stopanska Banka Ad Skopje i ke si izvadis karticka za plakjanje na Internet. Ne e kako drugite karticki, ne mozes da ja koristis na drugo mesto osven na internet. So nea ke dobies i CIV broj koj e neophoden koga kupuvas preku internet. Pobaraj vo bankata da ti dadat i disk za internet bankarstvo, za da mozes od doma da si gi prefrlas parite od smetka na smetka. Inaku kartickata funkcionira kako debitna i e povrzana so posebna denarska smetka na koja sto stavas pari koga sakas nesto da kupis na internet. Od moeto iskustvo znam deka kartickata pominuva na poveketo internet prodavnici, edinstven problem imav so Avstriskite, ne ja znam pricinata. Vo sekoj slucaj na amazon.com funkcionira besprekorno...Koga ke platis, od smetkata internet prodavnicata ti gi povlekuva parite vo valuatata vo koja plakas a po kursot na Narodna Banka na Makedonija.

Od drugite banki znam so sigurnost deka kartickite na Tutunska Banka pominuvaat na internet (nemam koristeno)...
Од Тутунска и Комерцијална сигурно поминуваат на интернет. Од искуство.
А ова ме интересираше. Тие посебните картички за плаќање на интернет. Ме убедуваа во Охридска Банка дека морам да извадам за можам да плаќам преку нет пошто не можело. Сепак пробав, и поминуваат на нет и обичните мастер картички од Охридска Банка :)

M

macgowan

Гостин
Секоја картица која има на задната страна CVV број(трицифрен обично) треба да нема проблем околу било какво плаќање.Независно од која банка се,банките се само провајдери на услугите на VISA,Mastercard etc...Тоа го имаат сите картички кои се брендирани од VISA,Mastercard...ama не Мaestro на пример.Има дебитни картички со кои можеш да плаќаш преку нетот,например VISA electron со која конкретно јасуплаќав сега на различни местa и ја прифаќаа.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сето тоа тоа е фино и ок, и јас мислев дека е така ама не било. Еве во конкретниот мој случај, Стопанска VISA, не помина, 2 картици од данска (не знам која точно банка, не беа мои) MASTER исто не поминаа верификација, а помина од Охридска банка MAESTRO. Ај сега најди му НЗС!!!

Член од
11 јуни 2011
Мислења
249
Поени од реакции
166
"Нај јаки" се од Прокредит ако имаш кредит земено и треба да платиш на 18-ти а во моменто не можиш да платиш нормално че закасниш ден-два абе 100 че ти се јава и 5 пати дома че ти дојда,и плус сето то не иди некој сам има 3-4 да ти се обеса :)) како од куклена претстава се хехе

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
После некое време од кога ја отворив темата, има промени во моето мислење за банките.

Тогаш први ги рангирав Прокредит (види во мојот прв пост). После некое време на користење на нивните услуги, почнаа да бидат се поспори и поспори, се повеќе гужва имаше на нивните шалтери, а вработените иако млади, некако уморно делуваа и незаинтересирани да одмалат од редиците кои се ствараа. Иако работат до 7, што ми одговараше, почнаа да стануваат многу поспори и понезаинтересирани да помогнат. Решив да преминам во друга банка.

Преминав во НЛБ Тутунска, каде што најпрво ме привлече електронското банкарство и можноста бесплатно да имаш увид во сметката (нлб клик) онлајн (за физички лица ова е од огромна важност според мене). Тоа супер си функционира, и во било кое време имате пристап до сметката (не мора да одиш до банкомат или банка да провериш дали имаш промена на состојба итн). За мала сума можеш да добиеш и можност и да уплаќаш пари од сметката (да плаќаш сметки, да префрлаш пари од една на друга сметка итн) сето тоа од дома.

Исто како сопственик на фирма, отворив НЛБ Проклик (електронско банкарство за фирми) од кое сум презадоволен. Комплетната работа со фирмата ја префрлив онлајн, од плаќање на сметки до префрлање на плата и плаќања на фактури. Ова ми овозможи (иако банката работи до 5 што не ми беше во прилог) да не мора да одам до банка скоро за ништо (освен за земање на изводи). Тоа што би можеле да го подобрат е намалување на провизиите за користење на електронско банкарство (ова посекако им оди во прилог, затоа што се намалува гужвата на нивните шалтери), додавање на нови услуги (како на пример можност за онлајн печатење на изводите за фирми, засега тоа го наплаќаат по секој извод), и продолжено работно време (барем до 6 саатот). За работното време, знам дека работеа до покасно и го намалија, што мислам им беше голем минус.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Најдобра е Комерцијална банка.
Со повеќе картички и поинтензивни трансакции, Тутунска почнува да си го покажува правото лице. Исклучително мизерни банкарски финти користат. Уни банка има проблем со ажурирање на податоци, тоа може сериозен проблем да направи.
Стопанска е катастрофа!
За Прокредит не можам да кажам мислење бидејќи сум работела само со технички лица.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Не знам дали ми е за тука прашањево, ама не знам каде да прашам :confused:
Дали Стопанска Банка наплаќа провизија при користење на Виза Стар Класик кредитна картичка во трговија во странство? За вадење готовина од банкомат најдов на сајтот дека земаат 100 денари фиксно+3% од сумата што ја вадиш, но дали некој знае дали за купување во продавница во странство со картичката земаат провизија?

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Не знам дали ми е за тука прашањево, ама не знам каде да прашам :confused:
Дали Стопанска Банка наплаќа провизија при користење на Виза Стар Класик кредитна картичка во трговија во странство? За вадење готовина од банкомат најдов на сајтот дека земаат 100 денари фиксно+3% од сумата што ја вадиш, но дали некој знае дали за купување во продавница во странство со картичката земаат провизија?
Мислам дека во ниедна банка, ниедна картичка (дали дебитна или кредитна) не наплаќаат провизија за купување во продавници.

S

Stef Bachatero

Гостин
Стопанска банка е банка што највеќе ја мразам.Идам во Чаир во катастарот и некаде беше 3:10 и човекот доаѓам и ми вели затворена е за трансакции до 3:15,кулирав и отидов до Комерцијална каде што немаше никаков проблем им велам вашите колеги од Стопанска се толку неуслужливи што не сакаат ни една трансакција да примат за до Катастарот.Она се насмеа и ми рече такви се дечко они од комунизмот не се промениле :).И пак имав некоја работа и времето беше 2:50 и отидов најнормално да уплатам кај Стопанска и пак тој истиот ми вели извини дечки денес е до 2:45.Е тогаш ме фати љутината и му реков нели е до 3:15 и он на тоа рече оваа недела ги променивме правилата и пак отидов во Комерцијална и пак ме услужија.Мислам толку неуслужлива банка не сум видел.Од Комерцијална сум задоволен таму и ми е фирмата и не ја мењам иако има некогаш гужва од пензионерите.Но сепак секогаш се услужливи и до сега немало проблеми.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
61
Поени од реакции
35
никоја. банките се лопужарски институции и треба да се укинат. колку и утопистички да звучи ова, така е.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Jaс имам мало изкуство со Охридска банка како турист во Охрид. Прво тетката зборуваше на телефон со некоj от дома - ОК ке се прежалам. Сакав да сменам евро и давам личната карта со коjaто сум влезнал во РМ и таа вика -НЕ пасош мора. Мене ме пуштила РМ со този документ на неjна териториja,таа не ми го признава. И вака рече ми -еве во соседство има менувачница. :)
Това се дешава во клонот им во Охрид по самата чаршиja.

Kajgana Shop

На врв Bottom