Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Која банка мислите дека е најдобра според:

- Услуга;
- Квалитет;
- Поволност (кредити, камати, провизии..);
- Чекање ред;
- Љубезни (и/или убави) тетки на шалтер;
- Култура спрема вас како клиент (или пристап спрема клиент);

Да почнам од мене, ќе рангирам според услуга и култура, за поволноста сметам дека горе-долу сегде е исто.

Јас сум од Битола, и од овдешните банки сметам дека најдобра е Прокредит, имаат млад кадар, ретко кога сум чекал ред, работат до 7, нема типичен затворен шалтер пред кој се чека (освен тој за исплата) туку повеќе бироа каде што може да седнете и да има потреба од малце чекање.
На второ место е Комерцијална. Малце ред, не многу млад кадар - средна доба, работат до 7, ама пристапот сепак не е како во Прокредит, него типичен шалтерски.
Не знам за Уни-банка - чекам од вас, ама мислам дека тие се овде некаде во средина.
Претпоследна е Стопанска Банка Скопје (во Битола), многу ред, постар персонал од кој само 1-2 се љубезни и објаснуваат како што треба, работно време до 4.
Последна ја ставам Стопанска Банка - Битола, персоналот е за во музеј (можда имаат помлади - замена за оние кои се на боледување), со едно одење во банка без чекање на 3 шалтера по 20 минути не поминувате, работно време мислам дека е до 4 (а до 1 на благајните каде после се селат на еден шалтер на портирница)...
 
Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Cim SBT se prodadi ce bidi druga prikazna.

Inaku da znajte ne e do to dali vi se ljubezni salterdziite,tuku dali bankata dava uslugi.
 
Член од
18 ноември 2005
Мислења
271
Поени од реакции
4
Jas sum vo Komercijalna Banka vo Kumanovo ama voopsto ne sum zadovolen id uslugata. Salter sistem, nekogas se ceka po 30-45min. Ponekogas nemaat dovolno pari, devizi za isplata, treba da se zakazuva za naradnite denovi kolku sakas da podignes. Katastrofa, so eden zbor kazano.
Dodeka cekas red vo vrat ti disat sekakvi. Mnogu neprijatno iskustvo mi e da odam vo Kom.Banka Kumanovo.
A za najdobra, neznam. Mozebi novite Prokredit.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Според услугите што ги нудат и поволностите,неможам да одвојам некоја посебно,тука негде се сите,ниедна не дава кредит без камата.:retard
Љубезност,однос кон клиент,чекање ред,па немам зборови за Стопанска банка.Вработените не знаат да го уклучат компјутерот,брзината на работа им е на завидно ниво,не догледуваат што пишуваат,ако имаш еден ден слободен тогаш можеш да завршиш работа.Во скоро сите банки има млад кадар,редно време е постариве да се преместат во позадина,бидејќи исти се како во државна администрација.
Најдобар впечаток ми имаат оставено во Комерцијална банка.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Niedna...vo odnos na pogornite kriteriumi...vo nekoj drug zivot ...mozebi :)
 

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Тутунска , во СР , млад кадар , добра услуга и поволни кредити.
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
?

Spored mene Komercijalna na prvo mesto, i usluga i kvalitet i doverba i se :) potoa Prokredit poradi ljubezniot personal i drugi neznam, mi ja falat Uni banka ama sto znam, izvodite sto gi pravat ic ne se pregledni za razlika od gore navedenite.
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Бидејки едно време работев во Прокредит ќе кажам дека таа банка е најдобра, затоа сум можел да почувствувам од аспект на вработен во банката.Башка ненормални тренинзи се прават за сите вработени.
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Депонент сум во Тутунска, но во последно време шалтерската услуга им е катастрофа. Да ги бараа најголемите дебили по оглас за благајници, нема да можеа да ги најдат како што ги нашле. Плус, со тие новајлиите кои ги пуштаат на обука во најголемиот шпиц...изгубени во вселената. Конкретно, зборам за искуства во експозитурите во Градски ѕид. За другите досегашни услуги на Тутунска во изминативе 3 години (освен шалтерските) немам забелешка, туку само пофални зборови.

Имам пријател кој од неодамна работи во ПроКредит, можеби ќе отворам сметка и таму, многу луѓе даваат пофални зборови за банката.
 

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
Ne znam koja e najdobra, ama znam koja e najpederska(najlosa) Stopanska banka.
Imam preku 15 000 evra na nekolku smetki po raznorazni osnovi i se odensuvaat prema mene kako prema nekoja drolja od ulica.
Resiv da si gi soberam rabotite i da si odam od kaj niv.
Tri meseci se obiduvam da si odam ne mozam. Se nesto nemaat se nesto im fali za se nesto cekaat.
Vcera otidov da sklucam dogovor so nivnata brokerska kuka mi rekoa deka nemaat vreme i deka se prebukirani. Me odbija.
Toa e nevidena stoka sobrana tamu.
Onie se dobri IK karsi sobranie. Ljubezni se i usluzni. Ne se nesto premnogu brzi ama barem ne te dupat u zdrav mozok.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.179
Поени од реакции
34.358
Темата е за најдобрата банка - моето мислење се однесува на најлошата. Не сум имал некое особено искуство со останатите, но полошо од ова верувам дека не може да биде. Текстов се однесува на банката која е членка на NBG групацијата. Иј, колку гордо тоа звучи.

Приказна за високото образование, бавните тетки што џвакаат мастики додека зборат со клиенти и "кредитното тело".




Ќе започнам со киксовите, глупостите и непотребните нервози кои ги доживеав обидувајќи се да поднесам апликација за ненаменски потрошувачки кредит од 60.000 ден. (хеј, тоа не е ни 1.000 евра!). Критериумите за овој вид на потрошувачки кредит се јасно наведени во сите нивни флаерчиња и на нивниот вебсајт. Тие се:

· Државјанин на Р.М.
· Минимален годишен приход 1,500 EUR или 7.700 денари месечно
· Максимален месечен ануитет 37% од приходот
· Возраст на клиентот од 20 на аплицирање до 67 год. на денот на отплата на кредитот.

Нормално, јас ги исполнував сите услови, сите документи ги имав веќе обезбедено и тргнав во филијалата во ГТЦ. Како секој културен човек, извадив бројче и трпеливо чекав да ми дојде редот. Имаше двајца клиенти пред мене, а чекав повеќе од 3 саати за да дојдам на ред. За кредити има 2 шалтера, на кои работат 2 бабетини, намрштени, со мрсни коси, неиспеглани и со мастики во уста. Работат поспоро и од баба ми кога ја брои пензијата на дедо ми (а она има 79 години). Да му се смачи на човек. Се почувствував за момент како во средношколските денови, кога вадев пасош и се моткав по шалтерите во Беко справувајќи се со исфрустрираната администрација. Како да ти викаат "Оди си од тука, ти не ни требаш!".

На страна одбивниот изглед... Конечно ми дојде редот и и' ја предадов апликацијата и документите на таа од првиот шалтер. Само што ја погледна, прочита нешто и ми рече: "ништо дечко - одбиен си". Не ја ни внесе во компјутер, ниту пак ме праша нешто...

На моето прашање: "Зошто сум одбиен кога ги исполнувам условите?" налутено и со повишен тон (пред еден куп луѓе позади мене) ми даде фино објаснување: "Како зошто? Па немаш високо образование, немаш имот! Еве, гледам немаш високо образование!".

Ја потпрашав која улога всушност игра образованието во апликацијата, кога:

1) Најбитно е да имаш добра плата и да можеш да го исплатиш кредитот;
2) Банката сигурно нема да ми ги провери дипломите. Многу лесно можев да заокружам и дека сум магистар.

И нејзиниот одговор беше: "Дечко, тоа е, неможам повеќе да ти кажам. Ако нешто не ти одговара жали се кај шефицата Марија!". Простотилук!

Ја побарав шефицата, влегов кај нејзе во канцеларија и објаснив за проблемот и ми беше одговрено дека вработената не смеела да ми каже дека сум одбиен пред да ја внесе апликацијата во компјутер. Исто така, не смеела да ми каже дека сум одбиен поради моето образование и дека ќе и укажела на грешката. Помуабети со колешката и ми рече да се вратам и да аплицирам. Повторно на шалтер во дискусија со бабетината:

- Да не треба нешто да се дополни во апликацијата?
- Јас нема да ви дополнам ништо, вие си ја пополнувате апликацијата!
- Ве прашувам дали има нешто испуштено, да не треба случајно да дополнам...
- Ама јас нема ништо да дополнувам, вие сте требале да ја пополните!
- Госпоѓо, ве прашувам дали има нешто што треба ЈАС да дополнам.
- Не треба ништо да дополните.

Конечно. Почна да типка на компјутерот и да ми џвака мастика во фаца. Заврши по некои 10 минути бавно типкање и ми ги даде документите.

- "Одбиен си од кредитното тело".
- Зошто?
- Ви кажав, немате образование, немате имот.
- Каква улога има образованието кога сум вработен и ги исполнувам сите услови кои ги барате? Дали некаде е наведено дека само граѓани со високо образование треба да аплицираат? Дали мора да имам имот? Кое е тоа "кредитно тело"?
- Неможам да ти кажам кое е кредитното тело. Одбиен си.

Пак кај шефицата Марија.
- Одбиен сум од кредитното тело, што значи тоа?
- Тоа значи дека сте одбиени.
- А кое е кредитното тело?
- Неможам тоа да ви кажам...
- Не исполнувам некои услови што ги имате наведено?
- Не знам, ама ако сте одбиени од кредитното тело, тоа е...

Уште неколку минути ги повторував моите прашања, и откако не добив одговор следеше кинење на апликацијата пред неа.


Значи, да резимираме:
- Доколку чита некој од Стопанска Банка. За ваков однос со клиенти се лета од работа веднаш. Сигурно сум бил доста истрауматизиран и незадоволен од односот на вработената на првиот шалтер (19) што сум се дрзнал да напишам волку голем текст.

- Ако банката поставува критериуми за образование, НЕКА ГИ НАВЕДЕ. Изгубив цел ден за да ми кажат дека сум одбиен поради образованието од страна на „кредитното тело”.

- Што е кредитното тело? "Кредитното тело" не е ништо повеќе од компјутерски програм кој работи на принцип на бодирање. За заокружено средно образование добиваш 3 поени, за високо 5, за докторат 10... Принципот е јасен. Имајте на ум дека доколку сакате да земете кредит секогаш треба да лажете во апликациите. На тоа ве поттикнува банката. Значи да пишев дека имам високо образование ќе земев кредит, а никој немаше да ми ги провери дипломите.

- Вработете млади, динамични и услужливи работници. Толку бавно не сум видел да работи ниеден шалтер до сега. Не преувеличувам... Баш броев: 10 букви на тастатура внесуваат за повеќе од 15 секунди.

Премногу сум разочаран. Ги сметав за #1 банка во Македонија.
Очигледно не треба премногу да веруваме на рекламите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom