Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
Jaс имам мало изкуство со Охридска банка како турист во Охрид. Прво тетката зборуваше на телефон со некоj от дома - ОК ке се прежалам. Сакав да сменам евро и давам личната карта со коjaто сум влезнал во РМ и таа вика -НЕ пасош мора. Мене ме пуштила РМ со този документ на неjна териториja,таа не ми го признава. И вака рече ми -еве во соседство има менувачница. :)
Това се дешава во клонот им во Охрид по самата чаршиja.
За секаква трансакција во банка за човек кој не живее во Македонија е потребен пасош. Така да во секоја банка би било исто.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
За секаква трансакција во банка за човек кој не живее во Македонија е потребен пасош. Така да во секоја банка би било исто.
Jaс го разбирам това, но за државата РМ този документ е доволен за да влезна на неjна териториja (нешто многу побитно и позначаjно), за банката не е легитимен и доволен този документ.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
Jaс го разбирам това, но за државата РМ този документ е доволен за да влезна на неjна териториja (нешто многу побитно и позначаjно), за банката не е легитимен и доволен този документ.
Абе човек, што и е гајле на банката како си влегол ти во Македонија, ти можеш и илегално да влезеш, на лична карта никаде немаш доказ за престој во РМ. Има закони од Народна банка на Република Македонија кои мора да се почитуваат, во банка нерезидент (лице кое не е државјанин на МКД) може да се легитимира исклучиво со пасош.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Абе човек, што и е гајле на банката како си влегол ти во Македонија, ти можеш и илегално да влезеш, на лична карта никаде немаш доказ за престој во РМ. Има закони од Народна банка на Република Македонија кои мора да се почитуваат, во банка нерезидент (лице кое не е државјанин на МКД) може да се легитимира исклучиво со пасош.
Това го разбирам,но правото на влез предпоставува и дека ке ми требат пари. Това кажувам - пропуск во законодавството може би.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.360
Знали вака.Сакам да си отворам трансакциска сметка во некоја од нашиве банки и притоа да извадам Виза Електрон картичка за пазарење со неа.Е сега ги пролистав сите поголеми банки во Македонија и се пишува освен тоа дали зимаат провизија ако пазариш да речеме со Виза Електрон картичка или не.Сите пишуваат дека може да се користи за трговија во земјата и странство а дали зимаат провизија не кажуваат.Ме интересира која е најдобра банка за отварање трансакциска сметка и притоа да се земе Виза Електрон за промет во земјата и странство?По можност некоја што не зима провизија за користење во Македонија?Многу банки има а незнам која е најдобра.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Знали вака.Сакам да си отворам трансакциска сметка во некоја од нашиве банки и притоа да извадам Виза Електрон картичка за пазарење со неа.Е сега ги пролистав сите поголеми банки во Македонија и се пишува освен тоа дали зимаат провизија ако пазариш да речеме со Виза Електрон картичка или не.Сите пишуваат дека може да се користи за трговија во земјата и странство а дали зимаат провизија не кажуваат.Ме интересира која е најдобра банка за отварање трансакциска сметка и притоа да се земе Виза Електрон за промет во земјата и странство?По можност некоја што не зима провизија за користење во Македонија?Многу банки има а незнам која е најдобра.
мојата е од стопанска банка ..до сеа у странство не сум пазарувала, и незнам дали земаат провизија ..

е сеа, ако збориме за вадење од банкомат:
- од банкоматите на стопанска не земаат провизија, ако извадиш да речеме од тутунска,или what so ever зима ..мислам дека е 150 денари ..

зависи, секоја посебно става провизија ..

:smir:

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.360
мојата е од стопанска банка ..до сеа у странство не сум пазарувала, и незнам дали земаат провизија ..

е сеа, ако збориме за вадење од банкомат:
- од банкоматите на стопанска не земаат провизија, ако извадиш да речеме од тутунска,или what so ever зима ..мислам дека е 150 денари ..

зависи, секоја посебно става провизија ..

:smir:
А по продавници имаш пазарено?Зима тогаш провизија?

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
у продавница не, ама бензин еднаш стававме со другарки,и мислам дека не ми зеде ..
абе шо ќе ти е кредитна у Мк. за да пазаруваш по продавници ..

" Женска, примаш кредитна ;) "

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.635
Поени од реакции
34.034
Пред некој ден јас ја подигнав мојата Visa Electron oд Тутунска. Напраив за интернет купување. Оваа е универзалка, за пазарување, за интернет, како овична трансакциска сметка, за банкомат.. Е сега не го слушав многу овој кога збореше, али пример ако вадиш пари од банкомат на месец 20 денари зимале провизија, ако не ја употребиш - ништо. Барем така слушнав. Треба и договорот да ми е при рака, па ќе пишам ако пишува нешто во него..

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
со дебитна на Тутунска може да се плаќа преку интернет ... за другите не сум сигурен баш ...

веројатно некој денар земаат за тоа што ја имаш картичката ...

T

Tetro

Гостин
Имав порано еднаш од Стопанска.
Прва година гратис, после тоа ми одбија некои 315-330 денари ќирија. Отидов таму со договорот и ми викаат: "Сменети се правилата и условите за користење" и ми дава ливче да потпишам, мме. Одбив да потпишам, си ги извадив парите и затворив сметката.

Се префрлив во Тутунска, и имам таму без провизија пазарење насекаде низ светот (па и преку пејпал), законската камата ми стигнува на сметката и сите среќно си живееја.

Можеби и во СБ досега смениле начин на услужување на клиентелата, ама мене ми се одбивни од таа непријатна случка, како измениле правила, а не пратиле писмо, је*емти.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.360
Еве што најдов на офицјалната од Стопанска за вадење на Виза класик картичка што се користи во Македонија:

VISA CLASSIC КАРТИЧКА

Опис на производот
VISA classic картичката е меѓународна дебитна картичка со можност за користење во земјата и во странство, наменета за:
• Безготовински плаќања во трговската мрежа и
• Подигање готовина од банка или банкомат

Основни карактерисики
VISA classic картичката е поврзана со две сметки:
• денарска - на која се врши уплата во МКД и
• девизна на која се врши уплата во ЕУР
За користење на картичката во Р.Македонија се задолжува денарската сметка, а з а користење на картичката во странство , девизната. По потреба се врши префрлање на средствата за вкупниот износ на трансакцијата од една на друга сметка по автоматизам по курсот на девизниот пазар на СБ
• Користењето на картичката е БЕЗ ПРОВИЗИЈА за плаќање во трговската мрежа во земјата и во странство

Купување во трговија
• БЕЗ ПРОВИЗИЈА за плаќање во трговската мрежа во земјата и во странство вклучувајќи ги и ПОС терминалите од други банки

Подигање готовина
• БЕЗ ПРОВИЗИЈА за подигање на готовина во денари од банкоматите и експозитурите на СБ
• За подигање на готовина во денари од банкоматите на други Банки во Р.Македонија денарската сметка се задолжува со провизија од 100,00 МКД + 1% од подигнатиот износ.
• За подигање на готовина во странство девизната сметка се задолжува со провизијата од 1 EUR +1,5% од подигнатиот износ.
• Дневен лимит за подигање готовина е 60.000,00 МКД ( по барање на сопственикот може еднократно да се промени )
• За одземена картичка од банкомат во странство се задолжува денарската сметка со трошок од 1.000,00 МКД.

Важност
• За првото издавање 2 години
• Секое понатамошно обновување се врши за период од 3 години

Годишно членство
ПРИ ИЗДАВАЊЕ
• 10 ЕУР (600 МКД) за основна VISA classic картичката
• 5 ЕУР (300,00 МКД) за дополнителна картичка
• Бесплатна Classic дебитна картичка за секој сопственик на VISA STAR кредитна картичка
• Трошокот за изработка на нова, доколку старата картичка е оштетена изгубена или украдена изнесува 300,00 МКД

ПРИ ОБНОВУВАЊЕ
• БЕЗ ГОДИШНО ЧЛЕНСТВО за направен промет во трговија поголем од 120.000 МКД годишно
• СО 50% намалување на членството за постојните корисници на:
• VISA СТАР кредитна картичка или
• Кобрендираната VISA кредитна картичка на ВЕРО и СБ

ПИН код
• За подигање на готовина од банкомат задолжително се користи ПИН кодот (го добивате во затворен плик заедно со картичката). Доколку ПИН кодот се внесе погрешно повеќе од два пати, банкоматот ја одзема картичката.
• Издавање на нов ПИН чини 150 МКД

Критериуми
• Физички лица, државјани на Р. Макединја
• Полнолетни лица на возраст над 18 години

Потребни документи
• Барање за VISA Classic лично пополнето и потпишано од клиентот
• Копија од лична карта

ИНФО телефони
Во Контакт Центарот на Стопанска Банка, можете 24 часа, секој ден во неделата, да се обратите за било која информација во врска со картичката како и за сите случаи на губење или кражба на картичката, на следните телефонски броеви: + 389 (0)2 3100-109

А на страната на Тутунска нема баш инфо за камати.Кај овие е без камата у Стопанска и не зимаат 20 денари провизија на месечно ниво како Тутунска.Хмм...

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.792
Поени од реакции
11.377
Можеби и во СБ досега смениле начин на услужување на клиентелата, ама мене ми се одбивни од таа непријатна случка, како измениле правила, а не пратиле писмо, је*емти.
Овој тренд е присутен ко бајаги време, мамата нивна.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.562
Во Комерцијалана за вадење од банкомат земат по 10 денари месечно провизија , а за пазарење не земат

Kajgana Shop

На врв Bottom