Коронавирус (COVID-19)

Член од
27 април 2009
Мислења
2.500
Поени од реакции
3.319
Секоја чест за ликов :aplauz: првите 10-15 мин се доволни да ги изгледате

Член од
5 март 2018
Мислења
17.293
Поени од реакции
19.755
17 April — Vaccine from viral spikes holds promise
Главен дел од протениот на коронавирус може да овозможи безбедна и ефективна вакцина

Целосна студија кој има време да ја погледне:

--
Нели би требало веќе постепено бројките опаѓаат во Македонија?
Прашувам бидејќи веќе 5-6 недели сме во карантин, но кај нас бројките се уште варираат, во еден ден ниска бројка од 15-20 заболени, а во друг ден 70-80 заболени. Со оглед на тоа дека првиот случај беше регистриран на крај на февруари, а карантинот беше воведен некаде нешто пред средината на март, со тоа што да земеме временска рамка дека имало заразување во неделата пред да се воведе карантинот и потоа локална трансмисија на вирусот, и дека треба ~2 недели за да се манифестираат симптомите, тогаш веќе би требало да имаме постепено намалување на бројот на заразени, но тоа не е случајот тука.
Сериозно им веруваш кога излегуваат бројки да кажуваат ?
Во оваа држава временска прогноза кога кажуваат не им верувам не пак вакви ствари :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.632
Поени од реакции
22.368
Уште една вест поврзана на срцевите удари овој пат од Германија

Германски доктор предупредува дека половина од закажаните операции и третмани сега се откажани. Во моментов има намалување за едно 30-40% на прегледи на срцево болни бидејќи луѓето се преплашени да одат на болница поради корона. Преку 150 илјади слободни кревети низ цела Германија. Само во Берлин имало 68 хоспитализирани корона пациенти а 1000 празни кревети.

И после умирале од срцев удар, па на форум ги пишат дека умреле од корона
Точно е дека луѓето не одат за секоја ситница на дежурна всушност тоа порано беше голем проблем. Али постои опасноста да подценат луѓето симптоми и поради тоа да направат поголема штета. А операции и те како се прават уште ама некои кои можат да се одложат се одложуваат.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.192
Поени од реакции
12.091
Шпанија го менува начинот на кој ги бројат мртвите од корона. Со новата метологија бројките им паднале за 50%

А која е новата методологија? Па да се биде тестиран позитивно на корона. Досега секој шо умрел а кашлал - корона. Никаков тест. Исто како во Њујорк, пумпање бројки „од око„

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Бело нешто ми се собира на јазикот. Имам многу шлајм при кашлање. И пушач сум.
Се јавив на 192 никој не крева, па на фиксен ги добив и немале поим која аптека работи
Не знам што да правам веќе
Со книшката до аптека смееш по лекови и во полициски час, само што за антибиотици ќе ти треба рецепт

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Од каде фаќаат луѓево тогаш? Па пола кризен штаб ни е во самоизолација. Вајда и они не ги прекршувале мерките ко обичните глупи граѓани.
Па?
Освен градоначалникот на Куманово, овие другиве не видов дека се позитивни.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.595
Поени од реакции
1.920
Знаеш дека според филозофијата на хомеопатијата вирусите не постојат, туку причина за болестите се одредени мијаизми. Ако веруваш у тоа, што бараш у тема наречена COVID -19 :icon_lol:
Од преку 4к коментари кои си ги изнапишал до сега, нели требало да научиш да прашаш пред да потврдиш одговор на едно прашање? :)

Пишав дека ја има во Франција и се третира ко најнормална медицина од страна на државата, кој што сака си ја купува.

Дали верувам во неа не знам, знам дека кај мене со мојата болест тоа не помогна, кога барав секаков лек додека живеев во Македонија.

Денес Франција според worlometers има само 785 ново заболени и 395 мртви, што е огромен пад од предходно.

Да напоменам дека овде имаме карантин во кој имаме само 1 час на ден за прошетка и купување на продукти. Тие што сакаат да трчат можат да трчат само во радиус од 1км од своето живеалиште, исто и за кучкарите и за кучкарките.

од 11 мај ќе има отварање на градинките и сите останати школи освен универзитетите. И фирмите ќе се вратат на работа, освен рестораните и баровите, салите за кино, за концерти (сите концерти се откажани до средина на јули).

Овде немаше преполнување на болниците, освен во некои градови, но тие болни беа носени со специјални ТЕЖЕВЕ возови до други болници баш благодарение на карантинот остана ситуацијата под контрола.

Од 11ти мај ќе тераме со претпазливи мерки за растојание, хигиена, маски кои ќе се делат од општините и од фирмите.

Од утре почнува со работа најмалиот хотел во групата во која работам, ќе биде тест фаза за да ја опипаме побарувачката. Ќе примаме само професионалци кои мораат да патуваат заради работата и ќе делиме маски, ракавици и антисептички гел.

На рецепција има плексиглас и собите ќе бидат чистени дури 2 дена од заминувањето на гостинот а собарките ќе бидат комплетно заштитени додека се во хотелот.

Ако има газди или менаџери на бизниси кои сакаат да дознаат како и кои мерки треба да ги имплементираат за да ги заштитат своите вработени, слободно нека ми пишат инбокс, ќе одговорам најбрзо штом можам.

И ако овие истите ме читаат, би сакал да ви кажам да се потрудите да ги заштитите своите вработени бидејќи тие ви го носат лебот, бидете достапни за нив и помагајте кој како знае и може.

Јас не би можел да си простам ако му се случи нешто на некој од тие 150 души кои ми се во персоналот, но гледам дека за жал многу од луѓето на форумов не размислуваат како мене.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Од преку 4к коментари кои си ги изнапишал до сега, нели требало да научиш да прашаш пред да потврдиш одговор на едно прашање? :)

Пишав дека ја има во Франција и се третира ко најнормална медицина од страна на државата, кој што сака си ја купува.

Дали верувам во неа не знам, знам дека кај мене со мојата болест тоа не помогна, кога барав секаков лек додека живеев во Македонија.
Само се надврзав на мислењето кое си го цитирал и дополнил. Башка еве си одговорил дека не знаеш дали веруваш.
Автоматски споено мислење:

Па?
Освен градоначалникот на Куманово, овие другиве не видов дека се позитивни.
Не ми е јасно која ти е поентата. Дури и со мерките на владата сите овие може да се заразат, инаку не би седеле во изолација. Вирусот може да го фати било кој од нив, исто како што може било кој од нас што има било каков контакт со надворешниот свет.
Автоматски споено мислење:

Ги прекршувале, види го само градоначалникот како не почитува мерки.
Тоа прекшување не е ништо поразлично од тоа 99% од луѓето што го прават во државата. Освен нели на форумот, тука сите сме перфектни :)

Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.325
Поени од реакции
13.243
Колку повеќе се замарам со вирусов,толку по уверен сум дека е масло на гадните жути!
Тешко е да се докаже,али али се докаже,треба да се изолираат од светот.Засекогаш ќе останат фалсификат нација!

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Диктатори изиграваат за ваше добро.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.481
Поени од реакции
10.386
Диктатори изиграваат за ваше добро.

Pa ja preteraa veke, Aman....covek da posaka kuce da e, barem tri pati vo denot ke izlezes:(

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.551
Поени од реакции
2.920
Секоја чест за ликов :aplauz: првите 10-15 мин се доволни да ги изгледате
Интересна изјава и на хрватскиот претседател ZORAN MILANOVIĆ: Ispada da je situacija bolja sad nego u vrijeme gripe prošle godine. Еве само цитат
Ali vratimo se u siječanj prošle godine. U vrijeme epidemije gripe Zarazna u Zagrebu je imala popunjene kapacitete respiratora, o tome se pisalo i to je bila jedna mala drama na koju nitko nije obratio pažnju. Ispada da je sada situacija bolja nego tada.
Едно ме интересира, колку % од починатите (било каде кај нас, друга земја) починале директно од КОВИД-19, односно да немаат никакви претходни заболувања.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.192
Поени од реакции
12.091
Интересна изјава и на хрватскиот претседател ZORAN MILANOVIĆ: Ispada da je situacija bolja sad nego u vrijeme gripe prošle godine. Еве само цитат

Едно ме интересира, колку % од починатите (било каде кај нас, друга земја) починале директно од КОВИД-19, односно да немаат никакви претходни заболувања.
Официјално НАД 99% од жртвите во Италија имали други заболувања

Значи рачунај што значи тоа НАД 99% :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.583
Поени од реакции
35.393
Нема ништо непријателско, ти си баш тоа што кажа @AlternativeF - форумски гуглач на кој не смее да му се верува за многу работи.
Кој спомна „верување“?
Зборуваме за културно дискутирање.

Најпосле, што е тоа „форумски гуглач“?
Етикета која означува некој што пребарува на нет за да научи нешто? Тоа демек е нешто лошо?

Спротивно на тоа што би му дошло, „медиумски голтач на лаги“?
Ме разбираш на што целам?

едит:
Можеш да дискутираш онтопик?
Да ги дискутираш работите кои сум ги напишал? Без да ме (квази)анализираш мене лично?

Имаш замерка за нешто што напишав?
Повели коментирај ми ги ставовите, и аргументите. Што ти е поентата со лепењето етикети, наместо дискутирање на ставовите?

Последно уредено:
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Сериозно им веруваш кога излегуваат бројки да кажуваат ?
Во оваа држава временска прогноза кога кажуваат не им верувам не пак вакви ствари :)
Не е работата за верување на бројките, туку за (не)ефективноста на карантинот во Македонија и неговото спроведување и менаџирање, бидејќи до сега веќе требаше да има опаѓање на заболени, но донесоа полициски час од 4 и тие што работат немаат време кога да пазарат, намалија автобуските линии, ограничија многу кога пензионерите може да се движат и доаѓаме до денешната ситуација.
Не се знае ни дали дезифинцираат...
И згора на ова, во наредните недели ќе дознаеме и дали има заболени од овие што беа/се вратени/враќаат.

Така што, ако менаџираа како што треба со ситуацијата веќе ќе требаше да имаме намалување на новозаболени, минус оние што се враќаат и се во државен и потоа домашен карантин(наредни 4-8 недели се овие отприлика).

Kajgana Shop

На врв Bottom