Коронавирус (COVID-19)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Верувај дека хирург не се лигави коа врши операција. Имаш апсолутна стерилност. Не е ова Др. Менгеле.

Сеа шо е право, право е. И хирурзите си одржуваат по протокол кога оперираат, стерилност во сала е морално нешто.

Прашањето ти е наменето шо со маската ваљда коа ќе излезе од сала. Фрлаш нормално. Се расоблекуваш, капа, сјут се фрлаш.

Проблемов е шо неаме стерилни маски, во некои болница од недостаток и платнени користат, пери клавај. Тоа е.

Оние шо ги продаваат во аптека маски шо не дихтоваат, не се стерилни. Едно е да кажеш маска стерилна за во опе сала, а друго од аптека купена. Исто ко ракавици ти е. Паковани, и стерилни.
Хах добро де толкав буквалиста си? Така се изразив, сигурно не помислив дека буквално лиги му течат на хирургот дур опериса :ROFLMAO: Поентата е дека намената на платнената хируршка маска пред сѐ е да спречи контаминација на пациентот, а не обратно.

Прашањето ми беше дали маските се носат за да не пренесеме зараза ние на некој друг, или за да ние се заштитиме од зараза. Мене ми личи дека луѓево мислат дека е ова второто, а како што гледам читајќи некои студии не е баш потврдено дека маските имаат таква ефикасност, всушност како што напишав и претходно може да имаат негативни последици поради контаминација на лицето при вадење/ставање, развој на микроби на самата маска итн..

Face masks to prevent transmission of influenza virus: a systematic review
There is some evidence to support the wearing of masks or respirators during illness to protect others, and public health emphasis on mask wearing during illness may help to reduce influenza virus transmission. There are fewer data to support the use of masks or respirators to prevent becoming infected. Further studies in controlled settings and studies of natural infections in healthcare and community settings are required to better define the effectiveness of face masks and respirators in preventing influenza virus transmission.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Амбасадата известува дека, според официјални информации на Министерството за надворешни работи на Р. Словенија, македонските државјани, затекнати на територија на Р.Словенија, на кои им истекува/ќе им истече 1. работната дозвола, 2. дозволата за престој или 3. рокот од 90 дена во рамки на 180 дена, за туристички патувања, согласно безвизниот режим, ќе се смета дека легално престојуваат на територија на Р. Словенија заради исклучителната ситуација, поврзана со затворени граници, неработење на управните служби и тн.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
После штраjк на патниците на лет от Софиja до Лондон, беха симнати 6 британски туристи,кои са били во Банско на одмор и немат право да летат без да са со чартар.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
После штраjк на патниците на лет от Софиja до Лондон, беха симнати 6 британски туристи,кои са били во Банско на одмор и немат право да летат без да са со чартар.
Додека британциве сакаат да си одат дома, останатите патници што бараат во ВБ? Што не си седат дома во Бугарија?

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Овие мерки неможат вака да издржат повеќе од 2 недели, Луѓе ако приватниот сектор рикне, а е на добар пат 300 000 луѓе на антидепресиви ќе имаме, а тие од администрација што ќе ме ругаат да знаете следни сте на список. Не смее да се дозволи ваква состојба повеќе од 2-3 недели со седење дома. Треба под итно да се намали платата во администрација до просечна и остатокот да се пренасочи во приватен сектор. Веќе сите големи држави се сложуваат дека економскиот импакт во наредните месеци ќе биде со 1000 пати поголема магнитуда него здравствениов проблем. Доналд Трамп вети бесплатно здравство, 1000 долари за секој американец и безкаматни трилион доларо во оптек. Овдека мајтап си играат.
Ајде кажи кој сектори седат дома ? Во која дејност работат тие 300 000 луѓе.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Додека британциве сакаат да си одат дома, останатите патници што бараат во ВБ? Што не си седат дома во Бугарија?
Летовите не са затворени и забранети. Релано проблемот е што град Банско е под карантин и само со помошт на амбасадата на Велика Британиja имат право да напуштат со чартар. Прашането не е дали си дома или не,а тоа што е опасно да леташ со лугето от Банско во момента.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
Хах добро де толкав буквалиста си? Така се изразив, сигурно не помислив дека буквално лиги му течат на хирургот дур опериса :ROFLMAO: Поентата е дека намената на платнената хируршка маска пред сѐ е да спречи контаминација на пациентот, а не обратно.

Прашањето ми беше дали маските се носат за да не пренесеме зараза ние на некој друг, или за да ние се заштитиме од зараза. Мене ми личи дека луѓево мислат дека е ова второто, а како што гледам читајќи некои студии не е баш потврдено дека маските имаат таква ефикасност, всушност како што напишав и претходно може да имаат негативни последици поради контаминација на лицето при вадење/ставање, развој на микроби на самата маска итн..

Ko sto i samiot kaza, tie maski ne se nosat za da te zastitat bidejki nema da te zastitat bas bidejki lugjeto gi fakjaat so race koi prethodni im bile na kvaka koja moze go ima virusot i bukvalno go pikaat virusot vo usta plus se otvoreni od strani i ispagja isto ko da ne ja nosis.
Ako sakas da se zastitis ke ti treba full face mask sho go pokriva celo lice, ali ke te napraad lud ako ispadnis do grad so vakva maska. Kaj mene na rabota gi koristime primer za lugje koi ne se bricat od religiozni pricini, ili pa za zavaruvaci(mada ovie maski rabotat na razlicen princip).

Usput ne znam dali e vekje postirano ne gi citam site strani bidejki e premnogu, ali eve link dokolku vekje ne e postiran so dnevni statistiki za site drzavi.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Поднесена е кривична пријава против скијачката.

JUVE_Ultras

Ragazzo della piazza
Член од
22 септември 2010
Мислења
2.451
Поени од реакции
3.968
Прегледај го приврзокот 239041
Автоматски споено мислење:

Товараат лешеви за да ги носат у крематориум,ако го рабрав добро
Ги носеле од Бергамо во други градови,затоа што крематориумот таму бил преполн. Вчера само во Бергамо починале 93 луѓе,а вкупно 533 од кога почна епидемијава.

S.L

Желба по титула :D
Член од
1 јули 2013
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.415
Abe decki... sea dojdov doma, bev da pazaram neso, nebitno... gleam butici si rabotaat najnormalno. Kako so znam samo apoteki i marketi smeat da rabotaat. Ama oki vo Tetovo e diva liga se... kaj smees da im zatvoris neso na sogragjanive. Dno sa. Ne korona.... ajde da ne me obivinite za sirenje omraza vo vakvo vreme. Ke si povezbam niz doma, ke go ispukam taka gnevot od drskoskta i nepocita so ja pokazuvaat.

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.276
Поени од реакции
13.238
Дај линк од каде ти оваа информација. Прв пат слушам вакво нешто.
100 евра ставам дека после пола саат - саат ќе ти врати со муабет дека погрешно разбрал.
90% од трагикомичниве постови така завршуваат на темава.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484

Одговор на прашањето ради двете. Ризик имаш помал да се заразиш со маска, мисла од оние шо се шо дихтоваат, а не овие парчињава за 60 денари.

И треба да се пази кога се вади маска, тргаш од зад уши нема вљда ди си го триеш липето со мастака отпосле. Логика малце и доволно е, вади фрлај, миј раце дезинфицирај.

Чоече буквално те сфатив жими се, срам ме јаде :unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom