Коронавирус (COVID-19)

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Во Црна Гора иако нема официјално заболени братучед ми кажа дека им се препорачува да седат дома како овде, Т-мобиле и другите оператори на сите им пуштиле премиум пакети бесплатно дури трае кризава.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
Isto I alergijava sega pravi problem.
Tri pati kivnav vo avtobus I mislev deka ke me isfrlat kako partal, pa edno pogledi upateni kon mene, ko da sum seriski ubiec.
Lugevo se pod golem stres:(
,,,,kivanjeto ne e problem,,,kashlanjeto proprateni so pochesto sitno potkashluvanje so grebenje vo grloto i normalno zgolemena tempetatura,,,

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Се надевам јас како и сите овде дека ја немаш а и да дојде до тоа, дека ќе се излечиш. Само чувај се и слушај што ќе ти кажат. Би било добро доколку можеш (и сакаш) да споделуваш нови информации или симптоми затоа што верувам дека јас а и повеќето на форумов при секое кашлање, кивање или што и да е мислиме дека имаме Корона. Вчера јадев бадем, се закашлав и до тогаш само ми доаѓа да кашлам, психички ми влијае :tapp:
Види,има некој ствари со вирусов што не се до крај разбирливи.
Во Москва кон крајот на Фебруари се донесе одлука дека сите што слетуваат у Москва или дпаѓаат со воз се обрзуваат да одат у самоизолација 14 дена.И тоа се контролира многу сериозно.
Колегава е од Падова.Слетал на 26.02
14 дена самоизолација помина без никакви симптоми.
Дијагностициран е,без температура,без кашлање.
Генетскот код на вирусот е секаде различен.Различно се манифестира во разни земји.
И нема точна дијагностика.
Кинезите немаа дадено жив примерок од вирусот за опити,дур беше кај нив епидемија.
Се верува дека го лечеле со плазма со антитела од излечени луѓе.

M

Macedon1um

Гостин
Во Србија од вечерва е прогласена вонредна состојба

- Тие што ќе добијат наредба за самоизолација 14 дена и оние што доаѓаат од жариштата како Италија (28 дена за нив) ако не ги почитуваат упаствата им се заканува казна затвор од 3 години
- Војска ќе ги чува сите поважни објекти, болници итн
- Забранија извоз на прехрамбени производи (ние увезуваме брашно, масло, шеќер од нив па кој знае како ќе се одрази врз нас ова)
- По потреба во наредните денови можно е прогласување на тотална забрана за шетање

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Тие 200 коли што се заглавени на Маџарска граница треба директно во домашен карантин да одат. Тоа се 600 луѓе од кои може да има и заразени.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993

- Тие што ќе добијат наредба за самоизолација 14 дена и оние што доаѓаат од жариштата како Италија (28 дена за нив) ако не ги почитуваат упаствата им се заканува казна затвор од 3 години
- Забранија извоз на прехрамбени производи (ние увезуваме брашно, масло, шеќер од нив па кој знае како ќе се одрази врз нас ова)
- По потреба во наредните денови можно е прогласување на тотална забрана за шетање
Ние сме многу зависни од Србија, за жал. Извезуваме и ние кај нив, ама добар дел од основните работи, пред се' пченицата е српска. Да не ствараме овде хистерија, ама не е убав податок ова.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
...јас би прашала што се подразбира под респираторен апарат, апарат што го олеснува дишењето со довод на кислород или тој што го заменува целосно белодробието на пример кога пациентот е во кома и не диши со својта плуќа туку тоа ја прави вештачка машина? :toe:
Искрено овде се согласувам со тебе. Никој не образложи дали се механички вентилатори, или обична маска за кислород(
ima problem ako se koristi kafetin pocesto (mislam na 2-3 pati nedelno), minuvam ogromno vreme pred ekran,
cesto drasticna promena na vreme (imav problemi so sinusi i operacija), i of course - work stress :D
Од секој лек ако земаш во претерана мера нормално дека предизвикува состојби.

Бурфенот во случајов шо го критикуваат, диклофенак, кетонал одат под разни имиња тука ти предизвикуваат т. е можам да предизвикаат ГИТ крварење. Мелена/хематемеза....

Како најјј аналгетик мислам шо ти спаѓа во група на лес риск да добиеш нешто од ова, секако ако не претераш, ам има исто силно влијание ти е нимесулиде (Нимер/Вентор). Како Нимер е подобар.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.878
И овие мерки треба да се спроведуваат како што треба, а не да останува само на кажаното на прес и толку, во пракса што сакаат нека прават сите.
Полициски час си е чиста работа за било кое општество, ќе се потпирам тука на свеста на поединци. Земи спроведи најстроги мерки и готово.

Треба некој да ги извести дека е потребна самоизолација?

Госпоџата ја следела ситуацијата додека си го шетала газот во Париз во ниедно време, ама од патниците во авионот никој не зборувал за вирусот и по тоа заклучила дека не знаат и не се упатени.

Мкслиш од месечината е летот, па не знаат што се случува на земјата. И да не се замараш на социјални мрежи секоја втора објава е со самоизолација и седете дома.

На аеродром, откако ќе поминеш контрола ти мерат температура и делат флаери.
Овој пат за изненадување се добро организирани, за разлика од поголеми аеродроми каде поминуваш само пасошка контрола и ни потпишуваш ништо, а ни вработени носат маски.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863

Уште е свежа сликата кога пред две недели се заебаваше Вучиќ со тој докторот негов како ова било ништо, како србите генетски не можеле да заболат од вирусот, како жените требало да одат на шопинг во Италија.

Мајстор за драматизација и себепромовирање е шешељовото учениче.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.474
Поени од реакции
18.744
Уште е свежа сликата кога пред две недели се заебаваше Вучиќ со тој докторот негов како ова било ништо, како србите генетски не можеле да заболат од вирусот, како жените требало да одат на шопинг во Италија.

Ама да го видеше прееска на прес како беше попарен, јас му го исклучив тв на мајка ми,
депресија ме фати два збора шо го слушнав. :)
Автоматски споено мислење:

Инаку најавуваат вакцината да биди готова побрзо од предвиденото, најверојатно до на лето ке добиеме лек ама до тогаш мора да се самоконтролираме за да не ескалира работата.
Ама како тргнале по маркети повеќе од глад ќе умрат луѓето одколку од самиот вирус

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Ама да го видеше прееска на прес како беше попарен, јас му го исклучив тв на мајка ми,
депресија ме фати два збора шо го слушнав. :)
Автоматски споено мислење:

Инаку најавуваат вакцината да биди готова побрзо од предвиденото, најверојатно до на лето ке добиеме лек ама до тогаш мора да се самоконтролираме за да не ескалира работата.
Ама како тргнале по маркети повеќе од глад ќе умрат луѓето одколку од самиот вирус
Патетика на ангро, пак ќе кажам, мајстор е за тоа.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.797
Поени од реакции
17.332

А пази му ја вонредната состојба - ДО 20 часот смејат да работат кафиќите? Абе дали имаат грам памет тие дебили?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.663
Поени од реакции
8.092
Можеби не е за тука ова ама ќе го пишам

Бидејќи се затворени училиштата и градинките од понеделник на МРТ со помош на ОХО, Уницеф и Министерството за образование и наука емисија ТВ УЧИЛНИЦА

Kajgana Shop

На врв Bottom