Коронавирус (COVID-19)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Ќе кажат денес италијаниве колку нови или не сакаат да не фрапираат...

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.799
Поени од реакции
21.385
Овај ситуација сс аплауз у 17 h за здравствени радници е за аплауз.
"Излези момче право на тераса" конечно си га доби сфое значење.

Браос Арнаудова, Мик Џегер Џуниор

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Idi vo maalski dukjan, sekako imaat. Jas otidov vo mojov imaa preku 20 paketi toalet ostanato i covekot mi kaza site odat vo golemite marketi a nikoj ne mu teknuva da vleze ovde

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Па на некој начин и ќе им помогниме на маалските дуќани (читај мали бизниси).Ем помала нервоза за нас лично , а и тие околу нас, ем помала гужва сегде , ем локалните дуќани поголем промет.Мислам дека е добра опција.

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Ова ќе биде и пролетва и летово у карантин. Не верувам топлово време да влијае на вирусов.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
21.201
Италија само што објавија најнов податок :
3590c / 368d / 339r

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
746
Поени од реакции
1.615
...дооообро е сега што значи ,,..има околу 200 респиратори и уште 50 се порачани ..,,?
од кое, што е, колку е? :toe:
Verojatno se misli na stacionarni respiratori(prehospitalnite edinici kaj nas vo golem del nemat niti kadar vo smisla spec.po urgentna medicina niti pak prikladna oprema). Znaci imaat preracunato kolkav procent priblizno se so poteska klinicna slika ( vrz osnova na starost, brojka na postara populacija, resursi vo smisla na prostor, lekovi i.t.n) I prema toa naracka za ocekuvan broj na takvi pacienti. Znaci preracunale deka trebaat priblizno 100 + ventilatori. Prvite 200 nemozes vo celost da gi upotrebis samo za virusot ( Imas Urgentni sosotjbi po reanimacii, povredi na glavi i.t.n) kade isto taka se potrebni.
Автоматски споено мислење:

...дооообро е сега што значи ,,..има околу 200 респиратори и уште 50 се порачани ..,,?
од кое, што е, колку е? :toe:
Verojatno se misli na stacionarni respiratori(prehospitalnite edinici kaj nas vo golem del nemat niti kadar vo smisla spec.po urgentna medicina niti pak prikladna oprema). Znaci imaat preracunato kolkav procent priblizno se so poteska klinicna slika ( vrz osnova na starost, brojka na postara populacija, resursi vo smisla na prostor, lekovi i.t.n) I prema toa naracka za ocekuvan broj na takvi pacienti. Znaci preracunale deka trebaat priblizno 100 + ventilatori. Prvite 200 nemozes vo celost da gi upotrebis samo za virusot ( Imas Urgentni sosotjbi po reanimacii, povredi na glavi i.t.n) kade isto taka se potrebni.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Karantinot moze da bide dobra merka za namaluvanje na brzinata na sirenje na virusot, nikako nema da go unisti virusot za toj da iscezne. Ke dojde virusot do sekogo, dali sega ili od septemvri, oktomvri, noemvri. isto kako so gripot. Kinezite izgleda imaat otkrieno nacin kako da gi lecat bolnite stom stanaa tolku samouvereni sto gi zatvaraat privremenite bolnici i proglasuvaat deka go pobedile. Prasanje e samo kolku ke cini terapijata i dali ke bide dostapna da se kupi privatno, posto nasite bolnici sigurno nema da ja davaat na sekogo i da ja imaat.
Традиционална медицина, ете тоа прават :)
Реално го средија проблемот или се прават дека го средија со карантинот.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.587
Поени од реакции
17.430
Јас живеам на Sylt островот во Германија. Од утре 6 сабајле островот заедно со останатите острови во Германија ќе е затворен за туристи, се вети дека јадење ќе има и снабдување со храна. Во цела оваа република 'преку ноќ' рипнаа заболените од 27 на 108. Тука во Sylt и Klanxbull наводно уште нема пошто сме скроз точно на граница со Данска на север арно ама туристи секој викенд врие. Денес хотелите се празнеа по веста дека островите ќе се затворени.

Последно уредено:
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.382
Поени од реакции
7.000
Види сега, јас разбирам дека и е тешко на мајка ти што биле помалку вработени таму ама па и не можеш да речеш дека другиве го злоупотребиле тоа што го овозможи Владата.
Сега да, можеби некој играл прљаво и земале двајцата родители некако одмор ама тоа ќе се дознае и ќе бидат санкционирани.
Не е можно и двајцата родители да земале одмор. Ова со родителиве функционира така што родителот кој што ќе седи дома со детето треба да однесе на работа потврда издадена од фирмата на другиот родител дека тој ќе продолжи да оди на работа. Така да во тој поглед тешко е на приватник да му направиш некоја малверзација.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.410
Поени од реакции
9.731
Исто. Носам од дома.
Тука имам купено бруфен, малтене како ништо да не пиев.
Суплементи нарачувам од iherb и плаќам на dhl за достава.
За среќа, никогаш ништо не ми требало плус овде за да треба да купам и да знам.
Дали имаш основни резерви за температура дома?

Тоа што се научени да не одат на доктор за секаква глупост, овој пат даде најдобар резултат.

И јас сум денес некако помирна, а зошто, ни самата не знам. :)
od doma rezervi imam fervex, paracetamol i vitamin C. ama kolku so gledam
tie daleron i brufen se slicni na paracetamol i fervex?

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Ме интересира ако се прогласи вонредна состојба на целата територија на Македонија, дали работниците ќе бидат ослободени од работа ?

Да поедноставам дали ќе одиме на работа ако се прогласи вонредна состојба ?

Пред се на приватниот сектор мислам.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
od doma rezervi imam fervex, paracetamol i vitamin C. ama kolku so gledam
tie daleron i brufen se slicni na paracetamol i fervex?
Да, далерон е всушност парацетамол, тоа што е овде alvedon.
Бруфенот овде е ipren.

Парацетамолот е послаб за високи температури над 39, тогаш се користи бруфен.

Kajgana Shop

На врв Bottom