- Член од
- 12 март 2009
- Мислења
- 20.889
- Поени од реакции
- 17.114
НЕ моЗе Грција , ОХИА за патување секогаш ќе може да се патува со негативен тест.

НЕ моЗе Грција , ОХИА за патување секогаш ќе може да се патува со негативен тест.
Кај што не можи нема да се оди.НЕ моЗе Грција , ОХИ![]()
На повеќето артикли кој ги имам прочитано најмногу викаат дека 2 дека пред покажување на симптоми и едно 5 дена мислам од првиот ден на симптомите си најзаразен за околината.Некој вика до 2 недели па дури имам читано дека до месец дена иако ова ми е многу сомнително.Ке помине година дена уште немаат некој баш конкретни информации и за ова прашање.Знае ли некој колку после заразување, заразениот може да заразува други?
Па ти си се спремил како кандидат за докторска дисертација а бараш одговори на прашања како божем членови на научно наставниот совет да се членовите на форумов.Ем све знаеш,ем прашуешVredi da se slusne doktorov , koj rabotel vo Fajzer.
Veli deka nitu edna naucna literatura ne pokazuva deka treba da ima vtor bran.
Zboruva i za netocnosta na testovite , kako i za T-kletkite za imunitet.
Edno strucno prassnje do ostanatata medicinskata fela:
Dali moze covek vo isto vreme da bide inficiran od dva ili povekje virusi so ist citotropizam?
Spored mene se raboti za princip na receptorska kompetitivnost.
No , istovremena ko-infekcija od rodovo razlicni virusi apsolutno e mozna.
Vo linkot podolu samo se dopira biologijata na "virusnata interferencija".
Se raboti za sofisticirana neverojatna organizacija na "praodbrana" , koja e razviena vo ednokletocnite i povekekletocnite organizmi milijardi godini PRED adaptivniot (specificen) imunitet , pred imunoloskiot sistem voopsto!
Imunoloskiot sistem e sozdaden za da go kontrolira i odrzuva integritetot na kompleksnite povekekletocni organizmi (osobeno razvien kaj cicaci!) ,
a NE za da se brani od virusi!
Vo segmentot na odbrana od mikroorganizmi , imunoloskiot sistem e NADGRADBA a ne e temel!
Mora da ja znaete imunologijata mnogu dobro za da zaklucite deka bezrbetnicite nemaat imunoloski sistem , a sepak im se sprotistavuvaat!
Kako duri i obicnite bakterii im se sprotistavuvaat na virusite?
Bidejki bakteriite imaat svoi virusi (bakteriofagi)?
Kako pandemiite na bakteriofagi ne gi ubivaat bakteriite?
![]()
Interferencija virusa
Interferencija (ometanje) virusa je najcesci oblik medjusobnog delovanja virusa. Interferencijom se oznacava pojava zastite celije od inficiranja drugom celijom. Jedan oblik interferencije se dogadja...virusologija.weebly.com
Чим покаже први симптоми не би требало да биде опасан, докторка ми мене кажа дека су критични први 3-4 дна. Проблем е пред да покажеш симптоми колко време га имаш у организам и колко штету ќе нанесеш.Знае ли некој колку после заразување, заразениот може да заразува други?
so negativen test ke se patuva dur ne se odobri vakcina potoa zapad ke bara vakcina za viza/vlez od vukojebini. za iselenicka viza sekogas se bara medicinski test koj vklicuva i lista na zadolzitelni vakcini. veke odamna se zbori i za medicinski pasos koj ke bide vmetnat vo cipot na samiot pasos, taka da prasanje na vreme e koga ke se implementira toa pogotovo za zemjite so loso zdrastvo koj se na listite so visok rizik. dobro e so ke imate mini sengen pa ke mozes u albanija i kosovo bez vakcina.Не се секирам јас оти кај нас барем нема да бидат задолжителни, секирај се кај вас како ќе биде оти двете вакцини што ќе ги зема вашата влада имаат нуспојави засега.
А за патување секогаш ќе може да се патува со негативен тест.
Немора да значи, у мој случај никога не зарази пред и по, зарази гу девојкуми бш кд качи температуру тј дн она беше куде мене.Чим покаже први симптоми не би требало да биде опасан, докторка ми мене кажа дека су критични први 3-4 дна. Проблем е пред да покажеш симптоми колко време га имаш у организам и колко штету ќе нанесеш.
Еве конкретно пример за колегу од кога се зарази, ја се зарази од њега едн дн пред он да покаже симптоми(температура), ја у среду работа сас њега, а тија што работава сас њега у четвртак док е имаја температуру, сви негативни.
Надам се од помош сам ти.
А бе дај не трескај глупости, ќе ти се смеат.Инфицираниот е најзаразен два три дена пред почетокот на симптомите
најповеќе заразува - сакала да кажеА бе дај не трескај глупости, ќе ти се смеат.
Да, знам дека на тоа мислеше ама и тоа е невидена глупост.најповеќе заразува - сакала да каже
Како организмот ќе реагира на вирусна инфекција е индивидуално и зависи пред се од имунитетот на заразениот. Сарс - ков - 2 и инфлуенца, се два различни вируси. Заендичко им е тоа што се респираторни, така што, знаејќи дека сарс - ков - 2, може да остави сериозни последици (зборам за оние со симптоми), претпоставувам дека доколку набргу потоа се инфицираат со инфлуенца, симптоматологијата би била потешка. Препорака е да се вакцинираат за грип.има ли сознание луѓе што прележале асимптоматски К19 како реагираат на сезонскиот грип ??
б.т.в., ако дојде до масовно вакцинирање за К19 дали ќе треба исто и за сезонски грип ??
друго мислев, како ќе влијае на имунитетот ако се примат и двете вакцини ?? Дали има луѓе кој ги примиле и двете вакцини, башка што за грип има различни, зависи кој тип . А друга работа е што има луѓе на кој поодамно им забранил доктор вакцина од грип, еве мене...Како организмот ќе реагира на вирусна инфекција е индивидуално и зависи пред се од имунитетот на заразениот. Сарс - ков - 2 и инфлуенца, се два различни вируси. Заендичко им е тоа што се респираторни, така што, знаејќи дека сарс - ков - 2, може да остави сериозни последици (зборам за оние со симптоми), претпоставувам дека доколку набргу потоа се инфицираат со инфлуенца, симптоматологијата би била потешка. Препорака е да се вакцинираат за грип.
За асимптоматските, не постои гаранција. Едноставно, зависи од имунитетот на човекот. Ама, повторно не е штета вакцина за грип.
Вакцината за грип ве штити од грип, но не и од Ковид - 19, затоа што, како што кажав, различни вируси. Оваа вакцина не е задолжителна, се препорачува за стари лица (над 65 години), бремени жени, хронично болни, здравствени работници, но секој има право доколку сака да си се вакцинира.