Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Од каде толкава фиксација со јавниот превоз
Следните мерки се ограничување на јавниот превоз, потоа скратување на работно време на угостителските објекти , а како последна мерка е рестрикција на движењето.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.926
Поени од реакции
17.159
Следните мерки се ограничување на јавниот превоз, потоа скратување на работно време на угостителските објекти , а како последна мерка е рестрикција на движењето.
регионални карантини, кај нас имаше само за Дебар и Куманово ?..
Хрватска имаше друго, не карантини туку ограничување на движење во други жупании без пропусница... и добри беа, ама сега со туризмот и наезда на туристи од секаде ( освен од З.Балкан) се наполнија со корона...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Мислам дека има само неколку работи што можат треба да направат.

1. Да престани Филипче/Влада со безвезни мерки за да не изгледаат како кловнови
2. Да направат/прошират нови капацитети за лекување на болниве што следат
3. Да направат протокол за кој каде како ќе треба да биде примен во болница или пуштен на домашно лекување, затоа што ќе нема за сите болни место со 1000 болни дневно.

Уште само 70.000 болни и ќе имаме имунитет. Тоа ти е 70 дена или нешто повеќе од два месеци со 1000 болни дневно.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Како тоа ќе имаме имунитет? Дел од нас може имаат, што ќе биде со оние што нема да можат да изградат имунитет!? Знам дека СС единиците на Филипче ќе чукаат по врати, не знам како се поставуваат над Уставот, всушност знам, ама Уставниот суд мора тука да пресече. Знам дека е под голем притисок и не сакам да сум во негова кожа, ама мерките му се лоши. Имаме масовна сеча на шумите, имаме огромен процент на нерешени кражби, имаме загадување на воздухот и водите, имаме многу смртни случаи на родилки и бебиња, каде се тука полицијата и инспекциските служби!? Селективноста нема да им донесе глас повеќе. Ако овие мерки стапат на сила, време е за негова оставка. Немам сили да ги бранам неговите глупи политички одлуки.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
400 novi a tek uste ne se pusteni ni klimi ni grejni tela.

Koga ke se razduvaat klimite, koga kje padne -10, koga kje ke se razletaat mrsuli na site strani lele lele lele :D

Ako ne donese karantin Vencislav si ibavme piperot. Bolnicite se vekje full. Ne znam ako nisto drugo zosto ne spremat nekoja sportska sala so kreveti. Ne mi e jasno kade ke se lezhi.

Rekov ke se raduvame na 200 - ne mi veruevte :D

a da, i najnov fenomen e sega, istite sho ne veruvaa vo virusot, kao poveruvaa ama sega na tapet e muabetot "jebiga brat ako me fane - me fane, sekako ne mozes da se spasis." Maskite ne shtitele :icon_lol: :icon_lol:
90% od ozdravenite se so ostetena plucha, tashaci ili ako nisto drugo oset za miris i vkus, sekako poradi vospalenie na mozokot. SARS e voa, ali oj dokazi im na zbirshtinata ludaci deka ne e gripce.
Kakvi 90% so osteteni pluka od ozdravenite, sto tropas gluposti, citas naslovi od portali napisani ds zgolemat citanost.Kakvi sali da spremat nesreko edna.Si prosetal li po bolnicite poprazni se nego li pred koronava.Po opasni od koronava se samo panicari,hipokondrici kako tebe.Edinstveno treba na psihijatrija ds prosirat kapacitetite

Член од
14 мај 2019
Мислења
1.486
Поени од реакции
-759
Истите работи се повторуваат во реалноста, за истите се пишува.
Znaci sekoja invidua vo realniot svet moze sto saka da si pravi. Ako si prave zabavi neka si pravi, ako saka da odi po restorani, kafici neka si odi. Toa si e negov rizik. Vie tuka gi kritkuvate zosto taka pravat, zosto ovaka.
Ako ti e rizik ne odi nikade sedi si doma dodeka ne zavrsi pandemijata, a ne mudruvajte zosto lugjeto se zabavuvaat po Ohrid ili na nekoe drugo mesto.

Site znaeme deka so ovaa cudo se perat pari, zatoa ne ucestuvajte vo ovoj cirkus. Nekoj od pogornite sloevi koga ja citat temava umiraat od smeski. Znaci ne dozvoluvajte da manipuliraat so vas. Toa e mojot najdobro nameren sovet.

Ps. Ovaa ne se odnesuva na tebe , tuku opsto, da ne me pogresno razberes.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.926
Поени од реакции
17.159
Мислам дека има само неколку работи што можат треба да направат.

1. Да престани Филипче/Влада со безвезни мерки за да не изгледаат како кловнови
2. Да направат/прошират нови капацитети за лекување на болниве што следат
3. Да направат протокол за кој каде како ќе треба да биде примен во болница или пуштен на домашно лекување, затоа што ќе нема за сите болни место со 1000 болни дневно.

Уште само 70.000 болни и ќе имаме имунитет. Тоа ти е 70 дена или нешто повеќе од два месеци со 1000 болни дневно.
треба и протокол за самоизолација... ако едниот мрачен другар е позитивен а другиот не, глупо е да седат заедно во самоизолација... треба позитивен со позитивен, негативен со негативен... нека си организираат свингерајска самоизолација :cool:
...Се пошегував, но како и да е деликатно е... еве разбрав еден роднина што работи во старски дом, 12 старци позитивни, од некој од персоналот се заразиле...превентивно сите ги тестирале, па и тој бил позитивен, само 10 дена саноизолација тој и родителите и ПАК на работа, без нови тестови !!..
Значи мерките и критериумите се ептен растегливи како ж.полни органи, како за кого, а да се потсетиме како сељоначалникот на Куманово го малтретираа за приватно тестирање...
Автоматски споено мислење:

еве за маските, вистина или лага проценете...

Едно е сигурно, со маска треба да дишиш и на уста, а тоа НЕ е добро, носот е природен ФИЛТЕР

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450

Кривата се исправи
last5day_stat_korona.jpg

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
Znaci sekoja invidua vo realniot svet moze sto saka da si pravi. Ako si prave zabavi neka si pravi, ako saka da odi po restorani, kafici neka si odi. Toa si e negov rizik. Vie tuka gi kritkuvate zosto taka pravat, zosto ovaka.
Ako ti e rizik ne odi nikade sedi si doma dodeka ne zavrsi pandemijata, a ne mudruvajte zosto lugjeto se zabavuvaat po Ohrid ili na nekoe drugo mesto.

Site znaeme deka so ovaa cudo se perat pari, zatoa ne ucestuvajte vo ovoj cirkus. Nekoj od pogornite sloevi koga ja citat temava umiraat od smeski. Znaci ne dozvoluvajte da manipuliraat so vas. Toa e mojot najdobro nameren sovet.

Ne e taka. Ziveeme vo sistem i treba da ima opstestvena odgovornost. Site sto setaat i sto mislat deka e niven rizik, ne nosat site nas vo pogolem rizik. Primer ke se napolnat poveke bolnicite i posle drasticno ke se zgolemi smrtnosta. Sekkoj so 2 grama mozok treba ova da go znae, ama i tie falat ocigledno kaj poveketo...

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Ne e taka. Ziveeme vo sistem i treba da ima opstestvena odgovornost. Site sto setaat i sto mislat deka e niven rizik, ne nosat site nas vo pogolem rizik. Primer ke se napolnat poveke bolnicite i posle drasticno ke se zgolemi smrtnosta. Sekkoj so 2 grama mozok treba ova da go znae, ama i tie falat ocigledno kaj poveketo...
И после 6-7 месеци пандемија, никако да ги видиме преполните болници, полските кревети по улиците, катаљонот мртви и четирите јавачи на апокалипсата.

Инаку, навистина треба 2 грама мозок за да препознаеш дека некој те дупи во истите тие два грама.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
820
Поени од реакции
1.002
И после 6-7 месеци пандемија, никако да ги видиме преполните болници, полските кревети по улиците, катаљонот мртви и четирите јавачи на апокалипсата.

Инаку, навистина треба 2 грама мозак за да препознаеш дека некој те дупи во истите тие два грама.
Sea ke gi gleame nabrzo kao sto sme trgnale... Inaku nikoj ne vika deka nema da ima ili ke iscezne Covid, no ne treba da se stvorat golemi udari sprema bolnicite. Deka ke mora da se otvorime i doma da ne sedime e fakt... Samo treba distanca i/ili maska... A kaj nas za pola godina ne naucija maska pravilno da nosat, bar koga odat po prodavnici...

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Sea ke gi gleame nabrzo kao sto sme trgnale...
Овој муабет го слушам веќе половина година, и никако да го видиме тоа. Во меѓувреме имавме отварање на кафичи и дискотеки, каква таква туристичка сезона, непочитување на мерките, и замисли, никако апокалипсата да дојде.

Што можеш да заклучиш од тоа?

D

Deleted member 12196

Гостин
Јас повеќе ги критикувам оние што носат неиздржани мерки отколку овие што не ги почитуваат. Но некој ред мора да има.

Инаку, навистина треба 2 грама мозок за да препознаеш дека некој те дупи во истите тие два грама.
Преполнетите болници мислам дека наскоро ќе ги видиме. Во тој правец се движиме.
Дали сум во право, времето ќе покаже.

Kajgana Shop

На врв Bottom