Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.486
Поени од реакции
7.844
Да немале корона, немало да умрат
Кога имаш слободен термин за гледање, штом знаеш дека немало да умрат, мора да си со посебни способности.

Како бе досега не сум среќавал случаи што на 22 години умреле од епилепсија или дебелина?
Исто како што до пред некоја година, не си среќавал дека сме имале по 200 починати новороденчиња и никому ништо. Тоа што ти не си среќавал, не значи дека не било така.

@bijons пак ќе повторам, НЕ може да си на средина, не може да кажуваш, тестовите не се веродостојни, а да кажуваш лесно пренослив и голема смртност. Не може да кажуваш дека комисијата носат ретардирани и нелогични одлуки, а од друга страна да веруваш на нивните тврдења дека е лесно пренослив и опасен.

Преку резултатите од тестовите доаѓаш до заклучок дека е лесно пренослив, а си свесна дека овие тестови кажуваат апсолутно НИШТО. Ако направат тестовите да се со 50+ циклуси, 90% од светската популација ќе има позитивен резултат. Не кажуваат дали е активен, дали си го "прележал" итн итн. Кај тестовите е најголемата нејаснотија и превара.
Треба да се бројат луѓето со симптоми.

Уствари ти си Бијонси, па дозволено ти е во средина, и јаре, и паре.

Јас сум против задолжително носење маски, визир е поприфатлива опција, ако се мора. Во затворен простор, ако не носам маска и не зборам, а ти си носиш маска, поголема е можноста да ти "пренесам", ако 2та носиме маски, стоиме еден до друг и си збориме. Така да, нема потреба од драми и забрани..
Медицинските лица што починале, а и голем број од нив што преживеале, сигурен сум дека биле крајно внимателни, па пак настрадале... А имаш луѓе кои од почетокот се без маски, меѓу луѓе и никому ништо.
Mrsa најчесто ја има по болниците, па можеби нешто друго е во прашање кај медицинските лица :toe:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.927
Поени од реакции
38.069
.. што знам, употребен малку невкусен новинарски збор „го украле телото на починатиот пациент„ !
... пациентот бил донесен во тешко животно загрозувачка состојба, во што починал за 20 минути од кога го донеле, семејството сакале да го земаат без процедурите пост мортум, тоа не значи дека „го украле“, кога се зема туѓа работа со сила е „крадење“, починатиот само си го зеле без прашање како го донеле така сакале да си го земат ама без дозвола, а медицинскиот персонал највероватно не сакале да им го дадат починатиот додека не ќе го добиеле резултатот од тестирањето од коронавирусот, ама не „го украле“!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.519
Поени од реакции
43.437
.. што знам, употребен малку невкусен новинарски збор „го украле телото на починатиот пациент„ !
... пациентот бил донесен во тешко животно загрозувачка состојба, во што починал за 20 минути од кога го донеле, семејството сакале да го земаат без процедурите пост мортум, тоа не значи дека „го украле“, кога се зема туѓа работа со сила е „крадење“, починатиот само си го зеле без прашање како го донеле така сакале да си го земат ама без дозвола, а медицинскиот персонал највероватно не сакале да им го дадат починатиот додека не ќе го добиеле резултатот од тестирањето од коронавирусот, ама не „го украле“!
30 души спонтано дојдоа и сосе кревет го однесоа. Нема врска тоа со крадење, не прашале луѓето, не знаеле

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.927
Поени од реакции
38.069
НЕ може да си на средина, не може да кажуваш, тестовите не се веродостојни, а да кажуваш лесно пренослив и голема смртност. Не може да кажуваш дека комисијата носат ретардирани и нелогични одлуки, а од друга страна да веруваш на нивните тврдења дека е лесно пренослив и опасен.
... мислењето е мое, не мора да биде и твое и во ваква ситуација е некаде на средина, образложив претходно дека со дел се сложувам со тоа што ТИ го кажуваш, а со дел се сложувам со што го кажува „медицината“, НО не и комисијата за заразна болест (не реков дека се ретардирани нивни одлуки, не ми етикирај такви зборови не е мој стил да кажам така), таа комисија, па и одговорните во министерство за здравство носат одлуки поврзани со политички одлуки, па поврзани и со СЗО одлуки кои самите се деградирани на глобално ниво, па дури го оправдувам Трамп што им го прекина финансирањето, затоа што ништо не направија да се реши пандемијава, само напразно бла бла еднаш вака еднаш така!

... комисијата за заразни болести (како и други формирани комисии во министерство за здравство) членовите се одбрани по партиска линија, а не по заслужна професионална линија, така да за секое состанување (највероватно дополнително платени и дневница за секој состанок), мора да бидат во колерација со политиката на позицијата кои всушност од нив се и избрани, логично, така да далеку од тоа да се сложувам со нивното мислење, да не спомнам што циркуси сме поминале со 82ч карантин за Велигден, кога имаше со по 20 заразени и по двајца починати, а сега со толку заразени и толку починати, пуштено све во лер,

... специфични тестови не можат толку брзо да се произведат конкретно за овој коронавирус (што сака нека пишува на кутијата) едноставно само се искористени и модифицирани старите тестови од претходните типови на коронавирус САРС и МЕРС, но никако специфични на овој вирус зашто немало време да се пронајде и произведе, догодина може,

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не е крадење за крадење, ама ќе им залепат "загрозување на здравјето". Мртвото тело, по никој основ не и припаѓа на болницата. Има различни мислења, некои велат е еманација на личноста, некои ствар без сопственик, а трети на семејството. Ама сепак си има процедура, тука ќе го јадат. :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не е крадење за крадење, ама ќе им залепат "загрозување на здравјето". Мртвото тело, по никој основ не и припаѓа на болницата. Има различни мислења, некои велат е еманација на личноста, некои ствар без сопственик, а трети на семејството. Ама сепак си има процедура, тука ќе го јадат. :D
Нели додека не добие отпусна листа телото (посмртница), припаѓа на болницата?

И плус, по процедура, ти даваат да бираш погребна компанија и ја чекаш да го однесете телото дали во капела дали дома, не можеш туку така ај ќе го товарам у ѓепек.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Живнa темaвa,дoбрo е. Бaшкa гoре дoле сите се нa брoј.Не се oствaријa прoгнoзите зa Итaлијaнскoтo сценaриo вo септември,или уште е рaнo не пoминaл месецoв?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Нели додека не добие отпусна листа телото (посмртница), припаѓа на болницата?

И плус, по процедура, ти даваат да бираш погребна компанија и ја чекаш да го однесете телото дали во капела дали дома, не можеш туку така ај ќе го товарам у ѓепек.
Тоа да, ама зборувам за право на сопственост. Прабаба ми ми зборуваше дека она не ги ни видела нејзините починати бебиња, болницата по никој основ нема право на сопственост. Ама да, тоа е процедурата.

C

CoolIris

Гостин
А најјаки ми се овие што се подаваат од страна среќни и задоволни што биле во право дека не се остварило италијанското сценарио.

Да да, среќни сме и ние дечки. Ама муабетов ви е во стилот на " Ти реков јас " ..... Ви импонира тоа што сте во право па онака по 100 пати истото го кажувате, или што?!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
А најјаки ми се овие што се подаваат од страна среќни и задоволни што биле во право дека не се остварило италијанското сценарио.

Да да, среќни сме и ние дечки. Ама муабетов ви е во стилот на " Ти реков јас " ..... Ви импонира тоа што сте во право па онака по 100 пати истото го кажувате, или што?!
Сите штo дaвaле билo кaквa прoгнoзa се нaјјaки,a пoгoтoвo медицинските лицa.Се дoведoa у рaнг нa дедoвцине штo трујaт нa лук пo клaдилницине прoгнoзирaјки фудбaлски нaтпревaри

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Тоа да, ама зборувам за право на сопственост. Прабаба ми ми зборуваше дека она не ги ни видела нејзините починати бебиња, болницата по никој основ нема право на сопственост. Ама да, тоа е процедурата.
Знам дека на клинички откако ќе настапи смртта и ќе ти се јават дека лицето е починато, се чека 2 часа додека го предадат на погребалното, фамилијата само бира погребална компанија. Порано знам како било.. Околу случајов денес, верувам никој не сакал да се замара или да се тепа со племе зошто на крај крив ќе испадне. Сега читам вест се работело за турско население, којзнае колку plot twists ќе има ова :D

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.570
Поени од реакции
10.533

Zalno e da gi cita covek so kakva slast se raduvaat I temava sto zivnala... A tie se sekogas najgolemite cvikatori koga ke se razbolat;)

C

CoolIris

Гостин
Вирусот е тука дечки, не гледам причина зошто темава не би живеела. И не, не е поентата да се докажуваме кој и зошто бил во право.

Со нешто што е ново за човештвото и непредвидливо, сите имаме право да погрешиме во начинот на кој што ги интерпретираме нештата, дури и најголемите научници го прават тоа.

Да се обидеме да извлечиме нешто продуктивно од истото, а не да бараме дежурен кривец.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Знам дека на клинички откако ќе настапи смртта и ќе ти се јават дека лицето е починато, се чека 2 часа додека го предадат на погребалното, фамилијата само бира погребална компанија. Порано знам како било.. Околу случајов денес, верувам никој не сакал да се замара или да се тепа со племе зошто на крај крив ќе испадне. Сега читам вест се работело за турско население, којзнае колку plot twists ќе има ова :D
Јас не знам какво комбе собира 30 луѓе и место за мртовец? Ко воз од Индија го замислувам комбето.

1600708593543.png

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383

Па биди благодарна што е така (иако вие сте помалку среќни али нејсе).. замисли контра ситуација.. сите вие што пропагиравте смак света, поснопица, да се ситевте сега со "Ти реков јас" ... или пак да да немавте шанса да речете ти реков јас ради поснопица... ама еве сме, тука сме, живот иде даље. Напијте се по едно скопско , куќа части.

Kajgana Shop

На врв Bottom