Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
20 јули 2010
Мислења
909
Поени од реакции
2.228
@Dekio7 Брачеда ми работи во истиот локал, сега мајка ми ми кажа дека развила симптоми, треска и температура, се јавила на матична и рекла матичната дека нема ништо да седат во изолација и да се пазат, ако продолжи со температура ќе ги тестираат.
Инаку исто така ми кажа и дека полиција ги проверува.
Денес прв пат го проверија брат ми, а овај дебилов па уште не му крева на телефон и ке го јадеше стапот на врата и уште се прај шанкуре. Така да веќе не ме чуди ништо да се сите заразени, секако се малоумни и неодговорни овие маливе. До душа не сум ни јас поарен, се почитувам, пазам, маски сегде, дури и на отворено, ама зато в теретана одам... дебил! Се е веќе ван контрола :D

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
povozrasnive, povozrasni mislam od 22-3 + veke znaat dobro za virusot shto e kako e, i osven shipcite i nekoj procent na neobrazovani moroni i mutlaci sho koronata za niv e 5Giga chip, se pazat.

Najgolem problem se decurlanata do kaj 18 19 godini, poso gi boli kur, i nas ne bolelo koga sme bile tie godini jebiga. Ama zatoa treba da ima policija da rasteruva grupi, ali nikoj ne gi dira i zatoa majkite i tatkovcite kje si patat.

Srekja, se pogolem broj na informacii stigaat deka klinickata slika na virusot e kolku-tolku olabavena, pa mnogu lugje duri i postari se asimptomatski ili so 2-3 dena simptom. Ali, lotarija e vo prasanje. Tuka gledam eden kup koi barem na usta se jaki i bi sakale da se iskockaat so virusot, jas eve da receme ic ne sakam

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.704
Поени од реакции
115.442
Како успеа да напраиш сите да се тестирате?
Мене ми кажаа - се дур не качиш температура нема тестирање. Освен ако не сакаш на приватно. Више 20 тина дена сум во изолација. (1 недела на моја рака ради контакт и после тоа 2 недели плус со забрана) еве од утре можам без тест без ништо да си се движам.
Брат ја ништо не сум направил, матичните така им кажаа. Од друга страна девојка ми само изолација доби и после 14 дена ја ослободија поради тоа што не покажа симптоми. Она после 14 дена на своја рака направи тест. Со ова не се слагам ама ич, она можеби била заразена 3 дена после контактот од мене, пример давам ова, и плус уште 11 дена од изолацијата, значи она по завршувањето на изолацијата можела неколку дена несвесно да го шири вирусот, наместо да и закажат тестирање за да се осигураат. Дно од организација.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.568
Поени од реакции
5.614
Брат ја ништо не сум направил, матичните така им кажаа. Од друга страна девојка ми само изолација доби и после 14 дена ја ослободија поради тоа што не покажа симптоми. Она после 14 дена на своја рака направи тест. Со ова не се слагам ама ич, она можеби била заразена 3 дена после контактот од мене, пример давам ова, и плус уште 11 дена од изолацијата, значи она по завршувањето на изолацијата можела неколку дена несвесно да го шири вирусот, наместо да и закажат тестирање за да се осигураат. Дно од организација.
мене ме зачуди пошто со позитивен случај сум во иста куќа, заведен сум, имам забрана за излагање (завршува денеска) а не не тестирале пошто сме немале симптоми. Јас за секој случај уште 1 недела земав од работа и се надевам на најдобро. А приватно 4500 да плаќаш не иде, сепак не е за 1 човек работава...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.643
Поени од реакции
25.026
Како е Австралија моментално ? Има региони кои се во карантин или ?

Melbourne i Mitchel Shire (opstina do zapaden melburn) se vo karantin - Stage 3. Prakticno se ocekuva da si doma osven ako ne rabotis/si izlezen po rabota, se rekreiras (ova moze vo sekoe vreme i kolku sakas) ili ides na doktor/po lekovi. Ostatokot na Viktorija se e normalno so toa sto drugite drzavi ni imaat "zatvoreno" granici. Za da ides do Sidnej ili drugo mesto na primer ti treba dozvola stor se dobiva po email, prilicno lesno ama potoa treba da se izoliras 2 nedeli tamu.

Ke vidime kako ke bide narednive nekolku nedeli mada rezultatite ne se dobri. Ima po 300-400 novi slucaevi dnevno vo Melburn so toa sto ovde se pravat po 35000 do 40 000 testovi DNEVNO. Se ide od vrata na vrata vo naselbite kade ima klasteri a najnovo e deka ako nekoj ne moze da go kontaktiraat mu prakaat vojska doma :icon_mrgr:

Член од
13 август 2013
Мислења
1.056
Поени од реакции
2.064
Се убаво, фино си поминал, само сега ко што велат на форумот дека е непредвидлив вирусот и незнаеш кај се може да те удри, треба да си направиш ЕКГ. за да видиш колкаво оштетување ти има направено овој вирус на срцето, да направиш ренген на плуча за да видиш дека партал ти се плучата, нека не те лаже дека со лесно помина, бубрези следно, уреа, креатин, да не ти треба дијализа случајно, тромбоза обавезно испитување и д-димери, сигурно си полн со тромби кои ти шетат по телото, компјутерска томографија да не си имал асимптоматски мозочен удар од некој тромб, на црн дроб цироза да немаш, да не ти фали некој прст на рацете или нозете, преброј убаво, нема шала со овој вирус, извини не ми текнува у моментот што се друго правеше, ќе се надополнам покасно.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Се убаво, фино си поминал, само сега ко што велат на форумот дека е непредвидлив вирусот и незнаеш кај се може да те удри, треба да си направиш ЕКГ. за да видиш колкаво оштетување ти има направено овој вирус на срцето, да направиш ренген на плуча за да видиш дека партал ти се плучата, нека не те лаже дека со лесно помина, бубрези следно, уреа, креатин, да не ти треба дијализа случајно, тромбоза обавезно испитување и д-димери, сигурно си полн со тромби кои ти шетат по телото, компјутерска томографија да не си имал асимптоматски мозочен удар од некој тромб, на црн дроб цироза да немаш, да не ти фали некој прст на рацете или нозете, преброј убаво, нема шала со овој вирус, извини не ми текнува у моментот што се друго правеше, ќе се надополнам покасно.
Edno e da se prepukuvas i dokazuvas so medicinarite ama ne mislis deka si nevkusen so postot? Imaj si svoe mislenje ama ne koristi clenovi koi licnite iskustva gi spodeluvaat so site nas...

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
gad.

B

Beginner

Гостин
Не ти е добро и на тебе па вакви постови да пишуваш кога ќе се земе во предвид дека белите дробови стварно би можел да си ги провери. Никој овде не пишал дека вирусот е со 50% смртност туку повеќе постови е да не се потценува оти некој полесно некој потешко ќе го помине.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
203
Поени од реакции
195
Covekot spodeli iskustvo ti cinicno duri se obrakas nemozam da sfatam.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.346
Поени од реакции
30.707
Во сабота умира дедо на другар ми 93 години со пропратни болести, недела дена пред да умре позитивен на корона тестиран бидејќи пред тоа качил температура, инаку по извештаите на доктори умира поради откажување на бубрези, нормално го пишуваат жртва на корона и погреб со тие протоколи, сега вие тука експерти одлучете што и како дали сега вирусот удира и на бубрези... инаку истиот е заведен во официјален број на умрени од корона, да не дојде до забуна.
Da, virusot predizvikuva otkazuvanje na bubrezi vo nekoi slucai.

Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Koj loso misli i zbori , so loso mu se vraka.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.219
Поени од реакции
13.109
Мислам дека сосема погрешно го протолкувавте мислењето на гиговит.

Едноставно мозоците ви се полни со негативна енергија,страв и скриена параноја,па неможе веќе ни иронија/сарказам од сериозен муабет да раздвоите.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Мислам дека сосема погрешно го протолкувавте мислењето на гиговит.

Едноставно мозоците ви се полни со негативна енергија,страв и скриена параноја,па неможе веќе ни иронија/сарказам од сериозен муабет да раздвоите.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Нема што да се толкува мислење на лик кој смета дека маски не треба да се носат.

Во конфликт е со замислени непријатели, никој на форумов нема кажано дека секој болен мора да има огромни оштетувања. Ликот се расправа со членови кои апелираат на почитување на мерките односно држење дистанца, носење маски и одржување на хигиена.

Он има тврдено дека раце не треба да се мијат освен ако не се умацаш во гомна па дури и тогаш зависи дали се гомната од животно или човек пошто едните годеле на организмот на човекот. Кој вид нека се изјасни пак...

Kajgana Shop

На врв Bottom