Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Ако намерно ги оставала полицијата, чуму сите тие закани од реисот и османи, за тоа како не требало да се применуваат мерките за ифтар, чуму протестон у Синѓелич?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
Абе јас ти зборувам за серолошки тест за да видиш покасно дали си имал, исти јас вака бев болен во Март, пишував овде на темава, не ми направија тест оти немав контакт со некој од странство. Шест недели вкупно се опоравував.

Сега ме копка што беше, па сакам да направам од овие тестовиве со крв за присуство на антитела.

Инаку тоа Сумамед -от не делува на вирусот, така да не ти е тестот негативен заради тоа. Едноставно има процент на грешка.
Да ти кажам право и јас му ја мислам за ова...Почеток на март бев многу болен со грло,2 дена температура и цел месец после ме мачеше една досадна слаба кашлица....

Еве сега од Бајрам 24 мај пак ми се врати досадната кашлица без никаков друг симптом како да имам нешто во грло и морам да поткашлувам...Некој ден гајле немам многу ретко а некој ден стварно досаѓа.А бе се утепав и чаеви и витамин Ц и пак не проаѓа целосно.Направив крвна слика испадна океј,ми земаа бриз од нос и грло испаднаа негативни на бактерии.И се ова во време на корона а бе оболев.Дома сите фала богу добри се си викам да беше короната ке покажеше и некој друг симптом...Му ја мислам и јас еден серолошки од понеделник ако уште сум овака...не е можно во 3 месеца мене 2 месеца да ме ебава поткашлување :(

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Vo Germanija vo prodavnici i zatvoreni prostorii kako javen prevoz ili administracija treba da nosis ama nadvor ne ako imas dovolno rastojanie. Si funkcionira. Site nosat maski kaj sto treba i kaj sto ne treba mnogu poretko. Ako ne nosis nema da vlezes. Ednostavno e.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Vo Germanija vo prodavnici i zatvoreni prostorii kako javen prevoz ili administracija treba da nosis ama nadvor ne ako imas dovolno rastojanie. Si funkcionira. Site nosat maski kaj sto treba i kaj sto ne treba mnogu poretko. Ako ne nosis nema da vlezes. Ednostavno e.
Едноставно е за сите со усул малце за другите, не е едноставно за останатите што на бензинска муабет знаат да ти кажат "Nemacka e toa bace nema igranje narodot tamu si znae ovde pamet nemaat". Значи ние сакаме да ги имаме благодетите а обврските кон заедницата морген.

Не знам, онаму по 12 саати седат со скафандери, маски, визири и што не, на останатите тешко им е да влезат во УЈП или Централен регистар на 15-20 минути со маска. И тоа ајде муабетов ако го слушаш од закрепостени селани што викам јас не те погаѓа ама кога ќе видиш на ФБ дека некој со факултет го тера...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Едноставно е за сите со усул малце за другите, не е едноставно за останатите што на бензинска муабет знаат да ти кажат "Nemacka e toa bace nema igranje narodot tamu si znae ovde pamet nemaat". Значи ние сакаме да ги имаме благодетите а обврските кон заедницата морген.
Не знам, онаму по 12 саати седат со скафандери, маски, визири и што не, на останатите тешко им е да влезат во УЈП или Централен регистар на 15-20 минути со маска.
I ne znam sto e problemot so nosenje maski iskreno. Sramota e? Ili podobro e da zakacis Korona? Ne se univerzalen lek ama pomagaat go nekade i gi stitat DRUGITE okolu tebe. Koga site nosat ne e problem ama koga nekoj nosi i nekoj ne se stvaraat problemite, oti toj da nosi a ja ne ili ene vidi go zabegan nosi maska. Malce svest treba. Ovde uste vo fevruari maskite pokraj sapuni i sredstva za dezinfekcija bea prvi sto se rasprodadoa i potoa toaletna hartija i drugi raboti.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.225
I ne znam sto e problemot so nosenje maski iskreno. Sramota e? Ili podobro e da zakacis Korona? Ne se univerzalen lek ama pomagaat go nekade i gi stitat DRUGITE okolu tebe. Koga site nosat ne e problem ama koga nekoj nosi i nekoj ne se stvaraat problemite, oti toj da nosi a ja ne ili ene vidi go zabegan nosi maska. Malce svest treba. Ovde uste vo fevruari maskite pokraj sapuni i sredstva za dezinfekcija bea prvi sto se rasprodadoa i potoa toaletna hartija i drugi raboti.
Малце се преувеличува. Маски не носат на отворено и тука, во затворен простор генерално се носи. Повеќето што пишуваат дека не се носеле маски мислат за надвор.
Автоматски споено мислење:

Апсурдно е некој да ме канува или слика зашто не носам маска надвор коа 99 посто од заразените се на домашни средби.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Проблемот е ако се носат повеќе саати. Маската цела станува вода од потење и од самото дишење. Затоа е препорачано по сајтовите хируршки да не се носат повеќе од 2 часа, а оние платнените памучни нешто повеќе. Оти се прави поголема штета за оној кој ја носи. Преку влага сшто се пренесува.
На крај краева, нека ги прашаат на прес колку е дозволено да се носи маска и во каква состојба (сува, намокрена, ...).
За поскапите не зборам, тие се ...скапи :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Вчера ме опоменаа на улица без маска бев, доаѓа полицајац и ми вели маска да ставам инаку 20 еврона казна, на улица која што бев без друштво и си одев по моја работа.
Па кој фактор си ти да идеш без маска... тоа само политичарите смеат и џандарите. Тие смеат и да се ракуваат, иако нели е строго забрането. Има да си носиш маска, како порано што носеле одредена каста на луѓе
Escrava_Anastacia Slave Mask.jpg

И со девојка ти, бидејќи не сте на иста адреса, има да си носиш маска, иако многу случаеви има каде маж-жена не пренеле на партнерот, за деца да не правиме ни муабет или овој:
In summary, all the 455 contacts were excluded from SARS-CoV-2 infection and we conclude that the infectivity of some asymptomatic SARS-CoV-2 carriers might be weak.

Биди колегијален, носи маска, да не се плашат од тебе оние што носат маска... иако нели се заштитени со носењето маска, мора и ти, иначе ќе се чуствуваат непријатно, да не кажам и*иоти.

Иако информациите од "официјалните" институции се каша попара, нема што ти разум да користиш, опасен е, лесно пренослив и смртноста е многу поголема него ли претходно. Еве каша попара инфо:

This means the CDC estimates that the fatality rate for all infections across all age groups, symptomatic as well as asymptomatic, is approximately .26 percent.

If the analyzes were confirmed by further tests in other prefectures of Japan, the mortality of Covid19 would plummet to 0.01%, or even lower than the seasonal flu.

А бидејќи "не" си внимателен, кај да е, ќе отидеш или ќе те повикаат на тестирање, па еве отприлика да имаш некое инфо за тестовите

Those of us who have conducted PCR experiments on human samples over many years will know, PCR is not so practically sensitive that it will regularly detect virus that is just sitting around in your nose because it was inhaled but is not replicating. Dilution factors see to that.

Оваа претстава ќе си трае и наредни месеци, па и 2021, а можно и 2022. На што друго Гејтс и компанија би заработиле 2000% ,а успат спроведат и други агенди..

Не знам зашто си спремен да им плаќаш 20еур ... баш обратно би требало да размислуваш, да не им дадеш причина ниту 1 еур да ти земат. :toe:
На тој начин, што попразен буџет, побрзо ќе ги зголемат даноците, попразни ќе се стомаците т.е. цревата кркорат, е тогаш....

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Апсурдно е некој да ме канува или слика зашто не носам маска надвор коа 99 посто од заразените се на домашни средби.
Не знам што очекуваме подруго од држава во која се даваат пари за лубриканти и лажни индиски проекти, а вчера се молат за донации од граѓаните кон државата ццц

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.952
Поени од реакции
73.724
Да ти кажам право и јас му ја мислам за ова...Почеток на март бев многу болен со грло,2 дена температура и цел месец после ме мачеше една досадна слаба кашлица....

Еве сега од Бајрам 24 мај пак ми се врати досадната кашлица без никаков друг симптом како да имам нешто во грло и морам да поткашлувам...Некој ден гајле немам многу ретко а некој ден стварно досаѓа.А бе се утепав и чаеви и витамин Ц и пак не проаѓа целосно.Направив крвна слика испадна океј,ми земаа бриз од нос и грло испаднаа негативни на бактерии.И се ова во време на корона а бе оболев.Дома сите фала богу добри се си викам да беше короната ке покажеше и некој друг симптом...Му ја мислам и јас еден серолошки од понеделник ако уште сум овака...не е можно во 3 месеца мене 2 месеца да ме ебава поткашлување :(
Тоа што поткашлуваш толку време е резултат на психа. Гарантирам :D
Ако имаше нешто сериозно, ќе кашлаше поасално со тек на време.

И јас планирам да правам серолошки тест, со оглед на тоа што над 25 денови имав температура во март и април и по некој од симптомите. Останав на затнат нос веќе 4-5 месеци.
Тогаш на 4 дена по појава на симптомите, направив ПЦР тест и беше негативен. Сепак, не знам колку се точни овие серолошкиве тестови...
Плус, ми фуфка да одам по болнициве, знам неколку луѓе кои заболеа од ковод, со одење во болница за нешто сосема трето.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Проблемот е ако се носат повеќе саати. Маската цела станува вода од потење и од самото дишење. Затоа е препорачано по сајтовите хируршки да не се носат повеќе од 2 часа, а оние платнените памучни нешто повеќе. Оти се прави поголема штета за оној кој ја носи. Преку влага сшто се пренесува.
На крај краева, нека ги прашаат на прес колку е дозволено да се носи маска и во каква состојба (сува, намокрена, ...).
За поскапите не зборам, тие се ...скапи :)
Razbiram ama toa e prasanje na prioritet. I za ova ima resenie. Primer prodavacite ne mora da nosat maski ako se zastiteni so staklo pred niv. Posto neli se dobiva slicen efekt od zboruvanje mali kapki da ne stignat do tebe. A ako toa ne e mozno ostanuva pauza na svez vozduh i menuvanje maski, na primer.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.026
Од кога стапи на сила носењето на маски тука за во затворена просторија, мора и на работа да ги носиме иако немаме допир со муштерии(сеуште е затворен ресторанот) па еве по 10 саати носам маска и освен малку на почетокот не сум имал проблем, не гледам зошто е проблем да се носат маски и во Македонија на овој начин.

Но од тоа што ми кажуваат и ова со маските кај нас е направено само како да ти пишат казна и да се полни буџетот.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.443
Поени од реакции
7.726
Еве јас ке ти кажам Вело Марковски, човек кој што сите овде му ја знаат биографијата, а ова се убаво напишано само што пак вели дека намалува, а не спречува.
Зашто му импутираш на докторот нешто што не кажал? Ваквите како тебе му ја рушат репутацијата и затоа е толку хејтан... Ај најди една изјава ама да не е извртена од некој дебилен медиум каде што Вело вика дека маски ме помагаат... Во живо го гледав на канал 5 а ја има и изјавата на YouTube каде што вика дека маски мора да носат само заболените за да не го шират вирусот. Ама ние не сме Јапонија, тука заболените бегаат преку прозор, кршат карантини, ти викаат не бе алергија е ова... Плус има многу асимптоматски и затоа сите треба да носат маски.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691

Не знам, онаму по 12 саати седат со скафандери, маски, визири и што не, на останатите тешко им е да влезат во УЈП или Централен регистар на 15-20 минути со маска. И тоа ајде муабетов ако го слушаш од закрепостени селани што викам јас не те погаѓа ама кога ќе видиш на ФБ дека некој со факултет го тера...
Кај нас најголемиот проблем е шо има огромни собири,ифтари,мекици, свадби и др без да се носат маски.А за тинејџери шо секоја вечер се собираат по населби и локаат до 3 сабајле па да не правиме муабет.Џабе е ако на џогинг или возење точак носиме маски кога овие горенаведениве се несопирливи!:toe:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Од кога стапи на сила носењето на маски тука за во затворена просторија, мора и на работа да ги носиме иако немаме допир со муштерии(сеуште е затворен ресторанот) па еве по 10 саати носам маска и освен малку на почетокот не сум имал проблем, не гледам зошто е проблем да се носат маски и во Македонија на овој начин.

Но од тоа што ми кажуваат и ова со маските кај нас е направено само како да ти пишат казна и да се полни буџетот.
Da, vo restoranite personalot mora da nosi maska. Gostite na masa ne, samo ko ke vlezat i odat vo wc. Ne vikam deka sve e logicno ama pravilata se tie i se pocituvaat.

Imase eden dobar primer okolu toa kako e efektot so maskite. Sojat dvajca goli, eden mu moca na drugiot i posto se goli celosno go okapuva. Ako nosi pantoloni samo sebesi a drugiot ostanuva suv. Znaci maskite se za zastita na drugi vo globala. Ima vekje prvi studii koi indiciraat deka maskite imaat efekt, pokraj drugite merki kako distanca i higiena. A za nadvor bi rekol ne mora da se zadolzitelni ako ima dovolno prostor. Ama ako vrvis niz polno pazarce bi stavil ama i tuka e prasanjeto dali mora neograniceno da se pustaat lugje vo ogranicen prostor. Vo Germanija sega gi otvorija bazenite i sekoj bazen ima ogranicen kapacitet za da se obezbedi dovolno prostor za site. Maski ne trebaat.

Kajgana Shop

На врв Bottom