Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Дали и таму работеа само инфективните одделенија?
Celoto zdravstvo bese stopirano za bilo sto drugo. Site bolnici bea prenameneti samo za COVID.
Tatko mi pred da pocne ludiloto gi izvadi skoro site zabi , so cel da stavi implanti , poradi paradentoza. Tek sega pocnuva da zakazuva. Toa bese drugata strana na haosot.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.530
Samo edna rabota da ne zaboravam. Nie se preselivme vo Italia koga bese konfliktot so albancite , mojot cicko e eden od pocinatite braniteli na Makedonija.
Ubavo znam sto se albancite.

Bidejki Makedonija gi otvori granicite , mnogu albanci od Italia pocnuvaat da se upatuvaat prema Makedonija. Oni se poznati vo celiot svet pa i tuka vo Italia kako izuzetno profi falsifikatori. Testot sto ke go prilozat na granica ne sum siguren deka bi bil original. Konkretno od Milano znam deka veke trgnuvaat prema MK.
Ako ne se vospostavi strog rezim i merki za nivniot vlez vo MK dopolnitelno moze da se vlosi sostojbata vo Makedonija. Virusot i tuka seuste postoi.
Buonanotte a tutti !
Баш вчера видов патрола како спроведува кола со германски табли до Филип Втори за тестирање. И да приложат пак ќе мораат у карантин ама од друга страна пак, знаеме дека за нив тоа не важи така да ... we fucked the hedgehog

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.574
Еве и јас еден апел да упатам како Нина министерката,луѓе не барајте картички од банка што ке ви се пари,не одете по продавници што ке ви е храна?Само за изборите слободно излезете да го дадете вашиот глас,тоа ви е најбитно зашто со вашиот глас 100% ке ја смените состојбата во државата на подобро :pos:
А ако не излезете на гласање може како во Србија диносаурус да ве изеде. Подобро да не ризикувате. :D

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Инаку брис од нос и грло ми зедоа, не беше тестирање преку крв
Дополнување: Обично за земање брис или било какво одредување на вирус или бактерија, досега ми велеле дека не смеам да пијам претходно лекови, а сега бев со испиена доза сумамед. На момент и јас се замислив колку ќе е точен резултатот заради тоа :(
Абе јас ти зборувам за серолошки тест за да видиш покасно дали си имал, исти јас вака бев болен во Март, пишував овде на темава, не ми направија тест оти немав контакт со некој од странство. Шест недели вкупно се опоравував.

Сега ме копка што беше, па сакам да направам од овие тестовиве со крв за присуство на антитела.

Инаку тоа Сумамед -от не делува на вирусот, така да не ти е тестот негативен заради тоа. Едноставно има процент на грешка.

D

Deleted member 12196

Гостин
Еве и јас еден апел да упатам како Нина министерката,луѓе не барајте картички од банка што ке ви се пари,не одете по продавници што ке ви е храна?Само за изборите слободно излезете да го дадете вашиот глас,тоа ви е најбитно зашто со вашиот глас 100% ке ја смените состојбата во државата на подобро :pos:
Ако го дадеме нашиот глас за вистинската партија не само што ќе ја подобриме состојбата во „државата“, туку и вирусот ќе го победиме.

Ајде масовно на избори! :tapp:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.941
Поени од реакции
73.587
Абе јас ти зборувам за серолошки тест за да видиш покасно дали си имал, исти јас вака бев болен во Март, пишував овде на темава, не ми направија тест оти немав контакт со некој од странство. Шест недели вкупно се опоравував.

Сега ме копка што беше, па сакам да направам од овие тестовиве со крв за присуство на антитела.

Инаку тоа Сумамед -от не делува на вирусот, така да не ти е тестот негативен заради тоа. Едноставно има процент на грешка.
На татко ми познаник излезе позитивен на тестовите во Систина (се тестираше на антитела уште во април). Беше ептен болен од декември до февруари. Се работи за човек над 80 години, кој го спасија со комбинација од ова дексаметазон и вибрамицин.
Сепак, викаат дека тестот давал позитивни резултати дури и ако имаме антитела на некој друг вирус од фамилијата корона вируси. Којзнае колку е веродостоен.

Член од
30 април 2013
Мислења
356
Поени од реакции
207
Корона вирусот го урна Хотел русија во скопје
Хотелот се затвори

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Корона вирусот го урна Хотел русија во скопје
Хотелот се затвори
Јок море, Самсоненко си отиде! Сега бараат друго другарче да ја игра неговата игра или ќе го прекрстуваат во США хотел :D

C

CoolIris

Гостин
Сепак, викаат дека тестот давал позитивни резултати дури и ако имаме антитела на некој друг вирус од фамилијата корона вируси. Којзнае колку е веродостоен.
Да. Можно е тоа. Затоа, за точна идентификација на вирусот најдобро е изолирање на генетски материјал, после земање на брис од нос и грло.

Серумскиот тест, т.н. тест на антитела, се прави, се со цел да се евидентира присуството на антителата (протеини кои се создаваат како одговор на инфекцијата - имун одговор на организмот на инфекцијата). Се дектираат во крвта на пациентот, после прележување на инфекцијата. Значи, овој тест не го идентификува вирусот, туку антителата создадени како резултат на присуството на вирусот. Се тестираат 2 вида на антитела: IgM антитела, се создаваат некаде за околу 4 недели од прележувањето на инфекцијата, кои укажуваат на рана инфекција и IgG антитела кои се создаваат во првите 10 дена од појавата на симптомите, ама траат подолго време по прележувањето на инфекцијата.

Ако си позитивен на овој тест, значи дека си го прележал вирусот. Ама може да добиеш и лажно позитивен тест, ако станува збор за друг подвид од фамилијата корона вируси.

Негативен резултат значи дека не си бил во допир со инфекцијата или не доволно долго, за да се создадат овие антитела. Значи, во вториот случај би имале и лажно негативен резултат.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Кој се бе тие стручњаци што тврдат дека не помагаат ете една студија најди, јас ќе ти најдам 10 дека помагаат и тоа стручни студии.

Ете една вика дека обична маска намалува ширење на микро-флуиди од 5 метри на 1,5 метри. Сега замисли да правиш муабет со некој што има корона и држиш дистанца на 3 метри и тој ти збори едноставно те сее со микро-флуиди и после одиш дома болен и правиш беља. Истиот да носи маска не само што ги намалува сите шанси да стигнат флуидите до тебе, еве и да стигне некоја до твојата уста може да ја задржи твојата маска така да еве да речеме си ги намалил шансите да се разболиш за 70%.

Па да му ебам мајаката и 10 посто да ги намалува шансите ќе носам маска...

Еве ти еден експерт со цитирани студии внатре дека маска намалува ризик. Ти праќај од тие што викаат дека воопшто не намалува ризик па дури и зголемува...
Еве јас ке ти кажам Вело Марковски, човек кој што сите овде му ја знаат биографијата, а ова се убаво напишано само што пак вели дека намалува, а не спречува.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Еве јас ке ти кажам Вело Марковски, човек кој што сите овде му ја знаат биографијата, а ова се убаво напишано само што пак вели дека намалува, а не спречува.
,,,namaluvalo,,,sprechuvalo,,,i 1 eden % da sopre od kivavica kashlanica pak ke zavrshi rabota,,,

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.270
Поени од реакции
15.390
Vo emisijata na Alfa so Momiroski, nekoj spomna deka po izjava na nekoj slovenec, Slovenija primenila okolu 60% od predlog merkite na Velo Markoski. Navodno mnogu gi cenele negovite mislenja vo Slovenija

Taka slušnav...taka prenesov...ne zastapuvam mislenje, ne sum stručen za toa

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Vo emisijata na Alfa so Momiroski, nekoj spomna deka po izjava na nekoj slovenec, Slovenija primenila okolu 60% od predlog merkite na Velo Markoski. Navodno mnogu gi cenele negovite mislenja vo Slovenija

Taka slušnav...taka prenesov...ne zastapuvam mislenje, ne sum stručen za toa
Да, и јас чув у Словенија чекаат ние некоја бандера ако преместиме и они да напраат како нас. Алфа тв им била на кец на телевизор на многу Словенци. Ни се восхитувале каква економија сме имале, правен систем, образование, здравство и посебно со вирусов како се справивме.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Какви доктори имаат во Италија школувани, Вело ќе го гуглаат... Не дека е лош доктор да не се разбереме погрешно ама осет малце со смешкиве :D
Tие си тргнаа со една стратегија, се стегнаа месец - два и сега нормално е да се чисти од вирусот. Секако и менталитетот на народот кој живее таму е поинаков, 150 доктори и стратегии имај, ако не почитуваш или ако не казнува полиција, џабе е.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
,,,namaluvalo,,,sprechuvalo,,,i 1 eden % da sopre od kivavica kashlanica pak ke zavrshi rabota,,,
нормално, а при тоа негативните ефекти на отворено со маска што те приморува оваа банана држава да носиш никој не ги гледа...

Kajgana Shop

На врв Bottom