Да ти кажам право и јас му ја мислам за ова...Почеток на март бев многу болен со грло,2 дена температура и цел месец после ме мачеше една досадна слаба кашлица....Абе јас ти зборувам за серолошки тест за да видиш покасно дали си имал, исти јас вака бев болен во Март, пишував овде на темава, не ми направија тест оти немав контакт со некој од странство. Шест недели вкупно се опоравував.
Сега ме копка што беше, па сакам да направам од овие тестовиве со крв за присуство на антитела.
Инаку тоа Сумамед -от не делува на вирусот, така да не ти е тестот негативен заради тоа. Едноставно има процент на грешка.
Едноставно е за сите со усул малце за другите, не е едноставно за останатите што на бензинска муабет знаат да ти кажат "Nemacka e toa bace nema igranje narodot tamu si znae ovde pamet nemaat". Значи ние сакаме да ги имаме благодетите а обврските кон заедницата морген.Vo Germanija vo prodavnici i zatvoreni prostorii kako javen prevoz ili administracija treba da nosis ama nadvor ne ako imas dovolno rastojanie. Si funkcionira. Site nosat maski kaj sto treba i kaj sto ne treba mnogu poretko. Ako ne nosis nema da vlezes. Ednostavno e.
I ne znam sto e problemot so nosenje maski iskreno. Sramota e? Ili podobro e da zakacis Korona? Ne se univerzalen lek ama pomagaat go nekade i gi stitat DRUGITE okolu tebe. Koga site nosat ne e problem ama koga nekoj nosi i nekoj ne se stvaraat problemite, oti toj da nosi a ja ne ili ene vidi go zabegan nosi maska. Malce svest treba. Ovde uste vo fevruari maskite pokraj sapuni i sredstva za dezinfekcija bea prvi sto se rasprodadoa i potoa toaletna hartija i drugi raboti.Едноставно е за сите со усул малце за другите, не е едноставно за останатите што на бензинска муабет знаат да ти кажат "Nemacka e toa bace nema igranje narodot tamu si znae ovde pamet nemaat". Значи ние сакаме да ги имаме благодетите а обврските кон заедницата морген.
Не знам, онаму по 12 саати седат со скафандери, маски, визири и што не, на останатите тешко им е да влезат во УЈП или Централен регистар на 15-20 минути со маска.
Малце се преувеличува. Маски не носат на отворено и тука, во затворен простор генерално се носи. Повеќето што пишуваат дека не се носеле маски мислат за надвор.I ne znam sto e problemot so nosenje maski iskreno. Sramota e? Ili podobro e da zakacis Korona? Ne se univerzalen lek ama pomagaat go nekade i gi stitat DRUGITE okolu tebe. Koga site nosat ne e problem ama koga nekoj nosi i nekoj ne se stvaraat problemite, oti toj da nosi a ja ne ili ene vidi go zabegan nosi maska. Malce svest treba. Ovde uste vo fevruari maskite pokraj sapuni i sredstva za dezinfekcija bea prvi sto se rasprodadoa i potoa toaletna hartija i drugi raboti.
Проблемот е ако се носат повеќе саати. Маската цела станува вода од потење и од самото дишење. Затоа е препорачано по сајтовите хируршки да не се носат повеќе од 2 часа, а оние платнените памучни нешто повеќе. Оти се прави поголема штета за оној кој ја носи. Преку влага сшто се пренесува.I ne znam sto e problemot so nosenje maski iskreno. Sramota e? Ili podobro e da zakacis Korona? Ne se univerzalen lek ama pomagaat go nekade i gi stitat DRUGITE okolu tebe. Koga site nosat ne e problem ama koga nekoj nosi i nekoj ne se stvaraat problemite, oti toj da nosi a ja ne ili ene vidi go zabegan nosi maska. Malce svest treba. Ovde uste vo fevruari maskite pokraj sapuni i sredstva za dezinfekcija bea prvi sto se rasprodadoa i potoa toaletna hartija i drugi raboti.
Па кој фактор си ти да идеш без маска... тоа само политичарите смеат и џандарите. Тие смеат и да се ракуваат, иако нели е строго забрането. Има да си носиш маска, како порано што носеле одредена каста на луѓеВчера ме опоменаа на улица без маска бев, доаѓа полицајац и ми вели маска да ставам инаку 20 еврона казна, на улица која што бев без друштво и си одев по моја работа.
Не знам што очекуваме подруго од држава во која се даваат пари за лубриканти и лажни индиски проекти, а вчера се молат за донации од граѓаните кон државата цццАпсурдно е некој да ме канува или слика зашто не носам маска надвор коа 99 посто од заразените се на домашни средби.
Тоа што поткашлуваш толку време е резултат на психа. ГарантирамДа ти кажам право и јас му ја мислам за ова...Почеток на март бев многу болен со грло,2 дена температура и цел месец после ме мачеше една досадна слаба кашлица....
Еве сега од Бајрам 24 мај пак ми се врати досадната кашлица без никаков друг симптом како да имам нешто во грло и морам да поткашлувам...Некој ден гајле немам многу ретко а некој ден стварно досаѓа.А бе се утепав и чаеви и витамин Ц и пак не проаѓа целосно.Направив крвна слика испадна океј,ми земаа бриз од нос и грло испаднаа негативни на бактерии.И се ова во време на корона а бе оболев.Дома сите фала богу добри се си викам да беше короната ке покажеше и некој друг симптом...Му ја мислам и јас еден серолошки од понеделник ако уште сум овака...не е можно во 3 месеца мене 2 месеца да ме ебава поткашлување
Razbiram ama toa e prasanje na prioritet. I za ova ima resenie. Primer prodavacite ne mora da nosat maski ako se zastiteni so staklo pred niv. Posto neli se dobiva slicen efekt od zboruvanje mali kapki da ne stignat do tebe. A ako toa ne e mozno ostanuva pauza na svez vozduh i menuvanje maski, na primer.Проблемот е ако се носат повеќе саати. Маската цела станува вода од потење и од самото дишење. Затоа е препорачано по сајтовите хируршки да не се носат повеќе од 2 часа, а оние платнените памучни нешто повеќе. Оти се прави поголема штета за оној кој ја носи. Преку влага сшто се пренесува.
На крај краева, нека ги прашаат на прес колку е дозволено да се носи маска и во каква состојба (сува, намокрена, ...).
За поскапите не зборам, тие се ...скапи
Од кога стапи на сила носењето на маски тука за во затворена просторија, мора и на работа да ги носиме иако немаме допир со муштерии(сеуште е затворен ресторанот) па еве по 10 саати носам маска и освен малку на почетокот не сум имал проблем, не гледам зошто е проблем да се носат маски и во Македонија на овој начин.Vo Germanija vo prodavnici i zatvoreni prostorii kako javen prevoz ili administracija treba da nosis ama nadvor ne ako imas dovolno rastojanie. Si funkcionira. Site nosat maski kaj sto treba i kaj sto ne treba mnogu poretko. Ako ne nosis nema da vlezes. Ednostavno e.
Зашто му импутираш на докторот нешто што не кажал? Ваквите како тебе му ја рушат репутацијата и затоа е толку хејтан... Ај најди една изјава ама да не е извртена од некој дебилен медиум каде што Вело вика дека маски ме помагаат... Во живо го гледав на канал 5 а ја има и изјавата на YouTube каде што вика дека маски мора да носат само заболените за да не го шират вирусот. Ама ние не сме Јапонија, тука заболените бегаат преку прозор, кршат карантини, ти викаат не бе алергија е ова... Плус има многу асимптоматски и затоа сите треба да носат маски.Еве јас ке ти кажам Вело Марковски, човек кој што сите овде му ја знаат биографијата, а ова се убаво напишано само што пак вели дека намалува, а не спречува.
Кај нас најголемиот проблем е шо има огромни собири,ифтари,мекици, свадби и др без да се носат маски.А за тинејџери шо секоја вечер се собираат по населби и локаат до 3 сабајле па да не правиме муабет.Џабе е ако на џогинг или возење точак носиме маски кога овие горенаведениве се несопирливи!Едноставно е за сите со усул малце за другите, не е едноставно за останатите што на бензинска муабет знаат да ти кажат "Nemacka e toa bace nema igranje narodot tamu si znae ovde pamet nemaat". Значи ние сакаме да ги имаме благодетите а обврските кон заедницата морген.
Не знам, онаму по 12 саати седат со скафандери, маски, визири и што не, на останатите тешко им е да влезат во УЈП или Централен регистар на 15-20 минути со маска. И тоа ајде муабетов ако го слушаш од закрепостени селани што викам јас не те погаѓа ама кога ќе видиш на ФБ дека некој со факултет го тера...
Da, vo restoranite personalot mora da nosi maska. Gostite na masa ne, samo ko ke vlezat i odat vo wc. Ne vikam deka sve e logicno ama pravilata se tie i se pocituvaat.Од кога стапи на сила носењето на маски тука за во затворена просторија, мора и на работа да ги носиме иако немаме допир со муштерии(сеуште е затворен ресторанот) па еве по 10 саати носам маска и освен малку на почетокот не сум имал проблем, не гледам зошто е проблем да се носат маски и во Македонија на овој начин.
Но од тоа што ми кажуваат и ова со маските кај нас е направено само како да ти пишат казна и да се полни буџетот.