Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Државата исплаќа погребнина која е фиксна и не зависи од причината на смртта.
Каква држава бе, за баба ми од пензионерското ни дадоа 30000 и потоа дојде дел од пензијата за тој месец, можеби ако некој е осигуран да му дадат 200 илјади и тоа е (знам на факс кога ни тражеа осигурување на листот пишуваше 225 илјадарки ако умрам:facepalm:).

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.635
Поени од реакции
7.767
Каква држава бе, за баба ми од пензионерското ни дадоа 30000 и потоа дојде дел од пензијата за тој месец, можеби ако некој е осигуран да му дадат 200 илјади и тоа е (знам на факс кога ни тражеа осигурување на листот пишуваше 225 илјадарки ако умрам:facepalm:).
Исплаќа пензиски фонд ако е пензионер, фирма според колективен договор или осигурителна компанија ако е осигуран претходно.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.350
Поени од реакции
21.743
Да веруваш дека "поткупувале" со 2000 евра за да ги пишат починатите дека умреле од корона, треба да си надвор од умот.

Во ваква ситуација, кога им излезе ситуацијата надвор од контрола и не знаат кај тераат, многу поверојатно е да им даваат 2000 евра за да не ги пишат дека умреле од корона, отколку тоа првото. Така да, скроз небитни се тие муабети и теории, не вреди да се коментираат.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
2000 евра за умрен да пишат дека починал од корона? Има луѓе кај нас што за 300-500 евра ќе им помогнат на многу баби, дедовци, па и деца, туѓи и нивни, да умрат од корона. Да не ги потценуваме и вреѓаме.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Исплаќа пензиски фонд ако е пензионер, фирма според колективен договор или осигурителна компанија ако е осигуран претходно.
Епа тоа де, приватен пензиски фонд, од здружение на пензионери, можеби како што велиш фирма (зависи сектор не е исто рударство и некоја џаболебарска) и ако е осигуран во приватна осигурителна компанија,
значи државата не троши ни денарче за тебе кога ќе умреш туку си наплаќа даноци од погребот.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
740
Поени од реакции
1.694
Да веруваш дека "поткупувале" со 2000 евра за да ги пишат починатите дека умреле од корона, треба да си надвор од умот.

Во ваква ситуација, кога им излезе ситуацијата надвор од контрола и не знаат кај тераат, многу поверојатно е да им даваат 2000 евра за да не ги пишат дека умреле од корона, отколку тоа првото. Така да, скроз небитни се тие муабети и теории, не вреди да се коментираат.
Не читам претходни коментари на темава, ама можам да ти потврдам дека ваков случај НАВИСТИНА имало, ова ми е пренесено од близок пријател кој што бил на местото. :)
Шо е до мене го верувам, за други работи рекла казала неможам да гарантирам. Поздрав.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.417
Поени од реакции
24.144
Не 20 мутации, туку илјадници можеби и стотици илјади. Тоа за 20-те мутации се 20 регистрирани соеви во лабораторија... Ма сега се многу повеќе соеви регистрирани: https://nextstrain.org/ncov (линков го немам отворено со месеци, сега гледам колку нови варијанти има).

Вирусите со RNA се ноторни за брзо менување, затоа немаме имунитет против грип. Е сега по се изгледа овој вирус не се менува толку бргу, сва среќа пошто тек тогаш кај ќе ни беше крајот.

Назад на муаебетот... Гледај најмногу се шират полесните форми. Затоа што полесните форми не го убиваат домаќинот, затоа што не го легнуваат домаќинот. Затоа што домаќинот што е заразен со полесна форма е домаќин кој повеќе се движи, иде на работа, до продавница, итн, и заразува повеќе луѓе. Затоа таквите форми повеќе ќе се рашират... Извини ама поедноставно од ова не можам да објаснам. :)
Nemozes da mi objasnis ni mene ni na drugi od mnogu prosta pricina deka za drugo pravime muabet. Jas lupnav onaka 20 mutacii onaka radi reda, a ne deka tolku se. Jas konkretno ti zboram za konkretniot virus deka toj e edna od mnogute mutacii na negoviot prethodnik za koj pojma nemame deka postojat zatoa sto bile neuspesni mutacii. Prethodno ti nabroiv primeri onaka zosto bile neuspesi i ne uspeale da se razmnozat i rasirat. E ovoj e uspesna mutacija po nekoj tamu negovi virusni parametri i si se rasiri. Smrtnosta mu e takva kakva mu e, se siri kako so se siri no bitno e uspesen za nego. Toj porano ili pokasno pak ke mutira vo nekoj negov podviod koj ke bidi ili pozaeban ili poslab no ovoj i natamu ke si ostani kako takov posto e poprilicno uspesen od evoluciska gledna tocka. Edinstven nacin da mu se namali efektot e nasiot imun sistem koj ke se adaptira, brzo ke go prepoznae i ke go resi pred ovoj da napravi steta. I zatoa potamu ako se adaptirame ovoj soj na korona ke go percepirame kako i dosega sto gi percepiravme postoeckite korona virusi, kako obicna nebitna nastinka za koja ni bolovanje nema da dobies ne pak nesto drugo. Inaku ako pravime muabet za semejstvoto korona virusi, niti se novi niti se od vcera, niti pak nekoj se zamarase posebno okolu niv posto najcesto predizvikuvaa blaga nastinka i nikomu nisto.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.771
Поени од реакции
8.034
Не читам претходни коментари на темава, ама можам да ти потврдам дека ваков случај НАВИСТИНА имало, ова ми е пренесено од близок пријател кој што бил на местото. :)
Шо е до мене го верувам, за други работи рекла казала неможам да гарантирам. Поздрав.
Остај ги, ќе те напраат будала.

Јас верувам дека постои вирусот но не така како што го прикажуваат. Повеќето луѓе се хронично болни и тоа е.

Шведска испаднала лоша? Ма немој, со 20.000 болни на 10 милиони жители. Немаа никакви рестрикции и затоа ги критикуваа, очигледно смрди нешто.

Не е ни 5G, ни вакцини, ни такви срања. Напротив јас сум ЗА 5G! Мене ми стои повеќе за ослабнување на економијата.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Не сфаќам како луѓево веруваат у вакви заговори жими све. Човек, да кажеш мала лична тајна на двајца луѓе што ги знаеш тоа одма ќе се прошири, камоли да направиш заговор меѓу корпорации, доктори, полиција и власти со илјадници и илјадници луѓе.

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.579
Поени од реакции
6.719
Сега курир ке се појави со наслов :

"Дали за 2000 евра би лижеле предмети за јавна употреба во Вухан?"

За тој пусти клик.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.622
Поени од реакции
5.263
Не знам, ете конкретно за последната дискусија напишав дека Битола денес цел град излезе и не се почитуваа мерките и наеднаш лавина од коментари како мајка да им окарав :toe:
Па да напишеше дека Албанци биле, ќе добиеше подршка.

S

ski

Гостин
2000 евра за умрен да пишат дека починал од корона? Има луѓе кај нас што за 300-500 евра ќе им помогнат на многу баби, дедовци, па и деца, туѓи и нивни, да умрат од корона. Да не ги потценуваме и вреѓаме.
Малку офтопик.
Колку е ова точно не е ни смешно.
Знам два примери жени кои си ги убија мажите поради алчност по пари/имот.
Едниот се 'разболе'-отруен беше,другиот депресивен беше па се 'самоуби'...
И двата пара лично ги знаев,неверојатно е жена на што се е спремна да направи за пари а уште поневеројатно е колку мажите се глупи.

Последно уредено од модератор:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.622
Поени од реакции
5.263
Не да им помогнат да умрат од корона, туку умрените да ги пишуваат дека умреле од корона.
Овие муабети цело време кружеа по Куманово.
И да, погреб на умрен од корона кошта 600 евра.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Косово со 40 заразени на 299 тестирани, и вчера имаа 36.

А од понеделник ги отвараат сите граници, не мора да имаат тест, не мора во изолација да седат, ќе биде интересно.

Секој обид за нормализирање се враќа како бумеранг.

Во Израел ги отвориле училиштата, стотици ученици и вработени се заразиле, само во едно училиште 130 заразени, одма затвориле голем број училишта а илјадници ученици и учители завршиле во самоизолација.

Kajgana Shop

На врв Bottom