Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.328
Поени од реакции
15.587
Некој да има инфо како е со места во 8ми септември, за упатени лица со Ковид од болница од друг град.
Се најдува нормално процедурално.... или треба пријатели.... мито... воа ноа....
Прашувам за 40тина годишна личност на која и по 2 дена на кислородна поддршка во болница состојбата не се подобрува дури и се влошува... па од утре ако е исто да се бара да се носи во СК.
Не размислувајте, носете обавезно ако е лоша ситуацијата, претпоставувам дека рентген и крвна слика се следи, иако е зезнат вирусот и за неколки саати се менува сликата.
Сега може и да не ја примат во 8ми ако е полно и да ја пратат во некоја од другите ковид центри, на Инфективната само ако е ептен сериозна ситуацијата или се најде некој доктор што ќе инсистира да се префрли таму бидејќи се работи за млада личност.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
За мене ова се изговори за бегање од дебата. Прво го напаѓаш квалитетот, а потоа и квантитетот. Ама ете скоро една година сум на темава, независно во која група и да не сместувате, не бегав од прозивка или дебата.

Не е мое да ја распалувам дебатата и да им креирам главоболки на модераторите. Но и не е мое да се грижам за некој старец кој сака да листа билтени по кладилниците, а не сака да се вакцинира. Секој треба да појде од самиот себе.

10% се пријавени за вакцинација. И тоа е релевантен факт и аргумент. На дел ќе им помине редот. Ете во одредени градови се вакцинираат лицата од 75-80, во Скопје 73-74...зошто бројката не е поголема?
Тест

D

Deleted member 12196

Гостин
А ние се "утепавме " од носење:свиркам:
Кога ќе дојдеме до некоја поголема гужва или за да не добиеме казна, но сите ги носиме маските онака лабаво и си дишиме нормално.
Немој така. Јас постојано носам, дури и кога сум сам. Освен кога сум во пижами, немаат џеб.
Автоматски споено мислење:

Тестот е добар. И јас ако веднаш забележев, да ја избришев пораката и повторно да ја цитирам (најверојатно) ќе беше во ред.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не помагаат маските за Корона, јас ги носев лабаво и пред да се разболам си носам и сега исто така, ако едвај преживеав. Луѓе што среќавав по системи болници и прегледи најмногу шо се пазеле џабе им дошол денот да се заразат и тоа е тоа. Инаку нема грип од маските...

Дилемата за овој трет бран е или здравје или економија, наесен со четвртиот нема да има економија само здравје ќе се гледа, а напролет со петтиот има да биде Зона на Самракот. Инаку со секој нареден бран вирусот ќе биди посмртоносен со нови мутации свежо извадени од лабараторија.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
861
Поени од реакции
1.370
COVID: Australia and New Zealand return to quarantine-free travel
New Zealand opens borders with Australia

For the first time in over a year, people can travel to New Zealand from Australia without having to contend with a strict quarantine. The countries' leaders hope to expand the arrangement.
Australian passengers headed to New Zealand on Monday without the need to quarantine for the first time in over a year, agencies reported.

The "trans-Tasman travel bubble" allows Australians and New Zealanders to visit each others' country without any restrictions. The two nations' governments imposed heavy restrictions on entry into their respective country in March 2020 due to the coronavirus pandemic.

"It is truly exciting to start quarantine-free travel with Australia. Be it returning family, friends or holidaymakers, New Zealand says welcome and enjoy yourself," New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern said.

Plans to expand
Although people arriving from New Zealand have been able to travel to parts of Australia without quarantine since October, Monday was the first time that people could travel, or return, to New Zealand without going into a two-week controlled isolation.

The first flight under the new arrangement took off on Monday morning from Sydney, heading for Auckland.

Australian Prime Minister Scott Morrison called the travel bubble a "win-win" for both countries, allowing them to boost their economies. Ardern and Morrison described it as a "world-leading arrangement" in a joint statement.

The duo are looking to include further countries in the Pacific in the quarantine-free travel bubble, once they are considered safe.

Travelers welcome Pacific bubble
The new possibilities for travel proved popular with hundreds of people gathering in Australian airports in preparation for their newly unrestricted flights to New Zealand, local television showed.

"It is the first time in 400 days that people can travel quarantine-free and we are adding 16 return flights a day to New Zealand, and they are full," Qantas Chief Executive Alan Joyce told the Australian Broadcasting Corp.

New Zealand had held off longer from offering unrestricted entry to people flying from Australia due to sporadic outbreaks. New Zealand has recorded fewer than 3,000 cases since the pandemic began.

The two prime ministers warned travelers that changes to the arrangement could be made at short notice in case of new COVID-19 outbreaks and the program would be under "constant review."

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Овие крадачи од кај Жан Митрев све треба да се уапсат и да лежат кога ке помине пандемијава,ај што прават милионски суми и никој не ги контролира колку данок затајуваат,разбирам дека фали медицински кадар али телефон уопште не креваат?Па секој со завршено 8мо одделение може да го запослат на централа се да им ебам.Која пара ја цицаат човече од државата и луѓе станови што продаваат глава да спасат,и не сакаат 20.000 да и дадат на некоја телефон да крева.Гнаси.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.663
Поени од реакции
16.871

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Аха......нема лабаво.....Албанците од Албанија.....ги дискриминираат овдешните шипурки.....нема веќе слободно шетање во матицата. Само во Косово ќе можат да идат......ајде одма телефоните и во акција.....Бујар, Груби......Нато, САД, АлКаеда.......време им е за побуна
.....ни сликарот Рама....не ги сака шипурките од Нашата Земја

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
Овие крадачи од кај Жан Митрев све треба да се уапсат и да лежат кога ке помине пандемијава,ај што прават милионски суми и никој не ги контролира колку данок затајуваат,разбирам дека фали медицински кадар али телефон уопште не креваат?Па секој со завршено 8мо одделение може да го запослат на централа се да им ебам.Која пара ја цицаат човече од државата и луѓе станови што продаваат глава да спасат,и не сакаат 20.000 да и дадат на некоја телефон да крева.Гнаси.
и не само на телефон, туку и да идеш таму некого да побараш, посебно д-р Ж.Митрев, нема шанса да се добие ако не е закажано, една пациентка никако не можеше да дојде до контакт ниту телефонски ниту лично, не го даваат со изговор, не е тука, зафатен, отсутен...итн, а таа сакаше да се жали од несоодветна здравствена услуга од друг доктор, цела недела се мачеше никако да дојде до главниот, на тоа и' дадов идеја да седи пред главна врата од 06ч сабајле се додека не пројде дотичната личност и трк по него, друго чаре нема, недостапни се!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.715
Поени од реакции
25.136
Ем не ви чинат, ем скапи ви се, ем не ве услужуваат кога се жалите и пак трчате по нив... Без да закажеш ни обичен службеник во банка на запад нема да те прими а не пак доктор за време на пандемија. Мислиш дека е паметно да му го губите времето на Митрев со жалаење и глупости за некоја трета личност? Зар нема клиниката процедура или некој во HR одговорен за тоа?

Член од
28 јуни 2009
Мислења
295
Поени од реакции
266
Ем не ви чинат, ем скапи ви се, ем не ве услужуваат кога се жалите и пак трчате по нив... Без да закажеш ни обичен службеник во банка на запад нема да те прими а не пак доктор за време на пандемија. Мислиш дека е паметно да му го губите времето на Митрев со жалаење и глупости за некоја трета личност? Зар нема клиниката процедура или некој во HR одговорен за тоа?
Зашто се најдобри во МК. Монопол кога имаш на здраство може како сакаш да се однесуваш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.715
Поени од реакции
25.136
Зашто се најдобри во МК. Монопол кога имаш на здраство може како сакаш да се однесуваш.
немаат монопол, не се единствени. ако се најдобри тогаш остајте ги да си работат, мене ми е смешно некој да го замара митрев за вакви глупости. чисто сумњам дека за 20К денари му дошло па не ставил некој телефони да одговара, пореално ми е дека неќе со глупости да му ги замараат докторите поготово во ваква ситуација.

Kajgana Shop

На врв Bottom