Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.511
Инаку да разјаснам, првичното клиничко тестирање беше напревено на група од 30000 луѓе, испод 60 години. Затоа и не се детектирани ретките проблеми кај помладите(мала група) а беше забранета за постари затоа што немаа податоци за нив. Сега има доволно податоци за постари, 10тици милиони во Британија, и нема никакви проблеми за нив. Меѓутоа сеа веќе ебаа мајката чисто сумљам и постари да сакаат, иако нема никакви нусефекти кај нив како кај помладите.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Мислам дека малку драматизираат со Астразенека. Шансите да фатиш Ковид, да завршиш во болница или со згрутчување на крвта се многу повисоки отколку тоа да ти се случи од вакцината. Исто и станува збор за нешто што може успешно да се третира доколку вакцинираните се известени за симптомите што може да се појават. Во секој случај треба да се испита подетално за причината и се околу тоа, али мислам дека губат драгоцено време и создаваат огромна недоверба.

Овие Фајзер и Модерна што се базираат на mRNA технологија, Господ знае какви последици ќе дадат на долг рок. Оваа кинескава колку што разбрав од србите многу слабо се покажува против британскиот сој и имаат еден куп хоспитализирани кои се вакцинирани со таа вакцина.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.511
Ова срањето на Фајзер изгледа е најмоќно. Ревакцинирана со Фајзер вработена во Ковид центрите во Германија влегува без скоро никаква заштита кај болни, со обична маска.

АЗ моментално им ја нудат на ауслендери од најбедните земји али џабе. Иди убеди Сомалиец шо до 25 год бил пират да се вакцинира. :pos:
90 посто ефикасност во пракса а не во студија, задњо инфо од следење на медицинските лица во америка. Од фајзер и модерна. Ни соеви ни ревакцинации, која земја се обезбеди со нив ќе си се врати у нормала. Останатите со господ напред.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Ова срањето на Фајзер изгледа е најмоќно. Ревакцинирана со Фајзер вработена во Ковид центрите во Германија влегува без скоро никаква заштита кај болни, со обична маска.

АЗ моментално им ја нудат на ауслендери од најбедните земји али џабе. Иди убеди Сомалиец шо до 25 год бил пират да се вакцинира. :pos:
Не се смеј и тебе таа ќе ти ја дадат ко ауслендер :pos:

Z

zmej gorjanin

Гостин
90 посто ефикасност во пракса а не во студија, задњо инфо од следење на медицинските лица во америка. Од фајзер и модерна. Ни соеви ни ревакцинации, која земја се обезбеди со нив ќе си се врати у нормала. Останатите со господ напред.
Израел

Прва држава во светот која го вакцинира целото население со вакцините на Бионтек. Драматично намалување на бројките на новозаразени. Е ова ти се вика држава.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.511
Мислам дека малку драматизираат со Астразенека. Шансите да фатиш Ковид, да завршиш во болница или со згрутчување на крвта се многу повисоки отколку тоа да ти се случи од вакцината. Исто и станува збор за нешто што може успешно да се третира доколку вакцинираните се известени за симптомите што може да се појават. Во секој случај треба да се испита подетално за причината и се околу тоа, али мислам дека губат драгоцено време и создаваат огромна недоверба.

Овие Фајзер и Модерна што се базираат на mRNA технологија, Господ знае какви последици ќе дадат на долг рок. Оваа кинескава колку што разбрав од србите многу слабо се покажува против британскиот сој и имаат еден куп хоспитализирани кои се вакцинирани со таа вакцина.
Ја ебаа работава што ја пуштија на помлади лица првин. Британија си ја пушти од најранливи надоле.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.122
Поени од реакции
19.526
Прашања кои ме мачат, во приватната болница плодност имаат соопштение дека од Среда поточно од утре ќе вршат тестови за ковид кои ќе бидат валидни за патување во странство ( оти досега не беа) и резулататите ќе бидат заведени во дневната статистика на заразени.
Цената на еден пцр тест ќе биди 2800 денари а досега беше 1200 мислам.
Решение за изолација досега немаше, и мислам дека не влгуваа резулататите во дневната статистика, за ова последново не сум сигурна.
Прашањето ми е какви тестови правеа до сега, шо тестираа ? Хормони ?
Автоматски споено мислење:

Ја ебаа работава што ја пуштија на помлади лица првин. Британија си ја пушти од најранливи надоле.
Како нас на пример, пак да викате не знаат што прават нашите :icon_lol:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323
Берлин и Минхен прекинаа пак со вакцинација со Астра Зенека.. сеа прекинаа со вакцинирање на луѓе под 60 години... интересна работа на почетокот во Германија не се препорачуваше за луѓе над 65 години...

после ова комотно може реисот да го прогласи астра зенека за умрено ....

Sent from my SM-G980F using Tapatalk
Bogami eptem dinamicna rabotava. Ete i STIKO institucija koja e odgovorna za vakcini predlozi AZ da se dava samo na postari od 60 godini. Krajot na April sakaat da se izjasnat sto e so tie koi treba vtora doza da primat. Mozno e kombinacija AZ prva a Biontech kako vtora doza. Navodno sakale povekje informacii da soberat okolu slucuvanjata so trombozava. Kako dojde od AZ samo za lugje do 64 godini do AZ samo za lugje nad 60 godini za nekolku nedeli.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.040
Не се смеј и тебе таа ќе ти ја дадат ко ауслендер :pos:
Ја нудеа на сите ауслендери и германци, али најверојатно пропагандата си го направи своето. Ми се јави една дотка крајот на јануари, и реков них ферштен дојч чао чуз. :pos:

Имам шанси и со Фајзер да се боцнам ако запнам, само треба да се чека повеќе.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
На крај ќе испадне екстремно занемарлива бројка во споредба со ефектите кои ги има вакцината.

Види Британциве какви резултати имаат од Астразенека. Ова се десетици илјади хоспитализации и илјадници смртни случаи кои се превенирани.

Major study finds single dose stops two thirds of onward infection, with no hospitalisations recorded.

Лондон вчера прв пат без смртен случај.

500-600 илјади дози од оваа вакцина ќе ја решат пандемијата во голема мера кај нас.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323
Biontech/Pfizer objavi deka mesto 2 milijardi dozi kako planirano mozat do krajot na godinata 2,5 milijardi da proizvedat. Vo Marburg/Germanija otvorija nov pogon za proizvodstvo. Dobroto na ovie mRNA vakcini e deka moze lesno da gi adaptiraat na novi mutacii. Premium vakcina momentalno nema sto, Mercedes megju vakcinite. Nie so AZ sme kako so Dacia, ke stigneme i nie ama po pat moze kais da skineme :D

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Biontech/Pfizer objavi deka mesto 2 milijardi dozi kako planirano mozat do krajot na godinata 2,5 milijardi da proizvedat. Vo Marburg/Germanija otvorija nov pogon za proizvodstvo. Dobroto na ovie mRNA vakcini e deka moze lesno da gi adaptiraat na novi mutacii. Premium vakcina momentalno nema sto, Mercedes megju vakcinite. Nie so AZ sme kako so Dacia, ke stigneme i nie ama po pat moze kais da skineme :D
За 5-6 години ке дознаеме дали била премиум ;)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.511
На крај ќе испадне екстремно занемарлива бројка во споредба со ефектите кои ги има вакцината.

Види Британциве какви резултати имаат од Астразенека. Ова се десетици илјади хоспитализации и илјадници смртни случаи кои се превенирани.

Major study finds single dose stops two thirds of onward infection, with no hospitalisations recorded.

Лондон вчера прв пат без смртен случај.

500-600 илјади дози од оваа вакцина ќе ја решат пандемијата во голема мера кај нас.
Во британија почнаа да ја даваат на постари прво, затоа не стигнале уште до проблематичните возрасти. Ќе почекаме ќе видиме. Тоа е добра математика ама во пракса не функционира така. Да ти починат 2 3 млади лица од ваков редок синдром, мала земја е одма ќе се дознае. Не само што ќе ја ебеш вакцинацијата за ковид, ќе се нанесе непоправлива штета и на имунизацијата за други болести.
Автоматски споено мислење:

Као што изглеа работава сеа у израел, да не урочам, ама можда нема ни да треба да ја адаптираат. Штета што не можат поише да го кренат производството.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
17.122
Поени од реакции
19.526
Слушајте го Пендарко, барем искрен е чоекот, вика вакцинирањето во Србија беше срам за нашата држава.
Уште шо не ги посочи Заев и Филипче за неспособноста, а како се засили со говорот реков ќе ги спеј и нив :ROFLMAO:

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Во британија почнаа да ја даваат на постари прво, затоа не стигнале уште до проблематичните возрасти. Ќе почекаме ќе видиме. Тоа е добра математика ама во пракса не функционира така. Да ти починат 2 3 млади лица од ваков редок синдром, мала земја е одма ќе се дознае. Не само што ќе ја ебеш вакцинацијата за ковид, ќе се нанесе непоправлива штета и на имунизацијата за други болести.
Пелоцвани се голем дел од медицински персонал во Британија со оваа вакцина исто. За кај нас да успееме со Астразенека да се вакцинираат тие над 50 години, бројот на починати и на хоспитализирани сигурно ќе падне за 90% и ќе бидеме на коњ. На помладите нека им се даде избор после. Ама дур стигнеме ние тоа да го правиме којзнае каков сој ќе има излезено и кои нови вакцини ќе бидат во оптек.

Kajgana Shop

На врв Bottom