Мене што ме плаши е што бројкиве ги имаме нешто налик пикот во есенскиот, а сеуште не е пикот дојден на овој бран. Кога ќе лупни колку ли ќе бидат реалните? Над 2000 заразени со 50-тина починати на ден? Можеби ќе ги шминкаат ради посраниот попис да му се помочам во пописот. Во Прилеп е ужасно лошо. Хоспитализирани се ист број пациенти како во есенскиот бран околу 130-тина. Спремаа некоја модуларна болница која уште не им е пуштена во употреба, пошто изгледа пак нешто ги изненади. Во есенскиот бран мака мачеа со обезбедување кислород, пошто и тоа ги изненади.
Луѓе кои беа горе хоспитализирани и преместени во дневната амбуланта да примаат системи и да си одат дома, кажуваа како се одвивало борба за кислород, во смисла ти даваат да дишиш, ајде доста ти е, носи боцата кај друг. И таман се кренала сатурација, ајде ничкум надолу. И ги гледаш ти велат како умираат в соба со тебе.
Јас разбирам дека секаде е криза, ама ова бе? Капак на сето собираме донации за еден Прилепчанец, дневницата во приватна болница 2300 евра му била, 1700, плус 500 евра некоја терапија што му давале. Пизда му матер, 2300 факинг евра?! Досега е 20тина дена удри математика. За еден претходен кој остана 2 месеци и уште се бори за живот преместен во 8-ми септември, цехот достигнал и до 126.000 евра?
Народ продава куќи, станови, се задолжува до гуша за 5 животи, за накрај и тој што се обидуваат да го спасат да го изгуби?
Тотална вукојебина е државава. Некој треба дебело да одговара и за ненабавувањето на вакцини и за провизии, фанто фирми и слични пичке си материне кои доведова до геноцид кај народов.