Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Okolu imunitetot. Zaebanoto kaj koronava e deka ne mozes da znaes kako ke pomines. Normalno sto pomlad, zena i so dobar imunitet sansite za tesko zaboluvanje se pomali. No ima slucaevi kade sto mladi i sportski lugje tesko zabolele. Ne e problemot da ne izlagas tuku da se namalat kontaktite. Toa mozes da go postignes so zatvaranje doma ili so ne odenje po gosti, barovi itn.
Точно е дека е сосема непредвидлив вирусот ама има и еден факт: голем број од тие што „панично“ ги почитуваа мерките и внимаваа го закачија вирусот.
Претпоставувам дека прекумерна употреба на средствата на дезинфекција им ја уби природната заштита. Треба ваљда со некој усул да се живее во вакво време и не мислам дека „стаклено звоно“ е исправна опција.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.826
Овие пост ковид полека ама преоѓаат во вид на секта, претеруваат за се и сешто, секоја болка ја поврзуваат со ковид ко да се единствените имунизирани, него дали е веродостојна информациите за тоа дека македонски државјанин може да се вакцинира во србија ако е да каква е процедурата, тука некаде прочитав требало српски број да се купи за остварување повик за резервирање термин.
Може го пријавив таткоми во врање, бираш и вакцина и резервираш термин... сега малку се чекаа ама знам пријател што се вакцинирал... околу бројот ако имааш некој пријател или роднина пиши негов број на анего ке му испратат порака, јас ставив на брат ми од Ниш.
Ама не му откри еден момент, дека мора да имаш српско државјанство. Наши пријатели така се вакцинираа, ама без српско државјанство, не можеш да се вакцинираш.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Ама не му откри еден момент, дека мора да имаш српско државјанство. Наши пријатели така се вакцинираа, ама без српско државјанство, не можеш да се вакцинираш.
Така беше, ама како што пиша @TrendS, сега освен државјанство мора и важечки документ.
Инаку пред март се вакцинираа и без државјанство.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.256
Поени од реакции
9.025
Вирусот ги разобличи сите недостатоци на капиталистичкиот систем. Желбата за профит на фармацевските компании, (чии што истражувања наголемо беа финансирани и помагани од јавни фондови и пари на даночните обврзници) го успорува враќањето на глобалната економија во нормала. Фармацевските компании не сакаат да ги споделат правата на интелектуална сопственост со други производители, со што би се забрзало производството, а со тоа и количините на вакцини. Владите ги штитат со образложение дека на тој начин би се дестимулирале иновациите, тоа не било во духот на слободниот пазар. Така, неколку компании имаат монопол во производството и дистрибуцијата на вакцини во глобални рамки, со што значително се редуцираат капацитетите за производство.
Згора на тоа, владите ги користат вакцините и за геополитички цели. Профитот и политичките интереси на поедини земји се ставаат во прв план, пред глобалното здравје. Иронично, главниот постулат врз кој што се темели целокупната капиталистичка доктрина - профитот - го кочи враќањето во нормала на целокупната глобална економија.
И што ти зборува сега ова? Кој е општиот заклучок за целава оваа работа? Кога и сам гледаш дека однесувањето на "најодговорните" е НЕРАЦИОНАЛНО и не корелира со ситуацијата која е представена?

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
мојот пријател се вакцинираше без српско државјанство, со мк пасош.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
И што ти зборува сега ова? Кој е општиот заклучок за целава оваа работа? Кога и сам гледаш дека однесувањето на "најодговорните" е НЕРАЦИОНАЛНО и не корелирира со ситуацијата која е представена?
Дека со што и да се „војува“ имаш профитери. Тоа на сите ни е јасно.
Автоматски споено мислење:

Сега гледам статистика, у Ватикан никој не умрел од тие вампирите....27 се разболеле до сега.
Не искачаат на Широк сокак...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.628
Поени од реакции
22.365
Точно е дека е сосема непредвидлив вирусот ама има и еден факт: голем број од тие што „панично“ ги почитуваа мерките и внимаваа го закачија вирусот.
Претпоставувам дека прекумерна употреба на средствата на дезинфекција им ја уби природната заштита. Треба ваљда со некој усул да се живее во вакво време и не мислам дека „стаклено звоно“ е исправна опција.
Ne mozes skroz da se zastitis. Primer: Imas deca odat vgradinka. Ne nosat maska, normalno. Kolku sakas stite se, ako go fati deteto te fakja i tebe. Rabotata e namaluvanje rizik oti 0 rizik tesko. Inace ja se pazam, ama pazaram. Se gledam i so bliski lugje, mali grupi. Odam na berber. Ama race mnogu retko dezinficiram mislam od ko stana jasno deka aerosolite se najgolem prenositel i prestana fetizot za dezinficiranje.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.256
Поени од реакции
9.025
Дека со што и да се „војува“ имаш профитери. Тоа на сите ни е јасно.
Автоматски споено мислење:

Не искачаат на Широк сокак...
По логика,
профитерите во "војна" со општа опасност за сите се изведуваат на народен суд, кој тука го нема, дури истиот тој "суд" пасивно ги подржува. Ајде ајде, паметни сте вие.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
По логика,
профитерите во "војна" со општа опасност за сите се изведуваат на народен суд, кој тука го нема, дури истиот тој "суд" пасивно ги подржува. Ајде ајде, паметни сте вие.
Па секако не мислев на профитери од рангот на нашите јавни личности.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.256
Поени од реакции
9.025
мојот пријател се вакцинираше без српско државјанство, со мк пасош.
Нека му е честит имунитетот, со здравје да го служи, да си патува до нашиот северен сосед без проблеми и да си јаде уште долги години грчка фета со малку појќе палмитиново масло.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Не ми се верува :)
И после се, уште ги прават луѓето глупави.

Ко да не знаеме како беше на Флорида до пред два месеци. Не можеа да најдат место во мртовечница, ангажираа камиони фрижидери.

Жената што работеше на статистика на бројот на заболени и мртви, прво ја избркаа, па после ја затворија, ѓоа Белорусија.

Демократите претеруваат со коронава, а републиканците ја потценуваат. Нема салам таму.
Значи ширењето страв е ОК, ама ако збориш спротивно од системот, тогаш тоа е теории на заговор....

Знаеме дека не ти е срам да лажеш и тресеш зелени, ама еве за другите да видат компарација меѓу држави (од развиениот свет) кои примениле различни мерки и резултатите:

And Florida’s policies bore good fruit. On Jan. 9, New York reported 17,839 new cases. Florida, with about 2 million more people than New York, had 15,445. An open state like Florida having fewer COVID cases than a mostly closed state like New York proves protracted lockdowns are a failure.

And that disparity has led people like Rich Azzopardi, a senior adviser to Cuomo, to spin bizarro conspiracy theories on Twitter that Florida has “cooked the book on case numbers.” It’s much harder to admit that his boss destroyed restaurants and other businesses for no reason.

Even if Florida is somehow hiding numbers, bodies are harder to stash. Florida has had 22,000 COVID-19 deaths to New York’s 38,000. The virus hit the two states at the same time.

About a month ago, California was reporting a rate of 56 hospitalizations per 100,000 residents, while Florida saw a rate of 35, the data shows.

Now, the Golden State is recording 24 hospitalizations per 100,000 people, while Florida is reporting about 22, data shows.

California is currently leading the nation in the total number of cases, but it has nearly twice the number of residents of Florida.
Не за џабе милионери бегаат во Флорида и Тексас, луѓе за децата да има растат нормално бегаат за Флорида, ама ете штом ти велиш дека на ТВ си видел, мора така да е.
Продолжи да веруваш тоа што ќе ти сервираат на ТВ, следи ги препораките, а истовремено исмејувај се колку глупи и нелогични биле мерките од одговорните (y)

И што ти зборува сега ова? Кој е општиот заклучок за целава оваа работа? Кога и сам гледаш дека однесувањето на "најодговорните" е НЕРАЦИОНАЛНО и не корелира со ситуацијата која е представена?
За Далтончо, капитализмот секогаш е виновен, иако цело време пишува колку биле криминални тие од системот, колку глупи мерки носеле, колку не функционирало судството итн итн.

Зашто па системот нема производен капацитет за вакцини :свиркам:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Кај овој доктор сум бил два пати,тоа е таков еден експерт и човек што ми ја врати вербата во нашиве доктори,у живот се кладам дека е точно се од а до ш што кажува за вакцинава.Може сега е вистински момент да се снабдиме со овие вакцини,иако ми беше смешно кога и реплицирав на ilumious у темата блам за истиве вакцини

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.628
Поени од реакции
22.365
Кај овој доктор сум бил два пати,тоа е таков еден експерт и човек што ми ја врати вербата во нашиве доктори,у живот се кладам дека е точно се од а до ш што кажува за вакцинава.Може сега е вистински момент да се снабдиме со овие вакцини,иако ми беше смешно кога и реплицирав на ilumious у темата блам за истиве вакцини
AZ e dobra vakcina, odlicna. Lani ova vreme da ni kazea deka ke imame vakva dobra vakcina za necela godina nemase da veruvame. E sega Biontech i Moderna mozet se malce podobri i odma muabet ovaa bila losa vakcina itn. Plus losi vesti i toa ostanuva kaj lugjeto. Nie ovde na forum sme dobro informirani ama opsto narodot, sekade, ne e. Makedonija od COVAX sega ke dobie 100.000 dozi AZ. Daleku podobro od Kineskata koja isto taka e podobro od nisto.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
AZ e dobra vakcina, odlicna. Lani ova vreme da ni kazea deka ke imame vakva dobra vakcina za necela godina nemase da veruvame. E sega Biontech i Moderna mozet se malce podobri i odma muabet ovaa bila losa vakcina itn. Plus losi vesti i toa ostanuva kaj lugjeto. Nie ovde na forum sme dobro informirani ama opsto narodot, sekade, ne e. Makedonija od COVAX sega ke dobie 100.000 dozi AZ. Daleku podobro od Kineskata koja isto taka e podobro od nisto.
Народот веќе не и верува на оваа вакцина, која претрпе доста критики. Ама не се работи за информираноста, и Меркел рече дека нема да се вакцинира со оваа вакцина затоа што не е препорачлива за лицата над 65 години, а она има 66. Нас вакцината ни треба најмногу баш за таа категорија граѓани која е следна на приоритетната листа за вакцинација. Така ако оваа вакцина стигне пред кинеската, ќе мора нова национална стратегија за имунизација.

Kajgana Shop

На врв Bottom