Границите на Блискиот Исток ќе се променат, нема повеќе ништо да биде исто.
Тоа повеке е лошо,отколкото добро.[DOUBLEPOST=1449220236][/DOUBLEPOST]
И мене натаму ми оди работава, нешто слично како Косово што беше поделено на окупациони зони, таканаречени сектори, во 1999.
За мене даже многу потежко - повеке ке ми личи на Германиja после ВСВ.[DOUBLEPOST=1449220480][/DOUBLEPOST]
Поморската база во Тартус не е битна. Истата функција може да ја заврши било кое пристаниште на Средоземно море, со тоа што можеби Русите ќе треба да го одврзат ќесето малку повеќе.
Целиот ангажман на Русија во Сирија е за да се заштити монополот што го има Русија во снабдувањето на енергенси воглавно на Европа. Засега им оди добро. Ако успеат да го задржат Асад на власт (или која било друга структура која ќе биде наклонета кон Русија), ќе имаат монопол на енергенсите во декадите што доаѓаат.
Постои можност Сирија да биде поделена, но барем дури се Русите на небото на Сирија, таа опција полека ќе се намалува.
Ако не е тази база во Тартус, каде другаде руснаците имат база во Средиземно море?
Не е прашане за кесето, прашане е дека нема коj да си даде газо под наем. Тоа нема да го направи НАТО држава, остана Црна Гора (за коja се надеваха руснаците),но таа замина. Египет?Либиja,Тунис,Алжир,Мароко? Коj?
Снабдуването на Европа со гас зависи во моментот от Турциja и врзките со цевките ј со Иран и Ирак, а и со Азербеjджан. Другата држава е Грциja со можностите за терминали на неjните краjбрежиja.
Во небето на Сириja са и американчците и французите,веке са и британците, тамо са и руснаците, турците влегуват исто... така да тоа е една зона над коja сите прелетуват - каша полна.