Комуникацијата: на форумов и надвор од него

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Во принцип јас не сум многу отворен со луѓето. Кажувам работи али не во целост. Немам доволно доверба. Затоа и се разликува форум - реалност комуникацијата. Вака на форум само дрндам на сите можни теми али не си кажувам се како што знам а во вистинскиот живот најчесто обожавам да слушам и понекогаш да се убацувам со мои приказни или заклучоци. Тука може сум тапа со финти и слично но во реалност тоа е малце поинаку.Ова го кажав без трошка на егоизам, зашто тоа сум јас всушност.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
ја сум тој шо сум.. дали тука .. дали у веце.. дали на вонка со кого било како било.. такада...

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Хммм... Колку прекрасна тема. Што се фолираат сите дека се исти и на форум и во вистински живот? Демек светици сме сите, сите сме скршени индивидуи, сите постови во врска со љубовта ни се колку сме заљубени, колку не повредиле. Па побогу, 50% од активните членови кажуваат работи што не ги мислат за репутација, за да се допаднат на некои членови, за сите да помислат: Леле, колку созреани личности постојат. Јас еве кажувам, покомуникативна сум на форум, затоа што и немам баш некоја отворена комуникација во живо, не можам да го остварам оној контакт со очите додека зборувам со некои што и не ми се така блиски. И за еден пост одвојувам 10-15 минути, за да го обмислам убаво, да не истрескам глупости, додека пак во живо е поинаку, на лице место ми текнуваат работите што сакам да ги кажам.
Муабет за на бања.

Кој ме знае може да потврди, каков сум на форум таков сум и во живо, океј во живо можеби помалце кењам али ипак го правам тоа доколку увидам дека човекот не е за серење. Имаше една болест (пак и го забораив името) која баш конкретно го објаснува тоа делење на форумски лик и реален лик. И баш е забавно да ги гледаш тие што патат од таа болест. Ама еден ден ко ќе грабнам неколку на аплаузи, ќе биде село гори баба си ја чеша :)

П

Паган-др

Гостин
Каков сум на форум, таков сум и надвор. Можеби има некоја мала разлика пошто сепак едно е пред монитор друго е очи во очи да праиш со некој муабет или да дискутираш за нешто.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Дали сте отворени за комуникација и споделување на вашите чувства, мислења и ставови само на форумов или истото го правите и во вашиот живот надвор од него (и од интернетот).

Се надевам дека ме разбравте, поконкретно објаснете ги разликите на вашата комуникацијата преку нет, поточно еве преку форумов и комуникацијата со луѓето кои ве опкружуваат

Каде се чувствувате послободни да изразите чувства дали преку форумов каде повеќето луѓе не ве знаат или пак за истите да разговарате со пријателите околу вас?

п.с темава не ја поставив во психологија и филозофија за да не навлегуваме во некои такви дискусии, туку еве во општи муабети за едноставно да кажете дали има разлика за вас и каква е таа разлика меѓу комуникацијата по нет (да се задржиме на форумов) и комуникацијата со вашите пријатели кои секојдневно ве опкружуваат
На почетокот полесно ми беше да комуницирам надвор од форумов, но со текот на времето се ушалтав и овде. Со текот на времето, и интимата и некои работи кои можев да ги споделам само со моите пријатели, решив да ги откријам овде. Форумов премногу ми помогна во комуникацијата и тоа да не се двоумам кога треба да се изразам во секојдневниот живот. Наместо да се подготвувам за писмена работа по македонски, јас дискутирам на форум. И верувале или не, тоа ме ослободува од стегата да искажам се што мислам по писмен пат. Разликата во мојата комуникација на форумов и тет а тет, се состои во тоа што на форум, морам да изберам точно соодветни зборови за да ја искажам емоцијата. А кога зборувам во реалноста, тоа можам да го доловам и преку мимика.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Со тие што сум блиска и се знам подолго време.. уста не затворам.
Со тие што тек се запознавам или се знам два три дена ... уста не отворам :),така да за разлка овде на форумов со непознати сум покомуникативна отколку во живо,а понекомуникативна во однос на старите пријатели.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.873
Поени од реакции
50.356
па прилично ист, еднаш еден другар на мсн ми вика“абе ти си Итар Пејо на Кајгана? му викам “шо’’? ми праи copy paste од еден пост и ми вика “не се праи луд ова е твој муабет’’ :)
Иначе ко за изразување тапа ми е што фаците тоновите и слични ствари не се пренесуваат овде :P.

ваљда ја разбрав темава :)

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
На почетокот полесно ми беше да комуницирам надвор од форумов, но со текот на времето се ушалтав и овде. Со текот на времето, и интимата и некои работи кои можев да ги споделам само со моите пријатели, решив да ги откријам овде. Форумов премногу ми помогна во комуникацијата и тоа да не се двоумам кога треба да се изразам во секојдневниот живот. Наместо да се подготвувам за писмена работа по македонски, јас дискутирам на форум. И верувале или не, тоа ме ослободува од стегата да искажам се што мислам по писмен пат. Разликата во мојата комуникација на форумов и тет а тет, се состои во тоа што на форум, морам да изберам точно соодветни зборови за да ја искажам емоцијата. А кога зборувам во реалноста, тоа можам да го доловам и преку мимика.
Јас па обратно во однос на болдираното. Колку повеќе сум на форумов толку поблиска станувам со форумџиите и не ми е сеедно како ме гледаат, како ме доживуваат, па се` поизразена ми е самоконтролата и не можам да си ја дозволам онаа искреност која ја имав на почетокот. Се обидувам да вметнам повеќе позитивност во размислувањата овде.

Во однос на второво, да. Форумов ми има помогнато и те како за градње на ставот и слично.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Тоа што го мислам го кажувам и на форум и надвор во реалниот свет :smir:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
"У живо" сум многу по слободен и директен одколку на форум, не дека на форумов кажувам нешо шо не мислам, туку некој ствари едноставно ме мрзи да ги пишувам и ги преќутувам, и муабетот на форум ми е различен зашо сум многу саркастичен, и иам сјебана смисла за хумор, коа само у живо може да се долови, на форум некого можам да навредам, па затоа избегавам..не дека многу многу се замарам дали ќе навредам..

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
И на форумов и надвор од него се чувствувам слободна да изразам мислење. Комуникацијата никогаш не ми била проблем, а како на форумов, така и во реалноста уживам да докажувам поенти и да се надмудрувам :icon_lol:

Никогаш не сум се стегала, овде да пазам што ќе напишам да не не им се свиѓа на читателите, или надвор од форумов, да се потиснувам кога сакам да се искажам. Не.
Единствена разлика е тоа што тука можам многу поелоквентно да се изразам зошто дадено ми е време за обмислување на граматички и лексички правилни реченици што имаат смисла. :) Во живо може некогаш да забрљам кога сакам нешто да кажам, а го кажувам поглупо од тоа како сум сакала да звучи. :)

S

smart ass

Гостин
Прилично сум ист и на форум и у живо само у живо појке зборам а овде помалку оти ме мрзи да пишам:toe:

Б

Бат Елохим

Гостин
Прилично сум ист и на форум и у живо само у живо појке зборам а овде помалку оти ме мрзи да пишам:toe:
isto.
а бе ајде ќе се објаснувам на форум... пиши си мислење и чао. Па ќе пишувам еден километар и 5 страни за да објаснам на некого што сум сакала да кажам. Како не бе...
Така си сфатил, твој проблем, мој не е во никој случај.

Член од
4 октомври 2009
Мислења
257
Поени од реакции
13
Искрено...на форумов сум каде каде поопуштена од колку да кажувам за мој проблеми на некој близок тука сум тотално отворена и 100% искрена иста како и надвор од нет и кога ми е тешко можам да напишам и притоа некој да ме утеши без да знае која сум и да не се плашам дали некој зборел за мојот проблем на други или сл.Тука ја имам целата слободна на изразување и мислење и баш ми е топ си најдов и многу френдови луѓе со слични мислења :pipi:

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Не да ме мрази да пишам ... Заправо прескокнувам да дам мислење на некои 70 % од работите кои ми изгледаат интересни ...
Од мрза , и со светлата помисла во главата : „ Кој ке штрака по тастатура сега “
Иначе во однос на слободност на израз итн ... исто шо би кажал во живо исто кажвам и тука ... Заправо во живо ке кажам многу поке ( најчесто во диатробна форма , при што прво ке разгледам повеке страни на приказната , ке ги оправдам и оспорам сите ... и На крајот како заклучок ке го кажам мојот став . АМА ТОА во живо пошто немора да го куцам на тастатура .)

Kajgana Shop

На врв Bottom