Колку вистина има во астрологијата/хороскопот?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.081
Поени од реакции
25.208
Не се разбирам, имав еден колега на факултет, пред многу години, кој активно се занимаваше со ова, па сакал не сакал, поднаучив нешто. Но одамна беше тоа, имам заборавено. Сега не би знаел ни натална карта да направам, а немам ни ефемериди...

Мене ми беше интересно, затоа што хороскопот е одлична ментална гимнастика. Го учиш значењето на планетите, значењето на куќите, значењето на аспектите, и од тоа се обидуваш да составиш приказна...

:)

И подобро веднаш да прекинам, бидејќи ако ме види Савле, ќе ме заебава една година...

:pos:
И јас оти се бавам со пчеларството сум го приметил тоа, пчелите што се родени во 12-та куќа на Марс а се шкорпии во главен знак кога ги пафтам со тоа пафтало со Це О Два после кога ќе свестат памтат и ме апат. Тие што се па девици кога ќе го отворам куќиштето се им е цакум пакум. Хексанглите им се направени во совршена форма со рамномерни отсечки и сите агли од 60 степени и имаат испишано куќен ред на влезот од дупчето каде што се бирократски распределени обврските во текот на денот, со отстапување од максимум 2.5 прополиса. Кај лавовите па, матицата им е многу авторитативна и самобендисана, ако не и правиш по минимум 500-600 бзззза на ден ќе те мрази и ќе те казнува со тоа што ќе те тера да леташ до подалечните багреми. Биковите ќе ги познаеш по големината што е ван стандардна и потешко летаат оти кркаат од тоа шербетот како Муки малолетни девици. Матицата јаркиња е многу захтевна и ни трут ни труд може да ја опне. Стрелците само забушаваат па ни сам госпоТ не може да ги прибере. Иначе не карта, натален атлас можам да направам а имам и хемороиди. Занимлива работа е този хороскопот. Сам Ниче ќе каже дека Надчовекот ќе го познаеш по подзнакот во месечината а не ко оној абдалон Кант кој спознанието го гледа преку позицијата на Марс во рак. Не случајно тој стариот од Цајтгајст документарецот го нарекол проектот Венус-Венера. Знае абдалон на која планета да се позиционира у тие проектите негови на самозадоволувачки извори на енергија, не е тоа заебанција. Меѓутоа земските хороскопски карактеристики и ограничувања кои ги добиваме веднаш post exitus vaginae кои се инхеретни ќе се отрстранат со иницијацата ad silica во холографската алгоритмички проектирана матрица и тоа ќе биде првиот чекор до станување Демиводолија а подоцна дури и во Риби на суво.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кај мене е тапа! Има многу празно место. :pos:

Зошто имам две различни карти?
Имаш слична положба на Сатурн како во мојата натална карта. Сатурн на медиум коели е многу комплицирана работа. Укажува на скоро патолошка потреба за доминација.

http://www.horoscoper.net/astrology/mediumcoeli.htm

:)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Во дневни/забавни хороскопи ич не верувам, ниту ги читам.
Но во натални карти ДА.
Секое бебе при раѓањето впива космичка енергија од ѕвездите. Затоа и се вели "роден под среќна ѕвезда":)
Откако професионалец ми изработи натална, се заинтересирав малку повеќе за астрологијата, па почнав и сама да си читам, за занимација.
Ако и пристапите без предрасуди и анимозитет, астрологијата умее да биде и тоа како интересна;)
Наталната карта е мапа на вашиот живот, но сепак на крајот на краиштата ваше е да изберете по кој пат ќе одите.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Во дневни/забавни хороскопи ич не верувам, ниту ги читам.
Но во натални карти ДА.
Секое бебе при раѓањето впива космичка енергија од ѕвездите. Затоа и се вели "роден под среќна ѕвезда":)
Откако професионалец ми изработи натална, се заинтересирав малку повеќе за астрологијата, па почнав и сама да си читам, за занимација.
Ако и пристапите без предрасуди и анимозитет, астрологијата умее да биде и тоа како интересна;)
Наталната карта е мапа на вашиот живот, но сепак на крајот на краиштата ваше е да изберете по кој пат ќе одите.
Ја имаш наталната карта пред себе и како тоа ти го промени животот на подобро? Што е тоа што е сега поразлично од периодот пред да ја имаш?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ја сакам само риби, ракови и евентуално бик, и вага за цури покрај мене...и близнаци али само ради физичка лепота инаку се ужас. Овие првиве се многу фини срцки и на се се привикнуваат.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ја имаш наталната карта пред себе и како тоа ти го промени животот на подобро? Што е тоа што е сега поразлично од периодот пред да ја имаш?
Ми помогна да сфатам со кои предизвици требам да се соочам, што треба да изменам кај себе, а што не;)
Едноставно, ми покажа каде можам да се подобрам и какви лекции влечам од минатиот живот (карма де:))
--- надополнето: 8 август 2012 во 15:41 ---
Ја сакам само риби, ракови и евентуално бик, и вага за цури покрај мене...и близнаци али само ради физичка лепота инаку се ужас. Овие првиве се многу фини срцки и на се се привикнуваат.
Штом вака мислиш, сигурно ќе да си земјен или воден знак, тие обично не ме сакаат, бидејќи сме на различна бранова должина. Ако енергијата не ви е компатибилна со мојата, тоа не ви дава за право да ми го плукате знакот (n) И јас можам истото да го сторам за секој од вас, па каде води тоа?
Секој знак има свои позитивни и негативни одлики (затоа и се вели виш или ниж претставник на истиот). Е сега, дали ќе ги усвоите негативните особини, или добрите, зависи исклучиво од вас.
Ти што си?

П.С. И јас не ги сакам луѓето кои ги привлекува само мојата физичка убавина - без оглед на нивниот знак:D Површност до даска, а?:facepalm::facepalm::facepalm:

Корисен линк: http://horoskop-i-astrologija.blogspot.com/2010/03/pozitivne-i-negativne-osobine.html

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ми помогна да сфатам со кои предизвици требам да се соочам, што треба да изменам кај себе, а што не;)
Едноставно, ми покажа каде можам да се подобрам и какви лекции влечам од минатиот живот (карма де:))
--- надополнето: 8 август 2012 во 15:41 ---

Штом вака мислиш, сигурно ќе да си земјен или воден знак, тие обично не ме сакаат, бидејќи сме на различна бранова должина. Ако енергијата не ви е компатибилна со мојата, тоа не ви дава за право да ми го плукате знакот (n) И јас можам истото да го сторам за секој од вас, па каде води тоа?
Секој знак има свои позитивни и негативни одлики (затоа и се вели виш или ниж претставник на истиот). Е сега, дали ќе ги усвоите негативните особини, или добрите, зависи исклучиво од вас.
Ти што си?

П.С. И јас не ги сакам луѓето кои ги привлекува само мојата физичка убавина - без оглед на нивниот знак:D Површност до даска, а?:facepalm::facepalm::facepalm:

Корисен линк: http://horoskop-i-astrologija.blogspot.com/2010/03/pozitivne-i-negativne-osobine.html
Чим се најде у моево ондах си близнак, али не бери гајле до пред два месеца бев убеден дека водени знаци се најлепши жени икада. Тоа нема врска со хороскоп туку со генетика за жал, иако љубам да речам дека е до звездите.
Али ти прво кажи што си па ја после.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Има нешто бе.. не верував и јас во овие глупости али кога ќе читам нешто за мојот знак 80% ми погодуваат .. којзнае што е :D

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Зарем не го знаеше се тоа и без наталната карта? Во принцип секој знае каков е и без некој да му каже само што позитивното најчесто се прифаќа а негативното се отфрла како невистинито и неубаво за слушање.

За кармата тоа е толку несигурна тема и не можеш воопшто да провериш дали тоа што ти го рекле е точно или не, може и да нема врска :).

Мислиш ли дека сега полесно и сериозно ќе измениш работи кај себе што ќе бидат трајни само благодарение на наталната карта?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти што си?

Типична реакција на близнак :icon_lol:
Сори срц ништо лично, само ете нешто ви фали на родените во овој знак, без разлика дали се машки или женски, нешто као совест :)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Типична реакција на близнак :icon_lol:
Сори срц ништо лично, само ете нешто ви фали на родените во овој знак, без разлика дали се машки или женски, нешто као совест :)
Леандра, така ако гледаме нешто му фали на секој знак, па и на Шкорпиите;)
Секој може да избере дали ќе биде виш или ниж претставник на знакот. Да, нижите типови на Близнаци немаат совест, поради вродената способност да се снајдат во секоја ситуација. Умеат да бидат превртливи и неискрени (да не речам дволични).
Вишиот тип e сосема поинаков од претходно наведеното.

Сакав да кажам, секој знак си носи свои позитивни и негативни карактеристики. Но, наталната карта дава вистинска слика за човекот, бидејќи е сплет од многу покомплексни фактори - не само знак и подзнак, туку и планетарните аспекти (опозиција, квадрат, инкојнукција итн итн...)

Еве на пример јас сум Близнак, подзнак Вага, Јупитер и Плутон во 1 куќа.
Кој барем малку се разбира во ова, ќе сфати дека ич не сум површна и непостојана (бидејќи Плутон секогаш ја гледа суштината на нештата);).

Ако веќе судите некого од астролошки аспект, судете според наталната која дава целосна слика. Се друго е ирелевантно.

--- надополнето: 9 август 2012 во 17:48 ---
Мислиш ли дека сега полесно и сериозно ќе измениш работи кај себе што ќе бидат трајни само благодарение на наталната карта?
Kaiser, веќе изменив многу работи на подобро кај себе.
Најголемиот предизвик со кој јас како Близнак морав да се соочам е елиминирање на површноста од секој можен аспект.
Како што реков, наталот е на некој начин мапа на твојот карактер и живот (да, може да видиш и какви предизвици те чекаат во работата, љубовта, здравјето и сл).
Наталната ми послужи како мапа, а секако дека пресудна е и самоанализата и желбата за подобрување. Без тоа ништо;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Секој може да избере дали ќе биде виш или ниж претставник на знакот. Да, нижите типови на Близнаци немаат совест, поради вродената способност да се снајдат во секоја ситуација. Умеат да бидат превртливи и неискрени (да не речам дволични).
Вишиот тип e сосема поинаков од претходно наведеното.
Само да ти кажам дека поделбата на виш и ниж претставник на знакот со ништо не е поткрепена во астролошката теорија...

;)

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Не верувам многу во дневни, неделни, месечни хороскопи. Ама со оглед на тоа што ги знам карактеристиките на мојот знак и подзнак, знам и дека се точни. Јас сум стрелец со подзнак стрелец, месечна во водолија. Јас живеам во куфер. Мене животот ми е во патувања, ако не надвор од државава, тогаш барем низ градовите. Не знам да седам на едно место. Брзо навинкувам и немам проблем со промени. Многу сум зборлива и изигоинг.
Сепак, некои работи ми се сосема спротивни од тие карактеристики. Верна сум во врска, не флерутвам насекаде. Ама не можам да си замислам партнерот да ми рече не може да одиш некаде. Да ми ограничи нешто. Знам цел ден да си го поминам во кревет и не спортувам.
Има една работа која ја читав во една натална карта, ама самостојно и самоуко. :) Според тоа што го сфатив, би требало да имам два брака, од кој првиот без дете, а вотриот со деца, при што ме следува несреќа со нив. Мислите дека хороскопов до толку може да предвиди?

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Јас сум стрелец со подзнак стрелец, месечна во водолија. Јас живеам во куфер. Мене животот ми е во патувања, ако не надвор од државава, тогаш барем низ градовите. Не знам да седам на едно место. Брзо навинкувам и немам проблем со промени. Многу сум зборлива и изигоинг.
Сепак, некои работи ми се сосема спротивни од тие карактеристики. Верна сум во врска, не флерутвам насекаде. Ама не можам да си замислам партнерот да ми рече не може да одиш некаде. Да ми ограничи нешто. Знам цел ден да си го поминам во кревет и не спортувам.
Има една работа која ја читав во една натална карта, ама самостојно и самоуко. :) Според тоа што го сфатив, би требало да имам два брака, од кој првиот без дете, а вотриот со деца, при што ме следува несреќа со нив. Мислите дека хороскопов до толку може да предвиди?
Може да предвиди, мене Венера ми е во Овен...брзо се вљубувам, и знам да бидам експлозивна и импулсивна во љубовта:LOL:
Моја крвна група си, одлично се слагам со Стрелците и супер се разбираме:)
Кажи ми ги аспектите во наталната, па ќе ти кажам за брак и љубов.
--- надополнето: 9 август 2012 во 18:20 ---
Само да ти кажам дека поделбата на виш и ниж претставник на знакот со ништо не е поткрепена во астролошката теорија...

;)
Како бе Ставрогин? Секаде кај што читав астролошка литература, постои таква поделба.
Настрана тоа, клучната поента ми беше дека секој може да поработи на себе и да ги развие максимално позитивните особини на својот знак (и да ги искористи аспектите од наталот) за сметка на негативните. Своевидна астролошка еволуција:)

Kajgana Shop

На врв Bottom