Колку Македонците од дијаспората инвестираат во Македонија?

Дали сметате дека македонската дијаспора е "себична" кога станува збор за инвестирање во Македонија?


  • Вкупно гласачи
    89

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.119
Поени од реакции
18.105
Датум: 23.01.2013, 16:50
СЕ БАРА ДРЖАВНА СТРАТЕГИЈА ЗА ДОЗНАKИТЕ ОД СТРАНСТВО
Милијардите од печалбарите можат да ја поттикнат економијата

Средствата со кои располагаат граѓаните се сериозен потенцијал кој треба да се поттикне и да се насочи кон продуктивни намени и цели, со што ќе се добие забрзан раст, развој, вработувања и поголем животен стандард, вели професорот д-р Јован Пејковски
Парите што нашите печалбари ги испраќаат дома, а кои годишно тежат над 1,2 милијарда евра, од кои добар дел се трансферираат како заштеди во банките,
Епа професоре...ти мене 8-ца теорија, јас тебе 5-ка пракса.
Абе кој пари во заштеди, сите идат на трансакциски или книшки по видување, ни 2 недели нема да одлежат, ќе платат добра провизија и одма ќе ги кренат да можат да преживеат !
 
Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Ме заинтересира темата зошто и јас сум еден од тие гастербајтери или поточно Авганистанци кои пробаа да си ја најдат среката на 6000км од дома.Би сакал да се осврнам на еден многу чуден феномен кој владее посебно кај нас поточно лугето кои работат во Авганистан,Ирак,итн........

Од 2001 па до денешни дни се проценува дека некаде околу 5-6000Македонци имаат заминато на работа во кризните региони(Ирак,Авганистан,Либија).Најголемиот процент се од Куманово но има и од Скопје,Велес па дури сретнав човек кој е од Битола......

До 2010 додека со двата проекти има раководено КБР нашинците заработувале големи суми на пари кои достигале и до 80 000$/годишно.Значи се работи за големи бројки односно сума на пари која повекето од нас не ни сонувале дека некогаш ке ја видат а камо ли да ги заработуваат.

Е сега доага најинтересниот дел од приказната..90% од тие пари кои ние добро знаеме како се заработени се потрошени за скапи коли,куки на 3 спрата,шопинг во Солун,најнови мобилни,итн,итн.Само 10% или помалку имаат нешто направено во стил да се отвори некој свој бизнис,барем било и издавање стан под кирија.Оние 90% во ветер и магла.А да е трагедијата поголема сега истите тие се вратени пак назад во регионов да работат за 3 пати помали плати од оние кои ги заработувале.Се наслушав приказни дека ставале пари во банка,па живееле од камата но од тие приказни верувајте нема ништо вистина.

Кога ке ги прашаш сите што ке прават кога ке се вратат дома,бидејки еве проектот се ближи кон својот крај,никој освен некои немаат одговор на тоа прашање.А кога ке ги прашаш зошто не почнат да размислуваат да отворат свој бизнис,сите како договорени даваат еден ист одговор дека не се исплатело да се инвестира,дека ке ти доагале рекетари,инспекции,итн,итн......

Трагичното е тоа дека сите така размислуваат освен некои луге мегу кои сум и јас кој размислува да кога ке заврши ова лудило да се приберам дома и да почнам да работам за мене.Барем сеуште ме држи таа мисла кога стапнав тука......

Да сега во моментот секаде низ светот е криза(барем така се презентира,нели),тешко е за работа,за наплата потешко,итн,итн......Но зарем на сите фирми кои постојат во МК им доагаат рекетари,а?Нормално е дека ке ти дојде инспекција во фирма да провери дали работиш согласно законите,и нормално ако си крив ке си платиш глоба.

Не се обидувам да докажам дека е сјајно во МК сега во моментот,но трагично е дека лугето не се обидуваат на сторат нешто повеке во нивниот живот и дека најубав изговор е дека не е моментот,дека ке ти доагаат рекетари???????,итн,итн........ А готови пари се трошат......

Јас барем идејата да работам за мене а не за некој кој со поклонети пари ке ми изигрува газда ме оддржува во живот тука.Можеби за некои сум глуп што ке ги фрлам крвавите заработени пари во бунар,за некои нездрав,а можеби за некои и храбар потег,нели?

Но секој со својата математика,нели?И за крај има една мисла која гласи вака.....Крајот го краси или го гнаси делото..........Сервус
 
F

FARANG

Гостин
Ме заинтересира темата зошто и јас сум еден од тие гастербајтери или поточно Авганистанци кои пробаа да си ја најдат среката на 6000км од дома.Би сакал да се осврнам на еден многу чуден феномен кој владее посебно кај нас поточно лугето кои работат во Авганистан,Ирак,итн........

Од 2001 па до денешни дни се проценува дека некаде околу 5-6000Македонци имаат заминато на работа во кризните региони(Ирак,Авганистан,Либија).Најголемиот процент се од Куманово но има и од Скопје,Велес па дури сретнав човек кој е од Битола......

До 2010 додека со двата проекти има раководено КБР нашинците заработувале големи суми на пари кои достигале и до 80 000$/годишно.Значи се работи за големи бројки односно сума на пари која повекето од нас не ни сонувале дека некогаш ке ја видат а камо ли да ги заработуваат.

Е сега доага најинтересниот дел од приказната..90% од тие пари кои ние добро знаеме како се заработени се потрошени за скапи коли,куки на 3 спрата,шопинг во Солун,најнови мобилни,итн,итн.Само 10% или помалку имаат нешто направено во стил да се отвори некој свој бизнис,барем било и издавање стан под кирија.Оние 90% во ветер и магла.А да е трагедијата поголема сега истите тие се вратени пак назад во регионов да работат за 3 пати помали плати од оние кои ги заработувале.Се наслушав приказни дека ставале пари во банка,па живееле од камата но од тие приказни верувајте нема ништо вистина.

Кога ке ги прашаш сите што ке прават кога ке се вратат дома,бидејки еве проектот се ближи кон својот крај,никој освен некои немаат одговор на тоа прашање.А кога ке ги прашаш зошто не почнат да размислуваат да отворат свој бизнис,сите како договорени даваат еден ист одговор дека не се исплатело да се инвестира,дека ке ти доагале рекетари,инспекции,итн,итн......

Трагичното е тоа дека сите така размислуваат освен некои луге мегу кои сум и јас кој размислува да кога ке заврши ова лудило да се приберам дома и да почнам да работам за мене.Барем сеуште ме држи таа мисла кога стапнав тука......

Да сега во моментот секаде низ светот е криза(барем така се презентира,нели),тешко е за работа,за наплата потешко,итн,итн......Но зарем на сите фирми кои постојат во МК им доагаат рекетари,а?Нормално е дека ке ти дојде инспекција во фирма да провери дали работиш согласно законите,и нормално ако си крив ке си платиш глоба.

Не се обидувам да докажам дека е сјајно во МК сега во моментот,но трагично е дека лугето не се обидуваат на сторат нешто повеке во нивниот живот и дека најубав изговор е дека не е моментот,дека ке ти доагаат рекетари???????,итн,итн........ А готови пари се трошат......

Јас барем идејата да работам за мене а не за некој кој со поклонети пари ке ми изигрува газда ме оддржува во живот тука.Можеби за некои сум глуп што ке ги фрлам крвавите заработени пари во бунар,за некои нездрав,а можеби за некои и храбар потег,нели?

Но секој со својата математика,нели?И за крај има една мисла која гласи вака.....Крајот го краси или го гнаси делото..........Сервус

Еден од најдобрите постови кој го отсликува најголемиот проблем во Македонија - no Consumer and Business Confidence. Никој на Македонецот нема да му помогне освен самиот Македонец. Кога ќе го сватиме тоа тогаш ќе почнеме да идеме напред. Имаме огромна дупка во едукативниот систем, менталитетот и може најголемиот проблем СТРАВОТ. За жал вака ќе биде уште долго време
 
Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Да точно е тоа дека ке биде вака уште подолго време.Дали е проблемот до нас самите,дали е проблемот до системот или е прашање на нешто друго на кои ни ние самите не го знаеме одговрот,не би знаел да одговорам на ова прашање.

За себе си не можам да кажам дека ги ставам парите под перница,ниту дека сум потрошил се,но ете ја користам оваа шанса да се заработи некој денар повеке,и нормално кога ке си ги собереме коските дома тогаш ке му ја мислиме.
 
F

FARANG

Гостин
Да точно е тоа дека ке биде вака уште подолго време.Дали е проблемот до нас самите,дали е проблемот до системот или е прашање на нешто друго на кои ни ние самите не го знаеме одговрот,не би знаел да одговорам на ова прашање.

За себе си не можам да кажам дека ги ставам парите под перница,ниту дека сум потрошил се,но ете ја користам оваа шанса да се заработи некој денар повеке,и нормално кога ке си ги собереме коските дома тогаш ке му ја мислиме.
Во голема мера е системот. Сите се навикнати на социјализмот, сеуште се сеќаваат како било тогаш па плукаат по државата која треба демек да им помогне место сами да си помогнат. Во дијаспората нашите се исти, одма гледаат да се вработат во сигурна фирма а не бизнис да почнат. Турците ако треба Кебаб и баклава ќе продава ама ќе работи за себе. Ние го немаме тоа во нашиот менталитет
 

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
За жал вака ќе биде уште долго време
..
Ние го немаме тоа во нашиот менталитет
Ги покажуваш истите сиптоми на слабостите кои така убаво ги имаш разбрано и објаснето.

Џабе е сиот памет и успех ако постовите ги завршуваш со губитнички заклучок, а никој не те тера на тоа. Не навлегувам дали е вистина или не, туку дали со своето дејствување придонесуваш за решение.

Обиди се да не го видиш постов како личен напад, посебно затоа што од досега прочитаното сметам дека си еден од ретките кој е доволно храбар да потегне и направи нешто конкретно.
 
F

FARANG

Гостин
Ги покажуваш истите сиптоми на слабостите кои така убаво ги имаш разбрано и објаснето.

Џабе е сиот памет и успех ако постовите ги завршуваш со губитнички заклучок, а никој не те тера на тоа.

Ne e gubitnicki nego razocaruvacki. jas sum daleku od mkd i iako sakav da se vratam i ziveam se pomalku se gledam tamu. Rabotata e luge da svatat deka treba da si go smenat mentalitetot ako sakame kako drzava da ideme napred. Se nadevam deka poleka ke se smeni toa mada gledam deka tesko ide.
 

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Ne e gubitnicki nego razocaruvacki. jas sum daleku od mkd i iako sakav da se vratam i ziveam se pomalku se gledam tamu. Rabotata e luge da svatat deka treba da si go smenat mentalitetot ako sakame kako drzava da ideme napred. Se nadevam deka poleka ke se smeni toa mada gledam deka tesko ide.
Ни јас не си ја гледам иднината во Македонија и се согласувам дека еден од главните проблеми е во недостигот на доверба.

Главното прашање тука, според мене, е дали си подготвен да си го трошиш времето за инвестирање во Македонија и безкомпромисно поддржување на оние позитивни квалитети кои ги покажуваш и во кои веруваш.
 
F

FARANG

Гостин
Ни јас не си ја гледам иднината во Македонија и се согласувам дека еден од главните проблеми е во недостигот на доверба.

Главното прашање тука, според мене, е дали си подготвен да си го трошиш времето за инвестирање во Македонија и безкомпромисно поддржување на оние позитивни квалитети кои ги покажуваш и во кои веруваш.

Да, ама прашање е уште колку. Во МКД имам 9 запослени сега, 6 роднини, 3ца работници. Да можам некако да се откажам од тоа најверојатно би оти само повеќе ми ги комплицира работите моментално.
 

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Да, ама прашање е уште колку. Во МКД имам 9 запослени сега, 6 роднини, 3ца работници. Да можам некако да се откажам од тоа најверојатно би оти само повеќе ми ги комплицира работите моментално.
Браво за ангажманот.

Ме интересира, од твој агол - дали сметаш дека тоа што имаш вработено роднини повеќе ти помага или ја комплицира ситуацијата?
 
F

FARANG

Гостин
Браво за ангажманот.

Ме интересира, од твој агол - дали сметаш дека тоа што имаш вработено роднини повеќе ти помага или ја комплицира ситуацијата?

Комлицира. Никогаш не прави бизнис/вработувај роднини освен ако ти се стриктно најблиска фамилија. Кај мене случајот е што имам доста големи бизниси во Азија па ова ми е терет. Инвестирав оти ме пукнаа да им помогнам, почнаа да се јавуваат и кај татко ми а сакав мојте да си уживаат во пензијата во СК. Останаа без работа во транзицијата и 2цата чичковци и тоа е тоа. Денес ми е повеќе заебанција, во МКД колку можеш да заработиш? Башка што знам ме крадат на ситно и иако е смешно сепак боли. Веќе долго време гледам не се заинтересирани за да ме откупат или да фатат и да го водат бизнисот сами па дури и татко ми деновиве мора да подпомага што е баш она што неќев. Искрајно да можам и би се откажал од се ама знам за година дена се ќе се уништи :( Се на се лоши искутва од инвестирање во МКД за жал
 

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Комлицира. Никогаш не прави бизнис/вработувај роднини освен ако ти се стриктно најблиска фамилија. Кај мене случајот е што имам доста големи бизниси во Азија па ова ми е терет. Инвестирав оти ме пукнаа да им помогнам, почнаа да се јавуваат и кај татко ми а сакав мојте да си уживаат во пензијата во СК. Останаа без работа во транзицијата и 2цата чичковци и тоа е тоа. Денес ми е повеќе заебанција, во МКД колку можеш да заработиш? Башка што знам ме крадат на ситно и иако е смешно сепак боли. Веќе долго време гледам не се заинтересирани за да ме откупат или да фатат и да го водат бизнисот сами па дури и татко ми деновиве мора да подпомага што е баш она што неќев. Искрајно да можам и би се откажал од се ама знам за година дена се ќе се уништи :( Се на се лоши искутва од инвестирање во МКД за жал
Фала ти за времето и трудот, посебно затоа што не збориш на памет. Во меѓувреме ги прочитав претходните твои постови на темата и добив одговор на другите прашања - искуствата се слични на моите пријатели со сопствен бизнис во Македонија. Дури и кога има можности за квалитетна работа, не е лесно да се најде некој кој ќе ја заврши работата, посебно меѓу Македонците.

Не сакам да навлегувам во наоѓање објаснувања. Повеќе ме интересираат решенија, механизми како од корен да се изгради квалитетна компанија во Македонија, начини да се мотивираат нашите за да работат и да напредуваат. Можеби со квалитетен, троа преплатен менаџер со stock options? Имаш мислење на темата?
 
Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Поентата ја имаш доловено.Еве едно мое искуство со нашиот западен сосед или Шиптарија како што ја викам јас.2003-та чинам беше имаше некој проект кој беше финансиран од Европската Банка за осовременување на банките низ Албанија.Бев вклучен директно во тој проект кој траеше скоро 2 години.Имав прилика да ја прошетам од Скадар до Саранда на југ.Ме изненади нешто што искрено и го очекував бидејки истиот синдром е и кај нашите шопови,а тоа е дека почетокот на 90-те кога се отворени границите на Албанија 70% од лугето кои работеле надвор од Албанија се имаат вратено дома,и имаат отворено свои бизниси.Дури имаше една директорка на една филијала која има живеено 18 години во УСА се има вратено дома со фамилијата и имаа основано свој бизнис.

Прашањето е што сме ние поглупави или неписмени од шоповите,а?Дали кај нив е изразено националното чувство повеке од кај нас?Дефинитивно,според она што се вика реалност.Да некој ке рече....тие се заштитени со закон,те не знам што........

Прашањето е зошто тоа нам ни се случува?Дали сме го изгубиле чувството за реалност,или плашејки се од нешто ново сами си бараме причина повеке за да се убедиме себе си дека сме во право.

Времињата се тешки,не велам не.Но од нешто мора да се почне.Имаше скоро една информација во дневниот печат дека дневно од девизните сметки од Македонците што работат во Ирак и Авганистан се вадат околу 60 000долари???????Мене оваа сума не ми многу веродостојна,но гледајки го стилот на живот на тие луге пред и потоа,па да и е за верување....

Да за се имам разбирање,да се средат финансиите,да се купи она што било пред недостапно,итн ама за луксузирање,за без врска трошење пари........И пак на крај некој друг ни е крив.Пак причината ја бараме кај друг,а не самае да погледнеме на вистината со ширум отворени очи.

Не сум за ниедна партија,зошто ако бев немаше да сум сега тука.Само сакам Македонија еден ден да почне да се движи во вистински правец,лугето да размислуваат малку поинаку.Не Европски,ке рече некој.Подомакински.Кај нас нема колективна свест,тоа е најгоелмиот проблем

На крај секој со својата срека,нели....Сервус
 
F

FARANG

Гостин
Stock options работи во фирми што се на берза. Во МКД тешко тоа. Не заборавај дека квалитетна фирма првите 2-3 год инвестира а менталитетот во мкд е брза заработка ко во кладилница. Не мислам дека тоа би прошло. Мислам дека треба да го допреме дното да дојде нож под грло кај секој па да почнат посериозно да си ги сваќаат обврските. Преплатен менаџмент за МКД стандарди и не е толку страшно ама проблем е што секој се знае со секого па вработените пак ќе бркаат врски. Тоа се тие работи што тешко се искоренуваат и освен ако си таму па сам да водиш а тогаш одма ти лепат етикета ваков таков иако ги храниш тешко некако. Искрајно сега сакам да се ослободам од се во МКД, и после да си ја третирам МКД како клуб МЕД, дојди си на одмор никој не те знае уживај и после иди кај ќе идеш.

Мое мислење се трошат последните резерви од време на социјализмот, стан што направил дедо, тато за едно 10 години ќе дојде тој нож под грло. До тогаш треба да се поработи на школството и да се подобрат бизнис субвенциите за мали фирми до кај 5 вработени, да се потиккне тој тип на развој.
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Кога државата на еден начин "ги избркала" јас не гледам ни една причина тие да инвестираат... Да се разбереме ова е сериозна работа македонците многу одамна ја имаат напуштено земјата и имаат формирано дијаспора... Да сакала државата да си ги поврати луѓето би им дала многу поволности во однос на другите странци за да инвестираат тука...

Но што добива македонецот ако инвестира тука? Партиски вработувања, рекет и остали глупости... Баш заприметете при секое менување на власта како се менуваат директорите, вработените, сметководителите и сл.. Никој нема да си ја става на ризик својата пара...

За жал тоа е реалноста... Пак ќе кажам да се сака се се може... Има толку многу идеи што можат да се реализираат за земјава да почне да ни цвета, пари да се прават, населението да расте, да се запрат еднаш засекогаш сите гомнарии али ете на некој му одговара ова... Според мене ни ЕУ не ни треба за да си ја оправиме државата пошто малку народ сме тука не ни треба којзнае што за да растеме... Ако видите албанците сега за сега имаат побогати живеалиште неголи ние... А тие се овде 5 - 10 години...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom