Колку Македонците од дијаспората инвестираат во Македонија?

Дали сметате дека македонската дијаспора е "себична" кога станува збор за инвестирање во Македонија?


  • Вкупно гласачи
    89
Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
Ќе ви дадам конкретен пример зашто инвестиции не се случуваат 2006
Во Аустралија водам мал бизнис бутик за машка кофенкција .
Еден од моите клиенити е Боард директор на Австралиска компанија за преработка на Железо Стилвор се запознав со чоекот и кроз мубает ме праша од кај потекнувам кога му кажав сум од Македонија чоекот скоро се знаеше за земјата.
Бил во Македонија многу пати во врска кога се продавала железара во Скопје.
Да не должам на далеку после многу преговори се свело на колку време да ги задржат вишокот на вработени но и на тоа се договориле преостанло само да се потпишат договорите и да се изврши трансакцијата но пред тоа да се случи некој од луѓето инволвирани во сето тоа не дирекно од влада му дале две банкарски сметки една во странсво една во Македонија со објаснувајне таа сума што ке се уплати во странство да се намали од договорот.
Нашиве мислат како што се води бизнис во Македонија цел свет води бизнис.
Све пропаднало после тоа .
Тој е угледен човек рече дека не сака да си го извалка неговот име и на неговата компанија свесен ако се смени власта можи сете да истапка на виделина Мак е во европа а тие водат бизнис со доста европски компании не сакаат да си створат лош публицитет.
Ова ти е најдобар пример зашто кај нас не се инвестира.
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.710
kengur34

Сличен муабет слушнав за еден нашинец, роден во Македонија, ама пораснат и школуван во Австралија. Дошол во Македонија како некаков претставник за соработка и тоа во голема компанија, и првиот муабет бил колку да се даде на сметка, колку у кеш, каде да се подмачка. :facepalm: Човекот, ненавикнат на такво нешто, веднаш си го спакувал куферот и заминал.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 13:42 ---
FARANG

Не е само до социјализмот. Ние имаме менталитет на робови. Не сме навикнати да бидеме газди. Мислам дека тој менталитет уште долго нема да се смени.
 
F

FARANG

Гостин
kengur34

Сличен муабет слушнав за еден нашинец, роден во Македонија, ама пораснат и школуван во Австралија. Дошол во Македонија како некаков претставник за соработка и тоа во голема компанија, и првиот муабет бил колку да се даде на сметка, колку у кеш, каде да се подмачка. :facepalm: Човекот, ненавикнат на такво нешто, веднаш си го спакувал куферот и заминал.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 13:42 ---
FARANG

Не е само до социјализмот. Ние имаме менталитет на робови. Не сме навикнати да бидеме газди. Мислам дека тој менталитет уште долго нема да се смени.


Во Австралија има МНОГУ македонци од егејска македонија. Таму немало социјализам. Тие дошле во АУС и се бореле да отворат бизниси. Денес тие се најуспешни македонци овде. Затоа и реков нас не има изедено социјалистичкиот систем, не има направено мрзиливи, не креативни и ред се кукавици да се пробаме да почнеме свој бизнис. Гледај и сега во МКД во споредба ти кај што си колку малку бизниси има и колку прилики за бизнис има ама никој неќе да проба. Системот и денес што го имаме е таков, привиден капитализам уствари феудализам
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.710
Во Австралија има МНОГУ македонци од егејска македонија. Таму немало социјализам. Тие дошле во АУС и се бореле да отворат бизниси. Денес тие се најуспешни македонци овде. Затоа и реков нас не има изедено социјалистичкиот систем, не има направено мрзиливи, не креативни и ред се кукавици да се пробаме да почнеме свој бизнис. Гледај и сега во МКД во споредба ти кај што си колку малку бизниси има и колку прилики за бизнис има ама никој неќе да проба. Системот и денес што го имаме е таков, привиден капитализам уствари феудализам
Во право си. Но Македонците од Егејска Македонија и Македонците од Вардарска се две различни приказни. Егејците се далеку помодеррни и се каде каде понапред од другите во секој поглед. Погледни ги носиите на играорците во ората од Егејска Македонија. Она што најмногу паѓа во очи е дека носат кондури, не опинци. ;)
Егејците и во мојот крај се снашле многу подобро, отколку некои што цел живот и со генерации живееле во околината.
 
F

FARANG

Гостин
Во право си. Но Македонците од Егејска Македонија и Македонците од Вардарска се две различни приказни. Егејците се далеку помодеррни и се каде каде понапред од другите во секој поглед. Погледни ги носиите на играорците во ората од Егејска Македонија. Она што најмногу паѓа во очи е дека носат кондури, не опинци. ;)
Егејците и во мојот крај се снашле многу подобро, отколку некои што цел живот и со генерации живееле во околината.

Затоа и реков разликата е системот. Во Егеј можеле да си развиваат бизниски слободно да тргуваат а тоа значело и размена на идеи и прифаќање нешто ново подобро. Нашиве гледале да се запослат у фабрика или државно. Менталитетот е ист. Дојдат овде ОДМА во фабрика. Егејцот гледа пари да направи и после свој бизнис. Тоа е разликата
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
kengur34

Сличен муабет слушнав за еден нашинец, роден во Македонија, ама пораснат и школуван во Австралија. Дошол во Македонија како некаков претставник за соработка и тоа во голема компанија, и првиот муабет бил колку да се даде на сметка, колку у кеш, каде да се подмачка. :facepalm: Човекот, ненавикнат на такво нешто, веднаш си го спакувал куферот и заминал.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 13:42 ---
FARANG

Не е само до социјализмот. Ние имаме менталитет на робови. Не сме навикнати да бидеме газди. Мислам дека тој менталитет уште долго нема да се смени.

Абе види факт е дека народот е таков... Ама главната причина за тоа е опкружувањето што го има... Доколку успехот во Македонија се базира на тоа кој колку се труди, кој повеќе знае, кој повеќе се бори за да напредува се би било поинаку :) Нема тогаш да има во собрание пратеник со 4то оделение... Нема тогаш газди и менаџери во фирми да бидат луѓе што појма си немаат од животот.. На пример вработувањето нека се базира на тоа кој има подобри вештини така ќе напредува и компанијата и ќе има некој баланс..
 

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

И вујче од Америка издиша, праќа помалку пари


Дали застојот во приливите на средства од нашите иселеници во првите четири месеци од годинава е тренд или тенденција, ќе се види кога ќе се сумираат податоците за јули и август, кога вработените во странство си доаѓаат дома на одмор, смета универзитетскиот професор Томе Неновски


Нашинците на работа во странство годинава како да издишија. По рекордите во праќање пари што ги уриваа преклани и лани, сега малку подзапреа. Во првите четири месеци од годинава на роднините дома им испратиле 427 милиони евра, што е за 8% помалку од истиот период лани.

Без разлика дали овие суми се зголемуваат или намалуваат, експертите се согласни дека токму тие, девизните дознаки од странство чиј важен дел се и приватните трансфери, значајно ја помагаат македонската економија, спасувајќи го надворешно трговскиот дефицит и платниот биланс на државата. Исто така, иселениците редовно во текот на една година испраќаат неколкукратно повеќе пари одошто вложуваат директните странски инвеститори во нашата држава. За илустрација, во првите пет месеци од годинава салдото на директните странски инвестиции изнесува 105 милиони евра, што е четири пати помалку од парите пристигнати како дознаки од странство.
Гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, по рекордот постигнат пред една и пол година забележа дека се очекува пад на девизните дознаки, а неодамна изрази задоволство и од актуелното салдо. Во обраќањето на минатомесечната конференција на Обединетата македонска дијаспора тој на собраните иселеници им порача дека вкупните дознаки од странство се стандардно високи и изнесуваат 18% до 20% од БДП, или околу 1,6 милијарди евра и покриваат најголем дел од трговскиот дефицит. Тој појасни дека од нив приватни трансфери се 60%, што значи дека македонските семејства примаат околу една милијарда евра годишно како помош од своите роднини на работа во странство.
Дали застојот во првите месеци од годинава е најава за пад на приватните девизни трансфери, според оценката на универзитетскиот професор Томе Неновски ќе се види откако ќе се сумираат јули и август. Тоа се месеците на годишни одмори, во кои заедно со периодот на новогодишните и Божиќните празници во државата има најголем прилив на пари од дијаспората. Професорот објаснува дека еден дел од трансферите кој дошол преку сметки е евидентиран, а има и значаен дел кој кога иселениците ќе си дојдат дома на одмор го разменуваат во денари во менувачниците, кои така евидентираат прилив на девизи, па тој дел исто така има карактер на трансфер. Кога ќе дојдат дома, дел од парите што ги носат со себе иселениците ги ставаат во оптек трошејќи ги во трговијата и за други потреби.
- Треба да видиме колкаво е салдото во јули и август, кога добар дел од нашите вработени во странство доаѓаат на одмор во Македонија. Можеби падот се должи на тоа што со стивнувањето на кризата нашите си ги повратиле работни места во странство и доаѓаат дома на одмор само еден месец, а со тоа трошат помалку. Во минатите години имаше позитивно движење на дознаките, зашто покрај редовните трансфери, дел од парите иселениците ги трошеа дома, каде поради губењето на работните места остануваа по два-три месеца, што е поголем трошок - вели Неновски, појаснувајќи дека има и еден неевидентиран дел од парите кои иселениците ги внесуваат во Македонија, кој изнесува околу 10%.

Тој оценува дека важно е да нема големи варијации, а летото ќе покаже дали падот на трансферите е лош сигнал или не, односно дали тој е тренд или тенденција,
- Може да има колебања и поради цикличните движења на кризата - оценува професорот Неновски.

Светлана ВУКЧЕВИЌ
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.357
Поени од реакции
21.873
^
PA dobro sega, ne moze sekoja godina da bide rekordna, sepak transferite na pari se na visoko nivo. Isto taka treba da se poceka kako pominaa letnite denovi, toj period moze mnogu da variira. Mozebi i pricinata treba da se bara vo sosema druga rabota: Mnogu lugje se odseleni i uste begaat, pa ostanuvaat pomalce primaci na tie transferi.
 
Член од
17 мај 2013
Мислења
245
Поени од реакции
250
Во врска со насловот на темата,очигледно е дека никој од нашите од дијаспората нема да ги ивестира своите заработени пари во Македонија ,и тоа е сосема нормално зашто секој кој упеал во странство и заработил пари ,ако го занемариме факторот срека ,значи тој бил и способен и паметен ,па таков паметен човек сигурно не би ги вложил своите пари во ваква земја како нашава од патриотски причини ,да не ги објаснувам општо познатите причини зашто
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
човек треба да е умоболен да се врати во мкд и да ризикува свои пари со инвестирање.
и да биде све во ред,самиот факт дека плаќа данок и ги рани буџетариве е доволен да се предомисли.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Може да кажете што сакате, но Македонија живее од дијаспора и од Македонците кои живеат во Македонија, а работаат во странство (како на пример илјадници Македонци кои работаат на брод, во Авганистан, Грција, Бугарија, Германија или work and travel студентите). Се е тоа директна инвестиција во Македонија, заработуваш на друго место, се враќаш дома и живееш додека не ги потрошиш парите и после пак на работа. Што се однесува до дијаспора, можеби не идат секоја година во Македонија, но затоа пак секој месец им праќаат пари на родителите за да преживеат тука (и пак е тоа директна инвестиција).
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Може да кажете што сакате, но Македонија живее од дијаспора и од Македонците кои живеат во Македонија, а работаат во странство (како на пример илјадници Македонци кои работаат на брод, во Авганистан, Грција, Бугарија, Германија или work and travel студентите). Се е тоа директна инвестиција во Македонија, заработуваш на друго место, се враќаш дома и живееш додека не ги потрошиш парите и после пак на работа. Што се однесува до дијаспора, можеби не идат секоја година во Македонија, но затоа пак секој месец им праќаат пари на родителите за да преживеат тука (и пак е тоа директна инвестиција).
Да во право си, ама тоа не се инвестиции, тоа се пуштање на пари за да се преживее. Инвестиција е градење на некој бизнис, каде ќе се вработат и други луѓе, а не праќање на пари за фамилијата да преживее.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Да во право си, ама тоа не се инвестиции, тоа се пуштање на пари за да се преживее. Инвестиција е градење на некој бизнис, каде ќе се вработат и други луѓе, а не праќање на пари за фамилијата да преживее.
Тоа да, те сфаќам ,меѓутоа незнаеме какви се помали бизниси почнале Македонците кои работаат во странство, но на друг начин и ова што го пишав е еден вид на инвестиција, трошиш пари во Македонија, а не земаш ништо од државата.

Од друга страна, конкретно за дијаспора, нема што да почнуваат бизниси овде, си имаат живот и деца во друга држава, пологично би било да си почнат бизнис во државата во која што живеат него ли тука. Познавајќи ја нашава политика ни јас не би почнала ништо тука.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Тоа да, те сфаќам ,меѓутоа незнаеме какви се помали бизниси почнале Македонците кои работаат во странство, но на друг начин и ова што го пишав е еден вид на инвестиција, трошиш пари во Македонија, а не земаш ништо од државата.

Од друга страна, конкретно за дијаспора, нема што да почнуваат бизниси овде, си имаат живот и деца во друга држава, пологично би било да си почнат бизнис во државата во која што живеат него ли тука. Познавајќи ја нашава политика ни јас не би почнала ништо тука.
Работата е што многу лошо се користи зборот инвестиција, дијаспората не инвестира ако испраќа пари за тука роднините да живеат, тие пари се трошат на храна и сметки, како што регуларно би се трошеле пари од плата. Инвестиција е вложување со план за тие пари да се зголемат и превземање на ризик да не бидне ништо од бизнисот.
Кај нас политичарите го прикриваат како инвестиција од едноставна причина, да се види демек ете они нешто работат, а муда работат. Да се одземат парите од дијаспората како инвестиции, ќе дојдеме до заклучок дека некои големи компании повеќе пари трошат на тоалетна хартија отколку што кај нас има инвестиции.
 
F

FARANG

Гостин
Работата е што многу лошо се користи зборот инвестиција, дијаспората не инвестира ако испраќа пари за тука роднините да живеат, тие пари се трошат на храна и сметки, како што регуларно би се трошеле пари од плата. Инвестиција е вложување со план за тие пари да се зголемат и превземање на ризик да не бидне ништо од бизнисот.
Кај нас политичарите го прикриваат како инвестиција од едноставна причина, да се види демек ете они нешто работат, а муда работат. Да се одземат парите од дијаспората како инвестиции, ќе дојдеме до заклучок дека некои големи компании повеќе пари трошат на тоалетна хартија отколку што кај нас има инвестиции.

Се дури во МКД не се смени банкарскиот систем и не се создадат услови каде ќе може една инвестиција да биде комбинација на капитал + кредит тешко дека ќе има некој поголеми инвестиции од дијаспората. Ако јас имам приход (а ако веќе инвестирам, значи имам) тогаш зошто би заглавил 1М евра во МКД кога на запад на пример тие 1М евра би ги искористил како депозит и би дигнал и инвестирал 10М евра. Да ризикот е овде поголем ама ако веќе инвестирам тогаш ќе идам каде што ќе правам повеќе пари. Во МКД сега за сега едино може само бизнис аутсорсинг да се прави ради евтината работна рака и тоа под услов да не продаваш ништо на домашен пазар и со тоа да им сметаш на домашните феудалци. Политичарите во голема мера направија релативно пристојни услови (економските зони и намалување на даноци) за инвестиции останува уште да се најде модел како да се прдвижни банкарскиот сектор.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom