lo6ko piratot
безобразно реален
- Член од
- 2 април 2009
- Мислења
- 441
- Поени од реакции
- 56
Ако сметаш така тогаш постои и другата опција (мониторинг). Барем денес живееме во свет со модерна технологија, а и сето тоа не е некоја голема инвестиција.Па агенциите за обезбедување рекетираат
--- надополнето: Jun 13, 2011 11:48 AM ---
од некоја посебна причина или од чиста мира (да не речам "себичност") несакаш да инвестираш во твојата татковина ?И јас да сум некој големец во дијаспората и да вртам голема пара не би инвестирала во Македонија.
--- надополнето: Jun 13, 2011 11:55 AM ---
Никој не те присилува да правиш дил со власта. Тие се Македонци и имаат право да отворат било каква фирма без да ја прашаат власта. И затоа јас мислам баш обратно од тебе. Македонците од дијаспората се тие кој се во можност да отвараат гигантски компании овде во Македонија и тоа заради капиталот кој го поседуваат. Доколку не успеат сами да со својот капитал да ја остварат својата цел, истото можат да го направат здружено преку партнерство или акционерско друштво.Во глобала дијаспората не е во можност да отвора големи фирми или фабрики кај нас туку само мали или средни фирми. Дијаспората од 1990 натака беше многу заинтересирана за инвестирајне во Македонија и тогаш и државата одма ти даваше дозволи итн. но тие што стварно вложиле во најголем дел беа изиграни, дали од локални моќници или од други причини битно им пропаднаа инвестициите со што се прати јасна порака дека не е сигурно да инвестираш во Македонија. Зошто, покрај сите поволности што ги нуди Македонија, странските инвестиции со години се на најниско ниво во споредба со соседите? Епа, кај нас ако си немаш договор со власта, постој ризик све да изгубиш. Тука е проблемот а не до себичната дијаспора.
--- надополнето: Jun 13, 2011 12:03 PM ---
Јасно ми е дека се корумпирани некој структури и дозволуваат да се протнат некој фирми на мала врата, ама тоа незначи дека Македонија е 100% корумпирана земја. Ипак има сектори од стопанството во кој може да инвестира кој сака без притоа да наидува на којзнае какви опструкции. А кога може кој сака, тогаш зошто да не се токму оние кои се македонци и имаат доволно капитал за да инвестираат во во нешто.А тие странци како ги прават врските? Сигурно ја заборави финансиската стимулација на одредени структури кои нив ги ставаат во привилегирана положба!