Колку Македонците од дијаспората инвестираат во Македонија?

Дали сметате дека македонската дијаспора е "себична" кога станува збор за инвестирање во Македонија?

• Вкупно гласачи
    89

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Па агенциите за обезбедување рекетираат
Ако сметаш така тогаш постои и другата опција (мониторинг). Барем денес живееме во свет со модерна технологија, а и сето тоа не е некоја голема инвестиција.
--- надополнето: Jun 13, 2011 11:48 AM ---
И јас да сум некој големец во дијаспората и да вртам голема пара не би инвестирала во Македонија.
од некоја посебна причина или од чиста мира (да не речам "себичност") несакаш да инвестираш во твојата татковина ?
--- надополнето: Jun 13, 2011 11:55 AM ---
Во глобала дијаспората не е во можност да отвора големи фирми или фабрики кај нас туку само мали или средни фирми. Дијаспората од 1990 натака беше многу заинтересирана за инвестирајне во Македонија и тогаш и државата одма ти даваше дозволи итн. но тие што стварно вложиле во најголем дел беа изиграни, дали од локални моќници или од други причини битно им пропаднаа инвестициите со што се прати јасна порака дека не е сигурно да инвестираш во Македонија. Зошто, покрај сите поволности што ги нуди Македонија, странските инвестиции со години се на најниско ниво во споредба со соседите? Епа, кај нас ако си немаш договор со власта, постој ризик све да изгубиш. Тука е проблемот а не до себичната дијаспора.
Никој не те присилува да правиш дил со власта. Тие се Македонци и имаат право да отворат било каква фирма без да ја прашаат власта. И затоа јас мислам баш обратно од тебе. Македонците од дијаспората се тие кој се во можност да отвараат гигантски компании овде во Македонија и тоа заради капиталот кој го поседуваат. Доколку не успеат сами да со својот капитал да ја остварат својата цел, истото можат да го направат здружено преку партнерство или акционерско друштво.
--- надополнето: Jun 13, 2011 12:03 PM ---
А тие странци како ги прават врските? Сигурно ја заборави финансиската стимулација на одредени структури кои нив ги ставаат во привилегирана положба!
Јасно ми е дека се корумпирани некој структури и дозволуваат да се протнат некој фирми на мала врата, ама тоа незначи дека Македонија е 100% корумпирана земја. Ипак има сектори од стопанството во кој може да инвестира кој сака без притоа да наидува на којзнае какви опструкции. А кога може кој сака, тогаш зошто да не се токму оние кои се македонци и имаат доволно капитал за да инвестираат во во нешто.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.081
Од проста причина што не вреди да се инвестира во Македонија, што направила државата за мене па ја да внесувам капитал во неа, едноставно НЕ ВРЕДИ!

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Аууу, многу. Многу инвестираат. Јас им викам „немојте бе, доста е, ќе ви снема долари/евра во државичката ваша, доста е за кај нас“, тие не, запнале „на па на“, да се најделе и за Олимпијада кога ќе организираме.

Инвестициите го срушија плафонот.
Дојдовме до таа точка да треба ние да инвестираме во Кенеда, Аустралија, Емерика и останатите странски кантрис.

Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
Vo glavno ne se investira vo Makednija se uste ne politicki stabilna drzava vo sekoj moment moze da se desi uste edna vojna so Albancite .
infrakstruturata e losa
adminstracijata bavna
sudstvoto se uste ne na nivo.
Finaskite zakoni se menuvaat mnogu brzo bez nekoje predepreduvajne.
Ako otvoris biznis treba da bide izvozno preortiran imas problemi so prevoz pristanista i mnogu drugi raboti.
Pred se ne postoi efikasno sudstvo sto moze da resava imotno dolznicki proceduri po skratena postapaka.
Tesko e da naplatis fakturi.
Potoa lokalni moknici sto se povrzani so lokalni biznismeni ne ti dozvuluvaat da si vodis biznis slobodno
Poradi sive ovie pricini nikoj od iselenicite ne se vrakaat nazad da otvorart biznisi.
Vo zapad ne mora da se sekiras za sive ovie raboti toa e reseno.
Vistina Mak na kniga nudi povolni uslovi za neplakajne na danok na dobivka no toa e edno treba mnogu poveke .
Toa e samo povolno za mnogu golemi kompanii
Za sredni i mali biznisi uslovite gore navedeni ne dozvluvaat nasinci da investiraat.

Opsto uslovite za zivot se na mnogu povisko nivo nego vo zapad.
Mladata generacija iselenici imaat mnogu poveke opcii na zapad nego vo Makedonija.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
ШЕСТ ПАТИ ПОВЕЌЕ ПАРИ ОД ПЕЧАЛБАРИТЕ ОТКОЛКУ ОД СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

Само во првите три месеци од годинава, од дијаспората влегле 330,7 милиони евра во земјава, што е дури шест пати повеќе од капиталот што доаѓа од странските инвеститори. Девизните дознаки од странство односно парите што печалбарите ги праќаат во земјава се најсериозниот извор на монетарна и социјална стабилност. Овие пари на иселениците во голема мера го покриваат трговскиот дефицит и помагаат да се одржи стабилноста на денарот.
Наспроти тоа, агресивната политика за привлекување на странски инвестиции на Владата, не ги дава очекуваните резултати. Во првиот квартал од годината, салдото на странски инвестиции изнесува само 59,8 милиони евра, што е дури 70% помалку во споредба со истиот период лани.
Експертите коментираат дека е многу важно како ќе се движат во иднина трансферите од дијаспората бидејќи, имаат огромно значење врз макроекономската стабилност на земјата која не може да се потпре на приливи од странски инвеститори. Затоа економистите сугерираат Владата повеќе да се ангажира и да им понуди подобри услови на македонските гастербајтери да ги инвестираат парите во земјава.
Ако се анализира нивото на дознаки во последните 15 години, произлегува дека овие парични трансфери од странство се зголемиле дури 24 пати.

Паричните трансфери од странство, освен врз монетарната стабилност влијаат и врз социјалното обезбедување на многу семејства во земјава. Според едно истражување, дури 150 илјади македонски семејства редовно добиваат финансиска помош од нивни блиски во странство. Тоа е доволен факт кој потврдува колкаво е социјалното значење на девизните трансфери за македонците. Бројот на иселеници од Македонија што работат во странство се проценува на околу 500.000 луѓе, што претставува околу 25% од популацијата во земјава. Според анализата во извештајот за значењето на дознаките од странство за развојот на Македонија, парите што ги праќаат печалбарите имале исклучително позитивно влијание за животот на нивните домаќинства во татковината. Според истото истражување, само една третина од мигрантите испраќаат пари во Македонија, најголем дел од нив до 5.000 долари. Само малку од печалбарите им праќале големи суми пари на своите семејства. Истражувањето исто така покажува дека дури половина од сите мигранти што праќаат пари, тоа најчесто не го прават преку формални канали како агенции за трансфер на пари, пошти или банки, така што половина од парите што ги праќаат нашинците воопшто и не се евидентираат во официјалните статистички податоци.
http://www.kapital.mk/mk/makedonija/84790/shest_pati_povekje_pari_od_pechalbarite_otkolku_od_stranskite_investitori.aspx

F

FARANG

Гостин
Kengur ubavo vi objasni pogore. Na toa dodaj deka i mentalitetot vo MKD seuste e katastrofa lugevo seuste nisto ne cenat nitu pak se spremni posteno da odrabotat kako sto treba. Jas imam 2 biznisi vo mkd, eden raboti kako podrska na moj firmi vo stranstvo (IT) a drugiot e uglavno trgovija na malo so lokalen klientel. Vtoriot ne pravi nekoj pari ama ete gi zaposluva mojte rodnini vo MKD i nekolku prijateli pa ajde... Prviot vo nekolku navrati probuvam da go prosiram i ne e problem imam kup zdelki i rabota koja moze da ja dadam da se raboti ali NEMA luge sto se spremni posteno da go odrabotat bez nekoj da sedi nad niv i so kamsik da tepa a jas toa nemam vreme nitu mi se isplati da go pravam. Moze treba da si najdam parter vo MKD ama ne e toa toa. Imav nekolku golemi dogovori porano koj pocnav da gi rabotam vo mkd samo da bidam ucenuvan od vraboteni koj baraa poveke pari iako bea poplateni od pratenicite vo mkd, ne bea seriozni deckite, jas im zvonam mi treba nesto itno oni ti vikaat na pauza sme da ispijam kafe za pola saat lol... Na kraj bataliv sve i sega si rabotam preku Filipinite, em poevtino em pokvalitetna usluga em pomalku glavobolki.

Se na se uste mnogu treba da se smeni za da pocneme da privlekuvame poasalni investecii.

Ko so pee Rambo rabotata - Otiso je svako ko valja, neko vani, neko na nebo...

Член од
3 август 2011
Мислења
523
Поени од реакции
105
ma ova drzava ja drzat samo albanskite pecalbari, da ne bese polog u k**ac ke otidnevme odamna nie

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
И евро да инвестираат зијан се. За кого е многу е.

Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Има едно истражување од world bank за remittances во мк од 2007, во кое стои дека повеќе од 80% од парите кои стигаат во мк од печалбари се трошат за секојдневни потреби, околу 10% за градење куќи а остатокот (некои смешни 3%-4%) за стартување бизнис... Според мене не е толку голем проблем што не отвораат бизниси (мора да има и кој да троши во нашава држава), поголем проблем е што ги носат преку неформални канали (се претпоставува дека бројката од 400 милиони претставува само 50% од вистинската бројка за 2010) и најчесто не завршуваат во банки или на берза за да се инвестираат и да носат други пари... Сепак е фино што ни доаѓаат овие пари :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
за поединечни бизниси можеби и си во право и таквите бизниси се реткост, ама во целост не се сложувам со твоето мислење. кога можат да инвестираат странци, зошто да неможе да се зголемат и инвестициите од нашите иселеници.
проблемот е нешто друго...

јас лично сметам дека повеќе се работи за неинформираност, неамбициозност, неукост, за нив мал профит и слично
Во најмала рака многу нефер став спрема иселениците. Зошто? Прво и најосновно, 99% од нив се отидени од мака. Значи почни од 19 век па навака - кој имал па немал, кој цел живот немал, кој бил „непогоден„ сите имаат една заедничка работа -државата им се помочала врз глава!!! Има ли некој лице да ги критикува?! нив или нивните наследници зошто не инвестираат во пази - тој што буквално ги избркал !? Лицемерие на квадрат.
Втора работа - не е лошо конечно да сватат луѓето дека парите на иселениците се ЛИЧНО НИВНИ, а не се НАШИ или ДРЖАВНИ пари. Нешто многу сме експерти за трошење туѓи пари. Лицемерие на куб.

А зошто странци инвестираат а наши не - па нашите доволно е да се сетат зошто се во туѓина и се им е кажано. Странецот си е странец - ако ги превеслаат ќе ги штити нивната држава, нашите ќе ги штити кој?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Има едно истражување од world bank за remittances во мк од 2007, во кое стои дека повеќе од 80% од парите кои стигаат во мк од печалбари се трошат за секојдневни потреби, околу 10% за градење куќи а остатокот (некои смешни 3%-4%) за стартување бизнис...
Sto ce mu kuca ako ima familija vo stranstvo jas toa ne mozam da se iznacudam sedi 11 meseci prazna dojde 1 mesec sedi vo nea gluposti nevideni

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Sto ce mu kuca ako ima familija vo stranstvo jas toa ne mozam da se iznacudam sedi 11 meseci prazna dojde 1 mesec sedi vo nea gluposti nevideni
Курназл'к .. многу просто а тешка болест е тоа.. балканска болест.

Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
Прво треба да сватите што значи инвестиција пред да зборите и да плукате по нас иселинците.

Повеќето во странство се иселеници не печалбари во ова има шустинска разлика.
Едни се иселиле за подобар живот, а други за да заработат и да се вратат да си направат куќа и друго.

За да се врати еден иселеник назад треба животниот стандард да биде на ниво или подобро од каде што е - а тоа случај само ко ќе земи пензија финасиски си подобро затоа што животот е поефтин во моментов во Мак него на запад, а од друга страна кога си во год ти треба медицина и болници а сите знаете каква е услугата во нашите болници - ова ви се фактите плус тие имаат фамилија во странство нивните најблиски не се у можност да се вратат па затоа повеќето остануваат каде што се.

А сега назад на инвестиции поголемиот број на иселеници не се во можност да направат многу голем бизнис во Мак.
Мора да биди мал и среден бизнис и да работи со локални клиенти ако одите погоре прочитајте го мојот пост и од франг ќе сватите со кои проблеми би се сочиле - па ето го одговорот.
А тоа што доаѓаме на одмор од шо не влечат роднинте и родната земја.
А за исти пари можи да одиме на одмори во многу посредени туристички места.
Пример јас сум Охриѓанец не би идел на одмор во Охрид ако не беше за моите род и пријатели има сто пати поубави места поблиску до Ауст - Бали, Малезија, Тајланд, Хаваи, Голд Коаст - за ист трошак ке се чуствуваш ко господин а не ко во Мак сите те гледат ко со подзир.
Дошол ваму па продава пуфки.
Малку јас ќе ви споделам од мое искуство.
Заминав од Мак кога бев 22 год завршено средно просечен во школо со еден куфер и неколку илјади долари.
Во Мак немав никаква перспектива не потекнувам од богато семејство или од моќна фамилија.Ако останев таму никогаш немаше шанси да застанам на свој нозе.
А во Ауст со макотрпна работа сега имам после 15 год имам достинствена куќа за овдешен стандард 3 деца ми одат во приватни школи 2 нови коли мал бизнис бутик децата ако завршат уни ќе си најдат добра раб и тие ќе се средени.
Ај сега по кој основ јас и мојата фамилија би фрлил камен на сево ова па да се вратам назад да живеам и инвестирам назад.

А за инвестиција пошто сум добро упатен во бизнис овде има многу поповолна клима за водејне мал и среден бизнис него во мак пред се има клиенти што имаат куповна моќ сама ако знаеш како да понудиш сервис или продукт по маркетна цена.
Државата се труди да ти поможи колку што можи да ти го олесни водејнето на бизис а не да ти задава главоболки - а тоа важи поденакво за сите.

Да би се вратил во Мак за мој гледајна е научна фантастика.
А да инвестирам немам доверба во луѓето и во инстуциите.
А за да прекаилат некои иселеници.
Како прво треба да се воведи правен ред во државата сите истуции да раб беспрекорно.
Па да има поволности за да се вратат назад.
Како при купувајне на стан куќа кола намештај за живејне.Ослобдувајне од ДДВ.
Данок за комуналии.
Повраќајне на ддв на сметки за сите сметки околу местото на живејне ( струја вода плин ослободувајне на данок на имот за 10 год)
Купувајне на бизнис деловоен простор или земја.Ослобудвајне од даноци за препис и ДДВ.
Приватно зрадствено осигурувајне да биди субсидирано од држава приватно школство субсидурано од држава.
Поврќајне на данок на добивка на дивидента исплатена од Мак Компанија за 10 год.
Ослободувајне на персонален данок на добивка за иселеници за 10 год.
Ослобудувајне од ддв на Авионски повратни карти.
Е само вака можи да придобите некој да си дојде назад во татковината што таа го натерала да замине да бара егзистениција на друго место.
А сево ова ќе донесе свеж капитал и можи да отворат раб места ако иселеникот успее да се снајде и да си отвори бизнис преоритиран на извоз.

F

FARANG

Гостин
а остатокот (некои смешни 3%-4%) за стартување бизнис...

A kolku e prosecnata remittance suma? Toj sto saka da otvori biznis osven ako ne e nemsto mnogu sitno sigurno nema da gi praka parite na toj nacin. Ima pobezbedni i poevtini nacini kako da prefrlis pari pogotovo koga stanuva zbor za golemi sumi.

-------------

Vo mkd bankite seuste ne se BANKI nego lihvarski ustanovi so ponekoja usluga poveke. Toa e uste edna pricina zosto islenecitite ne otvaraat biznisi vo mkd. Sekoj sto vo stranstvo se zanimava so biznis ja znae vrednosta na imanje dobar bankar, banka koja stoi zad tvojot biznis i vrednosta na "gearing up" odnosno del od biznisot da e otpocnat so mesavina na krediti i privaten kapital. Toa vo MKD go nema. Jas da zapocnam biznis treba da vo CELOST da go obezbedam kapitalot a toa i ne mi se ispati vo mnogu slucaevi. Primer - stan u sk 100 000 evra koj mora da gi dadam u kesh oti ne ispolnuvam uslovi da zemam kredit ili ednostavno nikoj nema da mi dade (aj za nedviznina do nekade i davaat ama aj da mi trebaat za roba ke mi dade li nekoja banka?). Vo Australia so istite 100K evra mozam da uplatam kredit za nedviznina do 2mil evra (95% gearing). Ako imam 20% pokacuvanje na vrednosta (sto vo aus do skoro ja imase) jas sum naparvi 400K evra kapital minus 120 000 evra interes (mada kirija ke pokrie dobar del od toa). Aj kazi mi podobra investicija vo MKD... Eve neka bide i 10% pokacuvanje na vrednosta pak se toa ogromni pari samo zatoa sto ovde imame banki i sistem sto funkcionira. Zhabe 10% ramen danok ako nemas obezbedeno osnovni uslovi.

Uste edna rabota e sto i drzavnite institucii ne se fokusirani na investicii od dijasporata nego na GOLEMI proketi. Pred nekolku godini vietnamskata dijaspora vo AUS organizirana od vladata napravi kompanija koja denes ja ima na australiskata berza. Cel na kompanijata bese investicii vo vietnam. Parite koj gi sobraa gi iskoristija da otkupat firma (kako ohis na primer) i da ja zivnat preku nivni kontakti. Po nekoe vreme taa firma ja prodadoa na stranci podelija dividenti i povtorno investiraa vo vietnam. Ista procedura. Denes akciite vredat 10 pati poveke, imaat ne samo vietnamci nego i sekavi investitori sto ivestiraat od materijani pricini ne patriotski i sega imaat neverojatni 14 firmi pod niv i eden rudnik.

Znaci ima nacini samo treba nekoj da sedne i da napravi prostor i plan. Toa treba da e nekoj od drzavata a ne nie od ovde. Jas imam miljon opcii kade ke gi vlozam i trosam mojte pari. Neka napravat nesto takvo i jas garantiram deka odma ke se soberat sredstva. Veruvam ni za mene ni za kengur ni za eden kup luge na strana (1000ci) ne e problem da investirame nekoja sitna para za pocetok (vietnamcite pocnaa 3000 luge po 1000 dolari).

F

fantomX

Гостин
Инвестирање од патриотизам е идиотска рабтоа. Инвестираш за да добиеш повеќе, кратко и јасно, никаков патриотизам, национализам или не знам што.

Kajgana Shop

На врв Bottom