Кастрирање / Стерилизирање на милениците

RickyLFC9

Модератор?
Член од
28 март 2012
Мислења
17.111
Поени од реакции
34.458
Прво одговор на прашањата.

1. Да, дефинитивно. Јас во главно и затоа го кастрирав мачорот. Ми прскаше низ цел стан, плус знаев дека ако го оставам така евентуално ќе избега.
2. По операцијата е апла тромаво, нормално ради инекција и анестезија. Во следните неколку недели ќе му треба време да се опорави. Ќе биде и те како помирен. Али евентуално ќе спласне тоа и ќе се врати на старите навики. Воопшто нема да има трајна промена во неговиот карактер, освен тие недела-две додека уште го држи од операцијата. Не, воопшто нема да стане тромав и досаден, освен ако од старт не бил таков :D

Е сеа, друга битна ствар. Уопште не треба да се секираш за одземање на „машкоста“ и скратувањето на неговото право да го живее животот „како што сака“. Не сум експерт за ова, но сум зборел со психолози кои ми имаат кажано дека една од работите кои ги разликуваат луѓето од животните е тоа што животните имаат само емоции, а луѓето имаат и емоции и чувства. Емоциите кои тие ги имаат се ептен базични и не се класифицирани онака како што ние сме ги поделиле. Тие чувствуваат само 4 емоции, радост, тага, страв и гнев. Како и да е, животните комуницираат меѓу себе „мјау мјау„ и „аф аф“, но не „општат“, не дискутираат и не разменуваат мненија како што тоа го прават луѓето. Тоа значи дека едно животно не може на друго да му опише како е да се чувствува нешто кое другото животно не го чувствува. И затоа кај нив не може да се развие класифицирање на „чувства“ и таа напредна свест која постои кај луѓето. И сега, како во случајов, ако мачорот си живеел некастриран, па по некое време си го кастрирал, тој нема да има чувство „еј, ме заебаа“, односно нема да знае дека нешто му било одземено. Воопшто го нема тоа во својата свест. Едноставно тој ќе си биде кастриран, и ќе си го живее животот нормално, како така да треба да е. Токму од овие причини, некое животно никогаш не може да биде „виновно“ за своето однесување и затоа треба да постојат здруженија за животни, али ајде, тоа е друг муабет.

Такада за кастрација од морален аспект воопшто не треба да се грижиш. Дури, кога би направиле чекор напред, кастрацијата е многу поморален избор. Не му одземаш радост ти на него на никој начин, бидејќи тој го нема чувството на онаа „среќа“ каква што ние ја познаваме. И тој никогаш нема да е „среќен“ или „тажен“ во однос на тоа дали е кастриран или не. Напротив, ќе си живее природно. А со тоа што ќе го кастрираш, ко што рече членот над мене, ја ускратуваш можноста уште 10 мачиња да се родат заради таа негова потреба и да гледаш уште толку мачиња како ги трујат и ги газат по улица. Ова уште поакцентирано е кај кучињата. Секојдневно има луѓе кои не ги разбираат овие работи и се бунат зошто имало премногу кучиња на улица, зашто „дививе кучишта напаѓале и касале“, а за тоа ги прават виновни самите животни. Животните немаат никаква вина, туку ние луѓето како најсупериорен и најнапреден вид на планетава ја имаме одговорноста да го заштитиме светот околу нас. Секоја животинска постапка е одраз на човеково делување, и човекот и само човекот треба да преземе одговорност за ваквите дејствија. Доколку повеќето луѓе ги кастрираат и стерилизираат домашните миленици, ќе има многу помалку улични животни, а со тоа и многу помалку инциденти. Само ние луѓето можеме да влијаеме врз ова, да помогнеме или да одмогнеме.

Такада воопшто немај гајле, на никој начин кастрација или стерилизација на домашно милениче не е лоша постапка :)

П.с: Цена за мажјак е околу 1000 денари и е многу едноставна операција, а за женка е околу 2000 и е малце покомплицирана, но сепак најчесто нема големи проблеми.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
12.056
Поени од реакции
5.993
и јас мислам дека кастарцијата нема врска со нагоните и однесувањето, едино намалување на бездоимни животни...кај нас абер нема ни за кучиња скитници, а кастрирање мачки е 3д фантазија ... а еве во Хрватска ги стерилизираат
б.т.в., во околина имаме можеби 20-30 мачки ...ако не дојде жената што ги рани, се збираат пред еден маркет, барем 10-на... а и да фрла некој храна на кучињата што се врткаат тука, мачките ич не ги фермаат, ќе им ја земат храната...
 

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
971
Поени од реакции
736
и јас мислам дека кастарцијата нема врска со нагоните и однесувањето, едино намалување на бездоимни животни...кај нас абер нема ни за кучиња скитници, а кастрирање мачки е 3д фантазија ... а еве во Хрватска ги стерилизираат
б.т.в., во околина имаме можеби 20-30 мачки ...ако не дојде жената што ги рани, се збираат пред еден маркет, барем 10-на... а и да фрла некој храна на кучињата што се врткаат тука, мачките ич не ги фермаат, ќе им ја земат храната...
Кастрирањето има и тоа многу врска во однесувањето и тоа на сите живи суштества (што можат да се кастрираат, нели) сепак запираш тестостерон да се се движи во телото, со тоа немаат нагони за борење, покажување пред женки и парење. Знам имаше една документарка за во Сибир, Русија, каде што мештаните ги кастрат (и тоа хард кор со нож и сжпосле влечат со заби) мажјаците ирваси додека се помладе за да не се борат со посилните и постари (некастрени) мажјаци и да не се намали бројот на ирваси во нивната околина.[DOUBLEPOST=1464171858][/DOUBLEPOST]Инаку незнам дали има овде споделено кастрирање со ластик. Скоро е безболно, без крв, без инфекции и сл. Се става ластик околу торбичката на тестисите, со тоа се запира крвоток и после 10-15 дена самите опаѓаат и нема отворена рана. Најчесто ги користат за кастрирање поголеми животни во фармите, за кучиња или мачки немам доволно пребарано.
https://youtu.be/g2DybbHGNbw
https://youtu.be/5UrCHbxTJbA
 
Последно уредено:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.756
Поени од реакции
2.289
Кастрирањето има и тоа многу врска во однесувањето и тоа на сите живи суштества (што можат да се кастрираат, нели) сепак запираш тестостерон да се се движи во телото, со тоа немаат нагони за борење, покажување пред женки и парење. Знам имаше една документарка за во Сибир, Русија, каде што мештаните ги кастрат (и тоа хард кор со нож и сжпосле влечат со заби) мажјаците ирваси додека се помладе за да не се борат со посилните и постари (некастрени) мажјаци и да не се намали бројот на ирваси во нивната околина.[DOUBLEPOST=1464171858][/DOUBLEPOST]Инаку незнам дали има овде споделено кастрирање со ластик. Скоро е безболно, без крв, без инфекции и сл. Се става ластик околу торбичката на тестисите, со тоа се запира крвоток и после 10-15 дена самите опаѓаат и нема отворена рана. Најчесто ги користат за кастрирање поголеми животни во фармите, за кучиња или мачки немам доволно пребарано.
https://youtu.be/g2DybbHGNbw
https://youtu.be/5UrCHbxTJbA
Тоа е метода за овни и можеби бикови, а не се користи затоа што е против законот за благосостојба на животните.
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
786
Штo мислите зa вaзектoнoмијa/хистеректoмијa зa кучињa и млaди кутрињa? Спoред мене би гo решилo прoблемoт сo уличните кучињa пoбрзo oткoлку oбичнo кaстрирaње/стелиризирaње, a би гo нaмaлилo и брoјoт нa "штaнцaри" нa кутрињa тaкa штo oдгoвoрните oдгледувaчи би ги дaвaле кутрињaтa без излoжбен пoтенцијaл сo извршенa хистеректoмијa/вaзектoнoмијa (не верувaм декa би билo извoдливo вo Мaкедoнијa зaштo тукa се гледa сaмo пaри дa се земе). А, кaкo штo сум инфoрмирaнa прoцесoт е и пoкрaтoк oд "трaдициoнaлнoтo" кaстрирaње и зa рaзликa oд трaдициoнaлнoтo кaстрирaње, немa пoследици aкo е извршенo oд рaнa вoзрaст.

Истo тaкa ме интересирa дaли имa ветеринaри кoи гo прaктикувaaт oвa вo Мaкедoнијa.
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.756
Поени од реакции
2.289
Штo мислите зa вaзектoнoмијa/хистеректoмијa зa кучињa и млaди кутрињa? Спoред мене би гo решилo прoблемoт сo уличните кучињa пoбрзo oткoлку oбичнo кaстрирaње/стелиризирaње, a би гo нaмaлилo и брoјoт нa "штaнцaри" нa кутрињa тaкa штo oдгoвoрните oдгледувaчи би ги дaвaле кутрињaтa без излoжбен пoтенцијaл сo извршенa хистеректoмијa/вaзектoнoмијa (не верувaм декa би билo извoдливo вo Мaкедoнијa зaштo тукa се гледa сaмo пaри дa се земе). А, кaкo штo сум инфoрмирaнa прoцесoт е и пoкрaтoк oд "трaдициoнaлнoтo" кaстрирaње и зa рaзликa oд трaдициoнaлнoтo кaстрирaње, немa пoследици aкo е извршенo oд рaнa вoзрaст.

Истo тaкa ме интересирa дaли имa ветеринaри кoи гo прaктикувaaт oвa вo Мaкедoнијa.
Пократко за искусен хирург, па и не менува нешто посебно, поготово кај женките, абодмен мора да се отвори и затвори. И овериохистеректомијата и орхиектомијата го решаваат проблемот со уличните кучиња. Предноста им е што се намалува можноста за тестикуларни тумори, се намалува агресијата, кај женки можноста за развивање тумори на млечна жлезда итд. Не знам каде го применуват ова, меѓутоа во консултација со колеги од Англија, Словенија, Романија итд. сите си работат стандардни процедури. Да било покорисно или полесно не верувам дека некој ке ги работел стандардните.
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
786
Пократко за искусен хирург, па и не менува нешто посебно, поготово кај женките, абодмен мора да се отвори и затвори. И овериохистеректомијата и орхиектомијата го решаваат проблемот со уличните кучиња. Предноста им е што се намалува можноста за тестикуларни тумори, се намалува агресијата, кај женки можноста за развивање тумори на млечна жлезда итд. Не знам каде го применуват ова, меѓутоа во консултација со колеги од Англија, Словенија, Романија итд. сите си работат стандардни процедури. Да било покорисно или полесно не верувам дека некој ке ги работел стандардните.
Нo, сo стaндaрднa стелиризaцијa нa рaнa вoзрaст се згoлемувa ризикoт зa прoблеми сo кoските, oсoбенo кaј кучињaтa сo гoлем рaст. Нели би билo лoшa идејa дa се дaде кутре без излoжбен квaлитет нa некoј, a притoa истoтo дa се рaзмнoжувa зaрaди тoa штo "билo здрaвo зa нив" и кутрињaтa дa се прoдaвaaт кaкo чoрaпи пoнaтaму? Акo се примени хистеректoмијa oд рaнa вoзрaст тoгaш би гo вдoмиле луѓе кoи немaaт цел дa гo рaзмнoжувaaт, туку нaвистинa гo гледaaт кaкo миленик, a истoвременo дoбивaaт и здрaв миленик.

А, знaм ветеринaри кoи вooпштo не се инфoрмирaни зa тoa, и ветеринaри кoи прaктикувaaт и препoрaчувaaт вaзектoнoмијa и хистеректoмијa врз пaциентите.
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.756
Поени од реакции
2.289
Нo, сo стaндaрднa стелиризaцијa нa рaнa вoзрaст се згoлемувa ризикoт зa прoблеми сo кoските, oсoбенo кaј кучињaтa сo гoлем рaст. Нели би билo лoшa идејa дa се дaде кутре без излoжбен квaлитет нa некoј, a притoa истoтo дa се рaзмнoжувa зaрaди тoa штo "билo здрaвo зa нив" и кутрињaтa дa се прoдaвaaт кaкo чoрaпи пoнaтaму? Акo се примени хистеректoмијa oд рaнa вoзрaст тoгaш би гo вдoмиле луѓе кoи немaaт цел дa гo рaзмнoжувaaт, туку нaвистинa гo гледaaт кaкo миленик, a истoвременo дoбивaaт и здрaв миленик.

А, знaм ветеринaри кoи вooпштo не се инфoрмирaни зa тoa, и ветеринaри кoи прaктикувaaт и препoрaчувaaт вaзектoнoмијa и хистеректoмијa врз пaциентите.
Zatoane preporacuvam sterilizacija na rana vozrast za razlika od pogolemiot del od mislenjata sto gi imam cueno. Mislenjata se podeleni, taka da sekoj so svoj pamet. A deka nekoj ke saka da ti kupi kuce koe bilo pod nekoj zafat tesko. Toa ni vo Amerika ne pominuva.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
375
Поени од реакции
450
Jas pak naprotiv, za groto na kuceskata i maceskata populacija, koja ako sme veke seriozni ne se ni najmalku izlozben kvalitet nitu potencijal, sum za celosna kastracija/sterilizacija od najrana vozrast - benefitot od nerazvivanje na hormonalniot ciklus vo teloto i so toa na tumori, spored mene go nadminuva rizikot od problemi so razvojot na zglobovite. Ova go velem od aspekt deka sega sum vo zemja kade opstiot mentalitet na narodot e deka milenicite e normalno da se sterilizirani, pa mnogu golem broj na kucinja i macinja se steriliziraaat na okolu 8-9 nedeli (site koi se vdomuvaat preku azili) a kupenite milenicija pred 6 meseci vozrast, pa nikogas ne se slucuva da imaat problem vo rastot i razvojot povrzani so ova. Jas licno pri tvrdenja za vakvi problemi kaj specificni kucinja/rasi, bi me interesirala i genetskata predispozicija za takvi problemi, odnosno me interesira dali kastracijata go predizvikuva problemot, ili samo ja zabrzuva pojavata na simptomi?
Drugo, ne go resava problemot so skitnicite, osobeno ne kajnas, bidejki prvo e poskapa procedura, i drugo ne go vadi od igra vlijanieto na hormonite, nitu pak odnesuvanjeto povrzano so niv - taka da pak ke imas glutnici mazjaci koi zbesnuvaat po zenki.
I na kraj, iako e tasko da se svati deka takvo nesto e mozno, naprotiv, tuka, a i na mnogu drugi mesta apsolutno ima renomirani odgleduvaci koi gi steriliziraat kutrinjata koi gi prodavaaat ako smetaat deka ne se izlozben potencijal. Mnogu odgleduvacnici pravat mnogu poveke od samo limited registration, prodavaat kastrirani kutrinja po ista cena kako izlozbenite i imaat dolgi listi na cekanje, taka da voopsto ne im e problem da gi prodadat site legla.
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.217
Поени од реакции
7.369
Некој има искуство да сподели со привремена хемиска стерилизација кај кучиња?
 
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.749
Поени од реакции
745
Јас бев против но проучив и гледам дека кастрација е пожелна. Главно да не се парат па да се зголемува бројот на џукели по улиците, па да се смират итн
 

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
2.210
Поени од реакции
1.422
Добро можно ли е да се толку неедуцирани луѓево, дали само кај нас сме вака заостанати не ми е јасно?
90 посто од луѓето што ќе ги сретнам на улица откако ќе им спомнам во муабет дека моево куче е стерилизирано, одма добивам осудувачки коментари или извици на сожалување во стилот "Аwwww, греота". Што е најтрагично кога ќе ги прашам да образложат зошто мислат така добивам многу дебилни одговори како на пример, цитирам: "Сега нема да е веќе иста", или уште еден бисер тазе сега од пред 10тина минути: "Не е природно". DA FUQ? :eek:

А што е природно бе, да раѓаат кученца што после ги фрлаат природно да се мачат и умираат на улица? Треба една јака кампања да се удри за да се едуцира народот и да се разбијат сите митови и заостанати ставови на оваа тема. Тие паметњаковичи што викаат дека не е природно, дека е греота и слични глупости не сфаќаат дека само предизвикуваат беспотребно страдање кај животните.:(
 
K

Kacar

Гостин
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
786
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
Ништo стрaшнo. Мoјaтa кaснo јa стелиризирaв, нo леснo пoминa (пo) oперaцијaтa. Мнoгу се пoпрaви и не е тoлку дивa. Дa сум нa твoе местo не би се мислелa.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
17.390
Поени од реакции
26.998
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
Ne veterinar mi rekoa da pocekam da I projde prviot ciklus, posle 6 meseci ja fati mojata.
Nitu apcinja za hormoni nitu sterilizacija dodeka ne I dojdelo ili za vreme na bilo ok. I ednas da sum ja parel (vprocem site taka praele) pred da ide na operacija.
Demek poveke ok bilo taka.

Sto se mene tice gluposti, ama nisto ne se gubi neli...
 
На врв Bottom