Jas pak naprotiv, za groto na kuceskata i maceskata populacija, koja ako sme veke seriozni ne se ni najmalku izlozben kvalitet nitu potencijal, sum za celosna kastracija/sterilizacija od najrana vozrast - benefitot od nerazvivanje na hormonalniot ciklus vo teloto i so toa na tumori, spored mene go nadminuva rizikot od problemi so razvojot na zglobovite. Ova go velem od aspekt deka sega sum vo zemja kade opstiot mentalitet na narodot e deka milenicite e normalno da se sterilizirani, pa mnogu golem broj na kucinja i macinja se steriliziraaat na okolu 8-9 nedeli (site koi se vdomuvaat preku azili) a kupenite milenicija pred 6 meseci vozrast, pa nikogas ne se slucuva da imaat problem vo rastot i razvojot povrzani so ova. Jas licno pri tvrdenja za vakvi problemi kaj specificni kucinja/rasi, bi me interesirala i genetskata predispozicija za takvi problemi, odnosno me interesira dali kastracijata go predizvikuva problemot, ili samo ja zabrzuva pojavata na simptomi?
Drugo, ne go resava problemot so skitnicite, osobeno ne kajnas, bidejki prvo e poskapa procedura, i drugo ne go vadi od igra vlijanieto na hormonite, nitu pak odnesuvanjeto povrzano so niv - taka da pak ke imas glutnici mazjaci koi zbesnuvaat po zenki.
I na kraj, iako e tasko da se svati deka takvo nesto e mozno, naprotiv, tuka, a i na mnogu drugi mesta apsolutno ima renomirani odgleduvaci koi gi steriliziraat kutrinjata koi gi prodavaaat ako smetaat deka ne se izlozben potencijal. Mnogu odgleduvacnici pravat mnogu poveke od samo limited registration, prodavaat kastrirani kutrinja po ista cena kako izlozbenite i imaat dolgi listi na cekanje, taka da voopsto ne im e problem da gi prodadat site legla.