Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Не, Мештровиќ ни објаснува што му објаснувал Ризов. Ама дали тоа му го објаснувал Ризов на Мешторовиќ или некој му потскажал на Мештровиќ што треба да напише како објаснување на Ризов не се знае.
Нема сведоци на разговорот. Ризов умрел одамна. Кој ќе ни каже дали е точно тоа што го напишал Мештровиќ?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Рекла кажала муабети. Нема да го слушаме Ризов, ќе го слушаме Хрватот кој кажал дека Ризов му кажал.

Како се нарекувале Македонците е јасно како бел ден. Тие самите си кавале и нема потреба да ги прашаме странците.
Нели?
Има еден факт. Некој Хрват нешто напишал за Ризов. И тоа во 1961 г.
Јас фактите не ги спорам.

Само ме чуди зошто не им верувате на Македонците туку барате некој друг да ви објаснува како се нарекувале Македонците.

Новозеландците подобро знаат како се нарекувале Македонците од самите Македонци.

1. А кој што напишал и зошто го напишал е друга тема.
Не, Мештровиќ ни објаснува што му објаснувал Ризов. Ама дали тоа му го објаснувал Ризов на Мешторовиќ или некој му потскажал на Мештровиќ што треба да напише како објаснување на Ризов не се знае.
[QUOTE="Kasnakoski, post: 3919880" [*]Нема сведоци на разговорот. Ризов умрел одамна. Кој ќе ни каже дали е точно тоа што го напишал Мештровиќ?[/QUOTE]
  1. Хаха, абе по кој пат се обидуваш да лажеш и да извртуваш јасни ДОКУМЕНТИ како тој погоре бе абдал еден бугарски?!?
  2. Каде тоа Мештровиќ кажал бе неписмен?!?
  3. Книгата е МЕМОАРИ и во неа се ЦИТИРАНИ безброј личности на политиката и културата од целиот Балкан бе шутрак, на безмалку 400 страни е!
  4. Од кралеви и цареви, до најдолни чиновничиња се ЦИТИРАНИ во неа, и никој, повторувам НИКОЈ до сега не ја оспорил нејзината веродостојност!
  5. Гледаш ли дека исказите на Ризов се ставени во НАВОДНИЦИ бе неписмен "...", или основни знаци за интерпункција и нивното значење не важат во Болгаристан?!?
  6. Или па правилата што важат за целиот останат свет не важат за тие што денес се машко-утре се женско како тебе, а хермафродитѕ бугарски?!?
  7. За жалење си, немаш 2 грама мозок, а тука по цел ден ми дрочиш на македонски форуми небаре ќе докажеш некоја од турко-монголските небулози.
  8. Арно ама твоето присуство и искази и овде и секаде само им одмагаат и им ги упропастуваат целите и задачите на негаторите од твојот љубим Болгаристан...
  9. :jaj:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Нема сведоци на разговорот. Ризов умрел одамна. Кој ќе ни каже дали е точно тоа што го напишал Мештровиќ?
“Мештровиќ му кажал на Ризов, кој му кажал на Мештровиќ, кој пак му се обратил на Ризов, кој што му рекол на Мештровиќ, кој го цитирал Ризов, кој му поткажал на Мештровиќ, но умрел и не се знае што рекол, а Мештровиќ умрел подоцна и не се знае што мислел... “

Бугар. се “слушаш“ бре што зборуваш?! :facepalm:
Дај не се резили...

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Јас сум за Вистината.
Ете нешто интересно

Авторот на книгата не може да се изначуди

--- надополнето ---

Дури Србите признаваат дека населението се самонарекува бугарско.
Пример од Гопчевиќ.

--- надополнето ---

Пак Гопчевиќ

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Точно и авторот се чуди како не се разбираат двата народа.Значи како е можно еден народ да не се разбира помеѓу себе и да не говори ист јазик?

А вториот исечок е дел од српска пропаганда каде збори за таканаречено српско становништво во Македонија кое се нарекувало во наводници Бугари - контрадикторност до бескрај.

А за себе дека се нарекувале Македонци има докази, не се секирај.

Со примерите кои следуваат како продолжение на првиот дел (види овде) им ставаме крај на тенденциозните тврдења за тоа како се декларирале Македонците наспроти имињата со кои биле нарекувани од пропагандните страни.

Исто така сродна тема: „Значењето на термините “Грк“ и “Бугарин“ во однос на Македонците“

16. Ние Македонците, не Срби, не Бугари, а просто Македонци.

17.„...Да се знае, кога селаните од моето родно село Радибуш Криворечка Паланка, ме главија за учител во нашето селско училиште, а и за Ранковци и за Криви Камен, за 1800 гроша годишно. Роден сум од татко ми свјаштеник Димитрија и мајка Васкресија, како 7-мо дете од дванајсе деца, пет машки и седум женски. Славјанско писмо го изучив од татко ми Димитрија Македонски, кој така се вика зошто сме Македонци, а не Грци, а неговиот татко се викал Јосиф, свјаштеник, а неговиот дедо Стојмен свјаштеник. И јас прекорот си го зедов Македонски, а не по татко ми и по дедо ми, за да се знае оти сме славјани од Македонија.“

18. Поради тоа во Македонија настана една таква положба што еден ист народ го нарекуваат Грк, Србин и Бугарин само затоа што еден го признава грчкиот патријарх и се моли во грчките цркви, а друг оди во словенска црква.
и
„Не обѕирајќи се на тоа српската, грчката и бугарската влада, заради проширување на своите граници на македонска територија, не штедат средства и ги истребуваат Македонците што не сакаат да се нарекуваат Грци, Срби и Бугари и оние што не знаат да зборуваат срски и грчки.

19. “Од друга страна, со помошта на нивните шовинистички весници прават напори да не’ прикажат нас Македонците како “Славофони“ и “чисти Грци“.

20. " Според нас иднината на Македонија се определува од латентната и непрекината мисла што назрева и се оформува во духовите на населението на таа несреќна област во полза на создавањето вистинска македонска народност. Јас имав случај да распрашувам мнозина француски офицери што војуваа на Источниот фронт за српските и бугарските стремежи на Македонците. Сите ми одговорија дека Македонците на прашањето:Срби ли се или Бугари?: одговарале 'Македонци!'. "

21. „Мене лично ми прави впечаток, специјално во мојата општина дека македонскиот Бугарин кога ќе му се постави прашањето при давање на разни податоци за својата националност сака да се именува како Македонец а не Бугарин и кога ќе му се објасни, дека Македонија е провинција и дека во неа живеат различни народности (Турци, Албанци, Цинцари и др.) и дека ако и тие се викаат обшто Македонци нема да има меѓу нив разлика, едвај тогаш се именува Бугарин“

22. Германскиот социјалдемократ Hermann Wendel, кој ја посети Македонија во август и во септември 1920 година систематично прашувајќи ги луѓето што се тие. Во Битола тој запишал: „Словените се нарекуваат себе си МАКЕДОНЦИ како и секаде каде тие стојат меѓу Србите и Бугарите, знаејќи го ова и само ова.“

23. Во Прилеп: "На мостот млади луѓе си играат, едниот не се срамеше запрашан: „Јас сум Србин, но оние (покажува на другите) се Македонци "-" Од каде сте ?"-" Од Ниш ",
И во Ресен: "Роеви на момчиња наоколу автомобилот, "Добро, што си ти?" Тој погледна срамежливо и неразбирливо, "Тој е Турчин", викна хорот. "Аха? А Вие (до хорот)?" - " Македонци!", испукаа, како од пушка. "

24. Исто така, Едмонд Боуши де Беле во 1920 година изјави, дека доколку словенскиот Селанец од регионот на Острово (во Грција) или Монастир (Битола) беше прашан што е тој, во девет од десет случаи одговорот беше Македон.

Неговиот заклучок беше: "Un observateur de bonne foi classera donc a part cette population a laquelle le non de "Slaves Macedoniens" ou simplement de "Macedoniens" parait le mieux convenir".
(Превод: Чесниот набљудувач би го класифицирал ова население како “Словенски Македонци“ или едноставно “МАКЕДОНЦИ“ како што најдобро одговара.)

25. Теодосиј Гологанов, 22 јуни 1891 година, писмо до проигуменот Дионисиј:
…Ние Македонците немаме толку мака од Турците да ни е жив падишахот, колку од Грците, Бугарите и Србите, кои како орли на мрша се впуштија на оваа наша многустрадална земја и сакаат да ја расчеречат… “
и
„… Мое мислење е декание духовниците, по потекло Македонци, треба да се здружиме и да го кренеме нашиот народ да се разбуди, да ѓи отфрли туѓинските управи, да ги отфрли и Патријаршијата и Егзархијата, и да се обедини духовно во крилото на Охридската архиепископија, неговата вистинска мајка црква.“

26. "... Сеуште постојат оние кои денешните жителите на Македонија не ги сметаат ниту за Срби или Бугари, туку за одделна народност, веројатно потомци на античките Македонци. ..."
16. „Македонски Голос“ 8 јуни 1915 година, Санкт Петерсбург, Русија.

17. Ден Голема Богородица на 1846. Ѓорѓи Македонски, 15, т.Први, 282 Богослужбена книга “Општи Минеј“ во црквата св.Параскева во с.Радибуш - Кривопаланечко, на последната непажинирана страница

18. Наце Димов, „Историски очерк Македонии и македонских славјан“, 1913 година.
19. Македонско Дело , X/195, Фебруари 1935, стр.8
20. "Македонска свест", в. Мир, 2 мај, 1924 година

21. Извештај од М.В.Р.Н.З. селска управа на Дихово од Битолската околија бр. 36, со дата 18.06.1942 година со ознака „Поверливо“ адресиран до Обласниот Директор и Околискиот Управител на гр. Битола.
22. Wendel, Kreuz Und quer durch den slawischen Suden, S.86.
23. Wendel, Kreuz Und quer durch den slawischen Suden, S.83 und 95.
24. Edmond Bouchie de Belle, La Macedoine et les Macedoniens, p. 44
25. H. Andonov-Poljanski, editor, Documents on the Struggle of the Macedonian People for Independence and a Nation-State, Vol I, Skopje, 1985, pp. 315-319

26.Slishkovikj Jakov, "Albania and Macedonia", Sarajevo 1904, pp. 160

Да му ги вратиш парите на Каракачанов затоа што не обучил убаво во сеење на пробугарска пропаганда. :pos:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ехеее, добро е што го има М.Барак да ве задојува со надежи.
Да те прашам, дали го гледа Васко Ефтов кога објаснуваше како се викала македонската револуционерна организација?

Чудна работа, етничките Македонци создавале бугарски организации.
Ама тоа бугарски сигурно значело селачки и простачки организации.
Еден сака да биде аморфа, друг простак, ама никој не сака да ја види Вистината.

Сите овие твои цитати ги имам демантирано. Ако сакаш и на тебе да ти објаснувам. Или сакаш да си живееш во сон?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Kasnakoski напиша:
Ништо не извртувам. Мештровиќ напишал што напишал. И што следи од тоа?

Сега ви се допадна др. Јован Цвијиќ, кој има напишано дека Македонците се аморфна маса, без национална свест, кои имале симпатии и кон Србите и кон Бугарите, па лесно можеле да се претопат или во Срби или во Бугари.

Подобро аморфи, одколку тоа што си било?
Абе турко-монголска м'зго без полов идентитет = Мештровиќ го запишал она што му го кажал самиот РИЗОВ бе абдал!
Разбирате ли вие турко-монголите што значи ЦИТАТ бре неписмен?!?

Кој Цвијиќ, кои ѓаоли-врагови бе тикмак еден, Ризов работел за ВАШИТЕ-Болгарски интереси и ја делел Македонија со Србите!

И никој, повторувам НИКОЈ не го слави и нема да го слави во Македонија, арно ама фактите си се факти! САМИОТ тој си кажал кој бил и што бил, никој не го терал на тоа, и не е ни прв ни последен!

И денеска имаме еден куп дебили во Македонија што сакаат да го сменат името за некакви си божемни бенефити. Ќе поминат и 100 години од сега, па некои идни генерации ќе се чудат дали биле и тие таквите Македонци или не биле.

Само на кого тоа јас му објаснувам, на еден забеган бугарски шутрак што ту е машко, ту женско, па и самиот не знае што е и кој е...

Ехеее, добро е што го има М.Барак да ве задојува со надежи.
Да те прашам, дали го гледа Васко Ефтов кога објаснуваше како се викала македонската револуционерна организација?

Чудна работа, етничките Македонци создавале бугарски организации.
Ама тоа бугарски сигурно значело селачки и простачки организации.
Сите овие твои цитати ги имам демантирано. Ако сакаш и на тебе да ти објаснувам. Или сакаш да си живееш во сон?
И на тебе и на сите тука неколку пати сум ви кажал дека Ефтов е задоено ТИТОВО ПИОНЕРЧЕ коешто во секоја прилика гледа да најде начин како да го оцрни ВМРО во сите негови форми низ годините, а со цел да им послужи на оние што се против сегашното ВМРО-ДПМНЕ на власт.

А тој шутракот Катарџиев (којшто е член на СДСМ) редно е да си ги прочита книгите каде што самиот пишувал предговори и рецензии и да види дека организацијата е оригинално насловена како МАКЕДОНСКА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ОРГАНИЗАЦИЈА т.е. М.Р.О.

И што тоа ти си "демантирал" бе хермафродитче едно недоносено?
Еве ти го и Димитар Благоев САМ нека ти го каже она истото што ти го збори и Ризов:

Димитар Благоев цитиран во книгата на Димит'р Косев: "ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕјКОВ, ОБштЕСТВЕНА И ПОЛИТИЧЕСКА ДЕјНОСТ", изателство на БАН, Софија, 1986 г., стр. 167.

Еве ти го и говорот на Благоев од говорницата на БОЛГАРСКОТО СОБРАНИЕ во 1917 г.

Д. Благоев: ...Вс'штност в Б'лгарија се водеше една голјама борба не за обединјаването, както казват, на б'лгарското племе, а за властването на едно племе в Б'лгарија. И тази борба е една от причините за освобождаването на самата тази б'лгарска д'ржава. Тази борба се водеше между б'лгарското племе и славјанското племе на Балканскија полуостров. Б'лгарското племе, една шепа, но добре организирано, дојде на Балканскија полуостров и намери едно племе мирно, оште недоразвито в својата обштествена организација, оште когато то се намираше в последнија стадиј на варварство, когато току-што се формираше като с'јузи на племена, за да мине по-натат'к, в периода на цивизацијата, в нација. И тази по-организирана част, којато главно стоеше на едно по-ниско варварско ст'пало, грабителски жестока, којато не познаваше никакво отврaштение к'м каквито да било средства, се нахв'рли в'рху славјанските племена да ги завладее. Но тези племена, в'преки това, че бјаха неорганизирани, водеха д'лго својата борба против това б'лгарско племе.

ја. Сак'зов: Не забравјајте, че те бјаха колонија на Византија и нејни подчинени.

Д. Благоев: Подчинени, но независими в своја в'трешен живот.

Нјакој от левицата: Не забравјајте историјата!

Д. Благоев: Која историја? Тази ли, којато вие фалшифицирате? (Смјах) Такaва историја ние не ви признаваме. Ние гледаме каква е дејствителността. Факт е г. г. народни представители, че е имало голјама борба между б'лгарските и славјанските племена на Балканскија полуостров. И този процес, за којто ни говори ја. Сак'зов и којто подд'ржат и другите, не е за обединјаване на б'лгарското племе, а за завладјаване на славјанските племена на Балканскија полуостров и затова ние виждаме потискане на славјанските племена на Балканскија полуостров, които масово се преселват в'в Византија и Мала Азија, и от друга страна, отиват на југ к'м Македонија, в којато именно се запазва д'лго време славјанското племе.

Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане.

Д. Благоев: Аз с'м родом от Загоричане, но между другото аз не с'м Б'лгарин, аз с'м Македонец, Македонски Славјанин! (Смјах) И като так'в, ако искате да знаете, аз с'м за Македонија като славјанска земја, којато ште има собствено управление.

Нјакој от десницата: Какво т'рсиш тогава в Б'лгарија?

Д. Благоев: Така че процес'т, за којто не се говори, е процес за завладјаване, а не за обединјаване на б'лгарското племе...

Минист'р Х.И. Попов: Как се наричат в Загоричане б'лгарите?

Д. Благоев: Ако ги питате, те се наричат христијани.

Минист'р Х.И. Попов: Те се наричат б'лгари!

Д. Благоев: Аз не искам да навлизам в тази сфера, но искам да изт'кна какви опасности от ваша гледна точка, от б'лгарска гледна точка, теории се развиват в нашата историја, по отношение на процеса на обединјаване на б'лгарското племе

Минист'р Х.И. Попов: Борбите за независимостта на б'лгарската ц'рква се развиха нај-вече в'в вашето село и затова го изгориха.

Д.Благоев: Това с'всем не е така, а процес'т е в завладјаването на племената на Балканскија полуостров от б'лгарите. И ако говорим за историческија процес, тогава този процес и днес с'штествува, именно б'лгарското племе да завладее местата, които са му необходими, за да може то да излезе на море, на големите водни п'тишта и Егејско море. Ето го смис'л'т на историческија процес. Аз мислја, че от вас по-слабо информирани по тези в'проси и по-об'ркани глави нјама. Особено вие, учителите, които всјакога сте се в'зпитавали в'рху тија фалшиви теории, изобшто вие не можете да ги разберете тези работи!

С. Костурков: (негодува)

Председателстваштијат д-р. И. Момчилов: Г. Костурков! Молја Ви, не прек'свајте оратора.

Д. Благоев: Ако вие сте убедени, че в Добружда са б'лгари, че в Мавровско, че в Македонија са б'лгари, че в Сјар, Драма и Кавала са б'лгари, зашто се страхувате от тази формула на рускија мир?... Ако сте убедени, че нјак'де има б'лгари, зашто се страхувате да се направи референдум и да видим какво ште кажат? Зашто викате? Значи не сте сигурни, значи има нешто, което ви тревожи, има нјакои области, завладјани от вас, които, ако се подложат, на референдум....” (Силно негодувание и прек'сване на говорештија)

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Вистината е многу чудна и своеглава. Таа не трпи еднонасочно толкување и правила без исклучоци. Но, како и да е...

Сигурен сум дека ги знаеш овие зборови:

Па дури ни денес, во 1885 година кога Европа би побарала македонското население да се определи и да каже на која народност и припаѓа, уверени сме, дека поголем дел од Македонија ќе ни летне од раце, со исклучок на две - три околии од северна Македонија . Сите други Македонци се готови да дадат каков сакаш пишан документ дека тие не се Бугари...”

Зошто еден Бугарин (А. Шопов) би лажел така безочно?
Или еден Бугарин не е Бугарин, а "сите други Македонци" не се Македонци?
Вистината е многу чудна и своеглава. Ту е глува и отсутна, ту ќе те оглуши и ослепи со своите одговори.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Когато става в'прос за Загоричане е хубаво да си спамтиме за тази плоча во днешна Турциja на храма „Свети Димитр“ изграден от загоричанецот Димитр Спиров (от Загоричане). Jaсно гледаме 1921 и jaсно гледаме што е напишано.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Значи постои стенограм од расправата во бугарскиот Парламент!

Поентата на Благоев се совпаѓа со она што одамна беше утврдено:

18. Поради тоа во Македонија настана една таква положба што еден ист народ го нарекуваат Грк, Србин и Бугарин само затоа што еден го признава грчкиот патријарх и се моли во грчките цркви, а друг оди во словенска црква.
и
„Не обѕирајќи се на тоа српската, грчката и бугарската влада, заради проширување на своите граници на македонска територија, не штедат средства и ги истребуваат Македонците што не сакаат да се нарекуваат Грци, Срби и Бугари и оние што не знаат да зборуваат срски и грчки.

18. Наце Димов, „Историски очерк Македонии и македонских славјан“, 1913 година

Односно во извадокот од стенограмот:

Д. Благоев: Јас сум родом од Загоричане, меѓутоа јас не сум Бугарин, јас сум Македонец, Македонски Славјанин! (смеа) И како таков ако сакате да знаете, јас сум за Македонија како словенска земја, која ќе има сопствена управа.

Некој од десницата: Што бараш тогаш во Бугарија?

Д. Благоев: Така што процесот за којшто не се говори, е процес за завладување, а не за обединување на бугарското племе...

Министерот Х.И. Попов: Како се наречуваат во Загоричане Бугарите?

Д. Благоев: Ако ги прашате, тие се нарекуваат христијани.

Министерот Х.И. Попов: Тие се нарекуваат Бугари.

Д. Благоев: Јас не сакам да навлегувам во таа сфера, но сакам да истакнам какви опасности од ваша гледна точка, од бугарска гледна точка, теории се развиваат во нашата историја, односно за процесот на обединување на бугарското племе....

Министерот Х.И. Попов: Борбите за независноста на бугарската црква највеќе се развија во вашето село и затоа го изгорија.

Д.Благоев: Тоа сосема не е така, а процесот е во завојување на племињата на Балканскиот Полуостров од Бугарите. И ако говориме за историскиот процес, тогаш тој процес и денеска постои, имено бугарското племе да ги завладее местата кои му се неопходни, за да може тоа да излезе на море, за да може на големите водни патишта и Егејското Море. Ете ја смислата на историскиот процес.

Д.Благоев: Јас мислам дека од вас послабо информирани по тие прашања и позабркани глави нема. Особоне вие учителите, којшто секогаш врз тие фалшливи теории сте се воспитувале, воопшто вие не можете да ги разберете тие работи!

Значењето на термините “Грк“ и “Бугарин“

Пропагандата се состоела во вметнување на зборот “Бугар“ како синоним за “Словенски христијанин“ меѓу словенските народни маси, пропагандата била толку силна што успеала делумно терминот “ Бугар“ да стане синоним за “Христијанин кој говори словенски“.
Кога бугарскиот селанец велеше “ние сме Бугари“ тој имал на ум “ ние сме Христијани“ т.е. Православни.
(“Периодическо списание“ Софија, 1904 год., стр. 818).

--- надополнето ---

Д. Благоев: “Ако вие сте убедени дека во Добружда се Бугари, дека во Мавровско, дека во Македонија се Бугари, дека во Серес, Драма и Кавала се Бугари, зошто вие се плашите од таа формула на рускиот мир.... Ако сте убедени дека некаде има Бугари, зошто вие се плашите да се направи референдум и да видиме што ќе кажат? Зошто се дерет? Значи несигурни сте, значи има нешто што ве тревожи, има некои области, завладеени од вас, кои, ако се подложат, на референдум....” (гласно негодување и прекинување на говорникот)

* Извор: Стенограми од Бугарскиот парламент, Современост, јануари1967, стр.79-81 </SPAN>

Прашањево е актуелно и 50 години подоцна. :)

--- надополнето ---

Неможам, а да не ја потенцирам разликата меѓу фактите и бугарската пропаганда.

За ФАКТ (документиран) може да се земе само кога некој СЛОБОДНО ја изјаснува својата националност!

За ПРОПАГАНДА се смета кога мислењето за националната самоопределба на едни луѓе, уште и умрени, го дава ДРУГА личност!

Во склоп на претходните цитати кои ги наведов, јасна е заложбата на бугарската влада, да инсталира бугарштина преку која може да ползува територијални претензии, користејќи ја христијанската припадност која не ги дели луѓето по народност или политичка определба, за остварување на националистичка црковна пропаганда.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Вистината е многу чудна и своеглава. Таа не трпи еднонасочно толкување и правила без исклучоци. Но, како и да е...

Сигурен сум дека ги знаеш овие зборови:

„Па дури ни денес, во 1885 година кога Европа би побарала македонското население да се определи и да каже на која народност и припаѓа, уверени сме, дека поголем дел од Македонија ќе ни летне од раце, со исклучок на две - три околии од северна Македонија . Сите други Македонци се готови да дадат каков сакаш пишан документ дека тие не се Бугари.....”

Зошто еден Бугарин (А. Шопов) би лажел така безочно?
Или еден Бугарин не е Бугарин, а "сите други Македонци" не се Македонци?
Вистината е многу чудна и своеглава. Ту е глува и отсутна, ту ќе те оглуши и ослепи со своите одговори.
Проблемот е во цитирањето. Ете ти точен цитат.

Друго пишува, нели?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Братот,дали бугарскиот парламент или самите загоричани знаат подобро што са?
Коj ви дава право да не признаваме нивното самоопределуване след като jaсно са се идентификували врз тази плоча?
А за терминот бугарин... и грците са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. Србите исто са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. Романците исто са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. :toe:

Член од
13 април 2011
Мислења
18
Поени од реакции
2
"Ако сте убедени дека некаде има Бугари, зошто вие се плашите да се направи референдум и да видиме што ќе кажат? Зошто се дерет? Значи несигурни сте, значи има нешто што ве тревожи, има некои области, завладеени од вас, кои, ако се подложат, на референдум....”

По се изгледа бугарскиот парламент „подобро“ знаел што се.

V

viktora

Гостин
Neznam zasto se macite da im dokazite na nekoi clenovi Tatari dali Makedoncite se ova ili ona.Gluposti!Ako niv ne im e jasno nivni problem.Isto na vremeto nekoj im kazal deka postoi zivotno so metar i nesto vrat i ja vikaat zirafa oni se zgazele od smea demek nema sansi ne postoi.No koga u nivnata zoo donele zirafa ja gledale taka cudno edno saat,dva i prokomentirale "ma nema sansi da postoi VAKVO zivotno" i si zaminale zacudeni.Taka i so nas ti im vikas deka si makedonec a oni kako idiot em te gleda em ne mu se veruva i uporni se demek NEMA SANSI!!!Boe licno mislene e neka se E..T:drk:

V

viktora

Гостин
Aj i da se nasmeeme malce znam deka nema vrska so temava ama malce me iznerviraa sosedive:
Makedonec u sofija dreme pusi cigara i ednovreme mu teknalo da vidi sto bi bilo koga ke kaze deka e Makedonec pa pocnal da se deri"JAS SUM MAKEDONECCC!Dosle blgari i go skrsile od kotek.Posle nekoja godina eden od tepacite slucajno se nasol na kameni i mu teknalo na sluckata pa si rekol aj da probam da vidam kako ke reagiraat Makedoncive i na cel glas "AS SAM BLGARIN!!!.Sirot se derel edno 5-6 saati no nikoj ne go ebel petposto.Na kraj doslo nekoe detence i od zal mu frlilo 5den i mu reklo"

--- надополнето ---

"TOA TI E CICE SUDBINA"

Kajgana Shop

На врв Bottom