Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.100
Поени од реакции
713
Проблемот е токму во тоа : -сите имате потекло од Македонија, затоа што сте Македонци. Но,јаничарите секогаш биле покрволочни од самите Турци, па не е за чудење и вашиот ваков однос кон Македонија и Македонците. Не гледате ли дека од вас извира глад за присвојување на територија? Или барем за зачувување на постојната што сте ја грабнале.
Каде си видел карта за голема Македонија? Сите карти кои ја прикажуваат Македонија поголема од постојнава, ја прикажуваат Македонија во ЕТНИЧКИТЕ граници, ни помалку ни повеќе. Каде тоа си видел карта на која Македонија е до Стара Загора? Или до Бургас? Каде си видел дека присвојуваме нешто ВАШЕ (иако и тоа ВАШЕ е дискутабилно) од историјата? Каде си прочитал дека ве негираме како нација? А НАПРОТИВ - ЗА СЕТО ОВА ДА ГО НЕГИРАМЕ И ПРИСВОЈУВАМЕ НИЕ ИМАМЕ АРГУМЕНТИ - за разлика од вас.

Никогаш нема да се откажете од тој ваш сон за грабеж на се што е Македонско. Како во легендата за ноќниот обезглавен јавач во Sleepy Hollow“ кој јавал без глава, па ги обезглавувал задоцнетите минувачи очајно барајќи ја својата глава. Исто како и него не сакате да си признаете дека сте обезглавени Македонци кои грабате по македонското ткиво обидувајќи се да си ја пронајдете “главата“ што сте ја изгубиле. Осудени сте на вечно страдање, за жал...
тамо е работата што картата за која зборуваш не е етничка а е географска .таа македонија никогаш не била населена само со етннички македонци .Тамо живеели различни народи пред 100 години повекето се определували како македонски б'лгари ,барали от султанот б'лгарска ц'рква(пред да има признаена таква уште во 1831 година) ,после секое востание бегали и намирали засолниште во б'лгарија ,били на обука во б'лгарска војска и после тоа се вракали да се борат за татковината во македонија против турци,г'рци и с'рби .Нема нито едно востание против б'лгарија (втората светска војна е сосемо друга приказна)Ние македонските б'лгари во б'лгарија сме повеке от етничките македонци во македонија ,свесни сме че не се чувствувате б'лгари и ви го почитуваме правото да живеете като посебен народ во посебна независна д'ржава .Ние никогаш нема да забравим дека имаме корен от македонија и сме македонци но не и македонци во етничка смисла .[DOUBLEPOST=1557946780][/DOUBLEPOST]
"Македонците" во Бугарија се единствено нешто што ги поврзува бугарите со оваа територија (Балкан). Сите знаеме од каде се дојдени...
аха таа приказна за татарите дошли от азија д'ржи вода само во југославија и то не насекаде.Б'лгарија има повеке докази от сите д'ржави на балканот дека е дел от домородното население но не го правим зашто немаме нито комплекс от тоа, нито имаме потреба , и во 6-ти век да сме дошли пак сме нај старата д'ржава на балканот от сите кои постојат денес
 
Последно уредено:

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
2.824
Поени од реакции
2.504
тамо е работата што картата за која зборуваш не е етничка а е географска .таа македонија никогаш не била населена само со етннички македонци .Тамо живеели различни народи пред 100 години повекето се определували како македонски б'лгари ,барали от султанот б'лгарска ц'рква(пред да има признаена таква уште во 1831 година) ,после секое востание бегали и намирали засолниште во б'лгарија ,били на обука во б'лгарска војска и после тоа се вракали да се борат за татковината во македонија против турци,г'рци и с'рби .Нема нито едно востание против б'лгарија (втората светска војна е сосемо друга приказна)Ние македонските б'лгари во б'лгарија сме повеке от етничките македонци во македонија ,свесни сме че не се чувствувате б'лгари и ви го почитуваме правото да живеете като посебен народ во посебна независна д'ржава .Ние никогаш нема да забравим дека имаме корен от македонија и сме македонци но не и македонци во етничка смисла .[DOUBLEPOST=1557946780][/DOUBLEPOST]
аха таа приказна за татарите дошли от азија д'ржи вода само во југославија и то не насекаде.Б'лгарија има повеке докази от сите д'ржави на балканот дека е дел от домородното население но не го правим зашто немаме нито комплекс от тоа, нито имаме потреба , и во 6-ти век да сме дошли пак сме нај старата д'ржава на балканот от сите кои постојат денес
Хехе....домородни се б'лгарите како компирот што е домороден во Македонија или Б'лгарија...
Нема врска....животот си тече.......наместо да бидат почитувани б'лгарите како соседи само повеќе создаваат омраза(мислам на политичарите).
Ти пиша дека си македонски б'лгарин...и не знам....ако ти е ок, ова што го прави Б'лгарија??!
??????
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.040
“Македонски Б'лгарин“ е кованица од типот - “дрвено железо“. Значи - невозможно нешто...
Тоа е бугарски психички компромис.
 
Член од
29 јуни 2012
Мислења
117
Поени од реакции
33
“Македонски Б'лгарин“ е кованица од типот - “дрвено железо“. Значи - невозможно нешто...
Тоа е бугарски психички компромис.
Даааам значи и Мисирков е тотално невозможен и сигур е бил болен од шизофрениjа.....
Тотал штета сте!!!!!! :pos:
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.123
Поени од реакции
2.146
Даааам значи и Мисирков е тотално невозможен и сигур е бил болен од шизофрениjа.....
Тотал штета сте!!!!!! :pos:
Незначи дека бил денешен МБ денешните и тие од 19 век се два различни народи. Нешто како едно што значи Македонија во Македонија и Македонија во Грција. Хомоними се тоа.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
2.824
Поени од реакции
2.504
Даааам значи и Мисирков е тотално невозможен и сигур е бил болен од шизофрениjа.....
Тотал штета сте!!!!!! :pos:
За б'лгарските работи....хехе... 200px-Za_makedonckite_raboti.jpg
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.100
Поени од реакции
713
“Македонски Б'лгарин“ е кованица од типот - “дрвено железо“. Значи - невозможно нешто...
Тоа е бугарски психички компромис.
негираш правото на 2 милиона луги да се определуват така, а бараш от нив да ти го почитуват правото да се определуваш како етнички македонец .[DOUBLEPOST=1558023321][/DOUBLEPOST]
Незначи дека бил денешен МБ денешните и тие од 19 век се два различни народи. Нешто како едно што значи Македонија во Македонија и Македонија во Грција. Хомоними се тоа.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Точно,македонец во 19 век имало друга смисла както и сега во Б'лгарија и Македонија не е исто кога кажеш македонец.
 

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
2.824
Поени од реакции
2.504
негираш правото на 2 милиона луги да се определуват така, а бараш от нив да ти го почитуват правото да се определуваш како етнички македонец .[DOUBLEPOST=1558023321][/DOUBLEPOST]
Точно,македонец во 19 век имало друга смисла както и сега во Б'лгарија и Македонија не е исто кога кажеш македонец.
Егејска Македонија на кого е ?
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.123
Поени од реакции
2.146
негираш правото на 2 милиона луги да се определуват така, а бараш от нив да ти го почитуват правото да се определуваш како етнички македонец .[DOUBLEPOST=1558023321][/DOUBLEPOST]
Точно,македонец во 19 век имало друга смисла както и сега во Б'лгарија и Македонија не е исто кога кажеш македонец.
Исто и Бугар едно значело пред 200 години друго значи денес.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.123
Поени од реакции
2.146
незнам какво е Бугар ,ние сме Б'лгари и това име го користим барем от 5 век .за ризточната римска империја (византија) до 12 век Б'лгари ,Мизи и Скити е исто и може во една реченица да ги сретнеш и трите ,тоа не го променува фактот како сме се нарекували самите.
За вас незнам, ама Македонците менувале имиња. Неморално е тоа да се злоупотребува од вас.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.040
Даааам значи и Мисирков е тотално невозможен и сигур е бил болен од шизофрениjа.....
Тотал штета сте!!!!!! :pos:
Ако имаш мозок и малку се разбираш од логика ќе знаеш дека е така. А Мисирков кога барал нешто од државата Бугарија морал да пише дека е Бугарин. Исто би било и да работел и живеел во Америка и сите држави каде што нема државотворен НАРОД, туку НАЦИЈА.
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.100
Поени од реакции
713
...ниiе не сега се оддел'уаме од Бугариiа, и со тоа раздробуаме iедно создадено цело, но сме одделени и живиме веке оддел'но поеке од 25 години. Друзи не разделиiа и создадоа од нас и бугарите различен жиот, разни потребности, нерамен положаi. Друзи и не ни даваат да се соiединиме.

1. Мисирков jaвно се откажува од пишувањата во својата книшка објаснувајќи, дека „истапил како импровизиран политичар по македонското прашање". 2. До крајот на својот живот Мисирков напишува множество научни трудови, каде го брани бескомпромисно Бугарскиот карактер на словенското население во Македонија. 3. Секој кој е прочитал „За Македонцките работи" знае, дека и во неа Мисирков пишува, дека целото словенско население на Македонија, само се нарекува и се чуствува, како дел од Бугарската нација. Есенцијата на идеите на Мисирков до кpaj на животот му е собрана во една негова статија во вестник „20 Јули" издаван од Илинденската организација во Софија:
„Се нарекуваме ли ние Болгари или Македонци, ние секогаш се сознаваме како оделна, единна, совршенно одлична од Србите и со Бугарско национално сознание народност."
„Читателите на таа статија ќе бидат вероватно изненадени од грамадното противоречие, кое ќе сретнат во неа за разлика со оноа, кое го читале или можат да прочита во мојата брошура „За македонцките работи". За одгатнување на противоречието доста е да се припомни, дека , таму истапив, како импровизиран политичар по македонското прашање... Сета содржина на 6poшурата стоеше толку далеку од безпристрастната наука..." и т. н." Списание "Б'лгарска сбирка" 1910-1911г.

"...Идејата за оделен македонски народ е една итро скроена лага, за да имаат србите право барем на дел од Македонија".
"...Србиија ги владее земјата и телата на Македонците; душите им пак са во Бугарија и на Бугарија, за да бидеме добри словени треба да бидеме добри Бугари..."
"Koј е против Велика Бугарија тој е npoтив словенството..." 3 јануари. 1915 год.
"..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
 
На врв Bottom