Dumbledore
...
- Член од
- 24 октомври 2013
- Мислења
- 12.192
- Поени од реакции
- 26.997
И на што ја сведовте дискусијата? На меѓусебни навреди.не бе гнасо ти ебам племето северџанско, никогаш не сум се осеќакал ни преставувал како дијаспора, никогаш не сум првавел разлика меѓу некој таму во некогашна Македонија и некој надвор, вие копилината како ти, тоа тенеќето и останати северни гнаси ме натеравте да се осеќам како дијаспора и да не се идентификувам со искомплексирани говна како вас.
Ако лично се прашувам, дијаспората не треба да гласа. Може евентуално околу даноците, меѓународните договори и во сферата на меѓународното приватно право да бидете засегнати. Ама и во таа област се оди кон унификација. Најголемиот број политички одлуки или закони и не ве засегаат вас, сем ако не дојдете на 2 дена во годината во Македонија.
Не знам на кое Албанско прашање се мисли на темава. Дали Албанското прашање од 90тите каде ги поставија самите корени на барањата на денешните албански политички партии или истите тие барања надградени со бизнис и политички интереси? Треба да се соголи самиот проблем.
Во таа насока можеме да направиме паралела и со другите малцинска. Замисли турското или српското малцинство да имаа свои радикални партии или крајно радикализирани партии! Дали и тука ќе имавме проблем? Да. Најголемиот проблем лежи во самите албански партии, си реализираат свои бизнис интереси и нудат крајно радикални политики кои им носат гласови. Започнавме од Дпа и стигнавме до Дуи и АА/А! Точно дека Дпа го започна бранот.
Нема политички субјект кој ќе им понуди решение на нивните секојдневни проблеми. Но има политички субјект кој ќе им понуди функција каде ќе седне Албанец! Така Дуи се врати од мртвите на последните парламентарни избори. А дел од гласовите и влечеш преку инсталацијата на свои членови по сите институции.
Клучот е во самите партии.