Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
не бе гнасо ти ебам племето северџанско, никогаш не сум се осеќакал ни преставувал како дијаспора, никогаш не сум првавел разлика меѓу некој таму во некогашна Македонија и некој надвор, вие копилината како ти, тоа тенеќето и останати северни гнаси ме натеравте да се осеќам како дијаспора и да не се идентификувам со искомплексирани говна како вас.
И на што ја сведовте дискусијата? На меѓусебни навреди.

Ако лично се прашувам, дијаспората не треба да гласа. Може евентуално околу даноците, меѓународните договори и во сферата на меѓународното приватно право да бидете засегнати. Ама и во таа област се оди кон унификација. Најголемиот број политички одлуки или закони и не ве засегаат вас, сем ако не дојдете на 2 дена во годината во Македонија.

Не знам на кое Албанско прашање се мисли на темава. Дали Албанското прашање од 90тите каде ги поставија самите корени на барањата на денешните албански политички партии или истите тие барања надградени со бизнис и политички интереси? Треба да се соголи самиот проблем.

Во таа насока можеме да направиме паралела и со другите малцинска. Замисли турското или српското малцинство да имаа свои радикални партии или крајно радикализирани партии! Дали и тука ќе имавме проблем? Да. Најголемиот проблем лежи во самите албански партии, си реализираат свои бизнис интереси и нудат крајно радикални политики кои им носат гласови. Започнавме од Дпа и стигнавме до Дуи и АА/А! Точно дека Дпа го започна бранот.

Нема политички субјект кој ќе им понуди решение на нивните секојдневни проблеми. Но има политички субјект кој ќе им понуди функција каде ќе седне Албанец! Така Дуи се врати од мртвите на последните парламентарни избори. А дел од гласовите и влечеш преку инсталацијата на свои членови по сите институции.

Клучот е во самите партии. :)

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.421
Поени од реакции
9.070
И на што ја сведовте дискусијата? На меѓусебни навреди.

Ако лично се прашувам, дијаспората не треба да гласа. Може евентуално околу даноците, меѓународните договори и во сферата на меѓународното приватно право да бидете засегнати. Ама и во таа област се оди кон унификација. Најголемиот број политички одлуки или закони и не ве засегаат вас, сем ако не дојдете на 2 дена во годината во Македонија.

Не знам на кое Албанско прашање се мисли на темава. Дали Албанското прашање од 90тите каде ги поставија самите корени на барањата на денешните албански политички партии или истите тие барања надградени со бизнис и политички интереси? Треба да се соголи самиот проблем.

Во таа насока можеме да направиме паралела и со другите малцинска. Замисли турското или српското малцинство да имаа свои радикални партии или крајно радикализирани партии! Дали и тука ќе имавме проблем? Да. Најголемиот проблем лежи во самите албански партии, си реализираат свои бизнис интереси и нудат крајно радикални политики кои им носат гласови. Започнавме од Дпа и стигнавме до Дуи и АА/А! Точно дека Дпа го започна бранот.

Нема политички субјект кој ќе им понуди решение на нивните секојдневни проблеми. Но има политички субјект кој ќе им понуди функција каде ќе седне Албанец! Така Дуи се врати од мртвите на последните парламентарни избори. А дел од гласовите и влечеш преку инсталацијата на свои членови по сите институции.

Клучот е во самите партии. :)
Не знам каде ти виде барање некој да гласа, мислиш мене ми гајле за гласање.
И кога сме на темава, ти како би го решил проблемов со племево.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
1 - Геноцид, етничко чистење и насилна асимилација на послабите елементи од Албанското население.Тоа не е опција, прво е злобно и бара големо крвопролевање и второ Македонците се послабиот фактор и немаат сила за такво нешто. Трето, веќе е касно за такви екскурзии дури и да се има сила. Не можеш во 21ви век во сред Европа такви срања.

2 - Неконфронтација и удоволување. Моменталниот начин каде што Албанците се ставени во позиција никако да не можат пред своите западни партнери да оправдаат некаков вооружен конфликт и сепарација. Крајната цел е надевање деќа ќе спласне со тек на време алабанскиот национализам и демографска експанзија што и не е така невозможно, но не и веројатно.
Демографската експанзите покажува сериозни знаци на спласнување, но проблем е што новата рамнотежа ќе биде во однос 50-55% со 35% и 10-15% останати. Албанскиот национализам пак не покажува знаци на слабеење и такво нешто нема да може да се очекува уште 1-2 генерации најмалку.
Тука единствено би додал дека за Македонците најдоброто што можат да се надеваат е дека македонските власти ќе пораснат кичма барем да осигураат минимално владеење на правото. Барем за повеќето луѓе и Македонци и Албанци да важат истите закони, а не само за едните додека другите живеат во племенски анархокапитализам. Во секој слулај лошо сценарио затоа што бара статус кво,етничката припадност е главен клуч во работењето на сите државни сектори итн.

3 - Македонците дигаат рака од било каков национализам, но прават сериозно свртување кон граѓанска држава и сериозни економски реформи. Владеење на правото, целосна економска либерализација, елиминирање на корупцијата, најбрза можна интеграција во ЕУ. Буквално милениче на западот и некаква си неутрална зона меѓу соседите, некаква си квази Швајцарија.
Ако успее тој експеримент и се создаде силен економски напредок и РСМ стане значително поразвиена држава од Албанија и Косово тоа ќе ги паицифизира Албанците. Нешто како Мексиканците во САД. Yeah, тие скроз фулл Албанци ќе си останат, но убава им е живеачката во поразвиена земја. Со тек на време по органски пат македонскиот јазик и култура ќе станат доминантни како што во САД станува WASP културата. На хартија звучи најдобро, но нема гаранција за успех и ќе треба да поминат уште 1-2 генерации за видливи резулати. До тогаш македонците ќе живеат во некоја состојба на национално понижување за кое треба да им се компензира долгорочно со подобар економски стандард, мир и стабилност за кои нема гаранција дека сигурно ќе дојдат.

4 - Размена на територии и делумно и население. Конечна поделба, тоа што останува од Албанците во РМ губи рамковен, не важи ништо повеќе по етнички клуч. Со тек на време следи хомогенизација на тоа што ќе остане во Македонија, но неповратно се губи тоа што ќе остане во Голема Албанија.
Најбрзо решение е, но меѓународните бегаат од ова како крст од ѓавол.
Автоматски споено мислење:

Ако толку сте загрижени за ситуацијата во Македонија, зошто не се вратите во Македонија?
На крајот од краиштата македонско-албанското прашање е во самата суштина демографско прашање и борба за демографска и сходно на тоа политичка превласт.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.421
Поени од реакции
9.070
Ако толку сте загрижени за ситуацијата во Македонија, зошто не се вратите во Македонија?
На крајот од краиштата македонско-албанското прашање е во самата суштина демографско прашање и борба за демографска и сходно на тоа политичка превласт.
Нема Македонија, Македонија е Грција

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Си го кажав и ставот за дијаспората, истата беше начната. Не мора да има барање.

Со предизборни коалиции меѓу Сдсм/Дпмне со Беса/Дпа. Треба и мора најрадикалните партии, кои имаат моќ да ги креваат тензиите и од истите скапо да профитираат со гласови, да испарат од нашата политичка сцена.

Во Грција Златна Зора, во Бугарија Вмро на Каракачанов и во Србија СРС на Шешељ се маргинални партии кои ширеа идентични радикални политики. Таму тие не се партии на малцинствата, но и самиот народ веќе се оградува од националистичките идеологии пред оние кои во прв план вметнуваат развојни политики. Џабе ми е мене функционер кога колата секојдневно ја кршам на некој стар земјен пат, немам пивка вода или канализацијата ми завршува во двор! Ама истото беше засенето од "прв Албанец премиер".

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Нема Македонија, Македонија е Грција
Ај поштеди ме од тие патетики.

Сакате да се ебете, а да не ви влезе. Ако си седите во Германија, Австралија и кај ти се не „Македонија ќе остане во Грција“, а РСМ во Голема Албанија и Бугарија. Демографијата е се. Сакаш македонска национална држава, кул, ама таа не се гради во Берн или Минхен или Виена.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.421
Поени од реакции
9.070
Ај поштеди ме од тие патетики.

Сакате да се ебете, а да не ви влезе. Ако си седите во Германија, Австралија и кај ти се не „Македонија ќе остане во Грција“, а РСМ во Голема Албанија и Бугарија. Демографијата е се. Сакаш македонска национална држава, кул, ама таа не се гради во Берн или Минхен или Виена.
може да е патетика за тебе, за мене не е, за мене Северна не е моја држава, за тебе како бугарин може кур да те боли за све, ама за мене Северна и граѓанин е понижување и не сакам со вас ништо да имам.
За други не знам, ама јас лично имав планови да се вратам назад, сум пишал и на форумов кога еден куп тука на форумов ме правеа будала, ама сега немам таква намера, дури имам имам план да продам и тоа што го имам таму и повеќе со таа т.н држава да немам ништо, а вие другите кој кур ве боли за македонците и како се вика државата ако не ви беше убаво со македонците се надевам ќе уживате под албанска власт.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Jas kako pola srbin so albanka zena posebno uzivam vo temata..... sfffakjam do kolku sum glup... sho ushte ziveam megju vas....
Ali posle se uteshuvam poshto gledam vie ne ni ziveete tuka.

Ljubofff.

:coffee:
Ако ги земеш предвид длабокоумните мислења на членовите овде, жена ти е орка - питање на време е кога ќе ѝ се тригерне генот за Голема Албанија и ќе те збрца дур спиеш. Чувај се од жена ти, она фејка дека те сака.

Ја, на пример, живеам во предоминантно албанска населба, па знам нешо за нив. Цел живот сум имал прилика од прва рука да го сведочам културолошкиот развој на Албанците низ годините. Лично познавам доста Албанци (веројатно многу повеќе од сите што се куропецаат овде) од секакви вариетети - од вахабисти со жени у бурка, до еманципирани Албанци - како и све измеѓу. Имам некоја груба претстава за нивниот менталитет, мека/тврда култура, темпераментни особини, политички ставови и ред други ствари. А и троа пратам што праат по виртуелниве медиуми.

И сеа ќе ти објаснам... На пример, иам еден таксист Албанец кој ме вози сегде за евтина пара. Да го видиш, лабав лик. Живеел у Италија (ко сите орки што иделе таму); готви специјалитети; жена му е професорка; децата со факултет. Сме си раскажуеле сѐ и сешто за животот, сме се смееле, сме се бондале... Ми помогнал на неколку наврати, заедно со комшијата што продава зеленчук (исто така орка). Ме возел беспари многу пути... Све тоа супер. Ама знам дека фејка! И секогаш кога ме вози, живеам со стравот дека ќе се упали албанскиот Хајд у него и ќе ме збрца пошо сум каур. Секојдневно живеам со тој страв и го чекам моментот кога ќе се случи тоа. Гаден е тој проблемот на индукција на Хјум! Тој што е у продавница кај мене у маало го знам од дете. Сме играле фудбал порано, сме разменуеле сликички итн. Кога и да ме види, ме части благо. Ама тоа му е маска против каурот. Некад мислам дека ми става отров у благото и дома вее знамиња од Голема Аљбанија! А и да е арен, статистички колкумина се такви?

Секогаш треба да пазиме, у кодот на Орките е да бидат животни. Така што, најдобронамерно, чувај се од жена ти. Ти мислиш дека ја познаваш подобро, ама ние од форумот што живееме у виртуелна симулација за просечниот Албанец, гледајќи клипови од орки што урлаат Голема Аљбанија, знаеме боље каква е жена ти!

Туку уше нешо... Како се понаша нејзиното семејство со тебе?
(Освен ако не лажеш дека жена ти е Албанка. Ама и у тој случај ти си фиктивниот претставник на тие што се оженети со Албанки!)

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Ако ги земеш предвид длабокоумните мислења на членовите овде, жена ти е орка - питање на време е кога ќе ѝ се тригерне генот за Голема Албанија и ќе те збрца дур спиеш. Чувај се од жена ти, она фејка дека те сака.

Ја, на пример, живеам во предоминантно албанска населба, па знам нешо за нив. Цел живот сум имал прилика од прва рука да го сведочам културолошкиот развој на Албанците низ годините. Лично познавам доста Албанци (веројатно многу повеќе од сите што се куропецаат овде) од секакви вариетети - од вахабисти со жени у бурка, до еманципирани Албанци - како и све измеѓу. Имам некоја груба претстава за нивниот менталитет, мека/тврда култура, темпераментни особини, политички ставови и ред други ствари. А и троа пратам што праат по виртуелниве медиуми.

И сеа ќе ти објаснам... На пример, иам еден таксист Албанец кој ме вози сегде за евтина пара. Да го видиш, лабав лик. Живеел у Италија (ко сите орки што иделе таму); готви специјалитети; жена му е професорка; децата со факултет. Сме си раскажуеле сѐ и сешто за животот, сме се смееле, сме се бондале... Ми помогнал на неколку наврати, заедно со комшијата што продава зеленчук (исто така орка). Ме возел беспари многу пути... Све тоа супер. Ама знам дека фејка! И секогаш кога ме вози, живеам со стравот дека ќе се упали албанскиот Хајд у него и ќе ме збрца пошо сум каур. Секојдневно живеам со тој страв и го чекам моментот кога ќе се случи тоа. Гаден е тој проблемот на индукција на Хјум! Тој што е у продавница кај мене у маало го знам од дете. Сме играле фудбал порано, сме разменуеле сликички итн. Кога и да ме види, ме части благо. Ама тоа му е маска против каурот. Некад мислам дека ми става отров у благото и дома вее знамиња од Голема Аљбанија! А и да е арен, статистички колкумина се такви?

Секогаш треба да пазиме, у кодот на Орките е да бидат животни. Така што, најдобронамерно, чувај се од жена ти. Ти мислиш дека ја познаваш подобро, ама ние од форумот што живееме у виртуелна симулација за просечниот Албанец, гледајќи клипови од орки што урлаат Голема Аљбанија, знаеме боље каква е жена ти!

Туку уше нешо... Како се понаша нејзиното семејство со тебе?
(Освен ако не лажеш дека жена ти е Албанка. Ама и у тој случај ти си фиктивниот претставник на тие што се оженети со Албанки!)
Jeote botko me zamisli sega.... znaesh koga kje si vratam film.... nekolku pati koga kje se vratam doma od pienka so drugari, kaj nas na gosti doshol bratuced i... vika bil u italija do pred pola godina, ne go znaev od porano.... i cim me vidat odma prestanuvaat so muabet.... da ne kovat oni nekoj plan za golema albanija?

Taka i drugite nejni se ponashaat so mene, mislev ne me lajkaat poshto sum so dolga kosa, nevraboten, ona me izdrzava... odnosno tatko i....

A od kaj mu nemu tolku pari... nikad ne sum pomislil.....

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Од шверц со органи од каури! Се знае како орките се збогатуваат!
Znaesh... cesto odi u kosovo.... vika imal marketing agencija u Prishtina... toa mora da e paravan...

Covece koe tele sum bil....

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Кој глуп муабет, сарказам демек.
Дајте една рака отров да се напијам.
More mene mi ide otrov da se napijam... deteto mi e pola orka coveche.... izrasnato so pari od prodazba na organi.... na mojte pretci....

Kolku sum bil glup.....

:facepalm:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.459
More mene mi ide otrov da se napijam... deteto mi e pola orka coveche.... izrasnato so pari od prodazba na organi.... na mojte pretci....

Kolku sum bil glup.....

:facepalm:
Единствено твоите ставови не интересираат тука на форумов.

Никој не го боли кур овде, за твојот личен живот, твоите дома и сл. Исто важи и за сите други учесници. Темава не е за тоа.

Ова божемно изнесување на лични податоци треба да ни долови зошто се твоите ставови такви, или има друга поента?
Треба да се тригерне некој на оваа банална патетика?

Патетичен си до крај. Но, имаш право на тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom