F
FARANG
Гостин
Branchez ubavo ti napisa. Ako usepees i dobro da se snajdes i imas barana profesija toa ke dojde i na 1:20, 1:30.Да ти се исплати, треба да направиш нормализација, на плата со трошоците на скала од 0-10 и да видиш колку години ти се потребни за
купиш нова кола, стамбено се обезбедиш.
Кога ќе направиш ваква нормализација, ќе сфатиш дека горе доле, слично е на пример, ако кај нас испадне 1 таму е 1.8, што и не е некоја разлика.
Убавината таму е што некои основни работи функционираат, баш како што треба, како на пример,
Јавен превоз, конкуренција за општи услуги (интернет, телефонија, гас, струја) што доведува до подобри услуги за корисниците, бирократија и ред други работи што животот го прават порелаксирачки.
Чисто информативно, јас фаќав врски за да може Т-Хоме да ми стави интернет.
Kolku zima rudar vo Makedonija? 1000e meseno lol, znam deka e dropka od toa ama eve da kazeme deka e tolku. Vo Australia ke zima 15-20 000e MESECNO ke ima miljon beneficii kako na primer platen stan, celonsa hranarina i ke raboti 3 nedeli (6 dena dolga snema) ama ke ima edna cela nedela (9 spoeni dena) slobodni so platena avionska karta do bilo koja destanacija vo Australia. Sega zamisli da si geolog, inziner ili nesto takvo vo taa struka.
Znaes to kolku zima dobar bankar vo Svajcarija, NY, HK, Singapur, London, Australia? Obicen sluzbenik sto poplnuva aplikacii za kredit vo Australia ima plata od $60-70 000 i bonusi od edno $20 000 godisno. Aj sega razmisli da si nekakov ekspert koja plata ke ja imas.
Druga rabota koga sporeduvas, sporeduvaj soodvetno. Vo evropa i vo MKD 3soben stan od 90 kvadrati mnogu luge go racunaat golem. Vo AUS i USA prosecna kuka e 250-260 kvadrati. Vidi ti vo sto zivees vidi kaj toj zivee i kako.
Nema sporedba drugar, cistac na zapad zivee podobro od direktor vo MKD (osven ako ovoj ne e lopov) vo 90% od slucaevite. Ima i vo MKD mal del na luge sto uspeale privatno pa pravat dobra cifra koja se nosi so zapadni standardi i ziveat ubavo i na tie luge sekoja cest ama takvi se malku. Se drugo e smesno.
Uste edna rabota sto se fatile so kolite ve citam... Decki neznam kolku razbirate ama ne e fintava sekogas da si GAZDA na nekoj raboti. Jas vo zivot NIKOGAS ne sum imal kola. Cel zivot site mi se na lease, na kredit. Poisplatlivo mi e taka. Sto da investiram i zatvaram kupce pari vo nesto sto od den 1 gubi na vrednost koga imam opcii istite tie da gi investiram nekade kade sto ke se kacuva taa vrednost i ke zarabotuvam. Vo MKD takvi uslovi nema ili ima malku i vie na kola gledate kako del od kapital dodeka nie gledame kako nesto neophodno, da kazam patiki. Ne e sekogas fintata da si GAZDA na nestata nekogas dovolno e samo da imas pravo (vo ovoj slucaj ekskluzivno) na koristenje. Kola "kupuvam" sekoj 2-3god i me kostase porano pomalku od 2 dnevnici meseno.