Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
- Член од
- 1 ноември 2011
- Мислења
- 8.603
- Поени од реакции
- 15.407
овде не се сложувам со вас целосно.точно,но за да останат што се’ е потребно?
значи работа и тоа добро платена, но не мислиш ли дека решавањето на стамбеното прашање кај повеќето е главниот проблем, поаѓајќи од тоа што цените на станови/куќи во МК се баснословни- приближно исти ко и во некои европски држави каде стандардот на граѓаните е дааалеку повисок од тука, и да повеќето неможат- не оти несакаат да имаат сопствен дом - немаат можност и цел живот да работат само за стан да го купат( се разбира доколку работат за онаа просечна македонска плата) Тука отпаѓа и она - со подигање кредити-оти глава нема цел живот да кренат од рати, камати.....
сепак доколку и МК реализира некој ваков- а можеби и подобар проект да младите ги обезбеди со покрив над глава(сопствен) дека со тоа ќе им го тргне најголемиот терет од глава- а они понатаму верувам дека ќе се снајдат
Можност во Мк за такви населби за млади ИМА со оглед на тоа што е земја недоволно населена - значи постои земјиште кое наместо да зее празно -=може да им се даде бесплатно на секој еден - меѓутоа , незнам која им е политиката на челниците
--- надополнето: 11 август 2012 во 10:28 ---
само да надополнам , чисто онака ко информација- во Солун куќа од 167 мк со прекрасно уреден двор од 360 мк,..... чини 139.000 евра - а иди во Црниче ил Пржино ил Козле и најди по таа цена
еве и моиве деца се млади,или беа млади пред десетина години.
Се одомија ,створија семејство,деца,проаѓат години ( 5-о оделение)
Работа нема,ние помагаме,точно дека е важно кров над глава. Но
време е и за второ дете,ајде и тоа бидна,може и во една соба да се
живее,мада не е угодно и комфорно. Ама работа нема ни по 10 години.
Јас имам еве еден стан, но многу работев и сум мислел на овој случај дека ќе биде потребен некогаш уште еден и сум заработел и купил.
Сега му викам на зетот: одете во станот,сами е поубаво.
Одговор: Ја ! А кој ќе плаќа струја.
Еве уште еднаш - НЕ работат,немаат пари ама баш за ништо ни денар
Значи пропаѓа ова „Хрватското“ и ова твоето.
На прво место е работата.Работата е најважна.Без работа ништо.
Ако тие работат,лесно потоа за стан, е како.
Е како и јас седев под кирија долго време на УЛ „ Гемиџиска“ и си плаќав,и убаво ми беше,млади сами во стан па и со мали деца.
Ама работевме јас и жената и со коклу толку штедевме и купивме стан
А што ако ни даде државата стан а ние не работиме или било кој друг.
КОЈ ЌЕ ПЛАТИ СТРУЈА - што вика мојот зет.
Ај објасни го ова сега.
Македонија ќе даде во Овче Поле и Мариово,плацеви и материјал за куќи,на кој луѓе ,на луѓе без работа. Работа треба,куќа потоа.
--- надополнето: 11 август 2012 во 13:25 ---
точно дека постојат и тоа не малку.Чичко Анчо мојот Трпе е имагинарен онака го наведов само, твојот е некој реален и постои, ти само потврди дека таквите случаи постојат.
Се изненади и ќерками,оди таму да праша за работа,за во образование се работи ( за професор) кога таму директор тој ТРПЕ. Со ниеден ден работен стаж и со ниедна деветка во индекс а директор го клајле.
И сакаш да не биде,кога бре.
И не само што е сега тој дојден и седнат таму,туку лека полека ете ти ги брачедите и сваќите од Дебар кај него на гурбет од чистачка до генерал.