Како да се задржат младите во државава

Член од
28 март 2006
Мислења
17.920
Поени од реакции
12.470
Датум: 30.12.2012, 15:40
ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА ПРИЛИВ НА МОЗОЦИ
Повратниците од странство повторно би заминале

Резултатите покажуваат дека најбитната причина за заминување се образованието и професионалната надградба (91,5 отсто). Но повеќето од половината од повратниците или 53,2 отсто велат дека повторно размислуваат да ја напуштат Македонија
„Сметам дека институциите овде не се многу заинтересирани за искористување на потенцијалите на висококвалификуваните повратници. Наместо да им дадат можности за професионален развој, овие луѓе се соочуваат со разочарувања и размислуваат повторно да заминат“. Ова е еден од анонимните одговори дадени од повратници од странство при истражувањето на Центарот за истражување и креирање политики (ЦИKП). Всушност, Центарот веќе неколку години ја истражува миграцијата на висококвалификуваниот кадар од Балканот и од Македонија. Терминот прилив на мозоци, спротивен на одлив на мозоци, се користи за да ја означи реалната добивка од човечкиот капитал од миграцијата на висококвалификувани личности.

Резултатите покажуваат дека најбитната причини за заминување се образованието и професионалната надградба (91,5 отсто). Но, повеќето од половината од повратниците или 53,2 отсто велат дека повторно размислуваат да ја напуштат Македонија.

- Нема транспарентно вработување ниту во приватниот ниту во јавниот сектор и истовремено клучот до работното место е или да си член на политичка партија или да си добро поврзан - одговорил еден од анонимните испитаници.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Glupo e nekoj da ostane tuka nisto ne funkcionira kako sto treba sekoj gleda da te zaebe

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
super pesnichka - odlichen tekst za sostojbata na Balkanot
verno ja otslikuva situacijata vo koja se naogjaat mladite i ne samo vo MK -

Nemam plave krvi, rob sam od rodjenja
Stvoren kao radnik zbog drzavnog sistema
Rodjen u Beogradu, zivim kao stranac
Nemam nista svoje, osecam se kao samac

Nemam svoju gajbu, ni osiguran posao
Ne ide mi staz, a vec sam dosta prosao
Dvadeset i sest godina vec imam
Sest godina radim, i na crno se cimam

Radim za hranu, komunalije, racune
Ne ostaje mi nista od te minimalne sume
Ne stekujem nista, jer nemam od cega
Uvek sam na nuli, cekam platu da me sklepa.

Sha:
Ceo zivot u BG-u, a kao da sam stranac
Ovde svaki indijanac sad mi glumi da je gazda
Seljacka bagra, svako naglaskom se gadja
Juce izasli iz blata, BG gori nego stala
Svi su mi odavde - burazer, mama, tata
Ulica me ucila, a gajila Fontana
Nekad uzivao u sjaju belih zgrada
Nada ubija me sivilo zbog usranih seljaka
Sjebali mi dusu, isprljali ga dodjosi
Njihovi koreni prokleti brate rodjeni
Jecam u noci, moj grade, cujes li
Nemoj se ljutiti ako te napustim.

Sava:
Bog je ljude stvorio, a ljudi robove
Samo da bi sljakali za ove snobove
Da bi prljali ruke i crncili za bedu
Molili za hleb i cekali u redu.

Punise su gamad, puni su sebe
Nemaju ni trunke postovanja - ko ih jebe
Misle da mogu sve parama da kupe
Da ociste savest i krvave ruke.

Sava:
Svakodnevno sljakam i crncim kao rob
Moja sloboda je moj odlazak u grob
Nadam se tome, cekam oslobodjenje
Kraj mojih muka, slobodu, razresenje
Kazu "Bice bolje", pa dokle da cekam
Ove mucenje je unistilo svakog coveka
Pretvorilo je normalan zivot u borbu
U prezivljavanje i padanje sa nogu
Ko ce da im radi, ko ce to da izdrzi
Sve smo vise prazniji i tuzniji u dusi
Umiremo svi kao osoba i licnost
Ovo je, moj brate, nacionalna tragicnost.

Sha:
Vise od svega zelim ovde da ostanem
Ne zelim da me promene, da mi ubiju korene
E, Boze, cuvaj me, da l' uopste cujes me
Da l' cujes jecaje, uslisi moje molitve
Ponekad pomislim ovde ni da ne pripadam
Ponekad pozelim da sam sve sanjao, sve da je san
I svaki novi dan ja borim se i pljujem vlast
Neka me cuju na sav glas - mrzim vas
Da, da, ti dobro znas ko sam ja
Da, da, ja sam taj kome smetas, znaj
Aha, u lice sad pljujem vam
Ovo je moj grad, a vama ne dam ga.

F

FARANG

Гостин
Убаво си пееше Рамбо... Отишо је сва ко ваља, неко вани, неко на небо...

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
најдобро решение е со ланџи и синџири :)

Член од
12 јуни 2009
Мислења
90
Поени од реакции
126
Како и да е,мислам дека во животот се неможе да се има.Епа сега ќе си одбереш,или да си до мама и тато и у татковината,ама ке крпиш од ден за ден,и ќе ти помагаат старите со некој денар за да го истераш месецот,или пак ке отидеш на страна,каде многу добро ќе си платен,ама па ќе ги нема пријателите,роднините....Сепак,најдобар начин за да останеш во дадена држава, е ако студираш таму и стекнеш одреден круг на луѓе и се вклопиш во местото па нема да ти е толку проблем и да останеш таму да живееш.Се зависи од тебе и од личниот избор.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не е се така црно, постојат повеќе опции:
1. Да не правиш ништо(т.е. да си го држиш и да му се восхитуваш на Букефаловите огромни муда) ... :icon_mrgr:
2. Странство ... :icon_mrgr:
3. Лепење плакати(со надеж дека утре ќе бидеш бутнат некаде да рибаш посрани вециња по болници или школи за 5-10 илјади месечно) ... :icon_mrgr:

:facepalm: :tapp:
--- надополнето: 11 март 2013 во 20:30 ---
најдобро решение е со ланци и синџири :)
Нема потреба ... јас толку многу и се восхитувам на машкоста(мудата) на Букефал што не би мрднал ни една педа ван Скопјево ... (n)(n):LOL:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.920
Поени од реакции
12.470
А не ми е јасно зашто да се задржат и младите и старите кој сака и може. Па Европа (бар тоа можам да го забележам) врие од размена и промена на работни места, живеалишта, размена на работна сила, ум помеѓу државите членки па ништо не и фали. Напротив не чини ако сме вака оставени во конц логор, затоа што нема вистинско ривалство на труд и ум, прав слободен натпревар со другите европјани. Тогаш нека си чукнат тодорович и орце кого ќе молзат и кого ќе водат по митинзи. Како што гледам целта е ние никогаш да не се отвориме ко држава баш ради такви ствари.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
кога ќе се осети сигурност за во иднината за да основаш семејство и сигурност на работното место за да го храниш тоа семејство ... (со ова е одговорено и зошто наталитетот ни е мал)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Како и да е,мислам дека во животот се неможе да се има.Епа сега ќе си одбереш,или да си до мама и тато и у татковината,ама ке крпиш од ден за ден,и ќе ти помагаат старите со некој денар за да го истераш месецот,или пак ке отидеш на страна,каде многу добро ќе си платен,ама па ќе ги нема пријателите,роднините....Сепак,најдобар начин за да останеш во дадена држава, е ако студираш таму и стекнеш одреден круг на луѓе и се вклопиш во местото па нема да ти е толку проблем и да останеш таму да живееш.Се зависи од тебе и од личниот избор.

Почекајте да видите тек допрва колку ќе се иселат.. новиве генерации колку им е смачено од овие дупешки.. Кога тогаш сите ќе се оделиме од родителите дали ќе ги гледаме 1наш годишно или 10 пати не ја прави разликата.. Тешко е ...ама уште е потешко да живееш како голтар со кредити цел живот и да неможеш да се радуваш на убави нешта.. Животот е премногу краток за да се нервираш секој ден..

Kajgana Shop

На врв Bottom