Како да се задржат младите во државава

V

viktora

Гостин
Во Грција, земја на работ на банкрот и најголема економска криза во Европа, минималната плате е нешто повеќе од 500 евра - плата која е сон за скоро сите во Македонија.
Колку што ние сонуваме да ни биде плата 500evra толку и они сонуваат да пиат кафе за 1евро,леб за 60центи,зејтин за 1,5 евро итн.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Колку што ние сонуваме да ни биде плата 500evra толку и они сонуваат да пиат кафе за 1евро,леб за 60центи,зејтин за 1,5 евро итн.
Глупости... Цените таму не се 5 пати повисоки од кај нас, со оглед на тоа дека кај нас минималната(а и доста честа) плата е 100 евра. И напротив, има работи што се и поефтини од кај нас.
Од друга страна, работник со минимална плата таму може да заработи Цитроен Ц4(14000 евра) за 2 години, а работник кај нас за повеќе од 10 години. Истиот работник таму може со месечна плата да си купи iPad, а кај нас со минималец ке ти требаат половина година р`мбање...

V

viktora

Гостин
Глупости... Цените таму не се 5 пати повисоки од кај нас, со оглед на тоа дека кај нас минималната(а и доста честа) плата е 100 евра. И напротив, има работи што се и поефтини од кај нас.
Од друга страна, работник со минимална плата таму може да заработи Цитроен Ц4(14000 евра) за 2 години, а работник кај нас за повеќе од 10 години. Истиот работник таму може со месечна плата да си купи iPad, а кај нас со минималец ке ти требаат половина година р`мбање...
Глупости,иди сега прашај ги дали можат цитроен или ајпад да си дозволат.Со по 8-9 кредити сега гледаат да штедат и на тоалетна хартија.И баш поради тоа што минимална плата земаат 500е а трошат 5000е.И ако не се 5 пати поскапи од нас ама 3 пати сигурно.

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Што е поентава да останат младиве (вклучувајки ме и мене) во пропалицава?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Мора некој даноци и други давачки да плаќа. За ништо друго не и' требаш на државата.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...пааа , ако незнаеш зошто, отшетај, па така од подалеку ќе ја видиш целата слика , па можеби ќе ти стане јасно.., а можеби и нема :)

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Читам и сум изненаден, ми делува како да мислите дека државата сака да останат младите тука. Ова не е случај. Се отвораат факултети насекаде, се запишуваат 90% од завршените средношколци (во мојата генерација имаше само 9 одлични од сите класови, меѓу кои и јас, само 5-6 се запишавме на факултет), тие факултети сите и ги завршуваат... За да студираш ти требаат пари, па каде и да е факултетот, односно ќе потрошиш некоја пара, а со нашата ситуација, ретко кој нема да се задолжи. Кога ќе го завршат факултетот, младите се соочуваат со проблем, пазарот на работна рака е презаситен од тие профили (независно кои).

Постојат три опции во тој случај:
  1. Да пробаш да оствариш сопствен бизнис (во кој случај плаќаш рекет на државата и додатно се задолжуваш);
  2. Да се вработиш за мала плата и да работиш нешто што не си ни сонувал кога си се запишувал на факултет, да не збориме за работни часови и осигурување;
  3. Да си го фатиш патот настрана, каде би работел како под бр.2 додека стигнеш до бр.1.
Бр.1 знаеме дека за да е остварлив, повторно треба да се задолжиш. Бр.2 не го сакаме поради тоа што сме „академски“ кадар. Останува број 3. Стратегија која не ми изгледа како задржување на младите во државата.
Сето погоре напишано, се разбира важи за обичните смртници кои сепак се мнозинство.
На крај да кажам дека проблемот сепак е и до нас, младите, кои мислиме дека се треба да ни биде дадено готово. Јас еве завршив машински факултет, и работам на струката, во родниот град. За оваа работа чекав 3 години, но сепак останав. Не можам да речам дека ми цветаат рози, но се живее некако, единствено нешто што ми недостига е автомобил, но работам само 2.5 години, а во тоа време го реновирав спратот од куќата во која живеам (значи стратегија ми е да останам), па следно е купување автомобил. Во тој рок од 3 години во кои бев невработен, јас запишав магистерски студии, и завршив уште неколку курсеви со меѓународен сертификат. Да, ти треба такво нешто бидејќи опција 3 секогаш е опција.....

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ни тука ни таму парите од небо не паѓаат, треба да се испотиш за да ги заработиш.
Разликата е што тука ќе добиеш 2-300 долари за твојот труд, а таму 2-3000 долари. Па ти види каде повеќе се исплати.
Да ти се исплати, треба да направиш нормализација, на плата со трошоците на скала од 0-10 и да видиш колку години ти се потребни за
купиш нова кола, стамбено се обезбедиш.
Кога ќе направиш ваква нормализација, ќе сфатиш дека горе доле, слично е на пример, ако кај нас испадне 1 таму е 1.8, што и не е некоја разлика.
Убавината таму е што некои основни работи функционираат, баш како што треба, како на пример,
Јавен превоз, конкуренција за општи услуги (интернет, телефонија, гас, струја) што доведува до подобри услуги за корисниците, бирократија и ред други работи што животот го прават порелаксирачки.
Чисто информативно, јас фаќав врски за да може Т-Хоме да ми стави интернет.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Да ти се исплати, треба да направиш нормализација, на плата со трошоците на скала од 0-10 и да видиш колку години ти се потребни за
Кога ќе направиш ваква нормализација, ќе сфатиш дека горе доле, слично е на пример, ако кај нас испадне 1 таму е 1.8, што и не е некоја разлика.
Убавината таму е што некои основни работи функционираат, баш како што треба, како на пример,
Јавен превоз, конкуренција за општи услуги (интернет, телефонија, гас, струја) што доведува до подобри услуги за корисниците, бирократија и ред други работи што животот го прават порелаксирачки.
Чисто информативно, јас фаќав врски за да може Т-Хоме да ми стави интернет.
Ako nemaat mama i tato da dadat debela suma kaj nas praktično nema šansa da se dojde do sopstven pokriv nad glavata. Mozebi tuk tamu po nekoj administrativec(ili par) so nabildani državnički plati. Kako do stan so plata od 200-300 evra? Mission impossible. Mislam deka tuka leži zajakot,najveke mladi odat nadvor da spečalat za stan,na žalost poveketo tamu i ke si ostanat. Siguren sum ako moze tuka da se zaraboti za svoj pokriv nad glavata deka drastično ke se namali iseluvanjeto. Naduvanite ceni po 1000e za m2 stan dolgoroćno ke ja utepaat Makedonija.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ај ако не ти е мака направи нормализација на платите и трошоците тука и на запад ставка по ставка, па да видам од каде ја најде таа бројка 1.8
Освен домувањето и услугите, се' друго е со приближно иста цена како тука (храна, технички уреди, возила, бензин/струја ...).
Според мене таа бројка се движи од 3 (Италија, Словенија, Чешка) до 6 (Скандинавија, УСА, Аус, Канада) спрема 1 подобар стандард.

Kajgana Shop

На врв Bottom