Како би му кажале на вашето дете дека е посвоено?

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Кога би станало полнолетно (би наполнило 18 години) јас би го седнала и би му рекла: Душо, морам да ти кажам нешто, ти не си мое дете (дрн дрн јариња), но верувај ми дека те сакам како свое.
 
Член од
8 јули 2006
Мислења
4
Поени од реакции
0
Bi mu kazala deka ljubovta se razviva vo migovite dodeka si zaedno a ne vo utrobata i deka go sakam poveke od sebesi.A ponatamu kako ke go primi toa ke zavisi od negovata svest , i ljubov koja nemoze da mu iscezne so samoto doznavanje.Taa ljubov i migovite pominati neveruvam deka se gubat so edno soznanie.
 
Член од
2 јуни 2006
Мислења
238
Поени од реакции
6
Bi gi viknal site negovi drugarcinaj so roditelite na zurka...bi gi poredil decata na edna strana i bi rekol aj sea ke igrame igra...site deca neka pojdat kaj nivnite roditeli... on ke trgne i normalno ke mu kazam : Ti be mali , kaj si trgnal ??? :)

Malku crn humor ne e na odmet neli taka ... Vistinskiot odgovor e Ne bi mu kazal se dodeka ne stane vozrasen i ima svoja familija , bi go sednal na pijacka i bi mu kazal
 

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Premnogu bolno e da doznaes deka si posvoen, a cel zivot si go pominal so tie lugje mislejki deka tie se tvoite vistinski roditeli.

Zatoa ako jas nekogas posvojam dete uste od malo ke mu objasnam deka ne sum mu jas vistinskata majka. Za toj da moze toa polesno da go svati toa, a taka i ke se izbegnat komplikaciite ako ja doznae tajnata podocna. A vsusnost i jas ke ziveam polesno so pomislata deka ne krijam nisto od svoeto dete.
 
Член од
25 јули 2006
Мислења
1
Поени од реакции
0
se uste ne sme dorasnati za da zborime za toa

Ne bi mozel da dadam odgovor na toa prasanje.Mislam deka ne e blagodarno da se zboruva za taa tema bidejki ne bi sakal da se najdam vo takva pozicija.Vo sekoj slucaj gi podrzuvam lugeto koisto posvojuvaat deca bidejki mislam deka toa e mnogu hrabar poteg, iako ova opstestvo ne e dovolno evoluirano za da gi prifati posvoenite deca bez predrasudi.Bolno no vistinito.. sepak jas licno ne bi im kazal zasto toa ke ostavi golemi traumi.:toe:
 
Член од
4 август 2006
Мислења
41
Поени од реакции
5
ac|d напиша:
:ija: спорен мене тоа е тешка одлука значи да му кажете на вашето дете дека е посвоено?:ija:
и дали би размислиле како тоа дете ке го прими тоа ?:lud:
дали ќе има некакви пореметувања ?:lud:
Zosto taka razmisluvas??? Dokolku na svoeto dete mu kazes deka e posvoeno uste dodeka e malo i mu zboris od vreme na vreme deka e posvoeno i deka toa ne e tolku vazno i deka najvazno od se e toa sto deka vie ste mu pravi roditeli koi go sakaat nema da ima nikakov problem. 100% zagarantirano.
 

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Мислам дека треба да му се кажува тоа на детето уште од мало пред да ги сваќа работите како што треба за да биде не толку болно како што би било кога некој ќе има 20 години. Од мало детето ке си гради став и нема да биде изненаден во случај ако некому му се лизне пред него од друштво или ако некој сака да му наштети со тоа што ке му каже дека е посвоено. Малите не ги сваќаат работите толку тагично, имаат 1000 прашања во еден момент и сакаат се да знаат ама со друго можеш да ги залажеш а постаро дете не, не пак некој возрасен.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Според некои психолози и педагози најсоодветно време да му се каже на детето дека е посвоено е меѓу 5-та и 7-та година, во зависност од развојот на детето, односно во оној период кога ќе почне да поставува прашања од типот: кое е, што е, како доаѓа на свет и сл.
Советуваат да му се каже на детето што е можно порано за да се избегнат понатаму можни девијантни однесувања кога би дознал на свои 18-20 години.
 

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
хахахахаха:):):):) Исто као на една реклама, на тв кога петел и кокошка и кажват на жирафата дека е посвоена:DDDDD
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не знам како би му кажала. Искрено. Тоа е премногу осетлива и болна тема и не можам туку така да му го соопштам тоа. Искрено, од оваа гледна точка не би знаела како да постапам, што да кажам, на кој начин да му ја кажам вистината. Но, сепак сметам дека треба да му се каже вистината на детето и тоа што порано, тоа подобро.
 

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Уште од мало ќе знае дека не лежело во стомачето на мама, но секогаш лежи во нејзиното срце.
Како ќе расте ќе му биде се појасно што значи тоа.
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.024
Поени од реакции
609
Ке му кажам дека јас несум неговиот биолошки татко и дека е посвоен.Шо можам друго да му кажам:toe:
 

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
:ija: спорен мене тоа е тешка одлука значи да му кажете на вашето дете дека е посвоено?:ija:
и дали би размислиле како тоа дете ке го прими тоа ?:lud:
дали ќе има некакви пореметувања ?:lud:
У неколку поста прочитав дека некој никогаш не би му кажал на своето дете дека е посвоено со што апсолутно не се согласувам:nenene:

Тешка одлука е да но тоа сепак треба да се каже,многу е помала болката кога ќе дознаеш од некој што те израснал и што те сака ко свое дете отколку од зли јазици по улица да го чуеш тоа,доколку убаво му се објасни на тоа дете како стојат работите и на убав начин сигурно ќе го прифати како што треба,секој има право да знае за неговото минато никој не е будала да го лажеш цел живот све се дознава,пореметувања дај молим те за какви пореметувања станува збор што одеднаш ќе се мрдне со мозокот,ќе престане да ве сака како родители кои го одгледале и му пружиле љубов јас мислам дека вакви работи не се можни ако е растено во дом полн со хармонија и одгледано и воспитано како што треба

И да никогаш не би му забранил(да сум јас татко на посвоено дете) доколку сака да дознае нешто за своите биолошки родители тоа да не го направи:helou:
 
Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
До сега прочитав два поста од деца што погрешно размислуваат :). Најголема грешка според мене е некој родител да не му каже на своето дете односно да крие дека не му е биолошка мајка/татко и дека е посвоено. Не во смисла да му каже на 20 или 30 години туку едноставно од мали нозе, кога детето почнува да го запознава светот и да ги сваќа работите, да почне да му се укажуваат некои работи индиректно дека вие сте му мајка/татко, дека го сакате најмногу на свет но дека некоја друга мајка го има родено. Така тоа дете кога ќе порасне, кога ќе почне да гледа поинаку на работите нема да ве мрази поради тоа туку напротив ќе ве сака повеќе затоа што сте биле искрени со него. Нема да гледа со лоши очи на посвојувањето и ќе биде благодарно што можеби неговиот живот едноставно би бил многу поразличен доколку не бил посвоен од родители што го сакаат иако го немаат родено.
Se slozvam potpolno so tebe i imam cist primer za toa oti mojata braceda e posvoena i mukazuvaa uste kako mala i sega taa veli so ako me rodila druga majka ko ovaa me izgledala ne mi e bitna taa so me rodila. Taa si gi saka ovie roditeli. I mislam deka e podobro od mala da si znae.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom