Како Македонија да го реши проблемот со 400.000 невработени луѓе?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
:kesa:
ВМРО...ВМРО...
ДПБНЕ....
LOL....
Од увек сум викал дека `интелигенцијата` е најсилна страна на овците од дпбне.
Имаш скоро 30 години, порасни. ЛОЛ :drk:

Можеш нормално да дискутираш, без папагалски фрази и без комплекси.

Или можеби ургирај преку татко ти и брат во ВМРО ДПБНЕ да ја искоренат сиромаштијава.

N

n/a

Гостин
Имаш скоро 30 години, порасни. ЛОЛ :drk:

Можеш нормално да дискутираш, без папагалски фрази и без комплекси.

Или можеби ургирај преку татко ти и брат во ВМРО ДПБНЕ да ја искоренат сиромаштијава.
Јас не сум татко ми...
и јас не сум брат ми.
Ние не живееме у племенска заедница у која што најстариот кажуе,а другите гласаат `како што треба`.

*Се се надевам дека наредниот пост нема да ти биде:
влези у ДПБНЕ за да бидеш успешен.
Не ми треба таков успех.
Сасвим друг е мојот пат.

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Има решение бе!!Башка и бројката дефинитивно е пренапумпана.
Диктатура!!
На тој начин нема да мораш да ја држиш сто педест илјадната админисрација,пошто не ти требаат за гласови.Со три милијардниот буџет ќе напрвиш национална индустрија и ќе ја развиеш економијата.
Ама ова во некое друго време.:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас не сум татко ми...
и јас не сум брат ми.
Ние не живееме у племенска заедница у која што најстариот кажуе,а другите гласаат `како што треба`.

*Се се надевам дека наредниот пост нема да ти биде:
влези у ДПБНЕ за да бидеш успешен.
Не ми треба таков успех.
Сасвим друг е мојот пат.
Наредниот коментар би ми бил, да ги замолиш твоите да излезат од ДПБНЕ па може ќе ни тргне државава.

Од такви што се бутат на функција и уште глумат лудило на форумов само магла сејат а полнат џебовите и ич кур не ги боли за народот, само за себе.

N

n/a

Гостин
Наредниот коментар би ми бил, да ги замолиш твоите да излезат од ДПБНЕ па може ќе ни тргне државава.

Од такви што се бутат на функција и уште глумат лудило на форумов само магла сејат а полнат џебовите и ич кур не ги боли за народот, само за себе.
`Братот`...
минимум две генерации е разликата меѓу нас.
(не школски,у поколенија).
:toe:
Затоа не може да се разбереме и јазот е толку голем.

Ми чуе мене ако брат ми и татко ми потпишале членска од дпбне.
Нивни избор,кој им ебе...
и нив не им простувам.
АЛИ НЕ Е МОЈ !!!
Капиш?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
`Братот`...
минимум две генерации е разликата меѓу нас.
(не школски,у поколенија).
:toe:
Затоа не може да се разбереме и јазот е толку голем.

Ми чуе мене ако брат ми и татко ми потпишале членска од дпбне.
Нивни избор,кој им ебе...
и нив не им простувам.
АЛИ НЕ Е МОЈ !!!
Капиш?

Ја не барам објаснување, не ме засега. Со твој камен по глава.
Џабе си постар, тоа за ништо не сведочи искрено за тебе. А би требало.

Плукај по кого сакаш, политичари, партии, само не по работи за кои сепак сме стоеле по иста страна во минатото.
Немој пичкарски да играш, кои ти се мотивите ти си знаеш.
Ама не барај виновник во друг.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Ќе се реши кога се живо и диво во државата ќе проработи 100% без забушавање
Точно така. Еве нешто што го добив пред некој ден по е-маил како Презентација па јас извлеков неколку цитати и ви ги презентирам како можен одговор за толкавиот број на невработени

Razlikata e vo na~inot na odnesuvaweto na lu|eto !

Na~in na odnesuvawe koj e oformuvan niz godinitena nivnoto tendenciozno
obrazovanie i kultura

Preku analizirawe na odnesuvaweto na lu|eto vo bogatite i razvieni dr`avi otkrieно е deka golemо mnozinstvo od tie lu|e gi
sledat slednive principi
vo nivnite `ivoti:
1.1.Etika, kako osnoven princip
2.2.Integritet
3.3.Odgovornost
4.4.Po~ituvawe na zakonite i pravilata
5.5.Po~ituvawe na pravata na drugite
6.6.Trudoqubivost
7.7.Poriv za {tedewe i investirawe
8.8.Volja za akcija 9.^uvstvo za navremeno izvр{uvawe na svoite zada~i
10. 10.Doblest
Vo siroma{nite dr`avi
samo mal broj na lu|e se pridr`uvaat do ovie
deset osnovni principi
vo nivniot sekojdneven `ivot
Nie ne sme siroma{ni od nemawe na prirodni resursi ili zatoa {to prirodata ili nekoj drug
bil surov so nas.
Nie sme siroma{ni poradi na{iot na~in na odnesuvawe.
Nam ni nedostasuva volja za da se pridr`uvame kon niv, no i da gi u~ime
na{ite deca na tie
osnovni, funkcionalni principi
koi gi imaat prifateno
bogatite i razvieni dr`avi.

P

Princ

Гостин
Смирете страсти вие двајца. Ех да бевте вака страсни во кревет... :)
Него, околу муабетов. Мислам дека не и е во интерес на оваа власт задолжителната минимална плата или пријавување на сите вработени за да можеме црно на бело да видиме колку сме-толку сме бидејќи најголем дел вработени со убава плата се во јавната администрација па со пријавување на сите нелегално вработени би паднало нивото на просечна плата во земјава а тоа значи многу црни бумбари за оваа власт. Факт е дека вредноста на парите паѓа. Пред 3 или 5 години повеќе работи можеше да си купиш со 1000 денари отколку денес. Се е покачено, освен платите. Тие сеуште се во границата помеѓу 6000-9000 денари месечно.

Точно така. Еве нешто што го добив пред некој ден по е-маил како Презентација па јас извлеков неколку цитати и ви ги презентирам како можен одговор за толкавиот број на невработени
Па богами не би рекол. Ако си вработен или си бил многу убаво знаеш дека нашите газди сакаат до конец да ги користат вработените. Ретко кој газда очекува и бара од вработениот толку колку што го плаќа. Во мојот работен век сум бил плаќан 6000 денари месечно (храна и пат не ми плаќаа) и 600 евра месечно (храна обезбедуваа тие, а патот ми беше плаќан). Можам сосема слободно да кажам дека мојот начин на ценење на работата беше премногу различен во споредба на првото работно место со второто. Делов е едитиран: пример е гугл, компанија која на вработените им дава и билјард. Затоашто знае дека кога вработените се задоволни се многу покреативни и повредни.
Не е дека сме мрзи, туку толку малку не плаќаат што сме јако немотивирани за работа. Мислам, што ќе правиш со 6000-9000 во месецот? Сметките за телефон, струја, вода и мобилен ќе ти потрошат најмалку 3000 денари, а без ниедното не можеш. Храната, облеката и задоволувањето на твоите ниски страсти ќе ти оставам да ги подмириш од остатокот на платата. Ако можеш.

McQ

McQ
Член од
15 мај 2008
Мислења
208
Поени од реакции
28
400000 sengen vizi 4 maala vo evropskite glavni gradovi i rasen problem:baeh:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Македонија не произведува скоро ништо интересно за другите пазари освен метали и наливно вино.:toe:
I ajvar i feferonki :) :toe:

Resenie?

So ogled na toa deka nemame asalna vojska, vsusnost imame lajno od vojska, potrebno e ovoj debilen narod, optan toptan da se opameti ednas za sekogas, i nevraboteni i vraboteni koi ko kurlinja prifakaat da rabotat ko robovi za 5000 den mesecno, site na kupce, lopatite vrace i blokiraj go celo skopje, pa neka se obide posle nekoj od administrativcite da kenja kako kasnel na rabota da pie kafe. Na kratko, PUC.

E posle toa, da se fatat za usi ona pecalbarite, i da im se ponudi, ako sakaat i ponatamu da kenjat neka frlat pari navamu. Od site sobrani pari ( koi patem ispod milijarda sigurno nema da bidat ) neka se otvori banka nekoja koja ke deli povolni krediti, ili pak nekoj vid investiciski fond koj sto ke investira vo stopanstvoto ( ili nesto takvo, kaj kur da znam, ke se najde model nekoj ), prioritetno vo industrija koja ke ovozmozuva izvoz..... e taka mozebi za edno 10 do 15 godini ke ne bide....
A vaka.... vaka... za 10 godini maksimum, i ke se slikame na Kameni Most, vo pozadina znameto na Makedonija zakaceno gore na Kale, za sekjavanje, da im raskazuvame na vnucite za drzavata koja nekogas postoese...:toe:

P

Princ

Гостин
Само како објаснение
E posle toa, da se fatat za usi ona pecalbarite, i da im se ponudi, ako sakaat i ponatamu da kenjat neka frlat pari navamu.
Иако сега не можев да го најдам линкот, пред некое време читав дека токму печалбарите ни ја спасувале земјата од инфлација, така нешто, појма немам што беше, праќајќи им пари на нивните семејства тука што се.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Само како објаснение

Иако сега не можев да го најдам линкот, пред некое време читав дека токму печалбарите ни ја спасувале земјата од инфлација, така нешто, појма немам што беше, праќајќи им пари на нивните семејства тука што се.
Pa normalno deka ja spasuvaat, od niv vleguvaat okolu milijarda evra godisno. :toe:

E sega zamisli kako ke bese tie milijarda evra organizirano da se kanaliziraat i spricaat vo stopanstvoto.
Recimo togas toj od Germanija ne ke mora da praka sekoj mesec po 200-300 evra za da prezivee brat mu, tuku so negovite pari ke se otvori rabotno mesto kade ke se vraboti brat mu. A em plus toj od Germanija nema na prazno da gi frli parite, tuku vsusnot ke investira, so sto e vo moznost da gi vrati parite pa i da gi duplira.:toe:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Смирете страсти вие двајца. Ех да бевте вака страсни во кревет... :)
Него, околу муабетов. Мислам дека не и е во интерес на оваа власт задолжителната минимална плата или пријавување на сите вработени за да можеме црно на бело да видиме колку сме-толку сме бидејќи најголем дел вработени со убава плата се во јавната администрација па со пријавување на сите нелегално вработени би паднало нивото на просечна плата во земјава а тоа значи многу црни бумбари за оваа власт. Факт е дека вредноста на парите паѓа. Пред 3 или 5 години повеќе работи можеше да си купиш со 1000 денари отколку денес. Се е покачено, освен платите. Тие сеуште се во границата помеѓу 6000-9000 денари месечно.

Па богами не би рекол. Ако си вработен или си бил многу убаво знаеш дека нашите газди сакаат до конец да ги користат вработените. Ретко кој газда очекува и бара од вработениот толку колку што го плаќа. Во мојот работен век сум бил плаќан 6000 денари месечно (храна и пат не ми плаќаа) и 600 евра месечно (храна обезбедуваа тие, а патот ми беше плаќан). Можам сосема слободно да кажам дека мојот начин на ценење на работата беше премногу различен во споредба на првото работно место со второто. Делов е едитиран: пример е гугл, компанија која на вработените им дава и билјард. Затоашто знае дека кога вработените се задоволни се многу покреативни и повредни.
Не е дека сме мрзи, туку толку малку не плаќаат што сме јако немотивирани за работа. Мислам, што ќе правиш со 6000-9000 во месецот? Сметките за телефон, струја, вода и мобилен ќе ти потрошат најмалку 3000 денари, а без ниедното не можеш. Храната, облеката и задоволувањето на твоите ниски страсти ќе ти оставам да ги подмириш од остатокот на платата. Ако можеш.
Па нели сите сме грагани на оваа наша држава, значи и газдите се граѓани, значи и тие треба да ги почитуваат принципите. Ќе речеш ова е научна фантастика, не е. Занчи фактот што Гугл овозможил такви услови, тие газдите почитуваат некакви принципи. Останувам на тврдењето дека она што претходно го кажав со принципите е главно за надминување на проблемот. Друга поткрепа на тврдењето
е тоа што кај нас нема никаква самокритичност ниту почитување на другите. Самиот признај си колку пати си помислил на комшијата да му умре козата затоа што започнал со бизнис (ова со козата сфати го условно иако комшијата твој можеби нема коза). Занчи си посакал да не му успее бизнисот, а со самото тоа самиот си се зафркнал од можно вработување само и само затоа што комшијата започнува бизнис. А пак комшијата твој помислил иљада пати во себе па си рекол: е нека пукне е не го вработувам него ебати комшијата ќе си најдам некој друг. И се така глупи примери за поткрепа на тврдењето декатреба да има правила на игра. Уште еден пример за да се вработиш во некоја фирма фаќаш врски, но и другите фаќаат врски за вработивање. И што станува ако успееш ти со твоите врски да се вработиш тогаш се е добро, но ако другиот со неговите врски успее да ти го завземе твоето место, е тогаш пцуеш и велиш: да ти се мо.ам во државата , нема врска се е наместено итн. Сакам да кажам работите ги мериме само со нашиот кантар, а никако да се промениме и да си признаеме дека треба од корен да се менуваме.Мислам дека отприлика бев јасен.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ima pravo ovoj [acko]® :) DAJ PRVO DA SE DEFINIRA POIMOT NEVRABOTEN :)
Mojot skromen prilog e : rabotosposoben, polnoleten gragjanin (ili gragjanka) koj saka da raboti, NEMA NIKAKVI ili ima odredlivi/neodredlivi prihodi ne pogolemi od 100-150 evra mesecno, ne e socijalno i penziski osiguran i po nieden osnov ne e danocen obvrznik... :)
Ima li takvi ... :)
Oстај,ако така го дефинираш поимот невработен ќе излезат 700 000.:toe:

Сигурно ќе достигне...Знаеш во кој случај? Во случај да владата т.е. мнозинството во парламентот го прифати предлогот на СДСМ за закон за минимална плата. Е тогаш навистина едно што ќе се зголеми бројот на невработеноста, ем ќе нема воопшто нови работни места.
Па минимална плата земаат 200 000 таканаречени вработени во државава,ако ги натераме газдите да ги пријават на таа минимална плата отидоа уште 100тина илјади на улица,невработеноста ќе биде 50% и никој нема да помисли некого да вработи.

Има сиромаштија, криза нема.
Кога конкретниот ќе се врати од Германија нека се паркира на подземниот паркинг у ГТЦ и нека си ги мери “ташаците“ со колите кои се возат низ градот.
Тогаш нека се зачеша и одговори од каде беее БМВиња џипови, нема стари коли.
Која чаршија низ Македонскиве градови е празна?
Сите кењат криза а никој не работи.
Колите не значат дека нема криза,а и реално речено нема што да работат,не може сите да отворат фарми за ноеви.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom