Каде ова лето? - прашања и предлози за туристички дестинации

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Лани, регуларно накурчен на Грците, се зададов со кола (со мало дете 1 година) до Истра-Хрватска. Бев у едно место Бује се вика, на 38 километри од Трст (па сеа видете вие колку е големо словенечкото приморје). Истра ја прошетав и е прекрасна и одлично средена и организирана. Има многу мали градчиња кои се наоѓаат на врв од брда, изградени околу замоци. И во секое има понекаков фестивал или сличен настан. Плажи каменити убави, природни со шуми...Има уникатна храна по рестораните и се користи многу таруф. Е сега, цените се малку (у ствари многу) солени, насекаде по Истра. Можеби затоа што бев во време на Пулскиот филмски фестивал и АТП турнирот во Умаг, Али све у свему, вреди да се види тој крај, бидејќи има многу историја, архитектура...да не должам, ова беше малку инфо за некој што наумил натака...
На некоја прошла страна прочитав дека лебот никаде не е 3 евра, па тука можам да демантирам. Во Истра (каде што влегов по пекари) лебот беше без проблем 3 евра (мислам дека имаше и за 2-2,5, ама тоа беше ептен најефтиниот). Хрватскиот јогурт (на Дукат мислам беше) тука што е 50 ден., истиот таму е 150 ден. и да не набројувам... У големи маркети на периферии е нешто поевтино, ама далеку од цените во остатокот од Хрватска или Грција, Бугарија...
Ипак, најсрање е тоа што се вози многу (12 саати, минимум) и кога се вратив имав 2500 километри плус на бројачот од колата.

После толку веслање у ствари и не ги пцујам толку луѓево со мали деца што идат до Грчка, али ја и покрај малото дете не знам дали би идел таму (сега викам - не знам, а лани викав не идам па што сака нека биде).
Оваа година на краток одмор у септември у Грчка изглеа.
Се зезам, тука ќе идам, Дојран или Охрид иако цените (за хотел или апартман) им се комични. Изглеа коа им е лоша сезона, кај нас место да поевтинат они поскапуваат, за да земат што е можно повеќе.:pos2:
Па и јас лани до Дубровник 13 саати одев, ама патот е за никаде. Просечна брзина 70 на саат. До Истра барем цело време по автопат возиш и имаш една граница помалку за врвење.
Иначе Сплит ми се оди некое наредно лето, ама нема салам пат да стасаш за 7-8 саати максимум и ко човек. По Јадранска магистрала до таму ќе се шантраш најмалку 15-16 саати.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Japonija sekoja chest na avtorot na videovo vo samo osum minuti ke ve zapoznae so Japonija

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Бугарија е многу потценета дестинација.

За илустрација, смештај од 4 евра во двособен стан со клима и интернет, плажите и морето се супер, цените на јадење и пиење како кај нас.

Имаше 5 литри убаво пиво за 2 евра, па видете вие.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Па и јас лани до Дубровник 13 саати одев, ама патот е за никаде. Просечна брзина 70 на саат. До Истра барем цело време по автопат возиш и имаш една граница помалку за врвење.
Иначе Сплит ми се оди некое наредно лето, ама нема салам пат да стасаш за 7-8 саати максимум и ко човек. По Јадранска магистрала до таму ќе се шантраш најмалку 15-16 саати.
До Сплит има автопат.Од Сплит до Дубровник автопатот е до пола и повеќе изграден.До 2013,мах. 2014 мислам дека до Дубровник треба да биде автопатот.
Иначе до Сплит не мора ниту еднаш да излезеш од автопат,ако идеш преку Србија,па во Хрватска во Славонија да влезеш.Преку Србија да идеш патот е подолг од преку Албанија и Црна Гора,но затоа цело време си на автопат.

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Бугарија е многу потценета дестинација.

За илустрација, смештај од 4 евра во двособен стан со клима и интернет, плажите и морето се супер, цените на јадење и пиење како кај нас.

Имаше 5 литри убаво пиво за 2 евра, па видете вие.

Бугарија треба да е потценета заради морето.Иначе тој смештај не би го мењал за ништо на светов.2005 бев во Албена.21 евро од ден,за деца до 12 години безпари само што патот се плаќа за нив.Имаш шведска маса,во ресторанот на хотелот,плус имаш бар на базенот и плус уште едно барче во самиот хотел.Јас како Германците толку алчни луѓе не сум видел.Значи на масата немаше игла да ставиш од пиво.Тоа место е одлично организирано.Пред се многу чисто.Имаш автобус кој те носи на плажа и исто и тој е безпари.Само што многу гужва има.Е морето е нечисто многу и од 10 дена 4 дена сигурно не смееш да се бањаш.Таму тропски горештини нема.33 да е максимум тепмературата.Али на такво време најмногу можеш да изгориш т.е. најлесно.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
До Сплит има автопат.Од Сплит до Дубровник автопатот е до пола и повеќе изграден.До 2013,мах. 2014 мислам дека до Дубровник треба да биде автопатот.
Иначе до Сплит не мора ниту еднаш да излезеш од автопат,ако идеш преку Србија,па во Хрватска во Славонија да влезеш.Преку Србија да идеш патот е подолг од преку Албанија и Црна Гора,но затоа цело време си на автопат.
... со таа разлика што е три пати подолг патот, а и временски иди дупло повеќе возење. Не се исплаќа таа варијанта во никој случај, освен, ако си на тура тргнат, па со попатни застанувања и разгледувања, на пример Белград, Загреб и цело крајбрежје надолу.
Според Гугл Мапс, поисплатливо би било да одиш до Сплит така, директно. Разликата е во тоа што е околу 500 километри подалеку, а во возење имаш отприлика 2 и кусур саати повеќе., ама ќе ги поминиш по убав автопат, наместо низ Албанија и усраната Јадранска „магистрала“.

Бугарија треба да е потценета заради морето.Иначе тој смештај не би го мењал за ништо на светов.2005 бев во Албена.21 евро од ден,за деца до 12 години безпари само што патот се плаќа за нив.Имаш шведска маса,во ресторанот на хотелот,плус имаш бар на базенот и плус уште едно барче во самиот хотел.Јас како Германците толку алчни луѓе не сум видел.Значи на масата немаше игла да ставиш од пиво.Тоа место е одлично организирано.Пред се многу чисто.Имаш автобус кој те носи на плажа и исто и тој е безпари.Само што многу гужва има.Е морето е нечисто многу и од 10 дена 4 дена сигурно не смееш да се бањаш.Таму тропски горештини нема.33 да е максимум тепмературата.Али на такво време најмногу можеш да изгориш т.е. најлесно.
Албена бев и јас исто во 2005, во Добруџа хотелот, тој највисокиот што е. Памтам беше прилично евтино сместувањето, со шведска маса, имаше отворен и затворен базен со топла вода, ресторан на 18-тиот спрат од кај шо се гледаше панорамски цела Албена... и најдобро беше што имаше базени, оти во морето ако влегов 2 пати преку сила. Најдобар и најкраток опис би бил: СРАЊЕ! Цените настрана и не беа нешто ниски, дури и би рекол доста високи беа.

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Албена бев и јас исто во 2005, во Добруџа хотелот, тој највисокиот што е. Памтам беше прилично евтино сместувањето, со шведска маса, имаше отворен и затворен базен со топла вода, ресторан на 18-тиот спрат од кај шо се гледаше панорамски цела Албена... и најдобро беше што имаше базени, оти во морето ако влегов 2 пати преку сила. Најдобар и најкраток опис би бил: СРАЊЕ! Цените настрана и не беа нешто ниски, дури и би рекол доста високи беа.
Многу убаво ми текиња на Добруџа.Е исто мислење иам за базените.Слабо се бањаа во море.Се по базени.Сабајле идев на море а попладне на базен.Дали идеа на базен ради тобоганите(ја бев во Вила Парк и имаше 2 тобогани) или ради нешто друго не знам.Али трба да има базени од друга страна.Таму тие знамињана многу нервираат.Не можеш да се бањаш ко човек.Од цело лето има доста денови кога не смееш да се бањаш.И од таа причина има базени.Ама па сеа ако ги затворат базените ги има поплаки и 300 чуда.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Што е убавината тука ќе те молам кажи?
Сељачка работа ние во Македонија на грциштана со спреј им ги шараме колите, они на нас. И убаво е тоа а? Тоа е простотилук од двете страни.

Некој цела година печалел за да ги однесе децата на одмор, за потоа да се замара и уште толку да плати за фарбање на колата.
Нормално пола Македонија иде на одмор во Грција, најблиску, топ за фамилијарен одмор и за мали дечиња, за луѓе кои имаат здравствени проблеми и не можат да патуваат подалеку. Немаат луѓево пари за 4 члено семејство да им плаќаат чартер лет до Турција, Италија, Шпанија...

Низ градов врие од грчки коли, многу од нив се испогребани од нас, испошкртани итн. А пола од тие луѓе имаат тука фирми, грција е најголемиот вложувач и прва во трговска размена со нас. Илјадници македонци се вработени во Грчки фирми.
Не мора во се да се меша и политиката.
Да си отидат тие Грци од тука ќе плачеме и ќе ги молиме да се вратат.

Знаеш ти се смееш тука, а секаде може да отидеш и да ти ја ишкртаат, да те опљачкаат, истепаат итн. Во Хрватска ради паркинг, во Грчка ради името, во Турција ради ропството 5 вековно, во Бугарија ради мафијата, во Србија зашто го признавме Косово... епа седи дома и бањај се во када.
Од ваков начин на резонирање цел Балкан не е*е со векови.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Многу убаво ми текиња на Добруџа.Е исто мислење иам за базените.Слабо се бањаа во море.Се по базени.Сабајле идев на море а попладне на базен.Дали идеа на базен ради тобоганите(ја бев во Вила Парк и имаше 2 тобогани) или ради нешто друго не знам.Али трба да има базени од друга страна.Таму тие знамињана многу нервираат.Не можеш да се бањаш ко човек.Од цело лето има доста денови кога не смееш да се бањаш.И од таа причина има базени.Ама па сеа ако ги затворат базените ги има поплаки и 300 чуда.
Од друга страна гледам бугариве напињаат на форумов демек мнооогу убаво било во Бугарија (што е и нормално да викаат), ама не сме виделе ние, чунки не сме биле таму. Па не знам, журки имало, незнамшомитиимало... Два пати сум бил досега, еднаш тоа во Албена и еднаш на југот, близу Турска граница и уште еднаш да ме колиш не би одел на одмор таму. За журките ги имам во секое време дома и по многу попристапни цени и во секое време од годината. Тоа што го немам, морето и поради кое и одам на одмор, е тоа е убедливо најлошото од цел Балкан. И Албанија сум бил два пати, па морето ќе речам дека е убајни. Егејот исто така е убав и топол, ама како Јадранот, нема ниедно. Па какви сакаат нека имаат хотели, базени, журки Бугариве... џабе им се.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Од друга страна гледам бугариве напињаат на форумов демек мнооогу убаво било во Бугарија (што е и нормално да викаат), ама не сме виделе ние, чунки не сме биле таму. Па не знам, журки имало, незнамшомитиимало... Два пати сум бил досега, еднаш тоа во Албена и еднаш на југот, близу Турска граница и уште еднаш да ме колиш не би одел на одмор таму. За журките ги имам во секое време дома и по многу попристапни цени и во секое време од годината. Тоа што го немам, морето и поради кое и одам на одмор, е тоа е убедливо најлошото од цел Балкан. И Албанија сум бил два пати, па морето ќе речам дека е убајни. Егејот исто така е убав и топол, ама како Јадранот, нема ниедно. Па какви сакаат нека имаат хотели, базени, журки Бугариве... џабе им се.
Това си е до човек... некои обичат на каминja,некои обичат на песок,некои обичат во многу солена вода,некои обичат во понесолена вода... Некои сакат да има флора и фауна,некои не сакат...
Се е до човек.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Това си е до човек... некои обичат на каминja,некои обичат на песок,некои обичат во многу солена вода,некои обичат во понесолена вода... Некои сакат да има флора и фауна,некои не сакат...
Се е до човек.
Некои се по ловење риба :) точно, не е само морето услов, зависно од потребите и желбите.
Сега скоро беа мои блиски у Банско...базени, пристојни цени, солидна исхрана, одлична природа, река за риболов, околина и гратчиња погодни за прошетка, чист воздух...со еден збор фантазија, да одмориш очи, плуќа и душа.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Бев во голема дилема кај да отидам летово, првиот дел од одморот го поминав во Неа потидеа - местото е ОК, просечно, а вториот дел од Лефкада на Јонско море - дестинација која најискрено ја посакувам на секој оној кој сака да почувствува недопрена убавина - местото е најпрекрасно.

Grecko-Lefkada-grecko-Lefkada-Porto.jpg

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Се е до човек.
Не ми беше муабетот за плажите какви се и колку е солена водата. За плажите немам замерка, убави се, големи песочни... туку, морето како море, во споредба со сите останати на Балканов, убедливо е најлошото, мислење што го делиме 90% само од форумов. И затоа сите што сакаат мирна, чиста вода, да можиш раат да се капиш и без страв од медузи, го избегнуваат Црното море. Токму и затоа многу повеќе ќе забележиш млади луѓе, претежно од запад, дојдени да се журкаат и издуваат до максимум 10 дена, нешто што добар дел не го можат дома, а морето и капењето не им е толку важно.

Kajgana Shop

На врв Bottom