И црквата ги подржува СДСМовските олигарси

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
Финтата е што МПЦ (тие што се главните во МПЦ не сите) си се остатоци од СФРЈ па така тоа да не ве чуди.

ме чудат само какви остатоци??
кога пред 1990 сите што оделе во црква јаделе ќотек каков божик каков велигден.

ниту еден од кумуњариве не е крстен во црква сега поцнаа да одат а не ни се крстат незнам само како не им е срам.

" порано од нив неможеше да влеземе в црква тепаа, сека од истите пак неможе да влеземе први се таму "
коментаров е на бабами

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Атеист сум така да црквата ми е една обична продавница.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Е стварно човек не може да ве разбере ?! Негирате се што е Македонско...И во Македонската православна црква најдовте место да ги сместите ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и тн. После, ќе ни смета Вранишковски со неговите негаторски ставови кон МПЦ...Нас не ни треба непријател од страна, доволни сме си самите да си се самоуништиме...Засрамете се сите до еден и покајте се...И во иднина никако да не плукате по Македонската православна црква, која опстојуваше и го одржуваше народот единствен кога му беше најтешко...Црквата била СДС-овска, комунистичка, производ на СФРЈ....алооо, што е со вас бе ?! Имајте барем малку почит, па дури и да сте атеисти.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Е стварно човек не може да ве разбере ?! Негирате се што е Македонско...И во Македонската православна црква најдовте место да ги сместите ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и тн. После, ќе ни смета Вранишковски со неговите негаторски ставови кон МПЦ...Нас не ни треба непријател од страна, доволни сме си самите да си се самоуништиме...Засрамете се сите до еден и покајте се...И во иднина никако да не плукате по Македонската православна црква, која опстојуваше и го одржуваше народот единствен кога му беше најтешко...Црквата била СДС-овска, комунистичка, производ на СФРЈ....алооо, што е со вас бе ?! Имајте барем малку почит, па дури и да сте атеисти.

Демек во стилот на Штерјо:-шо те боли тебе “таквото“ кому црквата му оддава признание?
Е па кога МПЦ нема да го крчми имотот што и е оставен на располагање,како хотелот Изгрев на пример,тогаш никој нема да има лош збор за неа.Особено иритира и навредува фактот кој говори дека олигарсите се наградени а тие не само што не треба да бидат наградени од МПЦ туку треба да бидат анатемисани за злосторствата што ги извршија врз сопствениот народ.Доколку МПЦ им оддаде признание на лица кој оставија безброј Македонци на улица и ги зацрнија нивните фамилии упропастуваќи многу успешни фирми,тогаш не смееш ни ти да бараш од народот да ја почитува црквената власт која очигледно е тргната кон материјалните придобивки слично на олигарсите наместо кон духовните нешта кој ја одржувале таа иста МПЦ низ вековите.:toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Калипсо, настрана небулозите од типот на онаа дека црквата е производ на СФРЈ, дека е комунистичка и тако даље...Останува фактот дека, во најмала рака, е смешно и апсурдно црквата да доделува почести на особи од калибарот на Костов, Наков и Јорданов. За што ги одликува? За сето крадење и сиот криминал?За тоа што не држат во мрак и беда? За што?
Потоа, освен ако не живееш на Марс, тешко дека не си свесен чии "чеда" се лоповиве олигархски...Жиг од СДСМ на челото имаат.

Лично, отсекогаш сум се противела на сите оние чаршиско-малициозни муабети кои ја напаѓаат неосновано црквата и свештените лица. Но, истовремено сум и свесна дека црквата е институција, со свои слаби карики. А, случајов со медаљите, односно изборот на личностите кои се одликувани, ми е еклантантен пример дека парите умеат да го извалкаат и она што треба да биде Божји дом. За жал.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.338
Поени од реакции
6.019
Перење на совеста..Мислат дека ако имаат направено милион гревови, ако дадат некое илјадарче за да „помогнат“ на Црквата, гревовите му се испрани..Како приказната:)

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
A fiskalna si zimas li?
ЕРЕС!!!!!!!!!!!!:vozbud:
Доста бре,ќе те анатемиса некој владика.
Не памтиш какви клетви се фрлаа кога се спомена фискализација на верските објекти?:helou:

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
ме чудат само какви остатоци??
кога пред 1990 сите што оделе во црква јаделе ќотек каков божик каков велигден.

" порано од нив неможеше да влеземе в црква тепаа, сека од истите пак неможе да влеземе први се таму "
коментаров е на бабами
Баба ти да не е 30 години? Јас имам одено 1990 у црква, никогаш не ме тепале... 1966 сум крстен во Св. Ѓорѓија во Чаир... Поздрав до баба ти сенилна... инаку поповиве денешни се изопачија, и тоа е точно... никој не гледа веќе за МАКЕДОНЕЦОТ, туку само за сопствениот џеб...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ок,ајде сериозно малце.
Сакам некој да ми каже мислење како одреден човек ги исполнува “критериумите“ да биде ПОП- свештено лице!?

Чувствува некој внатрешен повик, искрен верник е и сака својот живот да го посвети на Бога...на верата..??

Или уште една обична “професија“ каде се заработува за живот и парите играат клучна улога, како и секој друг бизнис??

Можеби треба и тема во религија да се отвори.. да видиме што за нас повеќето значи “духовен водач“...ммм

Се помалце имам доверба..

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ок,ајде сериозно малце.
Сакам некој да ми каже како одреден човек ги исполнува “критериумите“ да биде ПОП- свештено лице!?

Чувствува некој внатрешен повик, искрен верник е и сака својот живот да го посвети на Бога...на верата..??

Или уште една обична “професија“ каде се заработува за живот и парите играат клучна улога, како и секој друг бизнис??

Можеби треба и тема во религија да се отвори.. да видиме што за нас повеќето значи “духовен водач“...ммм
Отвори тема за ова во Религија, брзо ќе ти одговорат. А баш ме копка и мене... пари се не се играчка.

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Ne se samo pari, tuku golemi P A R I se vo prasanje a da ne spomnam kaj da vleze ima privilegii.
Tuku aj da ne zboram mnogu bidejki se naoblacuva nesto neboto pa da ne mi dojde Sv. Ilija.

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
city, олигарсите ги јаде јанѕа...затоа што цело богатство кое го имаат, е стекнато со осиромашување и оставање на улица на илјадници Македонци, на чело со Б.Ц. нормално. Е сега, истите тие, како да се плашат од Господ, па се и едни од најголемите финансиери на МПЦ... како такви, мора да бидат и испочитувани :)
Diktat od stabot na Dpmne :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Г.г. Стефан ги подели „Столните медаљи
Истакнати научници, уметници и бизнисмени беа наградени од МПЦ за својот труд

Истакнати научници, уметници и бизнисмени беа наградени од МПЦ за својот труд Македонската православна црква вечерва по прв пат го додели признанието „Столна медаља од прв ред“. На церемонијата во хотелот „Александар палас“ наградата ја добија 22- ца истакнати поединци од областа на науката, стопанството и уметноста за нивните достигнувања на овие полиња. Признанијата ги врачи г. г. Стефан.
Меѓу останатите наградени беа и банкарот Хари Костов, бизнисмените Штерјо Наков и Минчо Јорданов, и претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески.

Од „Македонската академија на науките и уметностите“ признанието го добија Бојан Шоптрајанов, Момир Поленаковиќ, Владимир Серафимовски, Ѓорѓи Филиповски, Горазд Росоклија и Јордан Поп-Јорданов.

Симон Трпчевски, Борис Трајанов и Венко Андоновски се добитниците на „Столната медаља“ во областа на културата.

Наградата им беше доделена и двајца американски професори од Универзитетот „Колумбија“, Џон Мен и Ендрју Дворк.

извор

Сега се прашувам: од толку многу бизнисмени и моќни луѓе во Македонија, токму најголемите олигарси ги заслужија медаљите?
Цркавата ги наградува оние кои градат или оние кои растураат?

И секако кое е вашето мислење за наградените?
Мислите ли дека црквата направила вистински избор за нив и за останатите?
Темава шо треба да значи......., бог да чува и да бранко

уште една поврќаница на штабот на УМС ДПМНЕ, :drk: :tapp:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Баба ти да не е 30 години? Јас имам одено 1990 у црква, никогаш не ме тепале... 1966 сум крстен во Св. Ѓорѓија во Чаир... Поздрав до баба ти сенилна... инаку поповиве денешни се изопачија, и тоа е точно... никој не гледа веќе за МАКЕДОНЕЦОТ, туку само за сопствениот џеб...
Точно дека никој не го тепаа пред `90 во црква, ама оние кои не фарбаа јајца за Велигден на пр., т.е. членовите на СКМ од тоа време, не одеа баш по црквите, бидејќи веднаш биле жигосувани...
На пример, баба ми по мајка, се венчала со дедо ми (1948) а не со човекот биран од Партијата, та згора на се, се венчала во црква.
Консеквенци: Браќата и не напредувале во партијата и животот, а нејзе ја избркале од партијата.
Инаку, и јас сум крстен во црква 1978 февруари месец. Доказот е дома. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom