Исчезнати лица

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.873
Поени од реакции
6.408
@Mister No @Menethil

Ради ова ви зборам цело време дека има нешто за таткото, фала на членот погоре што се потруди да го најде извадокот.

Е сега зошто јавно не се објавени не знам, дали да не се наруши целиот случај...
Не е баш така...
Тоа што го посочуваш е на ниво на рекла/казала... Ок, така "рекле" обвинетите....Тоа може да биде само индиција... Затоа и реков дека разбирам зашто имало и истрага против таткото, и тепање, и првичен притвор.

Ама, обвинителството (ако воопшто имаме) на основ на тие индиции, прави истрага и бара докази дали тоа е стварно така.
Ако најде докази - пушта обвинение.
Ако не најде докази - што? Пример, што ако обвинетите кажале дека ТИ (или јас) си им помагал? Што, ќе не судат нас без докази?

Целиот проблем е што јас не видов ниту еден доказ против таткото. Не викам дека таткото не е крив (се надевам), ама доказ досега нема....

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.852
Поени од реакции
60.990
Докази немаат ништо...
- Дали сметаш дека не е доказ снимка од камери на 4 луѓе во 2 возила кои се движат од зградата на жртвата до местото на убиството. Притоа, едното возило е уништено и најдено таму.

- Дали сметаш дека не е доказ тоа што еден од обвинетите ја води полицијата до местото каде што е жртвата? Притоа, обвинетиот никогаш не тврди дека го одвеле таму со тепање и под присила, туку признава дека тој ги одвел и признава дека правеле што правеле.

- Дали сметаш дека ДНК на еден од киднаперите најдена кај жртвата, не е доказ?

Какви политички игри побогу? Која партија се овие, 4 кримоси кои имаат 6 следбеници?

Член од
28 март 2006
Мислења
18.003
Поени од реакции
12.766
За босанската војна имаше и во 90тите директни преноси од судењата па и денес може да се најдат делови по јутјубов.
За овој и вакви случаи нема. Ние се потпираме на писанијата на новинарите. Па дали некој од нив додал одзел, обликувал, бил поткупен, им веруваме беспомошно и беспоговорно.
Ниеден медиум не ги наведе (освен моторолите и днк само и само од каратистот) материјалните докази. Колку може да им се верува на тие т.н. новинари?

На овој начин, без полициски камери при акции, без видео од вакви и слични случаи, секогаш ќе постои сомнеж.
На страната на ЈОРМ, поимот Палевски не мже да го најде.
На страната на Хашки трибунал, стално имаше апдејти од транскрипти, судења и термини за судења.

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.181
Поени од реакции
7.271
За босанската војна имаше и во 90тите директни преноси од судењата па и денес може да се најдат делови по јутјубов.
За овој и вакви случаи нема. Ние се потпираме на писанијата на новинарите. Па дали некој од нив додал одзел, обликувал, бил поткупен, им веруваме беспомошно и беспоговорно.
Ниеден медиум не ги наведе (освен моторолите и днк само и само од каратистот) материјалните докази. Колку може да им се верува на тие т.н. новинари?

На овој начин, без полициски камери при акции, без видео од вакви и слични случаи, секогаш ќе постои сомнеж.
На страната на ЈОРМ, поимот Палевски не мже да го најде.
На страната на Хашки трибунал, стално имаше апдејти од транскрипти, судења и термини за судења.
Озбилен си со муабетот?

Го има на снимки у кола, сведоци, и пак не ви е доволно?

Каков сомнеж бе што зборуваш, сомнеж дека не е Палчо??

Какви ликови постојат... :facepalm:

Член од
28 март 2006
Мислења
18.003
Поени од реакции
12.766
Озбилен си со муабетот?

Го има на снимки у кола, сведоци, и пак не ви е доволно?

Каков сомнеж бе што зборуваш, сомнеж дека не е Палчо??

Какви ликови постојат... :facepalm:
пилешки мозок, ништо не сфати. џабе ќе се мачам да ти објаснувам.

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.732
Поени од реакции
10.719
- Дали сметаш дека не е доказ снимка од камери на 4 луѓе во 2 возила кои се движат од зградата на жртвата до местото на убиството. Притоа, едното возило е уништено и најдено таму.

- Дали сметаш дека не е доказ тоа што еден од обвинетите ја води полицијата до местото каде што е жртвата? Притоа, обвинетиот никогаш не тврди дека го одвеле таму со тепање и под присила, туку признава дека тој ги одвел и признава дека правеле што правеле.

Какви политички игри побогу? Која партија се овие, 4 кримоси кои имаат 6 следбеници?
Јас, ти и останатите сакаме да се реши случајот и што побрзо злосторниците да си ја добијат казната, но нели Ви е чудна целата ситуација, година и пол уште малку ке поминат, а они уште верглаат во место со никакви нови изјави и докази.
Јас не го бранам Палчо, но сомнително ми е што него влакно не му фали во затвор, ниту е тепан, ниту малтретиран....

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.852
Поени од реакции
60.990
Јас, ти и останатите сакаме да се реши случајот и што побрзо злосторниците да си ја добијат казната, но нели Ви е чудна целата ситуација, година и пол уште малку ке поминат, а они уште верглаат во место со никакви нови изјави и докази.
Јас не го бранам Палчо, но сомнително ми е што него влакно не му фали во затвор, ниту е тепан, ниту малтретиран....
Ништо чудно нема, искрено. Се е јасно освен улогата на таткото. Сите други четворица се учесници во две киднапирања и две убиства, без никаков сомнеж.

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.894
Поени од реакции
6.154
@Mister No @Menethil

Ради ова ви зборам цело време дека има нешто за таткото, фала на членот погоре што се потруди да го најде извадокот.

Е сега зошто јавно не се објавени не знам, дали да не се наруши целиот случај, дали ради нешто друго не знам, ама знам дека не може година и пол некој да биде во притвор за џабе. Зошто мајката не ја држат во притвор ако гледаме од тој агол?

Ај ваљда све ќе се расчисти откако ќе сведочат Палчо и таткото.

И едно прашање до правниците, дали на пример обвинителството може да презентира некоја информација/доказ/прашање/ватева према таткото, а притоа тој доказ/информација/прашање не бил презентиран во првичното обвинение?
Можно е по завршување на доказната постапка странките да предложат дополнение на доказната постапка за околности кои се јавиле на главната расправа. И страната (тука обвинителството) која ги предлага новите докази за овие околности мора да докажи дека истите не постоеле на почеток на главната расправа (што значи и во листата на докази кои обвинителството ги предлага со обвинителниот акт). И судот оценува дали станува збор за нови околности, а спротивната страна (одбраната во случајов) има право на приговор на ваквиот предлог и судот мора да донеси решение по приговорот кое се внесува во записникот на главната расправа, ама на решението може да се изјави жалба од странката која не е задоволна и да се издолжи постапката.

Проблемот е дека засега од тоа што следиме и го знаеме, обвинителниот акт против таткото не е заснован на цврсти докази, а за осудителна пресуда треба обвинителството да докаже надвор од разумно сомневање дека обвинетиот го сторил делото, тоа значи дека не смее да постои ни најмало сомневање дека обвинетиот навистина е сторител, инаку ќе се пресуди во негова корист. А тука не се баш мали сомнежите околу вината на таткото.

По правило кај нас, ваквите случаи се филтрираат уште на старт со отфрлање на кривичната пријава или со запирање на истражната постапка поради немање доволно докази. Овде можеби поради сензитивноста на случајот со обвинението е опфатен и таткото иако без цврсти докази, само со изјави пред полиција и тоа по барање на самата полиција. Ама ќе видиме како ќе излези работата, кај нас во правото никогаш не е 1 плус 1 2, само нагаѓаме вака.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.184
Поени од реакции
38.298
...се прашувам дали се дало предлог за полиграфско испитување, еден тест за кој осомничените нема да останат рамнодушни при кажување „Да“ или „Не“ на поставените прашања околу случајот со убиството на Вања, па можеби ќе „признат“ или барем ќе ја кажат вистинската Вистина!

...инаку да се потсетиме,
„полиграф како инструмент истовремено ги регистрира промените на крвниот притисок, пулсот, дишењето или електродермални реакции на лицето кое се испитува и според поранешното законско решение, пред донесувањето на Законот за кривична постапка од 2010 година беше пропишано, дека полиграфското тестирање во предистражната постапка, може да го користи Министерството за внатрешни работи (чл.143 ст.3 од ЗКП),
... за лице за кое постојат основи на сомневање дека сторил кривично дело (во предистражна постапка), но само по претходна негова писмена согласност, примената на полиграфското тестирање, според постојните позитивни прописи, единствено е пропишано во Законот за полиција (пречистен текст од 2018), како полициско овластување.

...целта на неговото користење е откривање на сторители на кривични дела (во предистражна постапка) и потребна е претходна согласност на лицето кое се испитува, самото испитувањето на полиграф е како помошно истражно средство, но не е и доказно средство.“

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.792
Поени од реакции
23.065
Докази немаат ништо...Палчо не е тепан....ке излезе работава дека има политички игри во сето ова.
Бог да чува од полошо...

Те разбирам целосно, во право си, ама џабе пишуваш, за жал. И ти и јас. Шо би рекол стариот од видеото од Србија: шта речи? Коју поруку послати? Коме?
Не ни е чудно ништо. Судењето започна есента 2024, бидејќи се чекаше вашиот цар Палчо да го вратат од лекување во Турција.
...се прашувам дали се дало предлог за полиграфско испитување, еден тест за кој осомничените нема да останат рамнодушни при кажување „Да“ или „Не“ на поставените прашања околу случајот со убиството на Вања, па можеби ќе „признат“ или барем ќе ја кажат вистинската Вистина!

...инаку да се потсетиме,
„полиграф како инструмент истовремено ги регистрира промените на крвниот притисок, пулсот, дишењето или електродермални реакции на лицето кое се испитува и според поранешното законско решение, пред донесувањето на Законот за кривична постапка од 2010 година беше пропишано, дека полиграфското тестирање во предистражната постапка, може да го користи Министерството за внатрешни работи (чл.143 ст.3 од ЗКП),
... за лице за кое постојат основи на сомневање дека сторил кривично дело (во предистражна постапка), но само по претходна негова писмена согласност, примената на полиграфското тестирање, според постојните позитивни прописи, единствено е пропишано во Законот за полиција (пречистен текст од 2018), како полициско овластување.

...целта на неговото користење е откривање на сторители на кривични дела (во предистражна постапка) и потребна е претходна согласност на лицето кое се испитува, самото испитувањето на полиграф е како помошно истражно средство, но не е и доказно средство.“
Како го замислуваш полиграфот? Ако е тоа алатка која така магично ги решава проблемите, немаше да има потреба од суд како институција, ниту пак обвинителството. Приведуваш човек во полициска станица, го ставаш на полиграф, го прашуваш "Дали ти го стори кривичното дело?" и он одговара со Да или Не, полиграфот пресудува и случајот е решен.
Е тоа ти е последица од гледање на риалити шоуа од типот на "тренутак истине" и сл.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.003
Поени од реакции
12.766
Како да нацртам некому што не разбира, верувам дека се виновни и тоа како според снимки од улични камери и искази. Така да, баталете тие инсинуации. Но, зошто не се транспарентни, зошто нема пресови на обвинителство. Јавноста треба да е во тек.
И не само за овој случај, реков. За се, за секој случај убиство, ете и модуларната и Кочани...мора да нагаѓаме што има што нема, нема транскрипти официјални од обвинителство. Само од медиуми, кој што сфатил, запишал и како го пренесува тоа.

Ја не сум виновен што медиуми, обвинителство и полиција многупати се докажале со непрофесионалност.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.184
Поени од реакции
38.298
Како го замислуваш полиграфот? Ако е тоа алатка која така магично ги решава проблемите, немаше да има потреба од суд како институција, ниту пак обвинителството. Приведуваш човек во полициска станица, го ставаш на полиграф, го прашуваш "Дали ти го стори кривичното дело?" и он одговара со Да или Не, полиграфот пресудува и случајот е решен.
Е тоа ти е последица од гледање на риалити шоуа од типот на "тренутак истине" и сл.
...или прочитај го целиот текст што го напишав или прочитај го поспоро, вака самиот да си носиш заклучоци на нешто што не сум напишала нема смисла, полиграфското испитување не е доказен материјал со кој може да се осуди некоја особа, но може да придонесе за Вистината, тоа му доаѓа како едно непријатно тестирање на тој кој е кривец, па може да го смени мислењето само да не оди на полиграф, исто како што некој има страв од шприц, па не сака да иде на доктор вака ќе се напие апче за да помине!

Член од
28 октомври 2019
Мислења
257
Поени од реакции
185
mene nekoi raboti mi padnaa v oci
tie motorolite.. sto telefoni se nekoi stari modeli koi gi koristele za edna upotreba , samo pretpostavuvam ko ti stari nokii zs jas ne sum videla motorola ? ..e sea ako se stari mobilni moze i imale kamera no tie internet ne poddrzat , kako togas slikal vanja i pratil slika? ili kako ke prati da baraat demek otkup koa ne moze ..i plus sto neli gi dale na nekoja druga licnost semeen covek koj toj manev ne saka da kaze koj e.. onaka si mislam ako taa motorola imala kamera i ja slikal pa da dal mobilnite ko dokaz na mozniot naracatel, onoj koj gi unistil
drugo manev laze, celata izjava mu e laga nit kaenje nit nisto, nit pa e po greska grabnata, samo toj spomna direktor na granit, kerka na farmacevt kolku da se nesto opravda i svrti vo drug pravec.. celo vreme so palco planiral , krajno psihopatsko gubre koe bez gram svest izjavi , da si rekov sto da ne , ke grabuvame luge , isto i toj karatistot, bev vo losa finanska situacii pa mi se dopadna idejata?!
drugo, manev rece prvo iskopale dupka (a taka i vo obvinenieto sedi) , pa potoa ja ubi, a kesisev izjavi prvo ja ubi pa kopaa dupka
mene poverodostojna mi e izavata na kesisev od pricina sto toj ne ucestvuval vo grabnuvanjeto i ubistvoto na pance, tuku sedel vo kola na parking , ko sto sfativ imaat i snimki od toa , deka sedi vo kola toj period
treto sto uste od pocetok mi e sumljivo taa licnost nekoj aleksandar od delcevo cii sto dna tragi se najdeni zs ne e isprasan i zs go krijat , prezimeto na V bese no go zaboraviv pa ne mozam da prebaram po net da vidam koja e taa licnost ... e sea zs koa palco isprasuvase kesisev, go prasa dal go poznava toj aleksandar v ?
uste red srugi prasanja ama ke treba do sabajle da pisuvam , zatoa ke prestanam , drugpat ke pisuvam.. smetam deka treba megu redovi da se citaat site izjavi i citame transkriptite da se obrne vnimanie bas na sitnici a ne na ona sto vekje e jasno ko den
spored mene
manev laze
kesisev kaza del no ne cela vistina zs nevozmozno e celo vreme bil vo partijata, so palco i drugite i da ne zborele direktno pred negi koa planirale detali, nema sansa da ne slusnal se
i koa palco go prasa dali mu e strav od nego, izjavi ne, imam stravopocit kon tebe .. a toa e nesto sosem drugo , voshituvanje, pocit kon pomokna licnost, strav no vo poinakov koncept, a so ogled deka go pisal ko carot , smetam deka ldeka taa stravopocit ima pozitivni emocii, i laze koa vel deka mu e strav od palco
za tatkoto smetam deka e obvinet zaradi negovoto ponasanje i toa deka velel kidnapirana e, ubiena dzabe ke barame , nz moze e od lugeto sto odma pomisluvaat na najlosoto, konfuznii se , pretpostavuvam deka bil depresivna licnost .. e koa vekje ja najdoa mrtva bas zaradi toa go pritvorija i iznudile priznanie od ovie , no so ogled deka go pustija vo domasen pritvor a roditel e na vanja, nekako najverojatno ne e povrzan
skoro gledav eden dokumentarec vo amerika, kade iako zrtvi na seksualno zlostavuvanje, policijata gi izmanipulira, do stepen da priznaat deka lazat i zavrsija vo zatvor zaradi lazni prijavi ..potoa edna novinarka istrazuvase i samo eden policaec prizna, da se sluzime so manipulacii ..iljadnici takvi zrtvi lezele zatvor .. zborot mi e deka nie dzabe ovde trubime deka nekade e ppodobro, nasekade e isto

Член од
23 август 2010
Мислења
40.216
Поени од реакции
118.058
mene nekoi raboti mi padnaa v oci
tie motorolite.. sto telefoni se nekoi stari modeli koi gi koristele za edna upotreba , samo pretpostavuvam ko ti stari nokii zs jas ne sum videla motorola ?
Не се телефони бе, токи воки се.

Kajgana Shop

На врв Bottom