Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Да беше така туната ќе беше забранета со закон. Не смее да се продава отровна храна
Кока кола забранета е? Неможе да ја забранат ако нивото на тешки метали е умерено ама тие прописи не се предвидени за некој кој секојдневно јаде туна од конзерва. Труењето со тешки метали е опасно затоа што организмот нема механизам со кој ги отстрануива така да ништо нема да ти е ако изедеш 10 туни ама таложењето со тек на години е проблем, истите тешки метали имаат афинитет кон нервниот систем.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
У јебем ти, јас СЕКОЈ ден јадам по една туна.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Кока кола забранета е? Неможе да ја забранат ако нивото на тешки метали е умерено ама тие прописи не се предвидени за некој кој секојдневно јаде туна од конзерва. Труењето со тешки метали е опасно затоа што организмот нема механизам со кој ги отстрануива така да ништо нема да ти е ако изедеш 10 туни ама таложењето со тек на години е проблем, истите тешки метали имаат афинитет кон нервниот систем.
Еднаш се збореше тоа. Не важи за нашава туна у скопјево.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.480
Поени од реакции
3.292
Еднаш се збореше тоа. Не важи за нашава туна у скопјево.
Да, и јас памтам тоа.

Туната што има највише метали е т.н. бела туна:

Albacore Tuna/Longfin Tuna (Thunnus alalunga)

Albacore are found throughout the Atlantic Ocean, Pacific Ocean and Mediterranean Sea. Their maximum size is about 4 feet and 88 pounds. Albacore have a dark blue upper side and silvery white underside. Their most distinctive characteristic is their extremely long pectoral fin.
Albacore tuna is sold commonly as canned tuna and may be called "white" tuna. There are advisories about consuming too much tuna because of high mercury levels in the fish.
Kај нас јас колку што знам повеќето туни се од Тајланд:

The lowest levels of mercury were found in tuna from Thailand and the United States, including products from such major domestic canners as San Diego-based Bumble Bee Seafoods, San Diego-based Tri-Union Seafoods – which produces Chicken of the Sea tuna – and San Francisco-based Starkist.
Исто и ова е интересен податок:

How mercury gets in tuna

Mercury is emitted from coal-fired power plants and other industrial sources. It drifts through the atmosphere and rains down on rivers, lakes and the ocean.
Once in the water, bacteria convert the metal into toxic methylmercury, which builds up in the tissues of marine animals. As bigger fish eat smaller fish, mercury accumulates, so top predators like tuna, king mackerel and swordfish are the most contaminated.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Колку што знам, ние што се бавиме со ББ туната ни е вклучена во секојдневната исхрана.
А и каква допирна точка има конзервата со туната, пошто гледам таа ја издвојувате? :)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Имав прочитано негде (не ми текнува каде точно) дека туната од конзерва не содржи критични количини на жива. Инаку јадам туна од конзерва секој ден, сардините не ги можам.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Луѓето се дрогираат, пијат големи количества на алкохол, пушат цигари и прават уште ред други штетни работи во секојдневнието, а вие се грижите за една конзервирана туна дури и при овој начин на живот.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.480
Поени од реакции
3.292
Луѓето се дрогираат, пијат големи количества на алкохол, пушат цигари и прават уште ред други штетни работи во секојдневнието, а вие се грижите за една конзервирана туна дури и при овој начин на живот.
Па таа туна ако има тешки метали во нејзе може да биде исто толку штетна како цигари или алкохол на долг рок. Сепак ја мислам дека 1-2 пати неделно е доволно да се јаде, не мора да се претерува, нема причина секој ден да јадеш туни.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
A има ли во туната некои елементи плус за разлика од рибата..пошто и така е скапа,60-70 ден. кг. подобро би земал кило ослиќ барем повеќе ќе се најадам.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
A има ли во туната некои елементи плус за разлика од рибата..пошто и така е скапа,60-70 ден. кг. подобро би земал кило ослиќ барем повеќе ќе се најадам.
Најголем плус и е што немора да ја спремаш туку одма ја јадеш, инаку нема ништо магично во неа :D

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Ме интересира дали е здраво секој ден стек да се јаде после тренинг 180гр..

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Што ќе кажете за црниот/белиот дроб..овие денови бише ќе се коле :rolleyes: Исхраната ми е базирана на диета и намалување на маснотиите..

Kajgana Shop

На врв Bottom