deXterche
тадаммм
- Член од
- 12 февруари 2006
- Мислења
- 4.920
- Поени од реакции
- 942
Да беше така туната ќе беше забранета со закон. Не смее да се продава отровна храна2пати е ОК, поради присуство на тешки метали треба да се избегнува
Да беше така туната ќе беше забранета со закон. Не смее да се продава отровна храна2пати е ОК, поради присуство на тешки метали треба да се избегнува
Кока кола забранета е? Неможе да ја забранат ако нивото на тешки метали е умерено ама тие прописи не се предвидени за некој кој секојдневно јаде туна од конзерва. Труењето со тешки метали е опасно затоа што организмот нема механизам со кој ги отстрануива така да ништо нема да ти е ако изедеш 10 туни ама таложењето со тек на години е проблем, истите тешки метали имаат афинитет кон нервниот систем.Да беше така туната ќе беше забранета со закон. Не смее да се продава отровна храна
Еднаш се збореше тоа. Не важи за нашава туна у скопјево.Кока кола забранета е? Неможе да ја забранат ако нивото на тешки метали е умерено ама тие прописи не се предвидени за некој кој секојдневно јаде туна од конзерва. Труењето со тешки метали е опасно затоа што организмот нема механизам со кој ги отстрануива така да ништо нема да ти е ако изедеш 10 туни ама таложењето со тек на години е проблем, истите тешки метали имаат афинитет кон нервниот систем.
Зашто?Еднаш се збореше тоа. Не важи за нашава туна у скопјево.
Да, и јас памтам тоа.Еднаш се збореше тоа. Не важи за нашава туна у скопјево.
Kај нас јас колку што знам повеќето туни се од Тајланд:Albacore Tuna/Longfin Tuna (Thunnus alalunga)
Albacore are found throughout the Atlantic Ocean, Pacific Ocean and Mediterranean Sea. Their maximum size is about 4 feet and 88 pounds. Albacore have a dark blue upper side and silvery white underside. Their most distinctive characteristic is their extremely long pectoral fin.
Albacore tuna is sold commonly as canned tuna and may be called "white" tuna. There are advisories about consuming too much tuna because of high mercury levels in the fish.
Исто и ова е интересен податок:The lowest levels of mercury were found in tuna from Thailand and the United States, including products from such major domestic canners as San Diego-based Bumble Bee Seafoods, San Diego-based Tri-Union Seafoods – which produces Chicken of the Sea tuna – and San Francisco-based Starkist.
How mercury gets in tuna
Mercury is emitted from coal-fired power plants and other industrial sources. It drifts through the atmosphere and rains down on rivers, lakes and the ocean.
Once in the water, bacteria convert the metal into toxic methylmercury, which builds up in the tissues of marine animals. As bigger fish eat smaller fish, mercury accumulates, so top predators like tuna, king mackerel and swordfish are the most contaminated.
Long story short, таа туна што ние ја зиаме (барем јас што ја купувам) е од понизок квалитет, а таа туна не се лови на местата кај што има жива во водата.Зашто?
Па таа туна ако има тешки метали во нејзе може да биде исто толку штетна како цигари или алкохол на долг рок. Сепак ја мислам дека 1-2 пати неделно е доволно да се јаде, не мора да се претерува, нема причина секој ден да јадеш туни.Луѓето се дрогираат, пијат големи количества на алкохол, пушат цигари и прават уште ред други штетни работи во секојдневнието, а вие се грижите за една конзервирана туна дури и при овој начин на живот.
Најголем плус и е што немора да ја спремаш туку одма ја јадеш, инаку нема ништо магично во неаA има ли во туната некои елементи плус за разлика од рибата..пошто и така е скапа,60-70 ден. кг. подобро би земал кило ослиќ барем повеќе ќе се најадам.