Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.225
Поени од реакции
8.332
Оваа антена спаѓа во дирекционални антени. Најдобро линкот би функционирал ако се користат две кои што мора да бидат насочени една кон друга. Обично се користат за поголеми дистанци каде што има оптичка видливост.

Разликата е во тоа што со дирекционални антени добиваш поголема еднолиниска дистанца помеѓу двете точки што ги поврзуваш, а со омнидирекционална добиваш помала максимална линиска дистанца (радиус) помеѓу точките што ги поврзуваш со АП-то но поголема плоштина на покриеност окулу АП-то, што значи можност за повеќе клиент точки да се поврзат што се на дистанца помала или еднаква на радиусот.

Во зависност од случајот кај тебе треба да одлучиш што ти одговара повеќе.

PS: Тоа што имаш можност за 2 антени до некаде го рачунам за плус во случајов.
ми еба мајката сеа со ова објаснување, искрено појма немам, што би ми препорачал пошто сум муле за ова значи сакам да има подобар прием на wifi сигналот ? гледам сет имаат све во врска со ова за разлика од другиве фирми.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500
ми еба мајката сеа со ова објаснување, искрено појма немам, што би ми препорачал пошто сум муле за ова значи сакам да има подобар прием на wifi сигналот ? гледам сет имаат све во врска со ова за разлика од другиве фирми.
Од она што те разбрав, мое мислење е дека во твоето сценарио, тебе за комшиски потреби би ти завршила работа добро позиционирана надворешна омни, со што е можно пократок кабел.
На пример ова го има во СЕТ:

----
TL-ANT2415D 2.4GHz 15dBi Outdoor Omni-directional Antenna

TL-ANT2415D 2.4GHz 15dBi Outdoor Omni-directional Antenna, N-type connector
Цена : 1,990.00 ден. Гаранција: 700 дена Шифра: 28345
----

Е сега, сепак постојат повеќе фактори во поставувањето на линкот и дур не видам на лице место што-како не можам да тврдам, така што дисклејмер - што и да реализираш е на твоја одговорност.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
имам WRT54GL со Томато в1.28 има ли некои шанси да се стават поголеми антени да има подобар прием на ваерлесот или тоа му е силата, и ако има од каде да се земе, фала.
Колку ти е оддалечен комшијата од рутерот? Кај ти е позициониран рутерот, низ колку ѕидови оди сигналот и зошто имаш ставено Tomato фирмвер?

Подобро комшијата нека си купи некое WiFi USB, ќе фаќа се. Јас го имам ова, сите комшии (и комшики) ги фаќам :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.225
Поени од реакции
8.332
Колку ти е оддалечен комшијата од рутерот? Кај ти е позициониран рутерот, низ колку ѕидови оди сигналот и зошто имаш ставено Tomato фирмвер?

Подобро комшијата нека си купи некое WiFi USB, ќе фаќа се. Јас го имам ова, сите комшии (и комшики) ги фаќам :)

koj da stavam ako ne Tomato ima nekoj podobar li imav predhodno DD-wrt na predhodniot ruter se sjeba nacisto,
mene mi e na zid staven zakacen, pa kolku 3-4 zida e , so pari e ova i kade go ima?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
koj da stavam ako ne Tomato ima nekoj podobar li imav predhodno DD-wrt na predhodniot ruter se sjeba nacisto,
mene mi e na zid staven zakacen, pa kolku 3-4 zida e , so pari e ova i kade go ima?
Ова од ebay го порачав, некои 1000 денари. Чудно ми е како ти се сјебал dd-wrt на тој рутер...

Член од
24 декември 2007
Мислења
12.694
Поени од реакции
4.520
незнам дали ја погодив темава ама ај едно прашање ако знае некој како да отворам емаил сопствен?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
незнам дали ја погодив темава ама ај едно прашање ако знае некој како да отворам емаил сопствен?
Регистрирај си домејн на марнет, напрај си сајт со меил сервер, напрај си меил.

Член од
19 јануари 2013
Мислења
59
Поени од реакции
9
Go resetirav ruterot, se logiram so admin ama potoa koga treba da go smenam passwordot mi bara old user name. Tuka e problemot.Vnesuvam star pasword ama ne saka da se resetira ruterot. Toa e slucajot. Nekoj moze malku pomos :rolleyes:

Член од
21 август 2012
Мислења
23
Поени од реакции
2
Вее молам за помошшш!
Веќе со недели се борам со интернетов, ми покажува No internet access па треба одново да се поврзам со модемот, но за 5-6мин пак ме одјавува. Мислам оно има интернет ама не ми стасува до лаптопот, а немам и на статичниот. Доо шо би можел да биде проблемот што ми го покажува ова NO INTERNET ACCESS ?!?!????

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Вее молам за помошшш!
Веќе со недели се борам со интернетов, ми покажува No internet access па треба одново да се поврзам со модемот, но за 5-6мин пак ме одјавува. Мислам оно има интернет ама не ми стасува до лаптопот, а немам и на статичниот. Доо шо би можел да биде проблемот што ми го покажува ова NO INTERNET ACCESS ?!?!????
Имаш интеренет ама немаш ни на лаптопот ни на РС? Ај образложи.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Imam vakvo cudo, prilicno dobar mi stoi samo sto mi falat antenive. Na 10 metri faka bez niv ama so nestabilen signal.
Poso nemam pojma, univerzalni se ili za sekoj model razlicni, poso sakam da gi zeam od net.
I sekako ako se efitini, ili poveke mi se isplaka da zeam od 1.000 ruterive..

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Imam vakvo cudo, prilicno dobar mi stoi samo sto mi falat antenive. Na 10 metri faka bez niv ama so nestabilen signal.
Poso nemam pojma, univerzalni se ili za sekoj model razlicni, poso sakam da gi zeam od net.
I sekako ako se efitini, ili poveke mi se isplaka da zeam od 1.000 ruterive..

Рутеров е меѓу најдобрите рутери (од таа класа и за тие пари). Антените се стандардни, можеш да ставиш какви ќе најдеш, нема да имаш проблем. Секако, поквалитетни ти се подобри, приклучокот е тој.

Инаку, да не има некој да ми шитне баш ваков рутер?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Член од
19 јануари 2008
Мислења
2
Поени од реакции
1
каде има само антени за овој модел да се купат?

Kajgana Shop

На врв Bottom