Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Toa Speedportot na t-home (e ruter so vgraden DSL modem) i nemozes da go koristis za toa sto si naumil poso ako procepkase po ruterot vo delot Internet ke videse deka kako konekcija za Internet(WAN) toj ruter edinstveno ima DSL konekcija, znaci PPPoE konekcija(ko dialup) so username/pass sto blizu nemoze da ti ja dade poso ne koristi DSL tuku kabelska tehnologija.
грешка си друже, мојш да го користиш и само како модем

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.493
Druze nebitno, mozda moze da se koristi i kako anjncla, bitno nemoze da go iskoristi za toa sto saka, a saka da go koristi za kablovski internet kaj sto nema nikakva korist od DSL pa makar i modem bilo samo. Ona sto si go stikliral pa totalno e nebitno, edino gornono Internet connection via LAN1 koe neznaev deka postoi kako opcija u ruterov moze da proba dali ke mu zavrsi rabota u kombinacija so MAC clone. E sea via LAN1 sto mu znaci neka otkriva sam, dali e toa WAN portata ili LAN1 portata od tie 4 sto gi ima neka si igra so kablite malce.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Во контекст на поставеното прашање, ако има само aDSL порта тогаш не е грешка. Тоа што дополнително може и во други модови да го користи незначи дека ќе може да го користи за да со истиот го поврзе со мрежата на близу (осве како свич, во кој случај ако е одобрена една мак адреса постапката е бесцелна).
--- надополнето: 21 март 2012 во 18:06 ---
Druze nebitno, mozda moze da se koristi i kako anjncla, bitno nemoze da go iskoristi za toa sto saka, a saka da go koristi za kablovski internet kaj sto nema nikakva korist od DSL pa makar i modem bilo samo. Ona sto si go stikliral pa totalno e nebitno, edino gornono Internet connection via LAN1 koe neznaev deka postoi kako opcija u ruterov moze da proba dali ke mu zavrsi rabota u kombinacija so MAC clone. E sea via LAN1 sto mu znaci neka otkriva sam, dali e toa WAN portata ili LAN1 portata od tie 4 sto gi ima neka si igra so kablite malce.
Точно таа опција може да биде решение ... но треба некој кој го има рутерот да расчепка дали може да менува мак адреса на лан1 портата и сл.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Точно таа опција може да биде решение ... но треба некој кој го има рутерот да расчепка дали може да менува мак адреса на лан1 портата и сл.
немат можност за клонирање на мак адреса, спидпортот е максус праен за ти хоум, фирмверот шо го користет нашиве телекомци не дозволуват клонирање на мак адреса

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Имам проблем со губење на ајпи адреси на персоналниот компјутер. Значи при секое негово палење ми се губат (бришат) адресите и секогаш треба повторно и повторно да ги пишувам. И да, броевите на Локал ариа конекшн се менуваат, на пр. "Local area connection 5", па при следно вклучување на компјутерот 10, 12, 21 итн.

B

Beck's

Гостин
Imam edna molba, znaci se naogam u mesto kaj sto internetot mi e so proxy, a sum slusnal deka moze da se povrzam preku mojot ruter sto mi e doma( VPN konekcija mislam bese), za da surfam tamu kaj sto ne mozam so ovdesnoto proxy. Bi bil poveke od blagodaren ako mi pomogne nekoj vo vrska so ova

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.044
Поени од реакции
1.169
Ставив wi fi usb го инсталирав цдто и пак не сака да конектира.. no connections are available а рутерот е одалечен 1 метар...

tp link е со антена.

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Имам проблем со губење на ајпи адреси на персоналниот компјутер. Значи при секое негово палење ми се губат (бришат) адресите и секогаш треба повторно и повторно да ги пишувам. И да, броевите на Локал ариа конекшн се менуваат, на пр. "Local area connection 5", па при следно вклучување на компјутерот 10, 12, 21 итн.
Си го цитирам постот со цел да добијам некаков си одговор. :oops:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.493
Си го цитирам постот со цел да добијам некаков си одговор. :oops:
Podobjasni, na koj provajder si, sto imas od hardware ruter/switch, modem ? na sto ti e umrezena taa mrezna karta sto gubi IP adresi?
I sto voopsto pisuvas IP adresi zasto racno koa moze automatski da dobies adresa....nejasen ti e postov so malku info zatoa i nikoj ne ti pisal poso odma so prasanja treba da pocnat ne gledaat na gravcinja. A toa sto ti gubi LocalArea2 pa stanuva LocalArea 5 itn toa do drajverot neso imas problem ili mreznata ti e u defekt. Pisi sto ti pisuva u Device manager koja mrezna imas i vlezi u properties za mreznata iskopiraj i pastiraj tuka i pastiraj pod Details za drajverot sto ti stoi prvo za Hardware ID t.e. neso vakvo PCI\VEN_.....

Член од
4 април 2009
Мислења
311
Поени од реакции
14
Доколку може некој да ми помогне , ми треба линк за Microsoft FrontPage 2003 (season pack 3 ми е ПЦ) да го даунлоадирам само да е Engleish Version.

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Доколку може некој да ми помогне , ми треба линк за Microsoft FrontPage 2003 (season pack 3 ми е ПЦ) да го даунлоадирам само да е Engleish Version.
Повелете.

Ставив wi fi usb го инсталирав цдто и пак не сака да конектира.. no connections are available а рутерот е одалечен 1 метар...

tp link е со антена.
Вака од ова пишаното не би знаел што да ти кажам. Освен пробај пак да го инсталираш. Дисконектирај го од струја рутерот па пак конектирај го.
Погледни во енрипциите дали безжичната картичка ја има истата енкрипција што ти е наместена во рутерот (иако би требало како мрежа да ти ја покаже).
Види тука ако најдеш некој понов драјвер што ќе ти го реши проблемот.

Пиши барем каков оперативен систем користиш, давајте што е можно повеќе информации ако сакате попрецизни информации за помош.
Ако имаш Виста, пробај тука.

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
сакам да прашам дали знае некој како да ги забранам торентите во цела мрежа имам рутер нетгер ги блокирав портите од 6881-6889 но повторни може да симнува?
некоја идеја? и дали може да се забрани дали има некоја порта за ништо да не може да се downloadira?

L

.Lost Angel.

Гостин
Ај ако може помош значи вака компјутерот ми е топ а и исто и нетот мие 50 мега од blizzo е сега кога отварам страни на google chrome многу споро ги отвара... :mad: а компјутерот си работи све брзу незнам што му стана :( направив speed test брзината мие 43 мега а страниците споро ги отвара кој може нека ми помогне :(

L

.Lost Angel.

Гостин
Имам проблем со отварањето на страниците... :( Нетот мие супер сега пред малце го мерев мие 43 мега пингот мие 12 ама проблемот е што премногу споро ги отвара страниците многу време врти кругчето на google chrome :( aко знае некој до што е или пак ако може да ми помогне.. би му бил благодарен...

Kajgana Shop

На врв Bottom