Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Член од
28 јануари 2008
Мислења
298
Поени од реакции
68
ако имам на пр: ип адреса 192.168.1.0/24 и таа адреса треба да ја поделам на 144 хоста ( на едно место 40хоста,20хоста,2хоста,2хоста и 80 хоста )
на овие 5 места треба да ставам ип адреса
може некој кратко да објасни како да ги добијам тие 5 ип адреси
фала

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
zdr decki.ja imam eden problem, kupiv swic za da povrzam 2 pc na adsl i na dvata neke da se konektira, neznam so e problemov pomagajte pls

S

Sheldon Cooper

Гостин
Незнам дали претходно се пишувало а проблемов дека многу страници се и не успеав да ги видам сите. Значи вака, корисник сум на МаксАДСЛ и се започна кога снема струја кај мене дома а модемот беше приклучен, па после кога дојде струја, модемот не функционираше баш како треба. Не светеше АДСЛ сијаличката, и добро после 2 дена стигна интернетот. И по една недела некои веб страници престанаа да се прикажуваат (веб страниците за антивируси : avast.com, symantec.com и microsoft.com). И сега пробав со се`, го форматирав дискот два пати и не помогна, тие страни не се прикажуваат. Неможам да симнам дефиниции за антивирусот. Моментално немам инсталирано ниеден антивирус, и firewall-от ми е на off, и сеуште не се отвараат тие страни. Може ли некој да ми помогне за проблемов?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Незнам дали претходно се пишувало а проблемов дека многу страници се и не успеав да ги видам сите. Значи вака, корисник сум на МаксАДСЛ и се започна кога снема струја кај мене дома а модемот беше приклучен, па после кога дојде струја, модемот не функционираше баш како треба. Не светеше АДСЛ сијаличката, и добро после 2 дена стигна интернетот. И по една недела некои веб страници престанаа да се прикажуваат (веб страниците за антивируси : avast.com, symantec.com и microsoft.com). И сега пробав со се`, го форматирав дискот два пати и не помогна, тие страни не се прикажуваат. Неможам да симнам дефиниции за антивирусот. Моментално немам инсталирано ниеден антивирус, и firewall-от ми е на off, и сеуште не се отвараат тие страни. Може ли некој да ми помогне за проблемов?
Го форматираше целиот диск или само партицијата кај што ти е инсталиран ОС ?

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73

решение за проблемот , и ја го имав истиот, не отвараше антивирус страни,мајкрософт,авг не се конектираше на интернет,се појавуваа цело време оние досадни worm/kido вируси , а уште се викаат и
Win32/Conficker.A downadup зависи шо антивирус имаш.

најпрво земи си Trojan remover 6.7.5 , привремено го решава проблемот, ќе можеш да отвараш антивирус страни али проблемот е ногу поголем ,

треба да се направи еден combofix log и да го среди некој што знае да работи со combofix,тука има способни луѓе, мене ми помогнаа: http://www.techtalkz.com/computer-security/
после:

The Symantec removal tool is able to clean up the virus known as W32.Downadup (AKA: Win32/Conficker.A [Computer Associates], W32/Downadup.A [F-Secure], Conficker.A [Panda Software], Net-Worm.Win32.Kido.bt [Kaspersky]).

You have just to follow these instructions.

1. Download the FixDownadup.exe file from here :
http://rapidshare.com/files/187565359/FixDownadup.exe

2. Save the file to a convenient location, such as your Windows desktop.

NOTE : If you are on a network or if you have a full-time connection to the Internet, disconnect the computer to the network or to the Internet connection.

3. Close all the running programs.

4. Turn off System Restore (this feature is not available in Windows 2000):

5. Locate the file that you just downloaded.

6. Double-click the FixDownadup.exe file to start the removal tool.

7. Click Start to begin the process, and then allow the tool to run.

NOTE: If you have any problems when you run the tool, or it does nor appear to remove the threat, restart the computer in Safe mode and run the tool again.

8. Restart the computer.

9. Run the removal tool again to ensure that the system is clean.

10. Re-enable System Restore.

11. Install patch for the Microsoft Windows Server Service RPC Handling Remote Code Execution Vulnerability by choosing your operating system.
http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS08-067.mspx

12. Ensure that user accounts have strong passwords that are not in the list used by the worm.

13. If you are on a network or if you have a full-time connection to the Internet, reconnect the computer to the network or to the Internet connection.

има 15 милиони заразени од овај вирус, мајкрософт понуди 250000 $ за фаќање хакерот шо го направил вирусот:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1144542/Microsoft-announce-250-000-bounty-catch-worm-creator.html

Janev

2.856
Поени од реакции
58
земав USB Stick за wlan сигнал, ама кога го ставам во комп. нешто несака да се инстралира, зафркава:nesum:

Член од
18 јануари 2009
Мислења
65
Поени од реакции
2
како можам да си ставам шифра на комп. за да не ми го крадат интернетот од околу мене комшиите:nesvest:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
како можам да си ставам шифра на комп. за да не ми го крадат интернетот од околу мене комшиите:nesvest:
А каков интернет користиш? Приклучен ти е на рутер или?

Едноставно смени си лозинка на интернет конекцијата, и стави си лозинка на рутерот(ако ти е вајрлес рутер)

Kajgana Shop

На врв Bottom